PDA

Zobacz pełną wersję : Laptop do obróbki zdjęć, monitor zewnętrzny

madeleiness
09-03-2020, 14:11
Cześć!

Chciałabym Was prosić o pomoc w wyborze laptopa do obróbki zdjęć, korzystam zarówno z PS, jak i LR. Mam monitor zewnętrzny Jiyama, więc nie zależy mi aż tak na samej matrycy. Chciałabym na pewno żeby posiadał:
- dysk SSD,
- minimum 8 GB RAMu,
- procesor i5/i7
- dobrą kartę graficzną

Chcę przeznaczyć na niego max. 3500zł. Czy macie jakieś doświadczenia ze swoimi laptopami? Które warto wziąć pod uwagę, a które stanowczo odradzacie?

Będę wdzięczna za wszelkie rady!
Magda

Tom01
12-03-2020, 17:59
A wyjście video aby ten monitor podłączyć?

david555
12-03-2020, 18:19
A wyjście video aby ten monitor podłączyć?

Obecnie chyba bez różnicy, czy DP, czy HDMI (?).

Tom01
12-03-2020, 19:08
Jest różnica. Wybierać należy DisplayPort lub USB-C z obsługą DisplayPort.

david555
12-03-2020, 19:24
Jest różnica. Wybierać należy DisplayPort lub USB-C z obsługą DisplayPort.

Na pewno ?
https://www.eizo.pl/monitor/coloredge-cg247x/

"Korzystając z wejścia sygnałowego DisplayPort lub HDMI możliwe jest dostarczanie do ColorEdge CG247X 10-bitowej informacji o kolorze*"
(Fragment z opisu Eizo)

Tom01
14-03-2020, 01:32
Na pewno ?

Na pewno. Mówię o technice, nie reklamach.

david555
14-03-2020, 01:42
Na pewno. Mówię o technice, nie reklamach.

Twierdzisz, że Eizo pisze nieprawdę w opisie produkowanego przez siebie sprzętu ? ;-)

Mam to zweryfikować pytając ich o to wprost ?

Tom01
14-03-2020, 02:12
Twierdzisz, że Eizo pisze nieprawdę w opisie produkowanego przez siebie sprzętu ? ;-)

Mam to zweryfikować pytając ich o to wprost ?

Kluczem wypowiedzi jest "możliwe jest". Ile jest specyfikacji HDMI spełniających ten warunek? W ilu komputerach są montowane? To są promile. W przeważającej większości jest HDMI 1.1, w porywach 1.4 a wszystkie, włącznie z najnowszą 2.0 mają poważne wady wynikające z założenia, że po drugiej stronie kabla HDMI jest telewizor. Czyli "możliwe jest" uzyskanie poprawnego obrazu, ale praktyka pokazuje, że najczęściej są problemy.

Oczywiście nikt nie każe mnie słuchać. Można robić co się chce, ale potem proszę nie jęczeć że obraz jakiś nie tego.

david555
14-03-2020, 02:34
Jedyny warunek jaki musi być spełniony, to wg. Eizo, obsługa Deep Color przez kartę graficzną, a ponoć obecnie ten warunek spełnia już gros kart konsumenckich, a nie jedynie Quadro Nvidii.

Tom01
14-03-2020, 02:42
Bzdura. Warunkiem jest odpowiedni transmiter na interfejsie HDMI, którego z reguły nie ma. Ze względów finansowych, większość laptopów ma starszego typu układy. Proponuję popytać producentów w jakim jest HDMI powyżej wersji 1.4. Białe kruki. Znacznie bardziej pewnym rozwiązaniem jest, jak podałem, DP lub USB-C z obsługą DP. Wówczas nie ma typowych problemów z HDMI i obsługa właściwego pasma, kodowania, próbkowania jest na dzień dobry taka jak trzeba.

david555
14-03-2020, 02:57
Mnie to nie dotyczy, jako że używam DP, ale koleżanka, która założyła ten wątek, ma do wydania do 3500 złotych, zatem w trosce o jej budżet poruszyłem tę kwestię, bo niezłe laptopy z mini DP zaczynają się coś od ponad 4k złotych.

