PDA

Zobacz pełną wersję : Nowy w analogach - seria pytań

Bishop2222
13-02-2020, 23:27
Witam jestem tu nowy i chciałem spytać czy Nikon FX to dobry aparat? Mam taki w dobrym stanie ale nie mam pojęcia jak go ustawić ponieważ dopiero rozpoczynam przygodę z fotografią. Do nauki zakupiłem nikona d50 żeby nauczyć się podstaw nie marnując filmu z FXa czy ktoś może mi powiedzieć coś na temat tego FXa?

madebyzosiek
13-02-2020, 23:35
Witam jestem tu nowy i chciałem spytać czy Nikon FX to dobry aparat? Mam taki w dobrym stanie ale nie mam pojęcia jak go ustawić ponieważ dopiero rozpoczynam przygodę z fotografią. Do nauki zakupiłem nikona d50 żeby nauczyć się podstaw nie marnując filmu z FXa czy ktoś może mi powiedzieć coś na temat tego FXa?Nikon FX? Hmmmm... Coś chyba jednak musi być inne oznaczenie ;)

OjTam
13-02-2020, 23:41
Nikon FX? Hmmmm... Coś chyba jednak musi być inne oznaczenie ;)

Wujek Google wyrzuca Nikon FX-35A, po przekopaniu się przez DSLR. Ale co to jest...
https://www.ebay.com/itm/Nikon-FX-35A-Camera-Body-/133167278378

Bishop2222
13-02-2020, 23:56
Tak przepraszam mój błąd oznaczenia ma FA

jurkarol
13-02-2020, 23:58
Witam jestem tu nowy i chciałem spytać czy Nikon FX to dobry aparat? Mam taki w dobrym stanie ale nie mam pojęcia jak go ustawić ponieważ dopiero rozpoczynam przygodę z fotografią. Do nauki zakupiłem nikona d50 żeby nauczyć się podstaw nie marnując filmu z FXa czy ktoś może mi powiedzieć coś na temat tego FXa?
Wrzuć zdjęcie tego fx, bardzom ciekaw

andystar
13-02-2020, 23:59
NIKON FX

http://www.synthmind.com/Nikon%20M-FX%20cameras.htm

madebyzosiek
14-02-2020, 00:03
Tak przepraszam mój błąd oznaczenia ma FAA to zmienia postać rzeczy. Fajny aparat. Wrzuć film, ustaw czułość i jak nie masz pomysłu jak działa reszta, to na tarczy czasów A i później tylko przysłonę na obiektywie. Czas dobierze się sam, a FA robi to świetnie :)
Wujek Google wyrzuca Nikon FX-35A, po przekopaniu się przez DSLR. Ale co to jest...
https://www.ebay.com/itm/Nikon-FX-35A-Camera-Body-/133167278378Człowiek się jednak dowie czegoś nowego zawsze...

Bishop2222
14-02-2020, 00:12
A czułość mam ustawić taką jaką ma film tak? A jest tam jeszcze P co to jest?

- - - - kolejny post - - - - - -

Jutro postaram się wrzucić bo dziś się już nie dam rady?

A jeśli wolno spytać w tym wątku to czy nikon d50 mimo ze wiekowy to dobry wybór do nauki?

jurkarol
14-02-2020, 02:44
No to już wiemy, masz nikona FA, i jest lepszy do nauki niż d50.

W FA czułość filmu się ustawia oczywiście, bo on nie wie sam. Nie czyta kodu z kasety. Tryby P S A M to podstawy w prawie każdym aparacie i tu już bym radził poczytać głębiej.
Instrukcja samego FA: http://mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/nikonfa/

Ligo
14-02-2020, 02:54
Nikon FA to świetny aparat. A jakiego obiektywu używasz razem z nim?

Bishop2222
14-02-2020, 03:51
http://mir.com.my/rb/photography/companies/nikon/nikkoresources/zoomsMF/3570mm.htm

Taki obiektyw mam

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Bishop2222
14-02-2020, 03:57
No to już wiemy, masz nikona FA, i jest lepszy do nauki niż d50.

W FA czułość filmu się ustawia oczywiście, bo on nie wie sam. Nie czyta kodu z kasety. Tryby P S A M to podstawy w prawie każdym aparacie i tu już bym radził poczytać głębiej.
Instrukcja samego FA: http://mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/nikonfa/

Jak ustawie na P to gdy jest za mało światła to wydaje dźwięk (piukanie) tylko nie mogę znaleźć lampy błyskowej tej która była oryginalnie i używam jakiegoś badziewia z innego aparatu i chyba aparat jej nie rozpoznaje bo nie dobiera automatycznie długości otwarcia migawki ani na P ani na A(w sensie ze dobiera tak samo jak bez lampy przy niedoświetlonych kadrze) zakładam ze zdjęcia wyjdą prześwietlone

Ligo
14-02-2020, 04:07
Film jest za drogi dzisiaj na eksperymenta. Masz mieć wszystko w punkt.:-)

Ale po kolei - rozumiem, że obiektyw 35-70mm/f3.5.
Jaka lampa i jaki film?

