PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Ostrze

ck_dezerter
15-02-2020, 18:46
Witam,
Pod recenzję poddaję kolejne podejście do afi center. Niestety nie było co zrobić z ruderowatym obiektem po lewej i paroma innymi "przeszkadzajkami"... Uwagi jak zwykle mile widziane!
36422

notdot
15-02-2020, 22:27
Plama na matrycy/szkle
Sam budynek fajnie pokazany, widać detal płyt elewacyjnych co przy tym budynku jest moim zdaniem fajne
niestety dla mnie jest troch za zimne, budynek po lewej nie przeszkadza aż tak ale razem z dołem i kolorem całości robi się tak jakoś buro/szaro?
nie wiem też czy nie lepiej by było trochę obciąć tej lewej strony - pion by się zrobił

ck_dezerter
16-02-2020, 07:57
Dzięki!
Gdzie ta plama? To coś czarne na środku? To jakiś wywietrznik, drugi taki sam jest dalej:

36431

Z kadrowaniem i kolorami muszę faktycznie popróbować jeszcze.
pozdrowienia!

PM.M
16-02-2020, 10:26
Plama na niebie w prawym górnym rogu, tak w połowie drogi między tą kratką a rogiem.

ck_dezerter
16-02-2020, 11:48
Aha, dzięki! teraz widzę...

ck_dezerter
16-02-2020, 12:22
Plama wystemplowana, trochę przyciąłem i ociepliłem. Jak teraz?

36433

notdot
16-02-2020, 13:20
prawie idealnie, ale mam na tym punkcie fioła ;)

36446

ck_dezerter
16-02-2020, 13:36
Mówisz, masz:
36447

- - - - kolejny post - - - - - -

oczywiście jakaś kropa wlazła, już poprawiona:
36448

Dune
16-02-2020, 14:13
Najbardziej podoba mi się pierwotna wersja, zarówno jeśli chodzi o kadr, jak i edycję.
Podoba mi się kontrast nowego budynku ze starymi po lewej. Poza tym lewa strona tworzy dodatkową głębię. Jedyne, co starałbym się zmienić, to dać nieco więcej dołu kadru ("podparcie budynku") kosztem monotonnego nieba.
Na moim monitorze elewacja budynku wydaje się cieplejsza na pierwszym zdjęciu niż na jego wersji ocieplonej.

ksh
16-02-2020, 14:24
Mi też pierwsza wersja podoba się najbardziej, chyba że to jakieś zawody liczenia kątów pod jury konkursowe ;)

2pompony
16-02-2020, 14:28
Prawdę mówiąc przeżywam lekki dysonans. Z jednej strony bardzo bym chciał, żeby dział Architektura odżył, a może i zaświecił wyczynowymi przykładami jak dawniej bywało, kiedy to Architektura a nie Dzikie Ptactwo było ozdobą działów zdjęciowych, z drugiej strony choć cieszę się że coś tu się pojawia - nie bardzo mi podchodzi to zdjęcie...

Myślę, że ciaśniejsze kadrowanie mu o tyle nie pomogło, że światła (w sensie light) nie dodało, a ujęło luftu dookoła, w sensie przestrzeni... Rozumiem rozterki Autora, że ten mur po lewej jest mało fotogeniczny, ale to jest miasto, żywa struktura, są starzejące się ładni budowle, są (niestety) starzejące się w sposób zaniedbany... Może po prostu te zaniedbane czekają na swoją kolej rewitalizacji, jak to miało miejsce z wieloma podobnymi miejscami?

W każdym razie mówiąc już od strony fotograficznej - nie starałbym się kadrować ciaśniej, bo to niedużo da moim zdaniem. Spróbowałbym dodać słońca i poprawić to zdjęcie od strony kolorów, bo te są zbyt zimne (dwojako: i za niebieskie i za magentowe), żeby cokolwiek ładnie wyszło. Już dawno mówiłem, ze jak WB jest za zimna, to choćby widać było po cieniach że świeci słońce, widz nie odniesie tego wrażenia - światło jest, a jakoby go nie było. Żeby długo nie opowiadać, poszedłbym w mniej więcej taką stronę (w mniejszym lub większym stopniu, to już zależy od wizji autorskiej):

http://pics.tinypic.pl/i/00998/1gx7spiwr6st.jpg

Jeśłi umiejętnie się to zrobi, wyjdą ładne prostokąty światła na tym brzydkim murze po lewej (po przejściu przez okna ostrza), tył tej uliczki po lewej wyjdze na świat z tej mrocznej otchłąni gdzie obecnie przebywa, a dodatkowo na całości pojawi się słońce.

