Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Pędzące chmury nad Bugiem
krzych1002
21-02-2020, 21:43
Tego ranka nad Bugiem dominowały dość ciężkie chmury przez które z trudnością przedostawały się promienie słońca... Żeby dodać dynamiki do statycznej sceny postanowiłem pogonić nieco chmury więc wydłużyłem czas naświetlania do prawie trzech minut. Kiedy aparat skończył naświetlać zdjęcie i zobaczyłem je na wyświetlaczu mojego Nikona wiedziałem że plener mogę zaliczyć do udanych... Jestem
bardzo ciekaw waszych opinii... Dane exif: Nikon D750 | Tamron 17-35 f/2.8 | iso 100 | 17 mm | f/8 | 174 sec | Filtr Nisi ND1000
36564
marcin255
21-02-2020, 22:48
Fajne, podoba mi się.
Fajne, takie... prawdziwe bez psucia mocną obróbką.
Wind Mill
21-02-2020, 23:02
Ano podoba się, ale czy nie wartało by wygumkować kępy w prawym dolnym rogu (KLIK) (https://files.tinypic.pl/i/00998/1icsp9m74rsp.jpg)? Po lewo na dole blisko krawędzi także przeszkadzajka do stemplowania. :)
Bardzo mi się podoba to focenie :) gratuluje kadru
Pomysł z czasem spoko, światło też miejscami fajne. Jednak moim zdaniem za mocno podchodzi w HDR. Cienie za bardzo wyprane, przez co poleciał kontrast. Pływające trzciny w lewym rogu jakoś nienaturalnie podświetlone, bo nie odzwierciedlają tego co dzieję się na niebie.
krzysztofz24
21-02-2020, 23:24
Bardzp fajny pomysl. I wyszlo spoko. Kadr bez zastrzezen. Jest klimat...ale;-). Ja bym postaral sie jeszcze troche ten klimat podkreslic, troche glebsze cienie, (lub/moze delikatnie z ekspozycja ma minus ale wtedy podbic swiatla)a nawet delikatna winieta mi sie zdaje tutaj pasowac.
Nie mam tu na mysli jakiejs inwzyjnej obrobki, tylko takie ostatnie lekko mroczne pociagniecie pedzlem.
krzych1002
22-02-2020, 00:01
Panowie jestem pod wrażeniem zauważyliście wszystkie błędy tego zdjęcia widzę że będę częściej korzystał z waszych opinii...:)
krzysztofz24
22-02-2020, 00:03
Panowie jestem pod wrażeniem zauważyliście wszystkie błędy tego zdjęcia widzę że będę częściej korzystał z waszych opinii...:)
No to dawaj ta druga poprawiona i lepsza wersje:-).
krzych1002
22-02-2020, 00:24
I jak w odbiorze po poprawkach?
36628
Jeszcze milimetr wyprostować bo leci w lewo i będzie git :)
jurkarol
22-02-2020, 09:45
Przez to wymazanie trawy w prawym rogu, zdjęcie stało się trochę sztuczne, tzn. ja wiem, że retuszowane, i odbiór mi się zmienił. Mogę wątpić teraz w prawdziwość całego obrazu, bo może i reszta promieni została dorobiona.
krzych1002
22-02-2020, 10:14
Moje podejście do fotografii jest podobne dlatego moje zdjęcia bardzo często mają różne niedoskonałości które nadają im ludzki wymiar natomiast w tym wypadku czyszczenie wyszło na plus, a reszta jest jak najbardziej prawdziwa zresztą żeby zrobić takie odbicie w wodzie potrzeba niezłego speca, a ja ledwo ogarniam podstawy PS-a. Druga sprawa jest taka że zdjęcie musi sprawiać mi satysfakcje, a na to składa się wiele czynników jak wybór miejsca, wybór pory dnia a później polowanie na odpowiednie warunki, no i obcowanie z naturą... tego nie da Ci grafika komputerowa...
Wind Mill
22-02-2020, 13:53
Ja wolę retuszowane, nie zawsze da się taki element przyciąć bądź inaczej skadrować zdjęcie by był poza kadrem. A przeszkadza. :)
2pompony
22-02-2020, 14:17
Tak tylko tytułem wyjaśnień - obróbka i retusz nie są wynalazkiem ery cyfrowej fotografii, czego niejakim śladem są ikonki poszczególnych narzędzi w PSie, jak gąbka, pędzel, watka, maska z dłoni, crop i temu podobne. Jak ktoś robił zdjęćia pod powiększalnikiem wie ile czasem można było zrobić dłońmi, watką czy ustawieniem żarówki nad kondensorem, żeby nie wspomnieć już o pędzlu czy skalpelu.
Ta kępka po prawej jakoś tak mi lepiej równoważy kadr.
jurkarol
22-02-2020, 14:39
Czy retusz cyfrowy czy kliszowy to jednak wolę bez. Dla równowagi teraz musisz usunąć krzaki z lewej
Moze jestem jakis inny, ale tak jak chmury ladnie zagraly, tak jak sie fajnie ulozyly, tak kad jest slaby, miejsce malo porywajace a na niebie przepaly.
Powiedzial bym, cwicz dalej, bo kierunek ciekawy.
tbogdanowicz
22-02-2020, 20:37
Moze jestem jakis inny, ale tak jak chmury ladnie zagraly, tak jak sie fajnie ulozyly, tak kad jest slaby, miejsce malo porywajace a na niebie przepaly.
I właśnie napisałeś coś, co mnie hamowało przed wypowiedzeniem się pod tym zdjęciem.
Jest PRAWIE takie jak lubię. Niebo i pomysł jak je wykorzystać są bardzo dobre, ale miejsce już średnio dobre, wykonanie też nie świetne...
Ale walcz dalej. Jeśli nie odpuścisz, i będziesz się rozwijał, to możesz dojść do świetnych efektów.
żółto-czarny
22-02-2020, 20:41
Dla mnie poprawka w sam raz, nawet kolory na tym nieco zyskały. Fajnie, że potrafisz tak szybko i dokładnie gumkować, mnie ten prawy dolny zająłby o wiele więcej czasu, żeby wyglądał chociaż na tyle naturalnie co u Ciebie :roll:
krzysztofz24
22-02-2020, 22:19
Dla mnie po poprawce jest zdecydowanie lepiej, dol naswietlony akuracik, moze bym ciuteczke niebo w centrum maznal pedzlem korekty na -0,15EV (ale to juz moje drobiazgowe jazdy z ekspozycja;-) ).
Ogolnie jest lepiej. Bardziej klimat zdjecia sie uwidocznil.
Co do kempy lub jej braku, to nie mam zdania:-).
krzych1002
23-02-2020, 18:44
Greg77 z tymi przepałami na niebie to się nie zgodzę ale faktycznie kadrowo jest do bani ani ładu ani składu... Niestety byłem w sytuacji w której musiałem wybrać albo szukam dalej fajnego kadru z pierwszym planem ale beż chmur albo robie te chmury zanim uciekną, zdecydowałem się na tę drugą opcje i myślę że wybrałem dobrze... To zdjęcie zdobyło już tyle lajków i tyle pochlebnych opinii a nikt nie zwrócił uwagi na kadr który jest przypadkowy, a pisali do mnie zawodowcy więc tym bardziej gratulacje dla Greg77:-)