Bishop2222
14-02-2020, 08:36
Lampa No name a film kodaka 400 ISO
Dlatego żeby nauczyć dobierać się parametry kupiłem nikona d50

Bishop2222
14-02-2020, 09:07
A obiektyw 36383

Bishop2222
14-02-2020, 09:26
Film jest za drogi dzisiaj na eksperymenta. Masz mieć wszystko w punkt.:-)

Ale po kolei - rozumiem, że obiektyw 35-70mm/f3.5.
Jaka lampa i jaki film?

Za film zapłaciłem 19 zł plus wywołanie 12 także wychodzi drogo

Bishop2222
14-02-2020, 09:29
A obiektyw 36383

Widzę ze zdjęcie tak skompresowane ze nic nie widać...
obiektyw 35-70 f3.3-4.5
I jakiś filtr kenlock 52mm Skylight 1A

2pompony
14-02-2020, 12:12
Dlatego żeby nauczyć dobierać się parametry kupiłem nikona d50

Moim zdaniem to jest najlepsze co zrobiłeś - i choć sam jestem wielbicielem analogów (czego mam niejakie (http://www.flickr.com/photos/52952995@N05/31235393164/in/datetaken-public/)dowody) - uważam, że D50 świetnie, po prostu świetnie nadaje się do nauki. Czemu? Już piszę...

Techniczne podstawy naświetlania zdjęćia to słynny trójkąt ekspozycji, który w rogach ma takie składowe: czas otwarcia migawki, wielkość przysłony, czułość materiału światłoczułego. Od odpowiedniego doboru tych trzech parametrów zależy, czy zdjęcie będzie naświetlone dobrze, czy za ciemne, czy za jasne.

Jak widzisz w jednym rogu trójkąta jets wielkość, którą opisałem jako czułość. Jest to oczywiście albo czułość filmu, którą się dobiera już w momencie kupna (pomińmy techniki zaawansowane jak forsowanie), albo czułość matrycy w aparacie cyfrowym. Zanim się nauczysz i poczujesz dobrze w towarzystwie tego trójkąta ekspozycji, wykosztujesz się strasznie na kupno i wołanei mnóstwa filmów - a możesz tego uniknąć fotografując D50, gdze efekty masz od razu i za darmo, jak już raz kupisz kartę pamięci.

To zasadnicza zaleta (koszty), ale też zauważ, że efekty masz natychmiast do obejrzenia - czyli krzywa nauki może się piąć, nie musisz czekać tydzień na efekt wywołania, podczas którego to tygodnia zapominasz, jakie naświatlania dobierałeś i o czym wtedy myślałeś.

Drugą ważną przyczyną dla których ja bym się uczył na D50 jest to, że w każdym zdjęćiu bez notatek, bez zapisywania masz dokładne parametry naświetlania, mianowicie w EXIFie. Analizując swoje fotografie (jeden z ważnych etapów uczenia się) musisz wiedzieć czemu to wyszło tak kiepsko, albo inne tak dobrze. Bez szczegółowych notatek z każdej klatki filmu polegniesz przy takich analizach, przy obrazkach z D50 masz je wbudowane w każdy plik. Nie tylko jest to wygodne, dla nauki jest to niezbędne!

Po kolejne - D50 nie słynie z tego, że ma dobre wysokie czułości, a to akurat plus, jeśli idzie o naukę. Jak będziesz niepotrzebnie stosował wysokei czułości (tzn. wysokie ISO), aparat natychmiast da Ci to poznać zwiększonym ziarnem i szumami - więć szybko się nauczysz, żeby tą czułość trzymać w ryzach. To też istotne.

Dla tych powodów co wyżej, a także dla mnóstwa innych, pomniejszych - ja bym zaczął naukę na D50, a analog zostawił sobie na później, kiedy już poczujesz się pewniej. Ale oczywiście każdy sobie sam sterem, żeglarzem i czeladnikiem na trudnej drodze poznawania tajników. :)

Bishop2222
14-02-2020, 12:28
Moim zdaniem to jest najlepsze co zrobiłeś - i choć sam jestem wielbicielem analogów (czego mam niejakie (http://www.flickr.com/photos/52952995@N05/31235393164/in/datetaken-public/)dowody) - uważam, że D50 świetnie, po prostu świetnie nadaje się do nauki. Czemu? Już piszę...

Techniczne podstawy naświetlania zdjęćia to słynny trójkąt ekspozycji, który w rogach ma takie składowe: czas otwarcia migawki, wielkość przysłony, czułość materiału światłoczułego. Od odpowiedniego doboru tych trzech parametrów zależy, czy zdjęcie będzie naświetlone dobrze, czy za ciemne, czy za jasne.

Jak widzisz w jednym rogu trójkąta jets wielkość, którą opisałem jako czułość. Jest to oczywiście albo czułość filmu, którą się dobiera już w momencie kupna (pomińmy techniki zaawansowane jak forsowanie), albo czułość matrycy w aparacie cyfrowym. Zanim się nauczysz i poczujesz dobrze w towarzystwie tego trójkąta ekspozycji, wykosztujesz się strasznie na kupno i wołanei mnóstwa filmów - a możesz tego uniknąć fotografując D50, gdze efekty masz od razu i za darmo, jak już raz kupisz kartę pamięci.