Tom01
14-03-2020, 11:40
Dlatego tym bardziej trzeba zwrócić uwagę na wyjścia. Większość tanich ma tylko HDMI i to w najgorszej wersji, co znacznie utrudnia podłączenie normalnych monitorów.

david555
14-03-2020, 12:10
Dlatego tym bardziej trzeba zwrócić uwagę na wyjścia. Większość tanich ma tylko HDMI i to w najgorszej wersji, co znacznie utrudnia podłączenie normalnych monitorów.

Cieszy mnie, że to mówisz, ale nawet o krok nie przybliżyłeś koleżanki do rozwiązania, zważywszy na jej budżet.

- - - - kolejny post - - - - - -
madeleiness

Proponuję dwie opcje, różniące się przekątną ekranu:

https://www.komputronik.pl/product/655751/msi-gl65-9sc-013xpl.html

https://www.komputronik.pl/product/662567/msi-gl75-9sc-008xpl.html

Tom01
14-03-2020, 14:48
Ale zasygnalizowałem potencjalny problem. Lepiej teraz niż po odbiorze.

Swoją drogą, po co laptop? Miniaturowy komp stacjonarny, np jakiś DELL Optiplex czy HP Elitebook w wersjach Micro lub SFF / USFF będzie:
1. Szybszy.
2. Tańszy nawet dwukrotnie.
3. Nawet 4x mniejszy w wersji Micro. Maleństwo mieszczące się na dłoni.
4. Z normalną klawiaturą.
5. Bez problemów z podłączeniami.
6. bez problemów z przypisywaniem profili do dwóch zmiennych ekranów.

Laptop jest ok, ale w torbie, na okoliczność wyjazdu w teren. Robienie z laptopa stacjonarnego stanowiska jest tyleż modne co głupie.

gremed
14-03-2020, 15:43
Porada, która powinna być zapisana jako wzór "typowej porady na forum". Koleżanka pyta o laptop, podaje cenę. W odpowiedzi słyszy:

Swoją drogą, po co laptop?
Robienie z laptopa stacjonarnego stanowiska jest tyleż modne co głupie.

A bierzesz pod uwagę odpowiedź na to pytanie ("po co laptop?"), która brzmi: BO TAK!?

Tom01
14-03-2020, 16:00
A może koleżanka nie brała pod uwagę innych wariantów. Uważasz kolego, że to źle jeśli poda się alternatywy?

david555
14-03-2020, 16:11
A może koleżanka nie brała pod uwagę innych wariantów. Uważasz kolego, że to źle jeśli poda się alternatywy?

A ten swoje, a nie możesz po prostu odpowiedzieć na pytanie, które ktoś zadaje, zamiast naprawiania świata na swoje podobieństwo ? ;-)

Tom01
14-03-2020, 22:48
Drogi kolego, sam nie poradziłeś nic poza jakimś bełkotem, a mnie się czepiasz. Prawda jest taka, że wątkotwórczyni po tym jakie pytanie zadała, nie ma żadnego znaczenia jakiego laptopa kupi. Gdyby potrzebowała czegoś konkretnie, pytania byłyby całkiem inne. W tej sytuacji, jakakolwiek porada co do modeli, jest całkowicie zbędna i bezużyteczna. Równie dobrze dziewczyna może się skupić na kolorze obudowy, aby pasował do torebki. Ja natomiast zwróciłem uwagę na dwie bardzo ważne kwestie. Pierwszą, naprawdę ważną jest problem z podłączeniem monitora na który nikt nie zwrócił uwagi. Drugą jest wskazanie alternatyw, które być może nie przyszły wcześniej do głowy. Reasumując, moja pomoc w tym wątku była na razie najbardziej treściwa, i racz zamilczeć. :)

david555
14-03-2020, 22:59
Dawno temu już powinno się Ciebie rugować z tego forum,.

gremed
15-03-2020, 00:58

Alternatywy:

Magda: Chciałabym Was prosić o pomoc w wyborze laptopa do obróbki zdjęć.....Będę wdzięczna za wszelkie rady!
Tom01: Robienie z laptopa stacjonarnego stanowiska jest tyleż modne co głupie.

