Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : HSS a czas błysku

JKUBACKI
03-03-2020, 19:00
Mam D750 i lampę GODOX60N ze sterownikiem Nawigator X2. Najczęściej foce w trybie M+AutoISO. Lampa poza body.
Założenie sterownika X2 wyłącza mi AutoISO w N750, wobec czego zwracam uwage na ekspozycje - regulując czas i przysłonę dla zadanego ISO.
Jeżeli włącze HSS na sterowniku i w body podam czas synchronizacji 1/250x, to mogę pracować na np z 1/400.
Czy wydłużenie czasu do 1/30 s powoduje negatywny efekt dla lampy? Gorsze warunki pracy lampy np zmniejszy zywotność? Tzn jak właściwie jak ta lampa błyska w trybie HSS?
Czy mogę zapomnieć o tej regulacji i na stałe mieć włączony HSS?
Dzięki za podpowiedź. JK

Ligo
03-03-2020, 19:05
Tzn jak właściwie jak ta lampa błyska w trybie HSS?
Normalnie, jak stroboskop, wiele błysków małej mocy. Więc sumaryczna moc również jest bardzo mała.
Tylko dlaczego powierzasz automatyce również sterowanie czasem naświetlania?

Ligo
03-03-2020, 19:41
Jeszcze to:

Czy wydłużenie czasu do 1/30 s powoduje negatywny efekt dla lampy? Gorsze warunki pracy lampy np zmniejszy zywotność?
Czas otwarcia migawki nie ma związku z pracą lampy, o ile mieści się w zakresie do X-sync. Gorsze warunki dla lampy to wyłącznie częstotliwość błysków i zużycie palnika, ewentualnie kondensatorów. Tyle, że przy taniej lampie typu Godox, nie zwracałbym na to uwagi. Bo to tania lampa.:-)

Nikodemo
03-03-2020, 20:04
HSS ja mam na stałe a ma ono tylko wpływ przy krótkich czasach - poniżej 1/250.

TOP67
03-03-2020, 20:21
Wbrew pozorom, czas błysku w HSS (a więc na czasach 1/250 do 1/8000) jest wielokrotnie dłuższy niż na czasach dłuższych niż 1/250.

Na dłuższych czasach lampa błyska raz. Czas błysku zależy od mocy lampy i ustawionej mocy błysku. Trwa od mikrosekund do kilku milisekund. Czas otwarcia migawki nie ma żadnego wpływu na ekspozycję od światła lampy, a tylko od śwaiatła zastanego.

Natomiast w trybie HSS, lampa wykonuje wiele słabych błysków przez zadeklarowany czas synchronizacji (zwykle 1/250). Czas migawki zmienia ekspozycję i przy takim 1/8000 wykorzystuje się tylko 1/32 mocy błysku.