To zasadnicza zaleta (koszty), ale też zauważ, że efekty masz natychmiast do obejrzenia - czyli krzywa nauki może się piąć, nie musisz czekać tydzień na efekt wywołania, podczas którego to tygodnia zapominasz, jakie naświatlania dobierałeś i o czym wtedy myślałeś.

Drugą ważną przyczyną dla których ja bym się uczył na D50 jest to, że w każdym zdjęćiu bez notatek, bez zapisywania masz dokładne parametry naświetlania, mianowicie w EXIFie. Analizując swoje fotografie (jeden z ważnych etapów uczenia się) musisz wiedzieć czemu to wyszło tak kiepsko, albo inne tak dobrze. Bez szczegółowych notatek z każdej klatki filmu polegniesz przy takich analizach, przy obrazkach z D50 masz je wbudowane w każdy plik. Nie tylko jest to wygodne, dla nauki jest to niezbędne!

Po kolejne - D50 nie słynie z tego, że ma dobre wysokie czułości, a to akurat plus, jeśli idzie o naukę. Jak będziesz niepotrzebnie stosował wysokei czułości (tzn. wysokie ISO), aparat natychmiast da Ci to poznać zwiększonym ziarnem i szumami - więć szybko się nauczysz, żeby tą czułość trzymać w ryzach. To też istotne.

Dla tych powodów co wyżej, a także dla mnóstwa innych, pomniejszych - ja bym zaczął naukę na D50, a analog zostawił sobie na później, kiedy już poczujesz się pewniej. Ale oczywiście każdy sobie sam sterem, żeglarzem i czeladnikiem na trudnej drodze poznawania tajników. :)

Przed zakupem d50 poczytałem trochę o fotografii i dlatego przed używaniem starego nikona na film postanowiłem kupić jakiś nie za drogi aparat do nauki.
Od razu byłem nastawiony na nikona tylko nie wiedziałem jaki wybrać, moi teściowie mają nikona d3100 z obiektywem 55-105 f3.5-5.6 i pomyślałem ze przed inwestowaniem w lepsze obiektywy mógłbym na zmianę korzystać z tego w zestawie który kupię i ten od d3100 a poza tym chciałem zostać przy jednej marce.

I tak przeglądając oferty natrafiłem na d50 w idealnym stanie z 7500 zdjęć zrobionych i znowu poczytałem i podobno to bardzo mało. I tak oto zakupiłem nikona d50 z standardowym obiektywem w stanie bardzo dobrym za 220zł plus kosztu przesyłki
Czy to dobry wybór? Nie wiem,( a właściwie wiem skoro tak uważasz) ale koszt wydaje się nie duży. A przy nauce i amatorskim pstrykaniu a koszty da dla mnie bardzo ważne.
Chętnie od razu pstrykał bym fotki starym nikonem zwłaszcza ze gdy byłem z nim u fotografa ten stwierdził ze to bardzo dobry aparat, ale nic więcej na jego temat się nie dowiedziałem bo było sporo ludzi i nie chciałem zajmować kolejki.

Bishop2222
14-02-2020, 14:07
A mam jeszcze pytanie odnośnie wartości przysłony, mianowicie wiem już ze wartość ISO powinna być raczej możliwie na niższym poziomie w celu zachowania bardziej szczegółowego zdjęcia. A czy przysłona odpowiada za coś jeszcze oprócz ilości wpisanego światła? Kiedy powinna być bardziej otwarta a kiedy nie?

Ligo
14-02-2020, 14:10
Im bardziej otwarta, tym mniejsza głębia ostrości i bardziej rozmyte tło.

Bishop2222
14-02-2020, 14:15
Im bardziej otwarta, tym mniejsza głębia ostrości i bardziej rozmyte tło.

Bo zauważyłem ze gdy przybliżę na maxa przedmiot to wartość przysłony zmienia się z 3.5 na 5.6 a pomimo tego efekt rozmycia jest większy

Ligo
14-02-2020, 14:17
Jeśli przybliżysz, to tak. To jedna z wielu zależności.

Bishop2222
14-02-2020, 14:21
Jeśli przybliżysz, to tak. To jedna z wielu zależności.

A kiedy powinno zwiększać się wartość przysłony to znaczy jeśli będę robić zdjęcie portretowe w pogodny dzień przy naturalnym oświetleniu i nie zależy mi na głębi ostrości to jak dopasować wartość przysłony do czasu naświetlania i ISO? Wiem ze jest jakiś wzór ale za choinkę nie mogę go zrozumieć i narazie pstrykam zdjęcia zawsze z otwartą przysłoną

Ligo
14-02-2020, 14:29
To zależy od obiektywu. Przeważnie trzeba przymknąć przysłonę o pół, czy całą działkę, aby pozbyć się wad optycznych szkła w pełni otwartego. Ale nie w każdym, bo są obiektywy, które świetnie pracują również na otwartej przysłonie.
Zasada jest taka - jak najniższe ISO/ASA, czas naświetlania w miarę krótki, aby nie poruszyć zdjęcia, a przysłona w zależności od potrzeb.

