Zobacz pełną wersję : Jaki Aparat na start?
Nysiu1337
09-03-2020, 18:42
Hejka ostatnio wstawiłem post czy brać d3300 czy d5100, niby zdecydowałem się na d3300 ale nie jestem do końca pewny. Chce kupić swój pierwszy aparat z obiektywem I chce zmieścić się do 1000-1200zl (ma to być aparat na kilka miesięcy bo jeśli się wkrece to kupię lepszy). Na oku mam właśnie wyżej wspomnianego nikona d3300 z obiektywem 18-105 VR ale może jest coś lepszego do tej kwoty? Liczę na waszą pomoc
Jaki sens jest coś tu pisać jak potem może założysz trzeci temat żeby się jeszcze bardziej upewnić co kupić ?
Kupuj i rób zdjęcia, ucz się, wykorzystaj to co masz upatrzone, jak się wkręcisz to wklejaj zdjęcia, czytaj inne tematy i zbieraj kasę :)
Tomaszek21
09-03-2020, 19:33
Nie musiałeś zakładać nowego tematu mogłeś napisać w tamtym wątku...
Z czym są związane twoje wątpliwości ? Jeśli ma to być amatorska lustrzanka to d3300 jest okej kitowy obiektyw 18-105 też da rade aczkolwiek sigma 17-50, o której Ci pisaliśmy jest lepsza i jaśniejsza a jak pamiętam chciałeś robić zdjęcia na chrzcinach - w pomieszczeniach jasność obiektywu ma duże znaczenie. Osobiście pisałem Ci też o d300s/d300 ale z tym obiektywem (sigma) nie kupisz takiego zestawu w założonym budżecie.
A d90 ? Aparat leciwy, ale ma lepszą obsługę tzn. dwa pokrętła od migawki i przysłony, górny wyświetlacz też ma a za 600 zł powinieneś dostać w dobrym stanie i koljene 600 zostaje Ci na sensowniejszy obiektyw.
wojtekb1980
10-03-2020, 21:23
Cześć
Miałem kiedyś D90 - potem szukałem czegoś innego :). Teraz mam D7100 i jestem zadowolony..........................ALE. No właśnie zawsze jest jakieś ale. Żałuję że sprzedałem D90.
Nieważne co kupisz i tak po czasie zmienisz jak Ci się spodoba robienie zdjęć. Jak kupowałem pierwszy aparat (D90) to miałem farta i kolega polecił mi znajomego który to namawiał mnie na D90 (rok 2011).
Był to strzał w dziesiątkę. Pewnie jak by nie drugie hobby (Traxxas Summit) to już bym na coś innego zmienił :)