Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] przebisniegi w zachodzacym sloncu
trzy kadry z ostatnich przebisniegow tego roku, znalezionych na polderze pod wierzba...
prosze nie regulowac odbiornikow, jak jest nieostre to tak mialo byc :D :D :D
1
37000
2
37001
3
37002
1 bardzo fajna ale w kwadracie
klimatyczne i ciekawe. Co do 1 to faktycznie kwadrat wydaje się być uzasadniony. Samo zdjęcie również pierwszej klasy:)
ja myslalem bardziej w desen przyciecia swiatel. od prawej i od gory. tak zeby jeszcze wiecej zdjecia bylo w mroku a swiatlo tylko drobna (powierzchniowo) przeciwwaga. w kwadracie ten kontrast sie gubi, robi sie rownowaga miedzy swiatlem i cieniem...
jeszcze sobie w LR poogladam wieczorem na spokojnie...
Jakby było więcej detali w cieniach to byłoby super. Jednak masz tam czerń która nic nie wnosi. Na wydruku wyszłoby to jeszcze mocniej. Kwadrat faktycznie wprowadziłby balans i równowagę, myśle że wyszłoby to na plus. Z drugiej strony rozumiem brak detalu w czerniach i konturowy charakter pracy. Popróbuj może uda ci się jeszcze coś wycisnąć z tej pięknej pracy.
Jakby było więcej detali w cieniach to byłoby super. Jednak masz tam czerń która nic nie wnosi. Na wydruku wyszłoby to jeszcze mocniej.
no wlasnie. ale czy to na pewno zle? czy tych szczegolow nie brakuje "mentalnie", bo tak sie nauczylismy ogladac zdjecia w erze wszystkowyciagajacych matryc? :)
zebysmy mieli jasnosc (o ironio! :D ): ja tez mam podobne watpliwosci co do tego glebokiego cienia i kminie na ile to jest sluszna percepcja :) nie chce walic argumentami, ze drzewiej na slajdzie tosmy w ogole wszedzie glebokie cienie mieli i sie z tym zylo a nawet tak naswietlalo, zeby ta ciemnosc wykorzystac. no ale moze cos w tym jest, ze mysmy sie nauczyli nie doceniac czerni na zdjeciach, bo jej praktycznie nie ogladamy?
Popróbuj może uda ci się jeszcze coś wycisnąć z tej pięknej pracy.
ano wlasnie, tak sobie zrobie...
Nie neguje tego jako techniki ani z technicznego punktu widzenia na ten obraz nie patrzę.
Raczej odbieram to jako kolor, nie ważne czy to czerń, biel 255.255.255 lub każdy inny. Sam lubię wykorzystywać całą skalę i się zgadzam z tym co piszesz.
W tym przypadku góra raczy mnie subtelnością i malarskim podejście do tematu. Za to dół odbieram jako czarny klocek. I nie całość tylko ten fragment poniżej tego skosu gdzie kończy się liściem.
Stąd ta sugestia o kwadracie lub wyciągnięciu cieni chcąc zachować kadr.
Zresztą to Twoja praca, ja tylko napisałem opinie.
Pozdrawiam i jeszcze raz bardzo dobre prace.
W tym przypadku góra raczy mnie subtelnością i malarskim podejście do tematu. Za to dół odbieram jako czarny klocek. I nie całość tylko ten fragment poniżej tego skosu gdzie kończy się liściem.
Stąd ta sugestia o kwadracie lub wyciągnięciu cieni chcąc zachować kadr.
dzieki
Zresztą to Twoja praca, ja tylko napisałem opinie.
no wlasnie o taki odbior mi chodzi. co sam probowalem zrobic to wiem, chcialem posluchac jak to sie innym widzi. te zdjecia sa troche poza moja strefa komfortu, wiec potrzebuje feedbacku zeby sobie zwartosciowac jak mi to wyszlo
Doskonale Cię rozumiem. Sam ostatnio widząc ciekawe światło próbowałem coś podobnego zrobić.
Ale nie wyszło mi to tak atrakcyjnie jak Tobie bo i sama tematyka była niczym ciekawym.
Poza tym też zaczynam mieszać u siebie. Np. zrezygnowałem kompletnie z hiperfokalnej, zatracam ostatni plan z tłem. i Kombinuje z kolorami.
Coś tam próbuje inspirować się J. Turnerem.
Zobaczymy czy cokolwiek kiedykolwiek z tego wyjdzie.
Mithrandir
05-03-2020, 20:50
Podobają się, jedynka nawet bardzo - genialna w swej prostocie, gratuluję! Choć ja też sugerowałbym przycięcie - niekoniecznie zaraz do kwadratu, ale część dołu mogłaby wypaść, bo nic się tam dzieje, zostawić tylko tyle, ile jest potrzebne do zachowania równowagi z resztą.
Wolno wiedzieć, jak długi był to obiektyw?
ostatnie zdjecie 200/2.8
pozostale 135/2
pelna klatka