Mam też inną radę, o wiele bardziej awangardową, dlatego teraz jej nie podaję, bo nie wiem co Autor powie na to. Oczywiście dislcaimer jak zwykle: jeśłi dostanę protest od Autora, usunę zdjęćie z hostingu i mam nadzieję że zniknie.

ck_dezerter
16-02-2020, 14:32
Prawdę mówiąc przeżywam lekki dysonans. Z jednej strony bardzo bym chciał, żeby dział Architektura odżył, a może i zaświecił wyczynowymi przykładami jak dawniej bywało, kiedy to Architektura a nie Dzikie Ptactwo było ozdobą działów zdjęciowych, z drugiej strony choć cieszę się że coś tu się pojawia - nie bardzo mi podchodzi to zdjęcie...

Myślę, że ciaśniejsze kadrowanie mu o tyle nie pomogło, że światła (w sensie light) nie dodało, a ujęło luftu dookoła, w sensie przestrzeni... Rozumiem rozterki Autora, że ten mur po lewej jest mało fotogeniczny, ale to jest miasto, żywa struktura, są starzejące się ładni budowle, są (niestety) starzejące się w sposób zaniedbany... Może po prostu te zaniedbane czekają na swoją kolej rewitalizacji, jak to miało miejsce z wieloma podobnymi miejscami?

W każdym razie mówiąc już od strony fotograficznej - nie starałbym się kadrować ciaśniej, bo to niedużo da moim zdaniem. Spróbowałbym dodać słońca i poprawić to zdjęcie od strony kolorów, bo te są zbyt zimne (dwojako: i za niebieskie i za magentowe), żeby cokolwiek ładnie wyszło. Już dawno mówiłem, ze jak WB jest za zimna, to choćby widać było po cieniach że świeci słońce, widz nie odniesie tego wrażenia - światło jest, a jakoby go nie było. Żeby długo nie opowiadać, poszedłbym w mniej więcej taką stronę (w mniejszym lub większym stopniu, to już zależy od wizji autorskiej):

http://pics.tinypic.pl/i/00998/1gx7spiwr6st.jpg

Jeśłi umiejętnie się to zrobi, wyjdą ładne prostokąty światła na tym brzydkim murze po lewej (po przejściu przez okna ostrza), tył tej uliczki po lewej wyjdze na świat z tej mrocznej otchłąni gdzie obecnie przebywa, a dodatkowo na całości pojawi się słońce.

Mam też inną radę, o wiele bardziej awangardową, dlatego teraz jej nie podaję, bo nie wiem co Autor powie na to. Oczywiście dislcaimer jak zwykle: jeśłi dostanę protest od Autora, usunę zdjęćie z hostingu i mam nadzieję że zniknie.

Poprawiona fotka niech zostanie! Kolorki fajne, faktycznie życia dodały!

wojtekd3
17-02-2020, 19:32
#2pompony mój Mistrzu, dziękuję za ten wpis. Pokazałeś jak można z nieciekawego kolorystycznie zdjęcia zrobić coś interesującego.

ksh
17-02-2020, 19:35
Takie podejście zniechęca wrzutki zdjęć bo wystawiamy się raczej na krytykę, a czasami jak chcemy krytyki to jest cisza, więc dla zamieszczających jest problem, a jak widzę dla oglądających większy ? :)

ck_dezerter
17-02-2020, 20:03
Takie podejście zniechęca wrzutki zdjęć bo wystawiamy się raczej na krytykę, a czasami jak chcemy krytyki to jest cisza, więc dla zamieszczających jest problem, a jak widzę dla oglądających większy ? :)

E tam, dlaczego zniechęca? Mnie podpowiedzi dotyczące poprawek w żadnym razie nie zniechęcają... Może takie odchylenie zawodowe, bo sam dużo oceniam i jestem oceniany...
pozdrowienia i dzięki wszystkim za konstruktywną dyskusję!

