Zobacz pełną wersję : Nikon po raz pierwszy
Witam. Jestem amatorem fotografii, który zdecydował się na kupno swojego pierwszego Nikona. Do dyspozycji mam 3000 zł. Stoję przed wyborem używanego, z pierwszej ręki, Nikona D90, a nowego Nikona D5300. Który Waszym zdaniem, powinienem wybrać?
Popatrz na używane D3, D610. D750.
Popatrz na używane D3, D610. D750.
Kolegi żarciki się trzymają, d3:)
Szukaj promocji ale z dobrych sklepów lub lekko używanego sprzętu, d5300 lub nowsze d5600 z 18-55 AF-P to dobry zestaw na początek.
EJ1975, napisz więcej o swoich preferencjach, wymaganiach i planach.
Na tym forum znajdzie się zapewne równie wielu zwolenników D5300, co D90, D300, D5600, D7200, D700, D610... Każdy z tych sprzętów jest dobry na swój sposób, ma zalety i wady, w zależności od tego jakiego rodzaju chcesz robić zdjęcia (i w jaki sposób).
A i trzeba pamiętać, że nie zrobisz zdjęcia samym korpusem lustrzanki. Potrzebny jest też obiektyw. ;)
2pompony
25-02-2020, 16:32
W dzisiejszych czasach to odpuściłbym D90, a mówię to ja - wieloletni gorący wielbiciel D80, którego wspominam jako wspaniały aparat do moich celów i którego zarzynałem przez czas 3 czy 4 generacji nowszych puszek... No ale czasy się zmieniają, technika idzie do przodu i ja bym wziął już nowszą puszkę, zwłaszcza że wygląda, jakbyś nie do końca miał sprecyzowane wymagania, a chciał po prostu w miarę dobry aparat na kilka lat rozwoju.
Dobry zestaw na początek to w obecnej sytuacji nie najlepszy sposób myślenia. Bo kto dzisiaj kupuje Fiata 126 tylko po to, by nauczyć się jeździć.:lol: Obecne ceny godnych uwagi modeli Nikona są tak niskie, jak nigdy dotąd. W cenie do 3000 zł kupisz każdy z wcześniej wymienionych.
- - - - kolejny post - - - - - -
Kolegi żarciki się trzymają, d3:)
Szukaj promocji ale z dobrych sklepów lub lekko używanego sprzętu, d5300 lub nowsze d5600 z 18-55 AF-P to dobry zestaw na początek.
Śmieszne, ale na allegro za sumę do 3000 zł są już D3 i D3S.:lol:
Daleko szukać nie trzeba, na giełdzie naszej kolega zeberek1 sprzedaje za 3150 d3 ze śmiesznym przebiegiem. [emoji846] Kto wie, może da się stargować tą stówkę [emoji846]
Kupi D3 za 3k, a zdjęcia będzie robił szklanką, denkiem od butelki/słoika albo okularami?
Przypominam, że kolega pytający chce kupić PIERWSZEGO Nikona, więc szkieł u niego brak.
PS. Przypomniał mi się dość kuriozalny przypadek sprzedającego na Allegro D4 z 18-105.
No to nie ma się co rozgadywać tylko brać D7100 + Sigma 17-50 i do tego AF-P 70-300VR, akurat używane za ~3000zł da się kupić.
Kupi D3 za 3k, a zdjęcia będzie robił szklanką, denkiem od butelki/słoika albo okularami?
Przypominam, że kolega pytający chce kupić PIERWSZEGO Nikona, więc szkieł u niego brak.
PS. Przypomniał mi się dość kuriozalny przypadek sprzedającego na Allegro D4 z 18-105.Autor nie pytał o obiektywy, więc wiesz [emoji23]
No to nie ma się co rozgadywać tylko brać D7100 + Sigma 17-50 i do tego AF-P 70-300VR, akurat używane za ~3000zł da się kupić.
Dokładnie. Albo D7200 z 17-50. Też w tej cenie kupi.
Autor nie pytał o obiektywy, więc wiesz [emoji23]
No w sumie, coś racji masz. ;)
Matthias
25-02-2020, 23:48
Kup używaną Sigme 17-50, za 800-1000 pewnie znajdziesz w dobrym stanie, a do tego dobierz puszkę najlepsza na jaka zostanie Ci kasa. Wszystkie nowe aparaty beda dobre, różnica bedzie tylko w ergonomii oraz dodatkowych bajerach. Mysle ze lepiej kupic nowy aparat w sklepie z gwarancja, niż szukac używek.
Dobry obiektyw jest ważniejszy od puszki ;)
Pozdro
PS. Przypomniał mi się dość kuriozalny przypadek sprzedającego na Allegro D4 z 18-105.
500 zł wydane na obiektyw 1,8 50 mm i mamy to, co sprawdzone i naprawdę dobre.:lol:
Naprawdę uważasz że d3 z 50 to jest to, czego potrzebuje początkujący? Ktoś kto nie za bardzo wie o co w tym wszystkim chodzi? Ktoś kto kupuje pierwszą lustrzankę? Naprawdę?
Obsługa aparatu w obu przypadkach jest taka sama. :) Obiektyw stałoogniskowy o jasności 1,8 pozwoli uzyskać świetne zdjęcia. Więc w czym problem. :)
Problem w tym, żeby chwilę pomyśleć i wczuć się w kogoś, kto chce pierwsze pstrykadło. Jesteś dla mnie nowym mistrzem "dobrej rady":).
Sugerujesz, że na pierwszą randkę powinno się wybierać coś brzydszego, mniej skomplikowanego i ogólnie dostępnego? :shock:
jurkarol
26-02-2020, 12:17
Jeśli przy pierwszym kontakcie z aparatem istnieje ryzyko rzucania nim, kopania, męczenia pokrętel to faktycznie lepiej wziąć najtańszy i najprostszy. :)
Pytający: mam 3k na pierwszego Nikona, co kupić?
Forum Nikoniarzy: D3 za 3k, 50/1.8 za 500. A, i pamiętajmy o kartach CF, które tak jakby ciut droższe niż SD są. :lol:
Bądźmy poważni nie są to jakieś znaczne różnice a z całą pewnością przyniosą zadowolenie. Jeśli zakupu dokona od kogoś z naszego forum to dorzucę mu 10 kart CF gratis.:-D
No właśnie, bądźmy poważni. Już widzę, jak amator będzie zadowolony z 1,5kg puszki z jedną stałką. I to taką sobie, bo za 500 tylko 50/1.8D kupi.
