Zobacz pełną wersję : Zabawa w RAWki 4/2020
Hej, cześć i czołem :)
Rozpoczynamy zabawę nr 4 !
Podsumowując (https://forum.nikoniarze.pl/threads/301716-Zabawa-w-RAWki-3-2020-G%C5%81OSOWANIE?p=4106725&viewfull=1#post4106725), ostatnią edycję wygrał Boston. Tym samym wysunął się na prowadzenie.
RAWkowicze przesłali nam 13 prac, w głosowaniu udział wzięło 37 użytkowników forum.
Przesyłam raz jeszcze gratulacje dla zwycięzcy i podziękowania dla wszystkich uczestników zabawy, w tym głosujących
36394
Startujemy zabawę nr 4
Obecnie nie jest wymagane przesyłanie pliku XMP, jednak gorąco zapraszam do jego przesyłania ponieważ przy podawaniu wyników głosowania chciałbym publikować pliki XMP z pierwszych 3 miejsc, co ma stanowić element edukacyjny dla osób, które chcą poznać sposób obróbki tych najlepszych prac.
Dodatkowo, plik XMP lub jego odpowiednik z innej wywoływarki jest bezpośrednim dowodem Waszej obróbki, w przypadku wątpliwości prowadzący ma prawo o niego poprosić do wglądu pod rygorem dyskwalifikacji. Warto więc załączyć i mieć z głowy zaoszczędzając czas sobie i prowadzącemu :)
Proszę pamiętać o prawidłowym rozmiarze zdjęć
REGULAMIN: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=217031
Termin nadsyłania prac mija 21.02.2020 o godzinie 21:30 (piątek).
Głosowanie i komentarze w odrębnym wątku
Wyłonienie zwycięzcy potrwa 3 dni, natomiast ewentualna dogrywka - 1 dzień
Autorem nadesłanego rawa jest: Nikodemo
Plik NEF ( Nikon D750 ) do pobrania: 36397
Plik DNG ( Nikon D750 ) do pobrania: 36396
W razie problemów z pobraniem pliku, proszę o PW.
Pliki JPG i ew. XMP proszę oznaczać swoim nickiem.
Pamiętajcie żeby prace wysyłać na nasz standardowy adres:
[email protected]
Zastrzeżenia do obróbki: Dozwolone wszystko co w regulaminie.
36395
Pozdrawiam
Nikodemo.
Czas ..... start ! :)
.
Eee... Ok...
Hm, mam ochotę na coś słodkiego...
Nikodemo
14-02-2020, 21:27
Miłej zabawy.
Tak w sumie do tematycznych to zdjęcie też by pasowało. Jest odbicie? Jest. :D
Nikodemo
14-02-2020, 21:49
Mogę tam wrzucić ale nie wiem co na to regulamin.
Teoretycznie regulamin na to nic. Choć założenie jest takie, żeby ta zabawa była anonimowa, na ile to możliwe. No nic, sam raz tak sobie zdjęcie spaliłem. :D
Nikodemo
14-02-2020, 21:54
To nie będę kombinował, może prześlę coś innego.
Byłbym zapomniał. Dziś Walentynki. Św. Walenty to także patron chorób psychicznych. Więc wszystkim niezdiagnozowanym: 100 lat. :mrgreen:
Byłbym zapomniał. Dziś Walentynki. Św. Walenty to także patron chorób psychicznych. Więc wszystkim niezdiagnozowanym: 100 lat. :mrgreen:
Dzięki OjTam :D
fantazja
14-02-2020, 22:05
Dzięki... dzięki OjTam .. Wzajemnie :wink: :*
Nikogo z nicka nie wymieniłem. A tu już dwie osoby się poczuły. Coś jest na rzeczy. :mrgreen:
fantazja
14-02-2020, 22:16
Nikogo z nicka nie wymieniłem. A tu już dwie osoby się poczuły. Coś jest na rzeczy. :mrgreen:
no ja z psychiką mam coś nie tak na pewno :razz: Tylko muszą mi zdiagnozować co ;) Więc poczułam się obdarowana Twoimi życzeniami :D
Zdiagnozować? Niee... Dostaniesz jeszcze tabletki, zaczniesz używać... I już nie będziesz taka sama fantazja, jak przed diagnozą. :lol:
tbogdanowicz
14-02-2020, 22:24
Rozumiem że to również dla mnie :mrgreen:.
Normalnie muszę aż wypić coś za Twoją diagnozę :twisted:. Oby nikt jej nie sporządził! I idę po piwo. (Oczywiście nie do sklepu, bo nie muszę pić przemysłowych sików :-)).