madebyzosiek
14-02-2020, 14:29
A kiedy powinno zwiększać się wartość przysłony to znaczy jeśli będę robić zdjęcie portretowe w pogodny dzień przy naturalnym oświetleniu i nie zależy mi na głębi ostrości to jak dopasować wartość przysłony do czasu naświetlania i ISO? Wiem ze jest jakiś wzór ale za choinkę nie mogę go zrozumieć i narazie pstrykam zdjęcia zawsze z otwartą przysłonąhttps://dofsimulator.net/pl/

2pompony
14-02-2020, 14:30
Bo zauważyłem ze gdy przybliżę na maxa przedmiot to wartość przysłony zmienia się z 3.5 na 5.6 a pomimo tego efekt rozmycia jest większy

Trochę za dużo rzeczy chyba masz na raz do ogarnięcia.

Owszem, jest tak, że im mniejsza dziurka na światło, czyli mniejsza źrenica (tzn, im większy numerek przysłony, taki paradoksik) - tym większa głębia ostrości, czyli tym większa strefa, gdzie przedmioty są ostre - np. od 5 m do 10 metrów od obiektywu. Ale te strefy ostrości są różne dla różnych odległości. Dla centymetrów od obiektywu głębię ostrości wyznaczają centymetry (np. pół metra od obiektyw GO ma powiedzmy 5 cm), dla decymetrów od obiektyw GO wyznaczają decymetry (np. dla 2 metrów czyli 20 dcm GO wyniesie dajmy na to 3 dcm czyli 30 cm), dla metrów dalej GO wyniesie metry. A jak nastawisz na prawie nieskończoność, powiedzmy 15 metrów, to GO będzie się rozciągać od kilku metrów aż do nieskończoności. Najprościej tak to wyjaśnić.

Dodatkowo - to już wynika z konstrukcji obiektywu - dla różnych ogniskowych przysłona nawet jak się nie zamyka fizycznie, to zmienia swoją wartość liczbową, i GO też się zmienia.

Na początek przyjmij taką wiedzę, że im mniejsza dziurka na światło (tzn. większ liczba określająca przesłonę) tym GO robi się większa.

Bishop2222
14-02-2020, 14:31
https://dofsimulator.net/pl/

Bardzo dziękuje za proste wytłumaczenie właśnie o to mi chodziło czy otwarta rzymskokatolickim wpływa negatywnie zwłaszcza w tanim obiektywie

madebyzosiek
14-02-2020, 14:52
W tanim obiektywie często otwarta przysłona daje słabą ostrość, ujawnia wady szkła, szczególnie aberracje, ale z kolei film jest mniej wymagający niż matryce, szczególnie te gęste. Kup sobie do tego FA jakąś 50 1.4 lub 1.8 Ai/AiS, będzie dużo fajniej oglądać efekty nauki po wywołaniu :) Ten zoom ani nie będzie wygodny w użytkowaniu, ani jakiś super dobry w obrazku.

Bishop2222
14-02-2020, 15:02
W tanim obiektywie często otwarta przysłona daje słabą ostrość, ujawnia wady szkła, szczególnie aberracje, ale z kolei film jest mniej wymagający niż matryce, szczególnie te gęste. Kup sobie do tego FA jakąś 50 1.4 lub 1.8 Ai/AiS, będzie dużo fajniej oglądać efekty nauki po wywołaniu :) Ten zoom ani nie będzie wygodny w użytkowaniu, ani jakiś super dobry w obrazku.

Będę miał to na uwadze niestety narazie nie mam wolnych środków na zakup obiektywu, muszę sobie radzić tym co mam. Ale z czasem jak już złapie bakcyla to najpewniej zakupie lepszy sprzęt

madebyzosiek
14-02-2020, 16:56
Będę miał to na uwadze niestety narazie nie mam wolnych środków na zakup obiektywu, muszę sobie radzić tym co mam. Ale z czasem jak już złapie bakcyla to najpewniej zakupie lepszy sprzętPoszukaj Nikkora 50 1.8 AiS, albo nawet 50 1.8 E-series. Ten drugi czasem jest do znalezienia za 150-250 zł, to nie są jakieś wielkie pieniądze.

Bishop2222
14-02-2020, 17:18
Poszukaj Nikkora 50 1.8 AiS, albo nawet 50 1.8 E-series. Ten drugi czasem jest do znalezienia za 150-250 zł, to nie są jakieś wielkie pieniądze.

A czy nada się do jednego i drugiego modelu czy tylko do Manuala?

madebyzosiek
14-02-2020, 17:23
Nada się do obu, nie wiem czy D50 ma odczyt przysłony ze starych szkieł, ale to mały problem akurat. Ewentualnie za ok 350-400 zł Nikkora 50 1.8D. Na śrubokręcie będzie nawet AF.

Bishop2222
14-02-2020, 17:33
Muszę się do czegoś przyznać, mianowicie wczoraj gdy późnym wieczorem pisałem wątek o moim modelu napisałem ze mam FXa po czym ktoś z was wysłał linka ze zdjęciem i okazało się ze to nie mój model, ze było późno nie chciało mi się grzebać w szafie i sprawdziłem na internecie jakie są modele i najbardziej pasował mi FA i bez weryfikacji tak napisałem. Dzisiaj go wyciągnąłem a tu szok ! Mam model FG a nie FX czy FA . Bardzo przepraszam za zamieszanie z mojej strony mam nadzieje ze nikogo nie zdenerwuje moim niedbalstwem...

