PDA

Zobacz pełną wersję : Czy i jak można sterować czasem błysku.

Nikodemo
01-03-2020, 18:27
Od czego zależy długość błysku lampy reporterskiej. Chodzi o zamrożenie ruchu, nie czasem migawki ale czasem błysku.

Ligo
01-03-2020, 18:57
Generalnie od odległości do motywu.
Specyfikacja powiedzmy SB-5000 podaje czasy błysku w zakresie 1/980 do 1/30820s, więc tak czy siak zdając się wyłącznie na lampę, ruch będziesz miał zamrożony. Chyba, że chodziło Ci o coś innego?:-)

ksh
01-03-2020, 19:00
Problem jest też w chińszczyźnie gdzie reguluje się na dwa sposoby czyli długością błysku i mocą błysku, bez konkretnych testów pewnie nie uda się tego dokładnie ustalić jak to dokładnie wychodzi przy konkretnych ustawieniach lampy w menu..

Nikodemo
01-03-2020, 20:22
Np. robiąc zdjęcie spadającej kropli na czasie powiedzmy 3 sekundy wyzwalając błysk lub kilka błysków na jednej klatce.

kazzi
01-03-2020, 23:06
Dzisiaj chyba każda porządna lampa reporterska ma możliwość ręcznego sterowania czasem błysku jak i wyzwolenia sekwencji błysków w określonym czasie.
Lampa SB 800 ma możliwość ręcznego skracania błysku do chyba 1/64 części błysku maksymalnego. Oznacza to, że czas trwania błysku potrwa ok 1/60000
sekundy. Wystarczająco krótko by zamrozić ruch spadającej kropli wody. Oczywiście moc takiego błysku jest niewielka, raczej do fotografowania z niewielkiej
odległości. Ja w ten sposób fotografowałem spadające krople wody tzw. kolizje kropelkowe. Ty chcesz zarejestrować drogę kropli wody w czasie jak podajesz
trzech sekund błyskając co jakić czas. Teoretycznie jest to możliwe, ale kropla wody o średnicy ok 5mm w tym czasie przebędzie drogę ok 30-tu metrów.
Jak ustawisz się z aparatem by złapać taki odcinek przestrzeni , to odległość będzie taka, że wątpię by na matrycy się coz odwzorowało.
Jak możesz, podaj więcej szczegółów, będzie łatwiej coś doradzić.

r_m
02-03-2020, 16:35
Od czego zależy długość błysku lampy reporterskiej. Chodzi o zamrożenie ruchu, nie czasem migawki ale czasem błysku.

Od ustawionej mocy błysku. Im mniejsza moc, tym krótszy błysk.
Jeśli chcesz zarejestrować kilka błysków na jednej klatce poszukaj w instrukcji lampy trybu "strobo", nie korzystałem (oprócz testów kiedyś dawno), ale standardowo działa to tak, że ustawiasz moc błysku, ilość błysków i odstęp między błyskami (częstotliwość błysków w Hz).

myrele
02-03-2020, 16:46
Np. robiąc zdjęcie spadającej kropli na czasie powiedzmy 3 sekundy wyzwalając błysk lub kilka błysków na jednej klatce.

Jak chcesz focic kropelki to ustaw lampę na 1/128 ( wtedy czas błysku jest najkrótszy) 1/64 też daje radę. Jak będzie za mało światła podnieś ISO lub dołóż 2 lampę.

Nikodemo
02-03-2020, 19:34
Z tymi trzema sekundami to chodziło mi bardziej o to że nie chcąc katować migawki seriami zrobić to w inny sposób, czyli strzelać seriami ale lampą.

- - - - kolejny post - - - - - -

Jak chcesz focic kropelki to ustaw lampę na 1/128 ( wtedy czas błysku jest najkrótszy) 1/64 też daje radę. Jak będzie za mało światła podnieś ISO lub dołóż 2 lampę.

Dzięki to mi wiele wyjaśnia.