A ja widzę, że wszyscy widzicie to lepiej niż sam zainteresowany.:shock:
Warto by było, aby autor najpierw sprecyzował swoje potrzeby :) Bo tak to bez sensu ciągnięta dyskusja :) Tym czasem autor od wczoraj się jeszcze nie pojawił ponownie na forum, więc poczekajmy z tymi D3 :D
madebyzosiek
26-02-2020, 16:07
To i tak dobrze, że mu jeszcze nikt bezlustra Sony nie polecił ;) Wydaje mi się, że jakbym na start chciał spróbować FXa za małą kasę, to wolałbym D700 z Tamronem 28-75 2.8, niż D3 z 50 1.8G czy D...
spróbować FXa za małą kasę, to wolałbym D700 z Tamronem 28-75 2.8, niż D3 z 50 1.8G czy D...
Słusznie prawi, dać mu ciastko. ;)
tbogdanowicz
26-02-2020, 17:41
Słusznie prawi, dać mu ciastko. ;)
Żartujesz?!?!?
Za taką radę tylko piwo!
To i tak dobrze, że mu jeszcze nikt bezlustra Sony nie polecił ;) Wydaje mi się, że jakbym na start chciał spróbować FXa za małą kasę, to wolałbym D700 z Tamronem 28-75 2.8, niż D3 z 50 1.8G czy D...
Proponowałem D610, D700, D3. Pozostałem przy D3 po wpisie kolegi crusiek który zauważył, że poczciwy kolega zeberek1 sprzedaje D3 ze śmiesznym przebiegiem i możliwością negocjacji. Przepraszam, próbowałem pomóc. Pamiętam moje zadowolenie z Nikona FM2n z obiektywem 1,8 50 mm.:-D Kolejne uwagi odnośnie kosztownego zakupu kart CF potraktowałem należycie chcąc przekazać potrzebującemu świetnie zachowane karty CF. Dalsze uwagi od osób które powinny być przykładem na tym forum, stają się niesmaczne.
madebyzosiek
26-02-2020, 19:21
Proponowałem D610, D700, D3. Pozostałem przy D3 po wpisie kolegi crusiek który zauważył, że poczciwy kolega zeberek1 sprzedaje D3 ze śmiesznym przebiegiem i możliwością negocjacji. Przepraszam, próbowałem pomóc. Pamiętam moje zadowolenie z Nikona FM2n z obiektywem 1,8 50 mm.:-D Kolejne uwagi odnośnie kosztownego zakupu kart CF potraktowałem należycie chcąc przekazać potrzebującemu świetnie zachowane karty CF. Dalsze uwagi od osób które powinny być przykładem na tym forum, stają się niesmaczne.Kolega zeberek1 ma też D700 z równie śmiesznym przebiegiem i za jeszcze śmieszniejsze pieniądze jakby co ;) A już tak całkiem na serio, to znasz kogoś, kto chce spróbować poważniejszej fotografii i na pierwsze lustro wybiera jednocyfrowe body Nikona? Nie wiem czy to jest świecenie przykładem i czy uwaga jest smaczna, czy też nie. Jestem natomiast zdania, że Twoja rada jest wyjątkowo nierozsądna, podobnie jak moja z D700... ;)
A wracając do tematu, za 3000 to poleciłbym Nikona D7100 z Sigmą 17-50 2.8 i jakąś lampą. Będzie wszystko co potrzebne, no i zdecydowanie łatwiej będzie określić czy fotografia to jest to, czy może jednak smartfon wystarczy. Jak jak pyknie, to łatwiej będzie określić co potrzeba... Tyle w temacie...
D7200 z S17-50/2.8 też się zmieści w tym budżecie, choć do lampy trzeba by odrobinę dołożyć. Warto określić swoje preferencje, portret, podroze, krajobrazy, itd. Za 3k z używanym sprzętem coś tam już można zdziałać.
Byłoby miło jakby autor wątku zabrał głos i napisał co myśli o propozycjach :) Obecnie zrobiła się dyskusje wśród propozycji zamiast dobierania do potrzeb na podstawie sugestii autora.
Przez ostatnie lata posiadałem d90 oraz później przez 1.5 roku d7200 właśnie razem z sigmą 17-50. Obiektyw sam w sobie bardzo uniwersalny; stabilizacja, 2.8, sensowny zakres, akceptowalna budowa. Dobre skalibrowanie lub dobranie tego obiektywu do body pozwoli cieszyć się miłymi zdjęciami, jednak ja nie polecę takiego zestawu dla kogoś, kto chce mieć sprzęt do rodzinnych zdjęć i posiadać tylko jeden obiektyw. Niestety ale telefony gonią bardzo szybko i "podobne" efekty.....można uzyskać telefonem. Fakt, tutaj jest nagięcie, ale jak ktoś nie zacznie obrabiać rawów i oraz robić zdjęć z lampą, czasami można zaznać poczucie małego zysku względem telefonu. Sprawa jest zupełnie inna gdy autor zadeklaruje szybki zakup innych obiektywów typu coś szerokiego i tele. Taki zestaw pozwala wejść w zakres nieosiągalny dla telefonów, więc warto inwestować w dobrą lustrzankę.
Moja rada aby poczuć "wow" z rodzinnych zdjęć: D700 oraz Nikkor 35/2 D oraz nikkor 85/1.8 D. Budżet lekko ponad 3k a efekty ze zdjęć nieporównywalnie ciekawsze niż d s17-50. Mniej uniwersalne ale dające więcej radości i znacznie przekraczające to co wypluwają telefony. W najgorszym przypadku sprzedaje bez straty ale bogatszy o doświadczenia.
Byłoby miło jakby autor wątku zabrał głos i napisał co myśli o propozycjach
Jak zobaczył co mu polecacie, to z pewnością zmienił już forum. Tyle w temacie porad dla świeżaka. "Nierozsądne" to delikatnie powiedziane.
cybulski
27-02-2020, 09:34
Witam. Jestem amatorem fotografii, który zdecydował się na kupno swojego pierwszego Nikona. Do dyspozycji mam 3000 zł. Stoję przed wyborem używanego, z pierwszej ręki, Nikona D90, a nowego Nikona D5300. Który Waszym zdaniem, powinienem wybrać?