Ligo
14-02-2020, 17:39
Uuu panie, się porobiło... Teraz musisz odbębnić pokutę.

Bishop2222
14-02-2020, 17:42
Uuu panie, się porobiło... Teraz musisz odbębnić pokutę.

Bardzo proszę o łagodny wymiar kary.

A jakaś duża różnica jest między tymi modelami?

Bishop2222
14-02-2020, 18:02
Po tym co znalazłem w sieci to FA jest znacznie lepszy od FG

madebyzosiek
14-02-2020, 18:10
Po tym co znalazłem w sieci to FA jest znacznie lepszy od FGNo, FA jest aparatem profesjonalnym, FG amatorskim ;) Masz przecież na korpusie napisane jaki model ;) Chyba, że jednak masz FE ;)

https://dl.dropboxusercontent.com/s/vpj0afgaywhjv2c/DSC_4896.jpg

FA wygląda tak:

https://dl.dropboxusercontent.com/s/39xph2fg2t5zapp/DSC_5631.jpg

Bishop2222
14-02-2020, 18:13
No, FA jest aparatem profesjonalnym, FG amatorskim ;) Masz przecież na korpusie napisane jaki model ;) Chyba, że jednak masz FE ;)

https://dl.dropboxusercontent.com/s/vpj0afgaywhjv2c/DSC_4896.jpg

Nie, napewno FG poprostu nie sprawdzałem na korpusie

No trudno będę się bawił tym co mam zobaczymy jak już troszeczkę się nauczę podstaw co wyjdzie jak wypstrykam pierwszy film

Ligo
14-02-2020, 18:21
Najpierw to sprawdź "na sucho", czy migawka działa prawidłowo.

Bishop2222
14-02-2020, 18:25
Najpierw to sprawdź "na sucho", czy migawka działa prawidłowo.

sprawdziłem, wydaje mi się ze jest wszystko prawidłowo,bez baterii na innych trybach niż m90 lustro nie chciało wracać, ale jak włożyłem baterie to wszystko jest ok.

Później doczytałem ze m90 to tryb zapasowy ręczny w razie wyczerpania baterii i pracuje w czasie 1/90s

madebyzosiek
14-02-2020, 18:28
No tak, ale to że lustro wraca nie oznacza, że na przykład 1/1000 jest 1/1000 ;) Sprawdzisz to pierwszym filmem, ale najpierw ogarnij jak naświetlać prawidłowo.

Ligo
14-02-2020, 18:32
No to załaduj film, ustaw na aparacie 400 ASA, czy ile tam masz, przysłonę 5.6, albo 8 jak jasno na dworze, tryb czasów na A i możesz focić.

Bishop2222
14-02-2020, 18:33
No tak, ale to że lustro wraca nie oznacza, że na przykład 1/1000 jest 1/1000 ;) Sprawdzisz to pierwszym filmem, ale najpierw ogarnij jak naświetlać prawidłowo.

A nie wiem czy dobrze wyczytałem ze ten model powinien sam sterować lampą błyskową wtedy kiedy jest ona potrzebna, ja mam jakaś niewiadomego pochodzenia i pstryka za każdym razem bez względu na wybrany czas naświetlania.

Czy dobrze zweryfikowałem tą informacje? Czy warto ewentualnie jak już okaże się ze jest w pełni sprawny zainwestować najpierw w lampę czy obiektyw?

Bishop2222
14-02-2020, 18:39
No to załaduj film, ustaw na aparacie 400 ASA, czy ile tam masz, przysłonę 5.6, albo 8 jak jasno na dworze, tryb czasów na A i możesz focić.

A jest jeszcze p to czym różni się od a?

Bishop2222
14-02-2020, 18:42

Trochę się nakręciłem i chyba jutro pójdę kupić film i jak pogoda będzie sprzyjająca to sobotę albo niedzielę poświęcę na szukaniu odpowiednich kadrów[emoji2] popstrykam narazie na A jak radzi kolega[emoji6]

Ligo
14-02-2020, 18:45
Możesz zacząć też na P, wtedy i czas, i przysłonę dobiera aparat. Przy A aparat dobiera czas do zadanej przysłony.

Pokaż tę lampę.

Bishop2222
14-02-2020, 18:54
Możesz zacząć też na P, wtedy i czas, i przysłonę dobiera aparat. Przy A aparat dobiera czas do zadanej przysłony.

Pokaż tę lampę.

To bez różnicy bo przecież przysłonę ręcznie na tym obiektywie muszę wybrać, a zdjęcie lampy podeśle później bo aktualnie jestem poza domem

Bishop2222
14-02-2020, 18:56

Pokaż tę lampę.

Tylko proszę o podpowiedz jak wrzucacie tu zdjęcia bo jak dodałem zdjęcie obiektywu to jest tak skompresowane ze nic nie widać...