Zakładanie z góry, że koleżanka Magda będzie w stanie zamontować sobie komputer stacjonarny przy stoliku w Pendolono jest daleko niepoprawne (czy tak będzie? nie wiem... wiem natomiast, że pyta o laptop czyli zakładam, że jednym z powodów tego pytania jest mobilność). Tom01 - posiadanie wiedzy to jedno. Wyczucie i umiejętność skonstruowania merytorycznego przekazu to drugie.

Ligo
15-03-2020, 01:05
Tak czytam to sobie, ale koleżanka Magda chyba nie wspominała o zakupieniu miejscówki w Pendolino.

gremed
15-03-2020, 07:15
Tak czytam to sobie, ale koleżanka Magda chyba nie wspominała o zakupieniu miejscówki w Pendolino.

No i? Nie wspominała, że chce. A wspominała, że nie chce? Ja po jej wpisie nie odważyłbym się zakładać, że stacjonarny jej załatwi sprawę. Ale mam podstawy przypuszczać, że oprócz pracy stacjoanrnej interesuje ją mobilność skoro pyta o laptopa.

madeleiness - weź pod uwagę jeszcze jeden czynnik. Spodziewany wzrost cen sprzętu/kompterów/podzespołów w związku z ograniczenim produkcji w Chinach. Więc to zapewne ostatni moment na oszczędzenie może nawet kilkuset złotych.

Tom01
15-03-2020, 14:40
Ludzie pytają o laptopy w kontekście komputera. Laptop stał się tak popularny, że te dwa słowa "laptop" i "komputer" stały się synonimami. Z mojej praktyki wynika, że bardzo duży procent ludzi nawet nie przypuszcza, że postęp techniczny dokonał się również w dziedzinie kompów stacjonarnych. Wybór laptopa najczęściej jest podyktowany ideą komputera "wszystko w jednym", jedno urządzenie. Stacjonarny, vel blaszak kojarzy się z wielką huczącą skrzynią pod stołem, masą kabli w kurzu i pajęczynach. Tymczasem, jak wspominałem, współczesny komputer może się zmieścić na dłoni i w kontekście pracy z zewnętrznym monitrorem - wymóg w wątku, zapewnia praktycznie taką samą ilość kabli jak laptop, przy czym bez wad laptopa. Mobilność, ważny aspekt, przy czym nie padł ten warunek w wątku. No i co za przeszkoda mieć dwa? Miniaturową kosteczkę tam gdzie monitor a laptok w torbie. Koszty nie zabijają, rynek jest nasycony. Ponadto wówczas laptop może być mniejszy, lżejszy, bardziej elegancki. Przy okazji dane się zdublują, przez co "skutkiem ubocznym" mamy dodatkową kopię, co jest pozytywne.

Nie podoba się Wam przekrojowe podejście do tematu? Wolna wola, ale nie wypowiadajcie się za autorkę watka. Może zajrzy i się ustosunkuje do zawartych tu informacji.

gremed
15-03-2020, 15:13
Wolna wola, ale nie wypowiadajcie się za autorkę watka.

Nie wierzę!!! !!! I mówisz to Ty, który zaraz napisze jaki rozmiar buta ma autorka??? Bo przecież Tobie się wydaje, że taki powinna mieć?
Dobra... Wpadnę kiedy indziej. Już rozumiem irytację Twoją osobą w tym dziale.

Przepraszam autorkę za ten spam w jej temacie.

Tom01
15-03-2020, 15:42
Bo przecież Tobie się wydaje, że taki powinna mieć?

