Zobacz pełną wersję : CS5 - okienka dopasowania i warstwy nie otwierają się z automatu
Niedawno zmieniłem sobie kolorystykę okien/paneli w CS5. Od tego momentu zakładki "dopasowania" i "warstwy" nie rozwijają się automatycznie. Po otworzeniu zdjęcia bez zmian. Jak już raz rozwinę - działa.
Po ponownym uruchomieniu programu, znowu muszę ręcznie rozwinąć te zakładki. Gmerałem w preferencjach i przestrzeniach roboczych (była i jest fotografia), bez rezultatu.
2pompony
02-03-2020, 13:16
BYć może zadaję pytania, które wydadzą Ci się śmieszne, ale próbuję wyeliminować podstawowe sprawy. Próbowałeś resetować ustawienie?
Grzebałem jedynie w preferencjach (bo po zmianie kolorystyki okien pojawił się problem), ale tam trudno znaleźć coś co by resetowało ustawienia. Zrobiłem to jednak z użyciem ctrl+alt+shift przy uruchamianiu programu. Niestety nie pomogło to.
Boję się, że można to inaczej, prościej zrobić i tylko wstydu się najem... Jeśli tak jest, poproszę o wskazówki.
2pompony
03-03-2020, 02:59
Działa to tak - jeśli wybierze się jakiś zestaw (np. Photography albo Painting), ale coś w nim poprzerabia, ten przerobiony zestaw od tej pory będzie aktualnym, więc nawet jak nazywa się dalej Photography, nie będzie taki jak na początku tylko taki, jak go się przerobi. Resetowanie unieważnia przeróbki i przywraca zestaw do defaultowych ustawień. Ja znam dwa miejsca (może jest ich więcej) w których można to zrobić:
1. menu: Window > Workspace > poniżej defaultowych zestawów (3D, Design, ..., Photography) powinien być separator, a pod nim > Reset {wybrany zestaw}
2. po prawej u góry, tuż obok ikony minimalizującej program są takie dwie strzałki pod którymi jest wybór workspaces. Kliknij w nią i też będzie tam komenda Reset {wybrany}
Mam nadzieję, że to nas do czegoś przybliży, jeśli nie, trzeba będzie pomyśleć głębiej.
U mnie po polsku jest tak:
okno > przestrzeń robocza > zamiast reset jest przywróć Fotografia. Niestety bez zmian. Podobnie jest po rozwinięciu tych dwóch strzałek.
2pompony
04-03-2020, 03:43
Nie potrafię odtworzyć tego problemu u siebie. Obojętne co zrobię z paletami, program uruchamia się w takim stanie, w jakim go zamknąłem; jak zamknąłem ze wszystkimi paletami zwiniętymi - przy następnym uruchomieniu mam zwinięte, jak zostawiłem rozwinięte - mam rozwinięte... Reset resetuje, obojętne co tam pozmieniam, to wraca do defaultowych ustawień.
Jedyne co mi na razie przychodzi do głowy to zresetować wszystkie workspaces w preferencjach (jest do tego osobny guzik), lub zamknąć program a następnie włączyć go z prawami administratora, i albo zresetować jeszcze raz wszystko, albo poustawiać palety i zamknąć. Może po prostu PS nie zapisuje swoich ustawień z powodu braku uprawnień na przykład...
Jedyne co mi na razie przychodzi do głowy to zresetować wszystkie workspaces w preferencjach (jest do tego osobny guzik), lub zamknąć program a następnie włączyć go z prawami administratora, i albo zresetować jeszcze raz wszystko, albo poustawiać palety i zamknąć. Może po prostu PS nie zapisuje swoich ustawień z powodu braku uprawnień na przykład...
Na komputerze mam tylko konto administratora (tak mi się wydaje) i zawsze program działał jak trzeba, tylko po tej zmianie kolorów okien...
2pompony
04-03-2020, 16:45
NIe chodzi o konto administratora tylko o uruchomienie programu jako administrator (po klikniąciu prawym będziesz miał odpowiedni wybór).
Mnie kiedyś Total Commander nie chciał zapisywać ostatniego widoku drzewa folderów - a miałem go za najmniej problematyczny program na świecie... Okazało się, że nie dałem mu jakichś uprawnień i będąc zainstalowany na dysku C nie chciał tego robić samodzielnie. Mówię o windowsie10, ale nie wiem czy teraz siódemka też nie zaczęła świrowć z tymi prawami dostępu.
Zrobiłem, jak piszesz i nic... Dziękuję, że chiało Ci się zawracać głowę moim problemem. Spróbuję ponownej instalacji.
2pompony
05-03-2020, 23:17
No dobra, może głupie pytanie, ale czy próbowałeś ostatniej - czyli najprostszej rzeczy - prawego kliku na pasku i wyboru 'Expand panel'? Może masz ta zaptaszkowaną opcję zwijania panelu?
Może masz ta zaptaszkowaną opcję zwijania panelu?
Tu jest wszystko w porządku.
Kolega mówił mi coś jakimś pliku który zapisuje ostatnie ustawienia. Radził by go znaleźć i usunąć. Program po kolejnym użyciu go utworzy ponownie.
Dzisiaj już nie mam głowy do szukania tego. Nie wiem czy w ogóle go znajdę - nie mam pojęcia jak może się nazywać.
2pompony
07-03-2020, 14:25
Jak się zobaczy, jakie pliki siedzą w 'Roaming', to rzeczywiście są tam pliki o interesujących nazwach, np. Workspace Prefs.psp - a w nim, jak się podejrzy to są nie mniej interesujące wpisy, np.
dock anchor="right" content="palette toolbar" is-closed="false"
lub gdzie indziej is-closed="true"
Bardzo prawdopodobne, że w tym pliku siedzą felerne ustawienia, które psują Ci samopoczucie.
Ponieważ nigdy nie było mi to do niczego potrzebne to nie wgryzałem się w to, ale myślę, że spokojnie można sobie pozwolić na OSTROŻNE zmienienie nazwy tego pliku np. na dodanie do nazwy na końcu _bak (aby w razie porażki móc prosto przywrócić dany plik do użyteczności przywracając mu pierwotną nazwę) - i z plikiem o tak zmienionej nazwie spróbowałbym odpalić program licząc na to, że program nie odnajdując znanego sobie pliku preferencji stworzy go sobie od nowa. Ewenualnie można ten podejrzany plik gdzieś przenieść (ale broń boże nie wyrzucać, w razie, gdyby nastąpiła pilna potrzeba przywrócenia drania).
Jeśłi PS stworzy sobie nowy plik preferencji - pewnie będziesz miał po problemie, jeśli nie - trzeba wrócić i zacząć kopać głębiej, albo rzeczywiście zainstalować wszystko de novo, choć ja akurat nie jestem zwolennikiem leczenia problemów poprzez instalację wsyzstkiego od początku...