Zaznaczę ze korzystam z Tapatalk

Ligo
14-02-2020, 19:15
Ikona "Wstaw obraz".
Na tapatalkach się nie znam.

jurkarol
14-02-2020, 19:27
W taptaku ikona spinacza i plik idzie na hosting tutejszy

Bishop2222
14-02-2020, 19:53
W taptaku ikona spinacza i plik idzie na hosting tutejszy

I tak tez zrobiłem tylko ze takie słabe to zdjęcie ze nic nie widać

madebyzosiek
14-02-2020, 20:51
Jak używasz Dropboxa, to polecam: https://www.dropbox.com/s/th8jvamxip21toc/zdjecia_na_forum_z_dropbox.pdf?dl=0

Bishop2222
14-02-2020, 20:57
Jak używasz Dropboxa, to polecam: https://www.dropbox.com/s/th8jvamxip21toc/zdjecia_na_forum_z_dropbox.pdf?dl=0

Sprawdzałem przez przeglądarkę jak włączę wersje komputerową to da się wysłać pliki, wiec spróbuje może będzie w oryginalnej jakości

Bishop2222
14-02-2020, 22:01
3640236401

3640436404

Ligo
14-02-2020, 22:22
Ta lampa faktycznie jest no name. Specjalnie tym nie powalczysz.

Bishop2222
14-02-2020, 22:27
Ta lampa faktycznie jest no name. Specjalnie tym nie powalczysz.

No właśnie wiem dlatego narazie popstrykam na świeżym powietrzu i zobaczę co powychodzi

Ligo
14-02-2020, 22:47
Na pewno jesteś gotowy? Znasz podstawowe zależności czas-przysłona?
Bo jak schrzanisz pierwszy film, to możesz się zniechęcić do analoga, albo do fotografii w ogóle.
Jednak lepszym pomysłem byłaby nauka na jakimkolwiek cyfraku.

A wierz mi, schrzanić można wszystko, począwszy od niewłożenia filmu do aparatu.;-)

Myszowor
14-02-2020, 22:47
Spokojnie, da sobie radę, FG to automat, tylko z czasem nie schodź poniżej 1/60, jak będzie pikał to sprawdź ustawienia.

Ligo
14-02-2020, 22:52
I po zrobieniu ostatniej klatki nie wyciągaj filmu z aparatu, żeby zobaczyć co wyszło.

andystar
14-02-2020, 22:59
Ta lampa to jest od takiego aparatu

36407

Bishop2222
14-02-2020, 23:02
I po zrobieniu ostatniej klatki nie wyciągaj filmu z aparatu, żeby zobaczyć co wyszło.

Wiem wiem[emoji6] a jest możliwość wywołania zdjęć i zapisu w formie cyfrowej?

Ligo
14-02-2020, 23:08
Oczywiście. Chyba każdy lab świadczy takie usługi. Można skanować wywołany negatyw/pozytyw, jak i gotowe odbitki.

Bishop2222
14-02-2020, 23:08
Ta lampa to jest od takiego aparatu

36407

Czyli kiepska jakość

Bishop2222
14-02-2020, 23:10
Oczywiście. Chyba każdy lab świadczy takie usługi. Można skanować wywołany negatyw/pozytyw, jak i gotowe odbitki.

To dobrze bo chciałbym zarówno gotowe zdjęcia jak i pliki, jak wyjdzie coś ciekawego to mógłbym się pochwalić i usłyszeć Wasze zdanie co zrobiłem dobrze a co zle

Ligo
14-02-2020, 23:24
Zaczynam się bać...;-)

Czyli kiepska jakość
Żadna jakość. To jest atrapa aparatu i atrapa lampy. Dziwne, że w ogóle błyska.

Bishop2222
14-02-2020, 23:24
Na pewno jesteś gotowy? Znasz podstawowe zależności czas-przysłona?
Bo jak schrzanisz pierwszy film, to możesz się zniechęcić do analoga, albo do fotografii w ogóle.
Jednak lepszym pomysłem byłaby nauka na jakimkolwiek cyfraku.

A wierz mi, schrzanić można wszystko, począwszy od niewłożenia filmu do aparatu.;-)

No nie wiem jeszcze może się z tym przespie. Tak jak pisałem wyżej zakupiłem nikona d50 z myślą właśnie o nauce z podstawowym obiektywem ale sam aparat ma 7400 zdjęć przebiegu i udało mi się kupić za 220zł to chyba dobra cena zwłaszcza ze całość nie nosi widocznych śladów używania. A mam jeszcze pytanie odnośnie obiektywu z manuala tego nikkora MF 35-70 f3.3-45 czy będzie lepszy niż ten z d 50 18-55 f3.5-4.6? Czy nie ma sensu zamieniać ?

Ligo
14-02-2020, 23:31
Nie ma sensu zamieniać. To dwie różne generacje sprzętu i lepiej zostawić, jak jest. Czyli FG z manualem, a D50 z 18-55.

Bishop2222
14-02-2020, 23:42
Nie ma sensu zamieniać. To dwie różne generacje sprzętu i lepiej zostawić, jak jest. Czyli FG z manualem, a D50 z 18-55.