3tys na używane apsc jest ok. Ale czy musi być tylko Nikon? Masz już jakieś szkła? Bo jeśli nie masz to lepszy wybór znajdziesz w apsc w Fuji. Następnie dobry wybór znajdziesz w Sony i eM Canonie. To wszystko bezlusterkowce. Jeśli jesteś nowy to nie wchodziłbym już w lustrzanki apsc. Nie ma po co.
W tym budżecie można znaleźć używane xt2 z 18-55/2.8-4 aczkolwiek może łatwiej będzie dla nowicjusza na szybko xt20 z tym zoomem.
W budżecie 2tys kupisz z tym zoomem xt1/xt10. Też bdb sprzęt dający fajny obrazek. Moim zdaniem jpgi będziesz miał lepsze ze starego xt1/xt10 niż z tych luster Nikona co podajesz. Rawy z xt1/xt10 w obróbce z capture one nie do odróżnienia. Nowy capture jest poprawiony i lepiej traktuje rawy z Fuji niż dotychczas i niż programy konkurencyjne. I do tego są wersje darmowe express capture one do Fuji (i Sony).
Jak widzisz zalet trochę jest na dzień dobry w innych systemach :)
Byłoby miło jakby autor wątku zabrał głos i napisał co myśli o propozycjach :) Obecnie zrobiła się dyskusje wśród propozycji zamiast dobierania do potrzeb na podstawie sugestii autora.
Przez ostatnie lata posiadałem d90 oraz później przez 1.5 roku d7200 właśnie razem z sigmą 17-50. Obiektyw sam w sobie bardzo uniwersalny; stabilizacja, 2.8, sensowny zakres, akceptowalna budowa. Dobre skalibrowanie lub dobranie tego obiektywu do body pozwoli cieszyć się miłymi zdjęciami, jednak ja nie polecę takiego zestawu dla kogoś, kto chce mieć sprzęt do rodzinnych zdjęć i posiadać tylko jeden obiektyw. Niestety ale telefony gonią bardzo szybko i "podobne" efekty.....można uzyskać telefonem. Fakt, tutaj jest nagięcie, ale jak ktoś nie zacznie obrabiać rawów i oraz robić zdjęć z lampą, czasami można zaznać poczucie małego zysku względem telefonu. Sprawa jest zupełnie inna gdy autor zadeklaruje szybki zakup innych obiektywów typu coś szerokiego i tele. Taki zestaw pozwala wejść w zakres nieosiągalny dla telefonów, więc warto inwestować w dobrą lustrzankę.
Moja rada aby poczuć "wow" z rodzinnych zdjęć: D700 oraz Nikkor 35/2 D oraz nikkor 85/1.8 D. Budżet lekko ponad 3k a efekty ze zdjęć nieporównywalnie ciekawsze niż d s17-50. Mniej uniwersalne ale dające więcej radości i znacznie przekraczające to co wypluwają telefony. W najgorszym przypadku sprzedaje bez straty ale bogatszy o doświadczenia.
Dzięki @sabur (https://forum.nikoniarze.pl/members/8785-sabur) . Po tym jak zarzucono mi brak rozsądku pomyślałem czy jest tu jeszcze z kim rozmawiać. Ja rozumiem, że ktoś wymienia pewną sumę i powinniśmy się tego trzymać. Ale proponowanie komuś tylko DX-a z bardzo przeciętnym obiektywem to nic innego tylko rozczarowania i poźniejsza utrata znacznej kasy przy próbie pozbycia się tego. Jeśli jednak to ma być już coś mniejszego to popieram poradę kolegi cybulski i spojrzenie w kierunku Fuji.
Problem polega na tym, że właściciele muzealnych aparatów i takich samych obiektywów nigdy nie spróbują współczesnego DX z dzisiejszym szkłem. Zawsze na końcu padnie argument, że muzealny aparat z mydlastym szkielkiem "ma to coś":)
Ps. Zauważyłem, że ludzie przyzwyczajeni do smartfonów zwyczajnie nie rozumieją jak używać aparatu bez LV.
cybulski
27-02-2020, 17:40
Też nie rozumiem jak można dziś polecać lustra apsc dla kogoś kto wpada tu na forum po poradę.
I tu nie chodzi tylko o jakość obrazka tylko o to co potrafią albo czego nie potrafią te stare technologicznie lustrzanki. One nawet nie ułatwiają zrobienia poprawnych ostrych zdjęć !!! Mogą szybciej zniechęcić niż zachęcić do fotografowania osoby przyzwyczajone do możliwości smartfonów.
Osobom, które tutaj doradzają, polecałbym edukację na nowszych systemach Nikona bądź na modelach tańszych z konkurencji. Praktycznie apsc bezlustro, technologicznie bardziej zaawansowane niż d7200 czy 7500, można dziś kupić za 1.5-2tys, do tego są zaawansowane małe ostre stałki systemowe czy też ostre sigmy do apsc ze światłem 1.4.
Dzisiaj takie porady jakie tu padają w mojej ocenie nie są odpowiednie dla osób zaczynających przygodę z fotografią. Jeśli celem jest zniechęcenie to tak, to są dobre porady. Raz na jakiś czas piszę to tutaj bo widać użytkownicy tego forum nie widzą jak daleko zaszło apsc u konkurencji i żyją w czasie przeszłym apsc nikona.
1. Ten ktoś pyta o lustrzankę, zakładamy że ma jakieś minimalne rozeznanie.
2. Cena
3. Też widzę coraz mniejszy sens lustrzanki , chyba że patrz pkt 2.
Dodałbym jeszcze
4. Małe stawki nie są dla wszystkich, a małe ostre zoom wcale nie występują w nadmiarze.
madebyzosiek
27-02-2020, 17:51
Praktycznie apsc bezlustro, technologicznie bardziej zaawansowane niż d7200 czy 7500, można dziś kupić za 1.5-2tys, do tego są zaawansowane małe ostre stałki systemowe czy też ostre sigmy do apsc ze światłem 1.4.
