Zobacz pełną wersję : D500 - nietypowa usterka
kontradmiral86
10-03-2020, 00:32
Najpierw zauważyłem, że autofokus nie trafia. Potem, że przycisk BKT jest zablokowany w pozycji wciśniętej. Na koniec, że zasłona wizjera nie domyka się do samego końca. Nie kojarzę też żadnego upadku czy uderzenia.
Dziwne. Wygląda na jakieś mechaniczne uszkodzenie. Czy ktoś miał może podobny przypadek?
Za dużo tego i wszystko razem jednak przemawia za jakimś uderzeniem. Musisz oddać do rozebrania i wyjdzie co się podziało w środku.
kontradmiral86
10-03-2020, 17:54
Niestety tak to wygląda. Wysyłam do serwisu.
Najpierw zauważyłem, że autofokus nie trafia. Potem, że przycisk BKT jest zablokowany w pozycji wciśniętej. Na koniec, że zasłona wizjera nie domyka się do samego końca. Nie kojarzę też żadnego upadku czy uderzenia.
Dziwne. Wygląda na jakieś mechaniczne uszkodzenie. Czy ktoś miał może podobny przypadek?
Witam. Miałem pewnego czasu zbliżone efekty po robieniu zdjęć w Łebie - na wydmach . wiało .. i okazało się że (mikro) drobinki piasku powciskały się w przyciski . przedmuchanie pomogło .
Zablokowany przycisk to w większości przypadków ziarenko piasku. Postukaj kilka razy, podmuchaj lub odessij odkurzaczem (ale na minimalnej mocy).
... albo pozostałości po słodyczach. Kiedyś pomagałem znajomej przemyć taki "słodki" przycisk i pomogło.
Daj znać dla potomnych co było.
kontradmiral86
11-03-2020, 19:31
Wysłałem do serwisu. Zobaczymy co odpowiedzą.
madebyzosiek
11-03-2020, 21:36
Mi w gripie do D850 przestał działać przycisk FN... Stracił "skok" i nie dało się go wcisnąć, tak jakby coś się połamało. Wysłałem do serwisu, wymienili przycisk i działa, ale w takiej klasie takie usterki, to dziwne... Może tu jest podobnie.
david555
11-03-2020, 22:51
Tylko jaki jest związek zablokowanego przycisku bracketingu, do błędów AF i haczącej zasłonki wizjera ???
Stawiam jednak na to, że korpus zaliczył upadek (bez wiedzy właściciela), a zdarzają się w rodzinach takie cuda.
Wysłałem do serwisu, wymienili przycisk i działa, ale w takiej klasie takie usterki, to dziwne...
Panie kolego szanowny. To wrażliwy sprzęt elektroniczny, nie sowiecki kałach gniotsa niełamiotsa. ;)
Co D500 autora tematu, też "bezwiedną" glebę obstawiam.
Tylko jaki jest związek zablokowanego przycisku bracketingu, do błędów AF i haczącej zasłonki wizjera ???
Z tym pierwszym ogromny. Spróbuj wcisnąć jakiś przycisk i porobić zdjęcia.
david555
11-03-2020, 23:25
Z tym pierwszym ogromny. Spróbuj wcisnąć jakiś przycisk i porobić zdjęcia.
Na pewno masz rację, skoro serwisujesz sprzęt foto, ale już zasłonka wizjera do tego schematu nijak nie pasuje.
kontradmiral86
12-03-2020, 20:20
Właśnie dostałem wycenę:
37174
Nie wykluczam bezwiednego upadku, jak ktoś wcześniej zauważył, zdarzają się w rodzinach takie cuda (nikt się jednak nie przyznał).
Skłaniałbym się jednak, że mogło to być spowodowane nadmiernym naciskiem. Sprzęt wożę w plecaku jak na poniższym zdjęciu i często w samolocie zdarza mi się mocno go upychać aby zmieścił się do schowka, zwłaszcza w mniejszych samolotach. Taki ucisk od góry mógłby spowodować powyższe uszkodzenie zasłony wizjera i przycisku BKT (w D500 są one w sąsiedztwie). Z drugiej strony co to musiałby być za nacisk, od sprzętu klasy D500 spodziewałbym się trochę więcej.
37175
Sam raczej nie uszkodzisz, upychając sprzęt na półce w samolocie. Ale mogłeś nie widzieć, jak ktoś próbował siłowo dopchnąć swoją walizkę nie licząc się z niczym. Dobry nawyk to kontrolować, co dzieje się ze sprzętem na półce, mnie zdarzało się interweniować i nie widzę w tym żadnego obciachu. Warto też chyba przemyśleć ułożenie aparatu w plecaku no i jego masę. Sam wożę d500 w podręcznym i musiałem iść na jakieś kompromisy.