Dzieki za rozwianie wątpliwości a dodatkowy pierścień na manualu kenlock czemu może służyć?

Bishop2222
14-02-2020, 23:53
Spokojnie, da sobie radę, FG to automat, tylko z czasem nie schodź poniżej 1/60, jak będzie pikał to sprawdź ustawienia.

Mam nadzieje, ale i tak zacznę chyba na A lub na P robić zdjęcia

Ligo
14-02-2020, 23:57
Jaki kenlock? Na obiektywie masz trzy pierścienie, o ile to 35-70/3.3-4.5. Jeden do ustawiania ostrości, drugi do zmiany ogniskowej i trzeci do zmiany przesłony. A propos - jeśli przysłonę ustawisz na pomarańczowe f22, wtedy możesz używać aparatu w trybie P, jak Program.

jurkarol
15-02-2020, 00:25
Nie chcesz jakiej prawdziwej lampy? najprostszej, nawet w wieku tego aparatu, za 50 zł można coś mieć realnie istniejącej firmy. Soligor np. A nawet yashica będzie działać.

andystar
15-02-2020, 00:43
Fajnie się rozwija wątek.

Bishop2222
15-02-2020, 03:39
Jaki kenlock? Na obiektywie masz trzy pierścienie, o ile to 35-70/3.3-4.5. Jeden do ustawiania ostrości, drugi do zmiany ogniskowej i trzeci do zmiany przesłony. A propos - jeśli przysłonę ustawisz na pomarańczowe f22, wtedy możesz używać aparatu w trybie P, jak Program.

Jest taki dodatkowy dokręcania na koniec obiektywu pisze na nim kenlock sunlight 1A 52mm

Bishop2222
15-02-2020, 03:42
Jest taki dodatkowy dokręcania na koniec obiektywu pisze na nim kenlock sunlight 1A 52mm

Rano zrobię zdjecie

Bishop2222
15-02-2020, 09:27
36416

Taki dodatkowy pierścień jest

kazzi
15-02-2020, 13:37
To filtr lekko ocieplający.

Bishop2222
15-02-2020, 13:39
To filtr lekko ocieplający.

A to fajnie bo lubię zdjęcia o nieco cieplejszych odcieniach(tylko nie do przesady)

Bishop2222
15-02-2020, 15:28
A wiec zdecydowałem się zakupić dzisiaj film i wyskoczyć na świeże powietrze(aura wyjątkowo sprzyjająca) i spróbować swoich sił z manualem.
Kilka zdjęć zrobiłem w trybie A później kilka w trybie P
Następnie wziąłem nikona d50 i w manualu pstrykałem ujęcia i jak podobał mi się wstępnie efekt na ekranie aparatu to na manualu ustawiałem podobnie przysłonę i czas otwarcia migawki( film mam ISO 400 i na d50 taką samą czułość ustawiałem)mam nadzieje ze coś z tego wyjdzie

Bishop2222
16-02-2020, 14:10
36449

Do czego służy ten przycisk?

Bishop2222
16-02-2020, 14:25
Nie chcesz jakiej prawdziwej lampy? najprostszej, nawet w wieku tego aparatu, za 50 zł można coś mieć realnie istniejącej firmy. Soligor np. A nawet yashica będzie działać.

Zobacz ofertę: LAMPA BŁYSKOWA YASHICA CS-202 AUTO https://allegro.pl/oferta/lampa-blyskowa-yashica-cs-202-auto-8596401136?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Czy taka będzie dobra do tego FG?
Cena śmieszna ale piszą że sprawna

jurkarol
16-02-2020, 14:29
Powinna działać, jak ma tryb auto to jeszcze lepiej. Używałem cs201 z d7000, d80 a nawet kompaktem nikon A - tyle że w trybie M.

Guzik z przodu to chyba doraźna kompensacja ekspozycji

Bishop2222
16-02-2020, 14:36
Zobacz ofertę: LAMPA BŁYSKOWA MIKONA MV-220 OKAZJA !! https://allegro.pl/oferta/lampa-blyskowa-mikona-mv-220-okazja-8687101246?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Bo jest jeszcze taka
Która lepsza?

Bishop2222
16-02-2020, 14:37
Powinna działać, jak ma tryb auto to jeszcze lepiej. Używałem cs201 z d7000, d80 a nawet kompaktem nikon A - tyle że w trybie M.

Guzik z przodu to chyba doraźna kompensacja ekspozycji

To znaczy na moim FG będzie działać w trybie A?

jurkarol
16-02-2020, 15:23
O nikon do nikona to pasuje.
Powinna działać tzn. Błyskać w każdym trybie. A poprawne naświetlanie będzie pod warunkiem ustawienia odpowiednichu
parametrów. U mnie ta stara świecila zawsze w nowych aparatach oczywiście , tylko że w trybie M można było ustawić odpowiednie czas i przysłone by prawidłowo naświetlc.

Bishop2222
16-02-2020, 15:25
O nikon do nikona to pasuje.
Powinna działać tzn. Błyskać w każdym trybie. A poprawne naświetlanie będzie pod warunkiem ustawienia odpowiednichu
parametrów. U mnie ta stara świecila zawsze w nowych aparatach oczywiście , tylko że w trybie M można było ustawić odpowiednie czas i przysłone by prawidłowo naświetlc.

