Zobacz pełną wersję : D70 (bez S) - komunikaty dotyczące kart :(
sstaszewski
27-06-2007, 15:27
może ktoś wie na czym polega problem, że D70 co jakiś nieregularny odstęp czasu wywala po załączeniu komunikat CHA (błąd karty) lub FOR - czyli niby formatowanie karty, ale właściwie nic się nie dzieje, zdjęcia dalej są na karcie, jakoś jej nie formatuje i nie pomaga nawet wyłączenie aparatu - ten komunikat jest tam w dalszym ciągu, dopiero jak wyciagnę kartę albo baterię to znika... Wiem, że był taki problem z kartami Kingstone 1 GB, ale ja karty mam 4, wszystkie 1 GB ale jedna to Transcend a druga Pretec Cheetah, a ostatnio o lekturze forum kupilem 2 Sandiski UltraII (rekomendowane przez Nikona) - no i niestety problemy te pojawiają się na wszystkich - ale tak jak już wspomniałem nieregularnie - mogę mieć przez miesiąc spokój, a potem kilka razy w ciągu tygodnia czy dnia te komunikaty doprowadzają mnie do szału :( ma ktos może jakiś pomysł co to może być ??? nalazłem też ostatnio na jakimś zachodnim forum, żeby najpierw sformatowac te karty w pececie w systemie fat, a potem od razu w aparacie - tak zrobiłem i jestem ciekaw czy zadziała... oprócz tego jeszcze zrobiłem reset aparatu tym małym przyciskiem na dole, no i zobaczymy... ech, wakacje za pasem, kupę wyjazdów, mnóstwo kadrów czeka na zarejestrowanie a tu jakieś niespodzianki :(
Pozdrawiam serdecznie!!!
Może FOR nie znaczy "właśnie karta jest formatowana", tylko "sformatuj kartę, bo coś z nią nie tak" :). Byłoby to co najmniej bez sensu gdyby aparat formatował sobie kartę jak tylko mu przyjdzie na to ochota.
Skoro takie rzeczy dzieją się na wszystkich kartach, to podejrzewam, że może czasem nie łączyć któryś styk w karcie, albo na połączeniu złącze-płytka (mógł puścić lut, albo ścieżka pęknąć). Jeżeli mam rację, to bez rozebrania aparatu (albo serwisu) się nie obejdzie.
sstaszewski
27-06-2007, 19:05
Może FOR nie znaczy "właśnie karta jest formatowana", tylko "sformatuj kartę, bo coś z nią nie tak" :). Byłoby to co najmniej bez sensu gdyby aparat formatował sobie kartę jak tylko mu przyjdzie na to ochota.
Dzięki za odpowiedź!!!
No własnie to tak wygląda jakby była formatowana - napis mruga itd, normalnie wygląda to tak, jak w instrukcji obsługi jest opisany proces formatowania karty :/
A odnośnie drugiej części odpowiedzi - tego się własnie boję, że wyślę aparat do serwisu i zniknie tam na 2 miesiące. Jak naprawiali mi BGLOD'a (zresztą aparat był jeszzcze wtedy na gwarancji) to czekałem ponad miesiąc, nie odbierali telefonów itp. dopiero jak wysłałem pismo do dyrekcji Nikon Polska to w dosłownie 3 dni miałem naprawiony aparat w domu...
Pozdrawiam serdecznie!!!!
Oo, to dziwne... nie mam D70, więc nie wiem jak to w nim jest. Jest w instrukcji opisany taki przypadek, że aparat sam robi format bez pytania? Próbowałeś wymuszać formatowanie ręcznie? Tak czy inaczej, chyba zostaje tylko serwis.
mi tez tak robi... poszukaj w tym dziale, odpowiadano mi różnie, może to mieć związek z obiektywem (!)
sstaszewski
28-06-2007, 17:11
Jest w instrukcji opisany taki przypadek, że aparat sam robi format bez pytania? Próbowałeś wymuszać formatowanie ręcznie? Tak czy inaczej, chyba zostaje tylko serwis.
No włałśnie nie ma takiego przypadku opisanego :( ale mam wrażenie, że reset aparatu + format kart najpierw w PC a potem w aparacie jakby pomógł, ale nie chcę zapeszać - na razie jest wszystko OK, sprawdzam co jakiś czas i nie wywala tych komunikatów ;) mam ciągle nadzieję, że uda mi się uniknąć tego serwisu ;)
mi tez tak robi... poszukaj w tym dziale, odpowiadano mi różnie, może to mieć związek z obiektywem (!)
hmmm.... z obiektywem? dziwne w sumie, bo to by znaczyło, że z 2 szkłami mam coś nie tak :/ o ile Sigma ma prawo wariować (2 x upadek z wysokości na beton) to ten drugi jest raczej OK, w F70 obydwa chodzą mi cacy, styki mam regularnie czyszczone... hmmm
Dzięki za odpowiedzi!!!!!
Pozdrówka!!!