2pompony
17-02-2020, 21:43
#2pompony dziękuję za ten wpis. Pokazałeś jak można...

Do usług, polecam się łaskawej pamięci. :)

To znaczy mam coś pisać, czy raczej nie pisać? Ale jak piszę, to źle (bo podobno zniechęca), a jak nie piszę to też źle bo cisza, a przecież - cytuję: czasami jak chcemy krytyki to jest cisza... To ja już nic nei rozumiem, poważnie...

Czy może pisać, ale zawsze mówić, że jest świetnie?

E tam, dlaczego zniechęca? Mnie podpowiedzi dotyczące poprawek w żadnym razie nie zniechęcają... Może takie odchylenie zawodowe, bo sam dużo oceniam i jestem oceniany... pozdrowienia i dzięki wszystkim za konstruktywną dyskusję!

Dzięki za takie podejście, bo tutaj rozumiem odpowiedź. :)

ck_dezerter
17-02-2020, 22:05
Krytyczna ocena, w której się podpowiada jak i co należy poprawić pozwala na ULEPSZENIE WARSZTATU, zresztą nie tylko w przypadku fotografii, ale także każdej innej działalności twórczej (i nie tylko). W końcu uczymy się całe życie...
pozdrowienia!

ksh
17-02-2020, 22:18
To znaczy mam coś pisać, czy raczej nie pisać? Ale jak piszę, to źle (bo podobno zniechęca), a jak nie piszę to też źle bo cisza, a przecież - cytuję: czasami jak chcemy krytyki to jest cisza... To ja już nic nei rozumiem, poważnie...

Czy może pisać, ale zawsze mówić, że jest świetnie?
Nie mam pojęcia, kwestia czy chcesz na forum zdjęć idealnych czy różnych, czy pod słabym zdjęciem zaoferujemy pomoc czy tylko krytykę.

2pompony
17-02-2020, 23:18
Mhm, czyli jak napiszę, że oczekuję tylko dobrych zdjęć, a pod kiepskimi dam tylko krytykę - to tym samym zniechęcę wszystkich do wystawiania zdjęć i dany dział zdjęciowy umrze?

ksh
18-02-2020, 00:17
Nie wiem, obstawiam że jesteś rozsądny i zrozumiałeś co napisałem, nie jest to żaden atak w twoją stronę.

2pompony
18-02-2020, 02:50
Widocznie opuścił mnie rozsądek, bo tak naprawdę to nie zrozumiałem przekazu. Jak chcesz możesz mi go wyłożyć tutaj albo na privie - bo nie kumam, chyba, że z jakichś powodów nie chcesz, to trudno, umrę nieświadom. W każdym razie poczułem się lekko nieswojo, bo zdecydowanie masz na myśli coś co napisałem, tylko kapuję co konkretnie.

notdot
18-02-2020, 09:34

Uważam całkowicie odwrotnie
wrzutki jak i komentarze w stylu 2pompony
zdecydowanie pomagają i są cenne
ja sam bym nie wpadł na taką obróbkę i kadrowanie jak przedstawił to 2pompony
więc się czegoś nowego nauczyłem

ck_dezerter
18-02-2020, 09:42
Uważam całkowicie odwrotnie
wrzutki jak i komentarze w stylu 2pompony
zdecydowanie pomagają i są cenne
ja sam bym nie wpadł na taką obróbkę i kadrowanie jak przedstawił to 2pompony
więc się czegoś nowego nauczyłem

Za Przedmówcą! Dokładnie o to chodzi! I ja też m. in. po to wystawiam moje gnioty pod opinię...

