Zobacz pełną wersję : Teleobiektyw do D5600
Cześć, planuję zakup teleobiektywu do Nikona D5600. Chcę wykorzystywać tele do fotografowania głównie krajobrazów, może czasem jakiś portret, bardziej na próbę. Na wstępie odrzuciłem Nikona AF-P 70-300 F/4.5-6.3 - w końcu niska cena nie bierze się znikąd. Zostały mi więc do wyboru dwa Tamrony: 70-300 f/4-5.6 i 70-210 f/4. Kusi mnie ten drugi ze względu na stałe światło. Z drugiej strony, nie wiem, czy to wykorzystam, bo jednak chcę się skupić na krajobrazie, więc w ruch i tak pójdzie statyw i większa przysłona. Czy warto dopłacać 1000 do f/4? Fajnie byłoby zobaczyć rawy użytkowników 70-300 - chciałbym widzieć, jak wygląda korekcja aberracji w LR.
bomkallo
17-02-2020, 03:19
Niska cena bierze sie z faktu, ze to szklo pod dx, osiagi w tej klasie ma niezle :) Zapewne zjada tamrona. Do tego jest maly i lekki, zaden statyw sie pod nim nie ugnie :P
70-210 f4 to calkowicie inna liga, tak jak N70-200 f4. Jakby ktos mial palcem wskazac cos z twojej listy, to wiadomo, ze f4 :) Czy warto doplacac? Chyba nie, bo krajobraz. Troche dziwne, z reguly krajobraz to szerokosc, ale ok, znam idee stojaca za krajobrazem na ciasno :)
Cześć, planuję zakup teleobiektywu do Nikona D5600. Chcę wykorzystywać tele do fotografowania głównie krajobrazów, może czasem jakiś portret, bardziej na próbę. Na wstępie odrzuciłem Nikona AF-P 70-300 F/4.5-6.3 - w końcu niska cena nie bierze się znikąd. Zostały mi więc do wyboru dwa Tamrony: 70-300 f/4-5.6 i 70-210 f/4.
I to błąd, bo to świetny obiektyw. Od Tamrona 70-300/4-5,6 lata świetlne. Mam AF-P 70-300VR i sprzedałem Nikkora AF-S 70-300VR.
Natomiast Tamron 70-210/4 to porządny obiektyw, ale sporo większy. Do krajobrazu światło jest rzadko potrzebne. Używam Nikkora 70-200/4 z D750 do sportu i tam się sprawdza.
I to błąd, bo to świetny obiektyw. Od Tamrona 70-300/4-5,6 lata świetlne. Mam AF-P 70-300VR i sprzedałem Nikkora AF-S 70-300VR.
Natomiast Tamron 70-210/4 to porządny obiektyw, ale sporo większy. Do krajobrazu światło jest rzadko potrzebne. Używam Nikkora 70-200/4 z D750 do sportu i tam się sprawdza.
A jak z ostrością w AF-P? Występuje front-focus albo back-focus?
A jak z ostrością w AF-P? Występuje front-focus albo back-focus?
Tak samo jak w każdym innym obiektywie. Tylko dużo szybciej ostrzy.
Nie przejmuj się ff/by w ciemnym zoomie. Jest wątek o tym szkiełku, poczytaj. Jak chcesz droższy to jest 70-300 AF-P FX, tylko nie wiem po co. Ale jeśli lepiej poczujesz się z droższym obiektywem...;)
JKUBACKI
18-02-2020, 20:57
Posiadam nikona 70-210 (F4 stałe) w bardzo dobrym stanie na sprzedaż. Bardzo ładnie rysuje i jest celny i ostry. Rozważasz starsze obiektywy na próbę? J.Kubacki
lord_nikon
18-02-2020, 21:04
Zdecydowanie polecam Nikona AF-P 70-300VR. Miałem wcześniej Tamrona 70-300 f/4-5.6 i ten taniutki nikkor zjada go na śniadanie i popija sokiem. Bardzo dobre szkło w relacji jakość cena.
Posiadam nikona 70-210 (F4 stałe) w bardzo dobrym stanie na sprzedaż. Bardzo ładnie rysuje i jest celny i ostry. Rozważasz starsze obiektywy na próbę? J.Kubacki
A jak go podłączy do D5600?
JKUBACKI
28-02-2020, 17:43
Manualnie.
madebyzosiek
28-02-2020, 17:44
Manualnie.Serio? Bez pomiaru światła i AF? Hehe, dobre rady nie są złe...
AF nie będzie działał z tym body.
Odkopię trochę temat, bo widzę, że tu otrzymam odpowiedź. Mam d7200 i rozglądam się za czymś w okolicach 70-300mm. Myślałem nad nikorrem af-s ale przeczytałem tu, że chwalicie nowszą wersję af-p. Czy ten obiektyw będzie współpracował w pełni z d7200? Będzie się dało wyłączyć stabilizację? Brak przełączników fizycznych i metalowego bagnetu nieco mnie zniechęciły do tego szkła.
Znajdź wątek na forum o tym szkle, chodzi oczywiście o af-p dx vr. Jest dużo lepszy od af-s. Stabilizacja w niczym nie przeszkadza, używałem z d7200, używam z d500 i nigdy nie potrzebowałem wyłączyć VR. Robiłem nawet próby z czasami typu kilkanaście sekund ze statywu i zdjęcia były nieporuszone.
AF-P jest dobry optycznie, a jak na swoją cenę świetny.
Plastikowym bagnetem się nie przejmuj, w końcu nie będziesz szkła zmieniał co minutę. A choćby nawet, to nie będzie opiłków.;-)
Dzięki, wyrywkowo zapoznałem się z wątkiem o tym obiektywie (prawie 40 stron - nie do przeczytania :P) i widzę, że to jest to czego szukam na obecną chwilę. Wstrzymam się jeszcze z zakupem, bo może jakieś promo albo cashback wskoczy, a teraz i tak zdjęcia to z okna jedynie mogę robić, więc może mi nie ucieknie :)
Jak się wstrzymasz, to za chwilę wyjdzie AF-P II, który będzie jeszcze lepszy i jeszcze droższy. A tym czasie ucieknie Ci "zdjęcie życia".;-)