Ech... umiejętność czytania ze zrozumieniem zanika. Nie wiem co wątkotwórczyni "powinna mieć". Natomiast wiem na pewno, że jeśli się ktoś bierze za porady, powinien to zrobić wielopłaszczyznowo, również poruszając aspekty, które z różnych względów mogłyby pominięte przez pytającego.

jeśli ktoś jeszcze tego nie rozumie, posłużę się prostym przykładem. Pada np pytanie o śrubkę M5 do skręcenia deski drewnianej. Otóż można to zrobić śrubką M5, ale znacznie lepiej wkrętem 5. Przy czym pytający przecież nie ma obowiązku wiedzieć jaka jest różnica między śrubą a wkrętem i normalnie może nie przypuszczać, że są lepsze inne warianty.

david555
15-03-2020, 16:02
Tom01 - o czym Ty właściwie mówisz, nie szkoda Ci czasu na udowadnianie swojej najmojszej racji ?

Jako handlujący monitorami, powinieneś przede wszystkim zadać pytanie, który konkretnie model monitora, będzie stanowił rozszerzenie do laptopa,, który koleżanka zakładająca ten wątek tak czy inaczej prawdopodobnie kupi, z naszą pomocą, czy bez niej.
I dopiero znając odpowiedź na to pytanie, kontynuować doradztwo, albo się grzecznie wycofać.

Natomiast Ty jak zwykle wylewasz dziecko z kąpielą, bo to i koleżanka się wystraszyła i nabiliśmy tu niepotrzebnie piany, niczym przy pożarze.

Tom01
15-03-2020, 16:29
koleżanka się wystraszyła i nabiliśmy tu niepotrzebnie piany, niczym przy pożarze.

Nie trzeba było jątrzyć.

Jurek Ż
15-03-2020, 16:34
[QUOTE=david555;4111735]@Tom01 (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=8179) - o czym Ty właściwie mówisz, nie szkoda Ci czasu na udowadnianie swojej najmojszej racji ?

Jako handlujący monitorami, powinieneś przede wszystkim zadać pytanie, który konkretnie model monitora, będzie stanowił rozszerzenie do laptopa,, który koleżanka zakładająca ten wątek tak czy inaczej prawdopodobnie kupi, z naszą pomocą, czy bez niej.
I dopiero znając odpowiedź na to pytanie, kontynuować doradztwo, albo się grzecznie wycofać.

Natomiast Ty jak zwykle wylewasz dziecko z kąpielą, bo to i koleżanka się wystraszyła i nabiliśmy tu niepotrzebnie piany, niczym przy pożarze.[/QUOTE

@david555 (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=5652) - dobrze to zauważyłeś. Nabiliście piany. Magda wyraźnie zaznaczyła, że posiada monitor zewnętrzny i nie zależy jej na matrycy. Tak więc podpowiedzi @Tom01 (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=8179), moim zdaniem mają sens i mogą się okazać przydatne.

david555
15-03-2020, 16:41
Nie trzeba było jątrzyć.

Ależ jasne, niech będzie, że to moja wina, bo przecież zawsze musi być czyjaś (?). :D

... moim zdaniem mają sens i mogą się okazać przydatne.

Nie wiem dla kogo, dla mnie by nie były, jako że jak chcę kupić laptopa, to chcę kupić laptopa, a nie małe gówniątko, które w mocnej konfiguracji jest droższe i to o wiele od budżetu koleżanki (sprawdzałem w sklepie Kuźniewskiego).

Pilot1
17-04-2020, 11:16
super wątek, używam laptopa +Eizo cs2240 od jakiegoś czasu i też zastanawiałem się nad nowym laptopem, a tu Tom01 natchnął mnie genialnymi pomysłami.
uważam, że większość porad zaprezentowanych jest co najmniej bardzo przydatna i nawet odkrywcza, dzięki,
ale chłopaki tonujcie się trochę, teraz musimy iść w stronę jedności, nie dajcie się prowokować :grin:

janu3
17-04-2020, 12:41
Tom01 dziękuję za ciekawe informacje. Jestem przed wymianą sprzętu i zwrócę teraz uwagę na poruszone przez Ciebie problemy.