Miałem w rodzinie taki przypadek, że aparat leżał dość dobrze schowany a po dłuższym czasie i uruchomieniu okazało się, że lustro zawieszone było (o ile pamiętam, bo na szczęście nie mój). W Studio5s na szczęście naprawiono w umiarkowanej cenie. Ale oczywiście winnego nie było ;)
madebyzosiek
12-03-2020, 21:03
Jeżeli masz dokładnie tak spakowane graty w plecaku, to bardzo łatwo uszkodzić cześć z wizjerem, bo aparat przed zapięciem wystaje poza obrys, no i byle jakie uderzenie będzie niefajne. Dlatego właśnie wolę Flipside od Lowepro, bo tam trudno narazić sprzęt na uszkodzenie. No i sprzęt trzymam zawsze pod fotelem, nie w schowku na górze... A cena naprawy spora niestety... Wolałbym spytać w Studio5s.
Ja aparat owijam zazwyczaj w spodnie i wkładam w środek torby, można tym rzucam wtedy nawet :)
Taki plecak to proszenie się o problemy bo to co ludzie wyprawiają upychając swoje walizy "podręczne" to masakra.
Nie wiem, jaki nosisz rozmiar, ale d500 z S70-200 owinąć w spodnie... no, no... w krótkie raczej się nie da:mrgreen:
Nie wiem, jaki nosisz rozmiar, ale d500 z S70-200 owinąć w spodnie... no, no... w krótkie raczej się nie da:mrgreen:
Obiektyw do nogawki, aparat w biodrach. Resztą spodni owinąć. Chyba, że się jest krasnoludkiem chodzącym w fit-slim-rurkach rozmiar xxs. To może być źle.
Kojocisko
12-03-2020, 21:51
Na obrazku widać, że LowePro Fastpack dla tego zestawu jest za wąski.
Nie jest też to bardzo pancerny plecak.
Współczuję rachunku :-(
Obiektyw do nogawki, aparat w biodrach. Resztą spodni owinąć. Chyba, że się jest krasnoludkiem chodzącym w fit-slim-rurkach rozmiar xxs. To może być źle.
Żartowałem... grunt to dresy w podręcznym :mrgreen:
david555
12-03-2020, 23:19
kontradmiral86 - jaka decyzja ?
PS. Twój nick świadczy o związkach z MW ?
kontradmiral86
12-03-2020, 23:23
Na obrazku widać, że LowePro Fastpack dla tego zestawu jest za wąski.
Nie jest też to bardzo pancerny plecak.(
Z pewnością. Używam go jednak już kilka lat i się polubiliśmy. Z jednej strony jest trochę za mały na wszystkie graty a z drugiej często używam go jako bagażu podręcznego i jego wielkość wydawała mi się optymalna. Ostatnio jednak coraz mniej rzeczy można przewozić w luku bagażowym i muszę je upychać w podręcznym. Waży to teraz ponad 12 kilogramów ale przez swój mały rozmiar nie zwraca na siebie uwagi.
- - - - kolejny post - - - - - -
kontradmiral86 - jaka decyzja ?
Jeszcze nie podjąłem.
kontradmiral86 Twój nick świadczy o związkach z MW ?
Z MH
Zapytaj jednak StudioS5. Ceny podzespołów będą pewnie podobne ale może na robocie ciut taniej wyjdzie.
david555
14-03-2020, 01:38
Facet w Studio5s naprawia jeżeli jest taka możliwość, a nie tylko wymienia, jak serwis Nikona, także rzeczywiście może wyjść taniej.
Opierając się na doświadczeniach moich Kolegów (z SPFL i nikoniarzy) podpowiem jeszcze jedną rzecz - na czas tranportu warto rozłączać zestawy z teleobiektywami.
Wielu z nas, przypłaciło już to zaniedbanie, wyłamaniem bagnetów. I piszę tutaj o sytuacji, gdy zestaw spoczywał zamknięty w dobrej klasy plecaku.
lukasz.antoniak
17-03-2020, 01:32
Jak niektorzy wiedza latam regularnie i nigdy nie wkladam plecaka lub torby z kosztowna elektronika do schowka nad glowami. Ludzie nie patrza i wkladaja walizki obijajac juz ulozone rzeczy. Zawsze klade plecak pod poprzedzajacym fotelem. Malo wygodne, ale za to mam spokoj i pewnosc ze nie wyjme sprzetu w kawalkach. Jesli lot jest pusty, wkladam sprzet do schowka jako ostatni jesli zostanie miejsce.