Skoro się poczuwasz... Zdrówko. :mrgreen:
Nikodemo
14-02-2020, 22:27
Najlepszego.
fantazja
14-02-2020, 22:27
aż tak źle to chyba ze mną nie jest ;) :mrgreen: żeby psychotropy mi były potrzebne :twisted:
Też wzniosę szklaneczkę za Wasze zdrowie...:rolleyes:
aż tak źle to chyba ze mną nie jest ;) :mrgreen: żeby psychotropy mi były potrzebne :twisted:
Nie wiem. Nie znam się. Niezdiagnozowany jestem. :lol:
fantazja
14-02-2020, 22:35
Rozumiem że to również dla mnie :mrgreen:.
Normalnie muszę aż wypić coś za Twoją diagnozę :twisted:. Oby nikt jej nie sporządził! I idę po piwo. (Oczywiście nie do sklepu, bo nie muszę pić przemysłowych sików :-)).
Panie Tomaszu, Pan taki poukładany się wydaje, Panu żadna zła diagnoza nie grozi :D
tbogdanowicz
14-02-2020, 22:57
Skoro się poczuwasz... Zdrówko. :mrgreen:
Piwko - ciemne jak na awatarku już przyniosłem i za chwile wleję w kufel i wypije za Twoje zdrowie :mrgreen:.
- - - - kolejny post - - - - - -
Panie Tomaszu, Pan taki poukładany się wydaje, Panu żadna zła diagnoza nie grozi :D
Fanazijo!
Ja jestem prostym chemikiem, technologiem w firmie farmaceutycznej z dwudziestkokilkuletnim stażem.
JAK JA MOGĘ BYĆ POUKŁADANY???
Z założenia muszę być pokręcony. Jestem rozgarnięty jak kupa liście pod stodołą!!!
Teraz przy czwartym piwie swojej produkcji doczytałem, że fantazja napisała:
się wydaje
i to wszystko wyjaśnia. Wielu osobom, wiele rzeczy się WYDAJE :mrgreen::mrgreen::mrgreen:.
Piwo już kończę. Także OjTam, mam nadzieję że Ci coraz lepiej :-).
Tym czasem moi drodzy... zdiagnozowani i ci, co nie lubią się poddawać diagnozom wszelakim..... na skrzynce już dwie prace.
Niech Was nie zwiedzie "prostota" obrazka.
Tu jest sporo "dziobania" i to nie tylko w pyłkach :)
tbogdanowicz
14-02-2020, 23:16
Tu jest sporo "dziobania"
Pokażę to Żonie.
W końcu weekend.
fantazja
14-02-2020, 23:46
Fanazijo!
Ja jestem prostym chemikiem, technologiem w firmie farmaceutycznej z dwudziestkokilkuletnim stażem.
JAK JA MOGĘ BYĆ POUKŁADANY???
Z założenia muszę być pokręcony. Jestem rozgarnięty jak kupa liście pod stodołą!!!
Teraz przy czwartym piwie swojej produkcji doczytałem, że @fantazja (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=82917) napisała:
i to wszystko wyjaśnia. Wielu osobom, wiele rzeczy się WYDAJE :mrgreen::mrgreen::mrgreen:.
Czyli moje klimaty - nauki ścisłe.. to już rozumiem :D
uf... dobrze, że mi się tylko wydaje.
Czyli takie delikatne to piwo Twojej produkcji.. skoro po czwartym jeszcze czytasz :mrgreen:
Jeżeli to się tyczy też tych z diagnozą, to dzięki i wzajemnie.
Tylko dlapoczemu tylko 100 lat? To dość krótko...
Jeżeli to się tyczy też tych z diagnozą, to dzięki i wzajemnie.
Jak się poczuwasz... Dzięki. :mrgreen:
Tylko dlapoczemu tylko 100 lat? To dość krótko...
Mam pytanie. Czy gdzieś wspominałem, że o ziemskie 100 lat chodzi?
A to chyba żeby.
Ziemskie 100 lat wystarcza czasami tylko żeby się ogolić. Jakiś ktoś wymyślił to bez sensu.
Może dlatego na Ziemi się nie golę.
tbogdanowicz
15-02-2020, 12:49
Czyli takie delikatne to piwo Twojej produkcji.. skoro po czwartym jeszcze czytasz :mrgreen:
Kurcze, nie całą rozmowę pamiętam. Nie wiem czy to dobrze czy źle:confused:. Wczoraj miałem bardzo ciężki dzień i jakoś tak się mi zasiedziało przy piwku...
----------
Czyli moje klimaty - nauki ścisłe.. to już rozumiem :D
uf... dobrze, że mi się tylko wydaje.
A ja patrzę na chemię i fizykę jako na nauki przyrodnicze, bo opisują świat, który nas otacza. (Na szczęście każdy może mieć swoje zdanie :-).)
Oczywiście nie mam tam dowolności bo świat rządzi się swoimi prawami które powoli poznajemy. Coś "tworzymy" tylko dzięki temu że częściowo już znamy te prawa i potrafimy je wykorzystywać. Czasami ktoś coś zrobi i kompletnie nie wie jak mu to wyszło, ale to znaczy że przyroda jeszcze dużo przed nim ukrywa.