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Cichy
17-04-2020, 13:44
Ja wciąż czekam na laptopa 15 cali z ekranem 16:10 albo 3:2 i chyba się nie doczekam... :(

*nie dotyczy Apple

grizz
17-04-2020, 19:02
Ja wciąż czekam na laptopa 15 cali z ekranem 16:10 albo 3:2 i chyba się nie doczekam... :(

*nie dotyczy Apple

Surface Book 2
Surface Laptop 3

Huawei mate book X pro (no dobra to 14)

Cichy
17-04-2020, 22:35
Surface Book 2
Surface Laptop 3

Huawei mate book X pro (no dobra to 14)

Ale Surface L 15 mają tylko z Ryzenem , no i cena po rabacie 9000 za 16/512, a Matebook X Pro ma tylko 8GB Ram...

grizz
18-04-2020, 06:10
Nie mówiłes, ze ma być tanio ;) Zresztą jak chcesz coś podobnej klasy (choć z innymi proporcjami) to XPS czy thinkpady cenowo nei odstają.

david555
18-04-2020, 09:48
Ale Surface L 15 mają tylko z Ryzenem , no i cena po rabacie 9000 za 16/512, a Matebook X Pro ma tylko 8GB Ram...

Lukałeś na gamingowe laptoki MSI ?
W dobrej konfiguracji (DP, 32 GB RAM, i-7 9750H, NV 1660Ti), można je wyrwać za circa 5k.

Cichy
18-04-2020, 09:55
Nie mówiłes, ze ma być tanio ;) Zresztą jak chcesz coś podobnej klasy (choć z innymi proporcjami) to XPS czy thinkpady cenowo nei odstają.

Nie, nie ma być tanio. ACER z ekranem 4:3 chyba zresztą tej samej rozdzielczosci co w Surface tyle że 13,5" kosztuje w De 5000 zł (i7-10gen), 16/512. Tyle, że w PL jeszcze ich nie ma i nie wiadomo, kiedy będa. Surface 13,5 z takimi parametrami +80%. Po prostu nie lubię przepłacać :) No i wolałbym 15 a nie 13,5.

Lukałeś na gamingowe laptoki MSI ?
W dobrej konfiguracji (DP, 32 GB RAM, i-7 9750H, NV 1660Ti), można je wyrwać za circa 5k.

Ale chyba nie spełniają podstawowego mojego wymogu co do proporcji ekranu ?

david555
18-04-2020, 10:01
...
Ale chyba nie spełniają podstawowego mojego wymogu co do proporcji ekranu ?

Ekran ma rozmiar 15,6" (FHD) i choć to matowy IPS, to gamutowo jest to szajs, ale jeżeli ma być do dłubania w fotkach, to i tak podpina się zewnętrzne wyświetlacze.

Coś się tak uparł na 15" ? :D

Cichy
18-04-2020, 10:36
Ekran ma rozmiar 15,6" (FHD) i choć to matowy IPS, to gamutowo jest to szajs, ale jeżeli ma być do dłubania w fotkach, to i tak podpina się zewnętrzne wyświetlacze.

Coś się tak uparł na 15" ? :D

Teraz mam 14" UHD i nawet dobry ma gamut ale jednak proporcje mnie dobijają. 15,6 FHD to nadal 16:9.

madeleiness
20-08-2020, 11:38
Widzę, że sporo się tutaj zadziało pod moją nieobecność :) chcąc tylko uciąć temat - laptop BO TAK ha ha, bo tak mi wygodniej, bo laptopa nie używam tylko do obróbki i nie stoi zawsze w tym samym miejscu, bo chcę mieć możliwość jego przenoszenia, przewożenia itp itd. więc to MUSI być laptop.

Nie doczekałam się tak naprawdę żadnych konkretnych przykładów... może ktoś podrzuci jakiś model ze swojego doświadczenia? Nie szukam wypasu bo nie mam też tyle kasy, chcę żeby był szybki i miał dobra kartę graficzną. Obecnie pracuję na 10-letnim Samsungu ze zintegrowaną kartą graficzną o szybkości żółwia więc naprawdę każdy nowy komputer będzie jak ZŁOTO :)

Jacek_Z
09-04-2021, 12:44
Cichy, ten laptop o jakim niżej ma proporcje o jakie pytasz tzn 16:10, ma 100% sRGB i rozdziałkę 2560x1600.