Hehe, podasz jakiś przykład bezlustra APS-C za 1500 zł, które ma możliwości D7200 lub D7500 i mogło by zastąpić te aparaty? Do tego dobrze, że Sigma puściła te trzy stałki 1.4, czy 2.8, bo inaczej nie byłoby do bezluster APS-C niczego sensownego w normalnej cenie, jasnego i małego... Bo jasnych, dobrych i tanich zoomów praktycznie nie ma.
Raz na jakiś czas piszę to tutaj bo widać użytkownicy tego forum nie widzą jak daleko zaszło apsc u konkurencji i żyją w czasie przeszłym apsc nikona.
A może to Ty nie wiesz jakie są możliwości nowych luster APS-C Nikona, do tego nie potrafiłeś sobie poradzić z dziecinnie prostym problemem kalibracji i dzisiaj nie masz nic mądrego do powiedzenia poza polecaniem tanich bezluster APS-C, które na prawdę potrafią zniechęcić do fotografii, szczególnie swoją szybkością, działaniem AF w słabym świetle, bo o ergonomii czy wygodzie już nie wspomnę ;)
Też nie rozumiem jak można dziś polecać lustra apsc dla kogoś kto wpada tu na forum po poradę.
Zakłada się zazwyczaj że jest jakiś ograniczony budżet, zakłada się też że mogą być zakupy innych obiektywów, wiec jedyne rozsądne i nie krzywdzące jest polecanie lustrzanki i szklarni do tego.
Bezlustra z łatwą adaptacja takich obiektywów też są polecane przecież.
I tu nie chodzi tylko o jakość obrazka tylko o to co potrafią albo czego nie potrafią te stare technologicznie lustrzanki. One nawet nie ułatwiają zrobienia poprawnych ostrych zdjęć !!!
No to jak się udało przez te prawie 20 lat zrobić tyle ostrych zdjęć na lustrzankach ?
Mogą szybciej zniechęcić niż zachęcić do fotografowania osoby przyzwyczajone do możliwości smartfonów.
Bezlustra tu wiele nie pomagają, nadal jest to tak samo często sprzęt "szufladowy" bo fon mniejszy, szybciej można wysłać zdjęcie na fejsa itp.
Osobom, które tutaj doradzają, polecałbym edukację na nowszych systemach Nikona bądź na modelach tańszych z konkurencji. Praktycznie apsc bezlustro, technologicznie bardziej zaawansowane niż d7200 czy 7500, można dziś kupić za 1.5-2tys, do tego są zaawansowane małe ostre stałki systemowe czy też ostre sigmy do apsc ze światłem 1.4.
Większość raczej zniechęca się używaniem jednej ogniskowej, chcą zoomy, często tele, stałka to przyszłość dla tej malutkiej grupki co ma kasę nadal na takie zabawki i jeszcze sprzęt zakupiony chce ze sobą wozić.
Problem w poradach jest taki że nie wiemy co ktoś zrobi za miesiąc, za rok itd, ile dalej będzie kasy na takie hobby, czy potrafi wykorzystać stałke, jasność, potrafi ustawić odpowiednio ekspozycje, głębie itd.
Polecanie bezlustra aps-c z jedną stałką to słaba konkurencja dla dobrego fona, więc marnowanie kasy i zniechęcanie ludzi.
cybulski
27-02-2020, 18:45
Apsc Fuji ma 29 obiektywów xf jeśli się nie mylę i 3 tanie xc, puszek apsc też mnóstwo z poprzednich generacji. Xt2 (tak to również 2 generacje do tyłu) używka za 2tys to lepszy wybór niż 7200/7500 do rozpoczynania przygody amatorskiej z foto.
madebyzosiek
27-02-2020, 18:57
Apsc Fuji ma 29 obiektywów xf jeśli się nie mylę i 3 tanie xc, puszek apsc też mnóstwo z poprzednich generacji. Xt2 (tak to również 2 generacje do tyłu) używka za 2tys to lepszy wybór niż 7200/7500 do rozpoczynania przygody amatorskiej z foto.Pytałem o aparat za 1500 zł. Najtańsze XT2 na OLXie jest za 2100 i ma do naprawy spust migawki, bo ma "znaną wadę". No i spróbuj określić w czym XT2 jest lepsze od D7200 i D7500, poza faktem że jest bezlusterem i na pewno lepiej kręci filmy. Nie ma natywnego iso 100, jest podobnie ciężkie i ciekawi mnie jakie używane szkło Fuji można polecić w miejsce Sigmy 17-50 2.8...?
Znajomi kupili za moją radą D7100 mimo że sugerowałem też niższe modele albo bezlustro sony czy nawet olympusa epl, jednak kobieta zdecydowała że D7100 lepiej się trzyma w rękach i obiektywy tańsze.
Kupili do tego sigme 17-50 za 800zł na gwarancji i wysłali na kalibracje, do tego potem dokupili nikkora 10-20vr nowego za 900zł i 70-300vr używany za 500zł, chwalą do tej pory i co ciekawe twierdzą że to zestaw malutki i lekki na wyjazdy.
Dlatego ja już z dystansem podchodzę do rad i sugeruję żeby sprzęt macać bo to najwięcej pomaga.
krzysztofz24
27-02-2020, 19:40
Apsc Fuji ma 29 obiektywów xf jeśli się nie mylę i 3 tanie xc, .
To teraz odpal allegro i zobacz ile masz dostepnych obiektywow (nowych i uzywanych) ktore mozesz zapiac do APS-C Nikona badz Canona a potem ile masz szkiel do Fuji.
Czy widzisz ta kosmiczna roznice w ilosci i wyborze:-)?
Juz nie wspomne o cenach. Bo poczatkujacy na poczatku nie chca wydawac za duzo jak sami jeszcze nie wiedza co chca. Zwykle najpierw leci uniwersalny zoom a potem stalka portretowa 1.8 czy jakies tele.
I fakty sa takie ze do lustrzanki Nikona bedziesz mial wiecej szkiel i taniej niz do bezlustra Fuji.
cz4rnuch
27-02-2020, 20:15
...ciekawi mnie jakie używane szkło Fuji można polecić w miejsce Sigmy 17-50 2.8...?Całkiem udany jest fujinon 18-55, używki z tego co pamiętam trafiają się nawet po 1100, bo ten obiektyw często sprzedawany jest w zestawach.
cybulski
27-02-2020, 20:45
Można też polecić fujinona 16-55/2.8 w wyższym budżecie. Do Fuji podłączymy przez przelotki również całkiem sporo szkieł, manualnych również, tego nie zrobi się z lustrem apsc, flange jest 17. 7 w Fuji.więc wszystko co jest do canona chodzi również na Fuji. Ta Sigma pewnie też. W apsc Sony podobnie będzie. Zosiek ale to przecież wiesz.
madebyzosiek
27-02-2020, 20:52
Całkiem udany jest fujinon 18-55, używki z tego co pamiętam trafiają się nawet po 1100, bo ten obiektyw często sprzedawany jest w zestawach.Najtańszy używany znalazłem za 1200, a to niespełna 300 zł mniej niż nowa Sigma z 3-letnią gwarancja... Nie mówiąc już o tym, że 2.8-4 to nie jest 2.8... Sigma 17-70 2.8-4 jest do kupienia za 1800 nowa, więc dalej taniej...
Można też polecić fujinona 16-55/2.8 w wyższym budżecie. Do Fuji podłączymy przez przelotki również całkiem sporo szkieł, manualnych również, tego nie zrobi się z lustrem apsc, flange jest 17. 7 w Fuji.więc wszystko co jest do canona chodzi również na Fuji. Ta Sigma też.Serio? 4300 za nowy i 3000 za używkę ma być alternatywą do 1500 za nowy i 800 za używany? No proszę Cię, co jeszcze polecisz? A co z tym aparatem za 1500? A jakie Sony APS-C jest alternatywą dla D7200, czy D7500? Może być choć raz merytorycznie?
cybulski
27-02-2020, 20:55
W budżecie 3tys napisałem, na grupie fuji można kupić niezajechane XT2 i 18-55. Jeśli nie miałeś tego w ręku i nie wiesz co potrafi to się nie ośmieszaj już dalej.
Zdjęcia seryjne są tryby gdzie xt2 jest szybszy niż d500. Teraz może coś Ci zaświta bo chyba miałeś d500.
Dziwią mnie takie rady i olewanie wielkiego rynku używanego taniego sprzętu foto.
Nikon D7100 - 1200zł
Sigma 17-50 - 800zł
Nikkor AF-P 70-300VR - 700zł
85-tka do wyboru sporo modeli chińskie z af od 800zł nowe, używane od 800zł wersja śrubokręt itd
obiektywy makro od 400zł i z af od 600zł
obiektywy UWA od 700zł i to nie najtańszy badziew
ładowarki, akumulatory, lampy błyskowe itd
cz4rnuch
27-02-2020, 21:08
Najtańszy używany znalazłem za 1200, a to niespełna 300 zł mniej niż nowa Sigma z 3-letnią gwarancja... Nie mówiąc już o tym, że 2.8-4 to nie jest 2.8... Sigma 17-70 2.8-4 jest do kupienia za 1800 nowa, więc dalej taniej...Pytasz to odpowiadam. Nie napisałem, że teraz za tyle można go kupić tylko, że za tyle się trafiają. Będzie kolejna premiera aparatki od Fuji lub cashback to znowu zaczną sprzedawać w zestawach i pojawią się zoomy z gwarancją i w niezłych cenach. Nie napisałem też, że to to samo co Sigma tylko, że jest w systemie Fuji dość dobry i tani używany standardowy zoom. I też można je trafić z gwarancją. Oraz jest znacznie mniejszy niż Sigma. Sigma ma ogólnie dość dobrą opinię, nadal mam ten obiektyw, byłem jedną z pierwszych osób, która go kupiła i obecnie oczywiście w tej cenie jest nie do pobicia, ale nie jest to obiektyw bez wad. Ruszający się pierścień ostrzenia o małym skoku to na pewno jest wada, podobnie jak dość słaba jakość wykonania czy przeciętna jakość na rogu klatki (na ogniskowych 17-35), odsłonięta elektronika w kilku miejscach oraz małe problemy na niektórych aparatkach. Fuji jest ciemniejszy na długim końcu, ale za to ma inne zalety i też jest wart uwagi jako tani, przynajmniej w zestawie lub z drugiej ręki, obiektyw standardowy. Z resztą podobne do Twojego pytania o odpowiedniki można odwrócić i bez problemu wykazać, że ciężko jest znaleźć odpowiedniki np stałek od Fuji w DXowym systemie Nikona. Jak ktoś lubi takie wojenki to pewnie warto zagłębić się w temat. Mnie chodziło tylko o to, że w Fuji jest dość dobry, mały, stosunkowo jasny i niedrogi standardowy obiektyw zoom.
W budżecie 3tys napisałem, na grupie fuji można kupić niezajechane XT2 i 18-55. Jeśli nie miałeś tego w ręku i nie wiesz co potrafi to się nie ośmieszaj już dalej.
Lepiej kupić olympusa epl , są nawet wersje naleśnik mieszczące się w kieszeni koszuli :)
cz4rnuch
27-02-2020, 21:11
A dlaczego lepiej (oprócz tej koszuli)? Coś nie tak jest z tym XT2 albo z 18-55?
Taniej i nowe i zostanie na stałke :)
cz4rnuch
27-02-2020, 21:14
Czyli nie lepiej tylko taniej :)
madebyzosiek
27-02-2020, 21:16
Do Fuji podłączymy przez przelotki również całkiem sporo szkieł, manualnych również, tego nie zrobi się z lustrem apsc, flange jest 17. 7 w Fuji.więc wszystko co jest do canona chodzi również na Fuji. Ta Sigma pewnie też. W apsc Sony podobnie będzie. Zosiek ale to przecież wiesz.
Nooo, to niech kupi XT2, przelotkę i komplet Heliosów, do wyrwania od 30 do 150 zł za sztukę, zależnie od ogniskowej i stanu, super zestaw na początek drogi z fotografią...
No nie miałem w ręku, czytam specyfikację. Ty też większości aparatów po których jedziesz nie miałeś w ręku, a mimo to się ośmieszasz...
Zdjęcia seryjne są tryby gdzie xt2 jest szybszy niż d500. Teraz może coś Ci zaświta bo chyba miałeś d500.
Na mechanicznej migawce z pomiarem ma 10 klatek na sekundę i potrafi w takiej serii robić 14 bitowe rawy aż zapełni kartę? Bo nie wydaje mi się, że 8 klatek na sekundę, to to samo co 10. A może piszesz o elektronicznej migawce? Żadnych efektów ubocznych nie ma?
Czyli nie lepiej tylko taniej :)To już musisz poczekać na post pytającego bo wydaje mi się że tak można będzie odbijać piłeczkę jeszcze przez kilka stron przeplatanych udowadnianiem jakie to fuji jest super, a jak lustrzanki nikon są złe :)
cz4rnuch
27-02-2020, 21:24
No ja byłem pytającym i odniosłem się to tego twojego "lepiej" :) Oraz nie pytałem o lustrzanki, niezależnie od tego czy złe czy dobre, tylko o twoje wnioski odnośnie dwóch bezluster.
madebyzosiek
27-02-2020, 21:31
Podsumowując - autor pyta o D90 i D5300, więc o dwa aparaty, których wartość nie przekracza kilku stów. Ma budżet 3000 i pewnie chciałby w tym budżecie wszystko, jak to na początku bywa, czyli krajobraz, portret, reportaż, makro, sport i przyrodę... Dowiedział się, że może kupić D3, D700 (to ode mnie rada), D610, D7200, D7500, D7100, jakieś bliżej nieokreślone Sony, które jest na poziomie D7200 i D7500, Fuji XT2. Do tego może dobrać zakres optyki, która bywa za 1100 zł, ale raczej rzadko, może po premierze czegoś nowego... Tak sobie wspomnę rady dla początkujących sprzed ponad 10 lat, jakie one były racjonalne i logiczne...
cz4rnuch
27-02-2020, 21:38
Nie dramatyzuj Zośku. 1100 a 1200 robi aż taką różnicę? Dla mnie większą robią wady Sigmy które opisałem (z własnego doświadczenia, żeby nie było, że czytam tylko fora i oglądam yutubki) :) Poza tym świat się nie kończy na alledrogo. Tak jak napisał wcześniej Cebula na forach i grupach w tej chwili sprzedaje się i taniej, bo alledrogo takie jakieś drogie się zrobiło. Nie wiem czemu też zakładasz, że kolega chce w budżecie mieć wszystko? Z postu raczej nic takiego nie wynika. Wynika raczej tylko jedno, że nie ma obeznania, bo choć kochałem D90 nad życie to w 2020 roku raczej nikomu bym go nie polecił :)
PS Jak sobie wspomnę porady dla początkujących sprzed 10 lat to raczej pamiętam: google nie boli, znowu to samo, po co zakładasz nowy temat (dwie strony dalej jest taki sam) itd.
madebyzosiek
27-02-2020, 21:47
Nie dramatyzuj Zośku. 1100 a 1200 robi aż taką różnicę? Dla mnie większą robią wady Sigmy które opisałem (z własnego doświadczenia, żeby nie było, że czytam tylko fora i oglądam yutubki) :) Poza tym świat się nie kończy na alledrogo. Tak jak napisał wcześniej Cebula na forach i grupach w tej chwili sprzedaje się i taniej, bo alledrogo takie jakieś drogie się zrobiło. Nie wiem czemu też zakładasz, że kolega chce w budżecie mieć wszystko? Z postu raczej nic takiego nie wynika. Wynika raczej tylko jedno, że nie ma obeznania, bo choć kochałem D90 nad życie to w 2020 roku raczej nikomu bym go nie polecił :)
Nie, ale już 800 za Sigmę, choć pewnie i taniej się da, ja sprzedawałem już rok temu za tyle, poszła jak burza), a 1200 robi różnicę. Podobnie jak 2000 (lub mniej za D7200, czy nawet 1500 za D7100), a 2500 robi różnicę. Nie patrzę na allegro, tylko OLXa, tam są ceny normalniejsze. Do luster Nikona czy Canona jest taki ogrom tanich i w miarę dobrych obiektywów, że nie potrafię pojąć czemu nowicjusz ma wejść w najdroższy system APS-C jaki jest na rynku, szczególnie że może się okazać, że jednak nie pyknie... W 2020 roku jest masa sprzętu wartego polecenia przy tak małym budżecie, nawet D90 może mieć swój sens. Ale bywają też rady bez sensu...
No ja byłem pytającym i odniosłem się to tego twojego "lepiej" :) Oraz nie pytałem o lustrzanki, niezależnie od tego czy złe czy dobre, tylko o twoje wnioski odnośnie dwóch bezluster.
Ja widzę że pytającym jest EJ1975, który nawet tu nie zaglądnął potem, a narobiło się już ponad 50 postów.
Sigma bardzo długo na amazon z gwarancją u nas była po 900zł nowa i outlet za 700zł.
cz4rnuch
27-02-2020, 22:09
Ja też jestem (nawet dwa pytanie zadałem) :) A co do Sigmy z Amazona to cena świetna (była), ale też i duże ryzyko. Bo trafiają się słabe egzemplarze no i to jest szkło do lustrzanki więc trzeba się liczyć kalibracją, co też nie jest nowiną dla tych, którzy zaglądali do wątków dotyczących tej Sigmy. Dlatego mimo, że lubię Amazon to akurat tej Sigmy bym od nich nie kupił. Świadom ryzyka.
...Podobnie jak 2000 (lub mniej za D7200, czy nawet 1500 za D7100), a 2500 robi różnicę...Można też kupić mniejszego brata czyli nadal bardzo dobry X-t20 za 1500 pln :) To nie jest tak, że wszystko w Fuji jest drogie. Szczególnie teraz gdy zaczynają się pojawiać te nowe stałki z amatorskiej serii. Dlatego owszem warto rozważyć takie D7200 czy D7100, ale warto też podać dla przeciwwagi inne opcje. Przecież ten temat i tak już nie służy założycielowi. A jeśli to może akurat to pyknie. Ja nie nie upieram przy bezlustrze dla każdego. A już na pewno nie na apsc od Sony. Dla mniej majętnych starsze systemy lusterkowe mają dużo sensu. Ale pewnie nie dla wszystkich i stąd nie dziwią mnie głosy "alternatywne". A wracając jeszcze na chwilę do tej Sigmy to zwróćcie uwagę na to, że swego czasu niektórym nawet nieco bardziej zaawansowanym użytkownikom sprawiała ona pewne problemy. Kto nie wierzy niech poczyta starsze tematy dotyczące tego szkła (przynajmniej dwa tasiemce, w których między innymi ja broniłem jak lew tego Sigmiątka). Można założyć, że trafiając gorszy egzemplarz, szczególnie z drugiej ręki, amator poczuje się bardzo zawiedziony tym szkiełkiem i nie będzie miał co z tym zrobić. Brak doświadczenia może tu być kluczowy.
Myszowor
27-02-2020, 22:53
EJ1975 - Podpowiadam na zadane pytanie: lepszy będzie Nikon D5300 i zestaw szkieł AF-P.
krzysztofz24
27-02-2020, 23:00
PS Jak sobie wspomnę porady dla początkujących sprzed 10 lat to raczej pamiętam: google nie boli, znowu to samo, po co zakładasz nowy temat (dwie strony dalej jest taki sam) itd.
I dobrze, przynajmniej jakas szkola zycia byla. A nie glaskanie po glowce, wychowanie bezstresowe i zero glutenu:-);-).
A wogole to autor, chyba zalozyl konto zeby napisac jeden post z zapytaniem i raczej tu nie zajrzy juz pewnie...pewnie na face mu poradzili "kup lepiej nowego smartfona":-D.
cybulski
27-02-2020, 23:13
Nooo, to niech kupi XT2, przelotkę i komplet Heliosów, do wyrwania od 30 do 150 zł za sztukę, zależnie od ogniskowej i stanu, super zestaw na początek drogi z fotografią...
No nie miałem w ręku, czytam specyfikację. Ty też większości aparatów po których jedziesz nie miałeś w ręku, a mimo to się ośmieszasz...
Na mechanicznej migawce z pomiarem ma 10 klatek na sekundę i potrafi w takiej serii robić 14 bitowe rawy aż zapełni kartę? Bo nie wydaje mi się, że 8 klatek na sekundę, to to samo co 10. A może piszesz o elektronicznej migawce? Żadnych efektów ubocznych nie ma?
Xt2 w trybie boost z gripem na mechanicznej ma seryjny 11 klatek. A normalnie na elektronicznej 14. Elektroniczna w Fuji jest całkiem niezła. Wady elektronicznej są większe w Sony. Elektroniczna w Fuji jest 1/32000 co daje duże możliwości w słoneczne dni z jasnymi szkłami. Ten fakt jest uparcie na tym forum ignorowany jednak jest to mega wygodne. Aparat poniżej 1/8000 automatem przechodzi na elektroniczną a do 1/8000 jest mechaniczna. To jeden z trybów pracy migawki.
madebyzosiek
28-02-2020, 00:36
Xt2 w trybie boost z gripem na mechanicznej ma seryjny 11 klatek. A normalnie na elektronicznej 14. Elektroniczna w Fuji jest całkiem niezła. Wady elektronicznej są większe w Sony. Elektroniczna w Fuji jest 1/32000 co daje duże możliwości w słoneczne dni z jasnymi szkłami. Ten fakt jest uparcie na tym forum ignorowany jednak jest to mega wygodne. Aparat poniżej 1/8000 automatem przechodzi na elektroniczną a do 1/8000 jest mechaniczna. To jeden z trybów pracy migawki.
Ale Ty dalej piszesz o migawce elektronicznej, która pewnie do obiektów szybko poruszających się nie nadaje, bo zdaje się że tylko Sony A9 ma ten temat właściwie ogarnięty. A 1/32000 przy iso 200 da takie same możliwości jak 1/8000 przy iso 100. Ale to nie temat XT2 vs D500, więc nie potrzebnie męczysz klawiaturę...
cybulski
28-02-2020, 10:38
Ale Ty dalej piszesz o migawce elektronicznej, która pewnie do obiektów szybko poruszających się nie nadaje, bo zdaje się że tylko Sony A9 ma ten temat właściwie ogarnięty. A 1/32000 przy iso 200 da takie same możliwości jak 1/8000 przy iso 100. Ale to nie temat XT2 vs D500, więc nie potrzebnie męczysz klawiaturę...
Też nieprawda co piszesz.
Jeśli iso 200 i 1/32000 to iso 100 będzie 1/16000.
Xt2 ma rozszerzone iso 100 z dołu.
To samo to będzie iso50 i 1/8000.
W Sony migawka elektroniczna gorzej działa i dopiero podobno A9ii ma to zrobione jak trzeba, tak jak w Fuji. Fuji ma bdb migawke elektroniczną. Fuji to nie Sony, to nie jest to samo.
Mechaniczne migawki Fuji i Sony mają całkiem inną kulturę pracy. W serii a7 Sony jest bardzo głośna. W serii A9 nie słyszałem, może mają lepiej ale nie znam.
Fuji seria xpro i xt jednocyfrowa to aparaty reporterskie, dokumentalne, używane też przez ślubnych foto z jasnymi szkłami 1.4. To jest trochę inny sprzęt niż zwykle tanie bezlustro jakim jest A6000 do którego się zraziles.
Xt2 to sprzęt stary ale daje spokojnie radę z tymi 7200/7500. Xt3 zjada je na śniadanie, możliwe że nawet d500, a nowe xt4 to znów półka wyżej niż poprzednik. Ale to świeży produkt i tylko ambasadorzy zapewne mieli go w testach.
ajfon to tez sprzęt uzywany przez ślubnych :)
Nie dorabiaj dziwnych teorii do sprzetu foto bo ktoś potrafiący wykorzystać sprzęt poradzi sobie tak samo dobrze D700 jak i D850 ale może mieć problemy używając A6500 i potem np biorąc do rąk jakieś pierwsze bezlustra gdzie jest nędza z af, pewna skala porównań powinna być.