To która Zych dwóch będzie lepszym wyborem?

kazzi
16-02-2020, 15:26
Lampa z ostatniej linki, to z tego co widać, nie posiada żadnej automatyki, nie wiadomo też jakie ma napięcie na stykach. Obawiałbym się założyć
taką lampkę na korpus, który daje możliwość pomiaru światła błyskowego przez obiektyw. Jak zależy Ci na lampie błyskowej to szukaj coś ze starszych
nikonowskich SB. Guziczek służy do doraźnej kompensacji ekspozycji o 2 EV, czyli o jeden skok przysłony lub migawki w kierunku prześwietlenia.

Bishop2222
16-02-2020, 15:28
Lampa z ostatniej linki, to z tego co widać, nie posiada żadnej automatyki, nie wiadomo też jakie ma napięcie na stykach. Obawiałbym się założyć
taką lampkę na korpus, który daje możliwość pomiaru światła błyskowego przez obiektyw. Jak zależy Ci na lampie błyskowej to szukaj coś ze starszych
nikonowskich SB. Guziczek służy do doraźnej kompensacji ekspozycji o 2 EV, czyli o jeden skok przysłony lub migawki w kierunku prześwietlenia.

A ta pierwsza z automatem?

kazzi
16-02-2020, 15:51
Pierwsza ma tryb automatyki, ale bardzo uproszczony. Dla konkretnej wartości czułości filmu masz przypisaną tylko jedną wartość przysłony, nie będziesz
mógł sobie wybierać dowolnie przysłony jak to jest we współczesnych lampach błyskowych.Podejrzewam, że lampa ma prosty układ tyrystorowy i energia
nie wykorzystana do błysku zostaje rozładowana, co w efekcie skutkuje ponownym ładowaniem kondensatora do pełni. Powoduje to dłuższe czasy ładowania
lampy i mała ilość błysków z kompletu bateryjek. Lampy dedykowane powodują również przestawienie migawki na czas synchroniczny, niezależnie od
aktualnie wybranej migawki czy trybu fotografowania. Tego ta yashica Ci nie ustawi. Lampy bardziej zaawansowane mierzą również światło błyskowe przez
obiektyw w trakcie błysku i odpowiednio nim sterują. Szkoda by było nie skorzystać z takiej funkcjonalności jaką daje Ci ten korpus.

Bishop2222
16-02-2020, 16:53
Pierwsza ma tryb automatyki, ale bardzo uproszczony. Dla konkretnej wartości czułości filmu masz przypisaną tylko jedną wartość przysłony, nie będziesz
mógł sobie wybierać dowolnie przysłony jak to jest we współczesnych lampach błyskowych.Podejrzewam, że lampa ma prosty układ tyrystorowy i energia
nie wykorzystana do błysku zostaje rozładowana, co w efekcie skutkuje ponownym ładowaniem kondensatora do pełni. Powoduje to dłuższe czasy ładowania
lampy i mała ilość błysków z kompletu bateryjek. Lampy dedykowane powodują również przestawienie migawki na czas synchroniczny, niezależnie od
aktualnie wybranej migawki czy trybu fotografowania. Tego ta yashica Ci nie ustawi. Lampy bardziej zaawansowane mierzą również światło błyskowe przez
obiektyw w trakcie błysku i odpowiednio nim sterują. Szkoda by było nie skorzystać z takiej funkcjonalności jaką daje Ci ten korpus.

To ten nikon FG ma takie pomiary?
Nie wiedziałem nawet myślałem ze to wszystko manualne jest...

Bishop2222
16-02-2020, 17:56

To poczekam trochę i kupię coś normalnego 200-300zl styknie?
A jeśli miałbym wybierać pomiędzy zakupem obiektywu a lampą w co lepiej zainwestować?
Ten obiektywnego mam jest bardzo zły?

JacekB
16-02-2020, 21:11
200-300zl styknie? A jeśli miałbym wybierać pomiędzy zakupem obiektywu a lampą w co lepiej zainwestować?

Na obecnym etapie nie zawracaj sobie głowy ani lampą, ani obiektywami. Lepiej kup za te pieniądze 10 filmów, idź na świeże powietrze, cykaj jedną klatkę po drugiej i ciesz się, że masz fajny aparat z wystarczającym do codziennego użytku obiektywem. Wiosna idzie, dzień będzie coraz dłuższy, światło zastane coraz lepsze, to po jaki grzyb Ci lampa? Nabierzesz wprawy, to się zastanowisz, czego ewentualnie możesz potrzebować.

Bishop2222
16-02-2020, 21:15
Na obecnym etapie nie zawracaj sobie głowy ani lampą, ani obiektywami. Lepiej kup za te pieniądze 10 filmów, idź na świeże powietrze, cykaj jedną klatkę po drugiej i ciesz się, że masz fajny aparat z wystarczającym do codziennego użytku obiektywem. Wiosna idzie, dzień będzie coraz dłuższy, światło zastane coraz lepsze, to po jaki grzyb Ci lampa?

W sumie to chciałbym narazie nie inwestować.