Muszę zmienić laptop. O modele z (mini) Display Port coraz trudniej, a te co są mi nie pasują z pewnych względów. Np mają 17 cali itd.
Są laptopy z USB3.1 z Thunderbolt 3 (a nawet z 4) i piszą, że obsługują Display Port 1.2, czasami 1.4.
Mam starego Eizo S2243W, on niestety ma wejście analogowe i Display Port, nie ma HDMI :( To jego Display Port będzie obsługiwane? Monitor ma małe wymagania, więc jesli łącze jest szybsze to chyba nie ma konfliktu, sprzęt powinien działać? To laptop się dostosuje do monitora?
Nie mam jak sprawdzić, salony komputerowe pozamykane, zresztą mam do salonu targać monitor (a kabla tez nie mam).
Zakup na firmę, nie jestem konsumentem, więc nie będę mógł oddać laptopa jak nie trafię ze specyfikacją.
Myślę o tym laptopie, ma Thunderbolta 4, pokrycie sRGB całkiem spore (podobno 100%), szkoda że nie ma wersji z 32 GB RAM (16 GB wlutowane, nie wymienię) no i grafika by mogła być lepsza. https://www.x-kom.pl/p/631455-notebook-laptop-141-dell-inspiron-7400-i7-1165g7-16gb-1tb-win10p-mx350-qhd.html ale przynajmniej monitor ma dobry, sporą rozdziałkę i jest lekki. Przestaje mi sie uśmiechać codzienne noszenie laptopa 15,6 cala.

Tom01
09-04-2021, 13:01
I bardzo dobrze że ma DisplayPort, nic lepszego do tej pory nie wymyślono. Jeśli komputer będzie miał TB3 to potrzebny będzie przewód USB-C na DP. Poza tym, S2243W ma też DVI. HDMI należy unikać ile się da. To jedno z największych nieporozumień współczesnej komputeryzacji. Wspomniane DVI może uratować sytuację, jeśli laptop nie będzie miał żadnego innego wyjścia. Wówczas najlepiej podłączyć przewodem HDMI od strony komputera i DVI do monitora.

PS. "Pokrycie" czegoś tam sRGB nic nie mówi o jakości wyświetlania. To czysta manipulacja.

Jacek_Z
09-04-2021, 13:28
Dzisiejsze laptopy już prawie nie mają DVI. W praktyce albo HDMI albo USB C 3.1.
Przewód USB-C na Display Port - no to oczywistość, choć też są różne standardy przewodów. Kupię taki co udźwignie min. Thunderbold 3.
Co do 100% sRGB - zgoda. Będę używał dalej EIZO bo duzy, 22 cale, a laptop jedynie 14,5 cala. Choc to śmieszne, bo laptop ma rodziałkę wiele większą niż Eizo.
2560x1600 przy 14,5 cala a Eizo jedynie 1920x1200. Tekst - tu mam obawy - literki na laptopie będę miał mikroskopijne, ale chyba dam rade to pozmieniać w ustawieniach. Pytanie czy we wszystkich aplikacjach to będzie dobrze wyglądało.

Inna opcja to ten laptop. https://www.x-kom.pl/p/626148-notebook-laptop-156-lenovo-legion-y540-15-i7-9750h-32gb-512-win10x-gtx1660ti.html
32 GB RAM, grafika lepsza GTX1660 Ti, 6 GB, mogę wstawić drugi dysk SSD (to ma zalety), ma od razu mini Display Port. Minusy to procesor i7 dwie generacje starszy, ciężar 2,3 vs 1,5 kg i krótszy czas działania na baterii, zapewne gorsza matryca, ale nie jest taka zła, podobno 96% sRGB co jak na laptop oznacza nie najgorszy sprzęt.

PS - skalibruję potem zarówno EIZO jak i laptopa, jestem ciekaw co zobaczę (jaką różnicę) po kalibracji.

Tom01
09-04-2021, 13:32
USB-C to tylko kształt gniazdka / wtyczki. Oznaczenie 3.1 to specyfikacja USB. Aby dało się podłączyć monitor, musi być wyraźnie napisane, że interfejs obsługuje DisplayPort. Z reguły jest to oznaczone piktogramem podobnym do litery D przy złączu, lub piorunem. Co do przewodu, polecam firmę Moshi. Działa na pewno, co nie jest takie oczywiste przy tym standardzie.

Różnica rozdzielczości prawda. Będzie wrażenie, że większy monitor jest nieostry.

Jacek_Z
09-04-2021, 14:34
Aby dało się podłączyć monitor, musi być wyraźnie napisane, że interfejs obsługuje DisplayPort. Z reguły jest to oznaczone piktogramem podobnym do litery D przy złączu, lub piorunem.
No i tu bywa bałagan (jak w ogóle z USB-C). bo czasami jest napisane USB-C 3.1 Display Port, a czasami USB-C 3.1 Thunderbolt. Czasami wtedy dodają w nawiasie jeszcze (Display Port), ale nie zawsze.
Czy USB-C 3.1 Thunderbolt 3 (albo 4) może NIE obsługiwać Display Port?
Ten pierwszy laptop ma Thunderbolta, nawet 4, znak błyskawicy jest.

Tom01
09-04-2021, 15:05
Czyli powinien, ale bałagan z tym standardem jest straszny i nic pewnego powiedzieć się nie da.

grizz
09-04-2021, 15:25
1. thunderbolt obsługuje DP
2. Legion jest fajny (mam poprzedni) Matryca jest kiepska. Ale reszta bardzo ok, zwłaszcza w perspektywie ceny (del jest 40% droższy ;) ). Jak nie potrzebujesz mobilności (tam jest ogromny zasilacz!) to bardzo fajna opcja.
3. Procesor w legionie jest z innej serii. Będzie wydajniejszy zwłaszcza w zastosowaniach wielowątkowych (ma dwa rdzenie więcej)

grizz
09-04-2021, 15:31
4. lenovo lepiej brać bez systemu i dokupić winPro w pudełku (będzie można spokojnie go potem zainstalować po zmianie komputera - może być OMka nie musi być box, ale żeby płyta był…a ;))
5. Lenovo ma DP, co więcej też HDMi 2.0 ze wszelkimi drmami, (czyli netflix poleci w 4k :)) możńa też podłaczyć monitor przez usb-c.

Jacek_Z
09-04-2021, 15:47
2. Legion jest fajny (mam poprzedni) Matryca jest kiepska. Ale reszta bardzo ok, zwłaszcza w perspektywie ceny (del jest 40% droższy ;) ).
Oczywiście jak rozpatrywałem różne laptopy to czytałem tez testy laptopów, zwracając mocno uwagę na ekran. Generalnie wszystko to co silniejsze to laptopy gamingowe, a tam niekoniecznie dbają o kolor, bardziej o szybkość. Absoultnie odpadły laptopy MSI (a one właśnie mają od razu mają Display port), bo tam pisano o .. około 55% sRGB. Masakra.
Natomiast Legiony Y540 miały montowane najdawniej matryce 60 Hz, słaby kolor, 120 Hz, słaby kolor i 144 Hz - nagle kolory bardzo dobre, prawie całe sRGB.

4. lenovo lepiej brać bez systemu i dokupić winPro w pudełku (będzie można spokojnie go potem zainstalować po zmianie komputera - może być OMka nie musi być box, ale żeby płyta był…a ;)
Jak sobie poradzić z problemem, że Win 10 Pro dają na DVD, ale laptopy nie mają czytnika DVD. Hm :(

Tom01
09-04-2021, 15:52
nagle kolory bardzo dobre, prawie całe sRGB.