Jeśli ktoś potrzebuje migawkę 1/32000s to brać, dla mnie nawet nędza 1/4000s nie była przeszkodą przy używaniu szkieł f/1.8 w słoneczny dzień, za to nie mogłem znieść nigdy degradacji od wysokich ISO.
zeberek1
28-02-2020, 11:06
Wojenko, wojenko...! Jak to wojence ładnie! Kiedy ułan z konia spadnie... Bo "nieprzyjaciel" to już dawno zwiał... Dosyć tu tej swady już od razu miał!
cz4rnuch
28-02-2020, 11:34
...W Sony migawka elektroniczna gorzej działa i dopiero podobno A9ii ma to zrobione jak trzeba, tak jak w Fuji. Fuji ma bdb migawke elektroniczną. Fuji to nie Sony, to nie jest to samo.
Mechaniczne migawki Fuji i Sony mają całkiem inną kulturę pracy. W serii a7 Sony jest bardzo głośna...To zależy od modelu, ale tu problemem nie jest kultura pracy mechanicznej a efekt rolling shutter przy elektronicznej. Nawet na naszym forum w temacie o fuji sporo osób narzekało na elektroniczną przy fotografowaniu ruchu. Niektórzy nawet pisali, że jest nieużywalna :) A ja tam ogólnie nie zaglądam a i tak obiło mi się to o oczy kilka razy.
cybulski
28-02-2020, 13:02
Chodziło mi o to że Fuji i Sony mają inne migawki zarówno mechaniczne i 3lektroniczne. Wady są szeroko opisywane do migawek ele Sony. To jest wada którą się zna i trzeba wiedzieć kiedy można używać a kiedy nie i tyle. Ja nie miałem z tym nigdy problemu ale nie robię testów aby wyłapać wadę.
W ogóle nie robię żadnych testów, nie sprawdzam pikseli, nie porównuję ostrości. Patrzę czy mi się podoba czy nie i nie wnikam w technikalia czemu tak jest.
Wychodzę też z założenia że bezlustro dla początkującego jest lepsze bo po prostu sprawia mniej problemów, jest wygodniejsze na codzień. A droższe modele nie ustępują lustrzankom a nawet już je przeganiają.
Wychodzę też z założenia że bezlustro dla początkującego jest lepsze bo po prostu sprawia mniej problemów, jest wygodniejsze na codzień. A droższe modele nie ustępują lustrzankom a nawet już je przeganiają.Wszystko super ale nadal nie sugerujesz się cenami czy o co chodzi ?
Wstrzymajcie się może z dysputami, dopóki wątko-stwórca nie potwierdzi, że żyje.
krzysztofz24
28-02-2020, 20:03
Wstrzymajcie się może z dysputami, dopóki wątko-stwórca nie potwierdzi, że żyje.
Jak warko-stworca juz dawno slitfocie i selfie nowym smartfonem naparza i tu wiecej nie zajrzy;-).
tomasz79
07-03-2020, 23:36
witam, jestem nowy w temacie fotografii. Postanowiłem jednak kupić sobie aparat i kupiłem d5200 + 18-55 co możecie doradzić na początek przy okazji ?
P.s: czy ktoś może ma na zbyciu matówkę do tego modelu? Moja jest uszkodzona. postaram się dodać foto jak to wygląda
wojtekb1980
10-03-2020, 21:27
Cześć,
Na początek polecam zmianę 18-55 na 18-105. Można kupić za 400 - 500 zł.
madebyzosiek
10-03-2020, 22:42
Cześć,
Na początek polecam zmianę 18-55 na 18-105. Można kupić za 400 - 500 zł.To trochę jak zmiana Malucha na Cinquecento... Wiele nie wnosi, a swoje będzie kosztować... Sigma 17-50 2.8 jest znacznie ciekawszą opcją do rozważenia.
witam, jestem nowy w temacie fotografii. Postanowiłem jednak kupić sobie aparat i kupiłem d5200 + 18-55 co możecie doradzić na początek przy okazji ?
Nie spiesz się z zakupami kolejnych "bajerów". Sprzęt "na początek" już masz. Nie ma obowiązku kupowania dodatkowego. Jeśli chcesz coś kupić, to napisz co chciałbyś zmienić, poprawić w swoim sprzęcie. Ty wiesz najlepiej czego chcesz.
Jeżeli masz ochotę zagłębić się w fotografię, to znajdź dobrą książkę na ten temat, przejrzyj poradniki w internecie, np. artykuły na "Szeroki Kadr" (https://www.szerokikadr.pl/poradnik) (między innymi ten ;) (https://www.szerokikadr.pl/poradnik/dlaczego-obiektyw-kitowy-nie-jest-do-kitu)).
Witajcie! Pisze pierwszy raz, mam nadzieję że w dobrym miejscu :p podpinam się pod temat- szukam czegoś na początek. Budżet: 2tys. Przeznaczenie: głównie robienie zdjęć dzieciom, na wakacjach, uroczystościach rodzinnych oto, a więc nic wyszukanego. Zaznaczam że to moja pierwsza lustrzanka. Mam na oku D3500. Może jakieś rady?
Rafifafi
05-05-2020, 00:50
Bardzo mnie zaciekawił spór starsze lustro Nikon vs bezlustro Fuji ponieważ mam oba te aparaty. Fuji ze szkłem 18-55 genialny w podróżach, w dodatku XT-2 i XE-2 zdobyły jakies tytuły National Geografic w kategorii aparat dla podróżnika, czemu się zupełnie nie dziwę bo sporo z tym sprzętem zjechałem świata. Aparaty Fuji sa swietnie wykonane, łatwo pozwalają pstrykać efektowne fotki, ale i mozna się wiele na nich nauczyć. W dodatku mozna do nich dokupić tanie stałki, jak się chce pobawić trochę w naukę manual foto. Meike, 7 Artisans, etc pozwalają naprawdę na świetną zabawę niewielkim kosztem. Ale komuś kto tak jak ja postanowił wreszcie naprawdę czegoś się dowiedzieć o fotografii, uczęszcza na kurs i chce nauczyć sie warsztatu to ja bym nie umiał doradzić co fajniejsze, lepsze, bo wraz z postępami w poznawaniu tej materii, coraz częściej sięgam po staruszka Nikona D80 ze szkłem 18-70, albo starym Nikkorem 50 1.8. Może to efekt tego jak leży w dłoni ten Nikon, albo tego, że w sumie fascynujące jest to jak poprawiając swój warsztat nadal można zrobić fajne zdjęcia kilkunasto letnim aparatem :) Nie wiem.