2pompony
19-02-2020, 15:09
Po wymianie poglądów z kilkoma kolegami, doszliśmy do wniosku, że uwaga:

jest dalej niezrozumiała nie tylko dla mnie, ale też dla - wydaje się - większej ilości osób. To pocieszające, że skoro jej nie rozumiem to nie okazuję się być idiotą, a jeśli już, to przynajmniej w dobrym towarzystwie. :)

Wpadłem też na rewelacyjny jak się zdaje pomysł: jeśli ktoś chciałby wystawić zdjęcie, a zaczynają mu ciążyć moje uwagi - to niech napisze pod zdjęćiem, że raczej nie chce moich komentarzy, albo chce, ale tylko jak są:

a. pozytywne
b. wyjątkowo pozytywne
c. euforyczne

Myślę, że to naprawdę załatwi sprawę zniechęcania do wrzutek, poważnie. Jeśli nie chcecie o tym pisać, mogę nawet wymyślić jakiś graficzny znaczek do tego celu.

ksh
19-02-2020, 15:17
Ja tylko zebrałem w jednym poście to co jest w dyskusjach na forum i często jedno wyklucza drugie niestety.

Wielu zniechęca się po wrzuceniu zdjęcia po mocnej krytyce często nawet chamskiej.
Wielu nie wrzuca zdjęć bo widzi jak innych potraktowano i nie jest pewna czy jego zdjęcie nie spotka to samo.

Porady są ok i tu 2pompony pomaga ładnie, sam czasami coś napisze ale nie jest tu akurat ekspertem i wiele moich opinii może raczej być zła dla "książkowej" poprawności i dla ludzi mających swój "warsztat" fotograficzny.

Nie ma co kpić tylko zerknąć na historie i dlaczego pojawił się dział z anonimowym zamieszczaniem zdjęć.

2pompony
19-02-2020, 15:47
Po pierwsze nie kpię (tutaj i teraz). Autentycznie nie rozumiem, dlaczego wziąłeś akurat ten mój cytat i powiedziałeś że to właśnie zniechęca, a także czemu zniechęca (bo jest krytyka albo jej nie ma) oraz dla kogo bywa trudna (raz dla wystawiających, a raz dla czytających). Pociesza mnie że inni też tego nie rozumieją. A jeśłi wygłąszałeś uwagi ogólne, nie wiem czemu akurat pod moim cytatem.

Po drugie nie poczuwam się do chamskiej krytyki zdjęć. Nawet w streecie, z którego niektórych przejawów sobie jawnie drwię bo tak są słabe nie uważam, żebym posuwał się do chamstwa. Zresztą akurat moja krytyka żadnego streetowca rozumienia ogólnego jeszcze nie zniechęciła - a może tu akurat by się przydało.

Po trzecie - jeśli ktoś wystawia słabe zdjęcia, to są dwie drogi: możemy mu mówić, że jest genialnie - i na pewno od tego forum zakwitnie nowymi, wspaniałymi obrazkami. Hura. Inną drogą jest powiedzieć (a jeszcze lepiej pokazać) autorowi co poprawić, żeby następnym razem było lepiej. Jeżeli kiedykolwiek ktoś oglądał zdjęćia na focia_pl czy innym onecie z pewnością zauważy która metoda daje lepsze wyniki jeśli idzie o jakość.

I mój pomysł pozostaje w mocy - jak ktoś nie chce moich uwag, niech mi da o tym znać pisząc trzy lub cztery słowa pod zdjęćiem. Nie jest to trud ponad siły ludzkie i nie do przeskoczenia.

black70
20-02-2020, 08:46
Chciałbym przypomnieć, że jest to forum fotograficzne, więc każdy kto wstawia tutaj fotę, powinien liczyć się z komentarzami (niekoniecznie pozytywnymi).

ck_dezerter
20-02-2020, 17:36
Chciałbym przypomnieć, że jest to forum fotograficzne, więc każdy kto wstawia tutaj fotę, powinien liczyć się z komentarzami (niekoniecznie pozytywnymi).

ZDECYDOWANIE POPIERAM Przedmówcę! To nasze forum jest po to, żeby DYSKUTOWAĆ o zdjęciach. Rzetelna dyskusja pozwala zarówno na podkreślenie zalet, ale również na wypunktowanie braków. Nie powinno być w niej miejsca ani na lukrowanie, ani na złośliwości.

Tak samo jak konferencje naukowe też są nie po to (choć niektórzy tak uważają) żeby się spotkać przy piwie i wzajemnie pogłaskać po głowie, ale coś rzetelnie przedyskutować nie bojąc się wskazać błędów, braków i niedociągnięć w prezentowanych wynikach.
pozdrowienia!