Nasycenie, o nasycenie tu chodzi a nie żadne "dobre kolory". Procentowo podana objętość gamutu to tylko i wyłącznie nasycenie. Kolor może być kompletnie od czapy i najczęściej jest.

grizz
09-04-2021, 15:56
1. no, ale to wersja lenovo z 60HZ akurat. Kolory są jeszcze ok, ale jest ciemna.
2. Z windowsem radzisz sobie normalnie, ściągasz na pendriva ze strony MS.

Moim zdaniem sprawa jest dość, prosta - jeżeli potrzebujesz komputer, który będziesz często nosił (zwłaszcza na dystanse dłuższe niż dom-garaż-parking-biuro) to legion jest za ciężki (no chyba, że dokupisz drugi zasilacz i zostawisz w biurze).

Jeżeli to ma być zastąpienie stacjonarki, która tylko sporadycznie będzie transportowana i będzie i tak podłączana do zewnętrznego monitora, to jest kapitalny (cena vs. parametry)

Jacek_Z
09-04-2021, 17:33
Aktualnie mam Dell Vostro 15,6 cala i dwa zasilacze, jeden w domu drugi w szkole. To konieczność. Dwukrotnie zostawiłem zasilacz w szkole i w domu byłem uziemiony, mój akku wytrzymuje już z 1.5 godziny max ( i nie mogłem już w nocy wejść na forum :) ). Po tym jak zostawiłem laptop kolejny raz to kupiłem drugi zasilacz i teraz mam spokój (za to jeszcze czasami zostawiam w szkole myszkę :) )

Nasycenie, o nasycenie tu chodzi a nie żadne "dobre kolory". Procentowo podana objętość gamutu to tylko i wyłącznie nasycenie. Kolor może być kompletnie od czapy i najczęściej jest.
OK, biorę to pod uwagę, stąd nie klękam na kolanach bo napisano 100% sRGB. Natomiast zwracam uwagę na porównania na portalu, który przeprowadzał testy i spostrzeżeniu testera, który badał te kilka modeli Legionów o jakie mi chodzi (60, 120, 144 Hz).
Jak pisałem laptop ma być pod Eizo, no ale w teren Eizo nie wezmę, a to wtedy trzeba ludziom czasami coś pokazać. No i ja nie chcę mieć czegoś mocno odmiennego na obu wyświetlaczach.

Matryca 45 Mpx, spore RAWy, laptop 16 GB RAM, grafika MX350 - 2 GB. Nie za mało? Wystarczy mi to na długo? Aparat nowy, laptop też chce by posłużył lata.
Aha - ja prawie nie filmuję, a jak juz to max FHD (czasami nawet tylko HD), w stronę 4K nie patrzę. To tak w kontekście sklejenia filmu do wrzucenia na YT czy do pokazania filmu z wakacji.

Cichy
12-04-2021, 13:43
Dobra panowie, ja kupiłem nowego LG GRAM 16. Może pokuszę się o recenzję, ale na pierwszy rzut oka jest lepszy niż się spodziewałem, że będzie. :O Ekran wspaniały. Co mnie kompletnie zbiło z tropu - suwaki w LR chodzą płynniej, niż na mojej stacjonarce, czego kompletnie nie ogarniam bo wziąłem model z i5.

Zbyszek
12-04-2021, 16:11
Co mnie kompletnie zbiło z tropu - suwaki w LR chodzą płynniej, niż na mojej stacjonarce, czego kompletnie nie ogarniam bo wziąłem model z i5.Jaką masz kartę graficzną w stacjonarce a jaką w tym laptopie?

Cichy
12-04-2021, 16:15
Jaką masz kartę graficzną w stacjonarce a jaką w tym laptopie?

Wiem do czego zmierzasz, ale nie tędy droga. Zresztą ja już dawno pisałem, że do responsywności LR wystarczy najtańszy GTX 1050/3 i wymiana na mocniejsza nic nie daje.

PS. w komputerze mam 1660/6 , w laptopie jest integra Iris...