Robiąc zdjęcia wykorzystujemy fizykę. Zastanawiając się nad tym jaki użyć obiektyw, jaką przysłonę, jaki czas, nieświadomie korzystamy z nauki optyki i kinetyki. Zmieniając czułość, korzystamy z elektrotechniki i nieświadomie dobieramy wzmocnienie sygnału prądem. Osoby uprawiające tak zwane "szlachetne techniki fotografii" typu mokry kolodion czy inne gumy, czerpią pełną garścią z chemii.
Po prostu zwykle nikt się nad tym nie zastanawia, że przez całe życie korzystamy z tego co daje nauka.
Pozdrawiam Cię koleżanko fantazja.
Czołem :)
Trzy prace na skrzynce.
Prawdę mówiąc, liczyłem na więcej w weekend, no ale się przeliczyłem, jak to zwykle u kretów bywa ;)
Zapraszam do wspólnej zabawy.
fantazja
17-02-2020, 16:57
A ja patrzę na chemię i fizykę jako na nauki przyrodnicze, bo opisują świat, który nas otacza. (Na szczęście każdy może mieć swoje zdanie :-).)
Oczywiście nie mam tam dowolności bo świat rządzi się swoimi prawami które powoli poznajemy. Coś "tworzymy" tylko dzięki temu że częściowo już znamy te prawa i potrafimy je wykorzystywać. Czasami ktoś coś zrobi i kompletnie nie wie jak mu to wyszło, ale to znaczy że przyroda jeszcze dużo przed nim ukrywa.
Robiąc zdjęcia wykorzystujemy fizykę. Zastanawiając się nad tym jaki użyć obiektyw, jaką przysłonę, jaki czas, nieświadomie korzystamy z nauki optyki i kinetyki. Zmieniając czułość, korzystamy z elektrotechniki i nieświadomie dobieramy wzmocnienie sygnału prądem. Osoby uprawiające tak zwane "szlachetne techniki fotografii" typu mokry kolodion czy inne gumy, czerpią pełną garścią z chemii.
Po prostu zwykle nikt się nad tym nie zastanawia, że przez całe życie korzystamy z tego co daje nauka.
Pozdrawiam Cię koleżanko @fantazja (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=82917).
Zgadzam się z Tobą i również pozdrawiam Cię kolego tbogdanowicz :)
tbogdanowicz
17-02-2020, 17:05
Dziękuję i zaraz wypiję za Twe zdrowie filiżankę kawy z wielokrotnie pokazywanego w zagadkach ekspresu :mrgreen:.
fantazja
17-02-2020, 17:11
Dziękuję i zaraz wypiję za Twe zdrowie filiżankę kawy z wielokrotnie pokazywanego w zagadkach ekspresu :mrgreen:.
To nie za moich czasów pokazywany :)
Dziękuję i smacznej kawy :lol:
tbogdanowicz
17-02-2020, 17:21
Ekspresy były popularniejsze niż liczba 20 :).
fantazja
17-02-2020, 17:32
Były... a OjTam wciąż się łudzi :lol:;):mrgreen:
Były... a OjTam wciąż się łudzi :lol:;):mrgreen:
Ja się nie łudzę. Ja podtrzymuję tradycje. Ktoś musi.
No jasne, tradycja, ważna rzecz.
fantazja
17-02-2020, 17:48
Ja się nie łudzę. Ja podtrzymuję tradycje. Ktoś musi.
A tak. Źle się wyraziłam ... Wybacz :oops::)
tbogdanowicz
17-02-2020, 18:06
fantazja, może przekup go świetną pracą w tematycznych...
fantazja
17-02-2020, 18:21
Umm. Nie. :lol:
Why????
@fantazja (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=82917), może przekup go świetną pracą w tematycznych...
nie potrafię takich świetnych :cry::-P
Bo kawał uja i paczka gwoździ ze mua. Sasasa by Creciok. :lol:
tbogdanowicz
17-02-2020, 18:42
nie potrafię takich świetnych :cry::-P
Prawie Ci wierzę :-).
Temat idealny dla Ciebie. Tylko pomyśl...
Tymczasem na naszej RAWkowej skrzyneczce są cztery prace i zaledwie cztery dni do głosowania.
36486
Mały EDIT: na skrzynce jest pięć prac.
I każda jest inna :)
Nikodemo
17-02-2020, 20:07
''Mały EDIT: na skrzynce jest pięć prac.
I każda jest inna"
i to mnie cieszy.
siemalysy
17-02-2020, 20:10
Kreci poeta :-D
Kreci poeta :-D
To dlatego tych ogrodników papusia. Wenę po nich ma. Hm, hm. ;)
fantazja
17-02-2020, 22:29
Bo kawał uja i paczka gwoździ ze mua. Sasasa by Creciok. :lol:
no trudno.. