Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Czy te oczy potrafią kłamać ?
Szydlarz
05-03-2020, 17:15
Ostatnio było trochę bałaganu na zdjęciu i ogólnie kozioł z potarganym futrem. Wziąłem sobie do serca komentarz kolegi sufenta i tym razem rozegrałem sprawę inaczej ;). Wygodnie położyłem się na ziemi naprzeciw trzcinowisk, zaparłem się mocno łokciami (ażeby aparat stabilnie podtrzymać) i czekałem. I się doczekałem :D. Moją drugą pasjąjest zbieranie poroży jeleni byków i po sesji jeszcze bór podarzył. To tak dla społeczności drugie zdjęcie ;). Jak coś to ucięta w połowie bo i tak ją do brzucha trawy zasłaniały.
Sarna - koza
05.03.20
1/500 s f/8 500 mm ISO360
I.
37003
II.
37004
2pompony
05-03-2020, 17:22
Te rogi to przytargałeś z jakiejś głębokie kniei, czy też jelenie podchodzą na parę metrów od siatki ogrodzeniowej i bezczelnie gubią poroża niemal na czyimś podwórku?
Szydlarz
05-03-2020, 17:27
2pompony te leżały jakieś 100 metrów od domów ;). Jelenie na ogół jeśli mają możliwość to trzymają się blisko zabudowań a jak jeszcze w okolicy są pola uprawne to to już jest ich Mekka. Nie rogi a poroża :P.
2pompony
05-03-2020, 17:39
Ho, ho! 100 metrów od domu - co za miła niespodzianka znaleźć coś takiego tuż za płotem... Z drugiej strony - czy to aby nie sąsiada, osobiste?
Szydlarz
05-03-2020, 17:45
2pompony Nie te pochodzą od jeleni z wolnego wypasu, które same sobie sterem, żeglarzem i okrętem ;).
Bomblowi, chodziło o to czy sąsiad nie jest "rogaczem"
Szydlarz
05-03-2020, 21:12
Jeśli tak to wybacz, ale nie zrozumiałem przesłania sarna -> sąsiad ;).
poroże -> rogacz -> sąsiad :D
Szydlarz
05-03-2020, 23:41
Rogacze nakładają parostki ;) poroże jelenie. No, ale bardziej chodzi mi o rady co poprawić nad czym popracować i na co zwrócić uwagę i jakieś uwagi odnośnie zdjęcia (jeśli takowe istnieją). :D
Fajna Sarna , ale lepiej by było pokazać całą . Choć takie ujęcie też mają coś w sobie .
Z drugiej strony - czy to aby nie sąsiada, osobiste?
Jeśli sam mu je przyprawił, to miał prawo zabrać... :)
Brakuje mi ostrości i pytanie gdzie ona trafiła bo chyba nie na oczy.
Lubię oglądać naturę, lecz nie za bardzo się znam na fotografowaniu zwierząt. Zdjęcie pomijając stronę techniczną mi się podoba. :)
Pytanie do Szydalrza czy masz jakiś filtr nakręcony na ten obiektyw (UV, Protctor itp.) ?
Mam nadzieje, że autor się nie obrazi bo ciut zmieniłem ten obrazek, tak jak bym ja dał do pochwalenia się tą ślicznotką na tym forum (niestety tylko z jpg).
Jeżeli jednak stanowi to problem usunę.
37011
Szydlarz
07-03-2020, 10:06
Witam Kolegę :). Nie mam nic przeciwko :), na szkle mam nakręcony filtr UV od IRIX`a ale bardziej niż przed UV chroni przed zarysowaniami.
- - - - kolejny post - - - - - -
Reglas pewnie na pysk sarny ;).
sasklacz
07-03-2020, 10:39
Jak masz filtr to zciąg jak najszybciej. Z doświadczenia wiem że przy tym obiektywie masz albo filtr albo ostrość .
Szydlarz
07-03-2020, 11:18
Filtr IRIXa UV mam nałożony. sasklacz Jak na razie nie zauważyłem problemów. Może przy następnym wyjściu zrobię zdjęcie z i bez filtra, ale wątpię żeby jakaś różnica zaistniała.
Z doświadczenia wiem że przy tym obiektywie masz albo filtr albo ostrość .
Poważnie ?
Ja nie zauważyłem z żadnym obiektywem takiego problemu a od zawsze na każdym mam zakręcony w celach ochronnych Hoya UV Fusion Antistatic...
sasklacz
07-03-2020, 11:51
jjj - Poważnie .
Kupiłem mało używany obiektyw T150-600mm g2 z założonym filtrem NISI UV . Kilka testów zabawa mikrokalibracją i cały czas mydło . Na całe szczęście w pewnym momencie zdjąłem ten filtr i jest dobrze .
Tak że tylko radzę Szydlarz żeby zaryzykował i przetestował bez filtra , w końcu to nic nie kosztuje :-)
Szydlarz
07-03-2020, 11:57
sasklacz przy następnym wypadzie w teren sprawdzę :).
@jjj (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=3799) - Poważnie .
Kupiłem mało używany obiektyw T150-600mm g2 z założonym filtrem NISI UV . Kilka testów zabawa mikrokalibracją i cały czas mydło . Na całe szczęście w pewnym momencie zdjąłem ten filtr i jest dobrze .
Tak że tylko radzę @Szydlarz (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=84981) żeby zaryzykował i przetestował bez filtra , w końcu to nic nie kosztuje :-)
Właśnie rozmawiałem przed chwilą z gościem z fotoplusa i powiedział, że niektórzy producenci obiektywów przewidują to na etapie projektowania szkieł a inni nie. Za przykład szkieł które tracą na jakości po nakręceniu takiego filtra on wskazał szkła Fuji. Tak, że może być coś na rzeczy.
ps. Przekazuje tylko info uzyskane a nie własną opinię. To tak na wypadek krucjaty użytkowników systemu Fuji ;)
Wszystko zależy jeszcze jaki jakościowo filtr.
Miałem stare - UV, które pełniły w zasadzie ochronę przed uderzeniem, kamieniami - górskie wycieczki itp, kilka razy w ciągu 12 lat na Nikorze 70-300 się przydały.
Zdjęć nie oglądam pod lupą, ale z czasem zrobiłem sobie próbę i na tele już od tego czasu nie używam filtrów "ochronnych", sprawę załatwia tulipan.
Mam dwa zdjęcia przykładowe z Tamrona 100-400 (cropy) z filtrem i bez ale nie chcę zaśmiecać tego wątku, mogę wrzucić do tematu z T 150-600 / D7100 ?
Szydlarz
07-03-2020, 14:26
horn3t możesz podrzucić sam jestem ciekaw :D.
Życie jest za krótkie na używanie filtrów ochronnych ;)
sasklacz
07-03-2020, 21:12
Jak Szydlarz pozwoli to takie porównanie
Co prawda z dwóch różnych zasiadek ale wybrałem zdjęcia robione przy podobnym świetle z bardzo zbliżonymi parametrami 600mm f6,3 iso500 - krop 100% czysty RAW bez przeróbek .
Z filtrem
37046
bez filtra
37047
Co to za wdzianko na zdjęciu II?
Szydlarz
09-03-2020, 14:01
Mane kamuflaż od Huga Nature tak dla osłony kupiłem :).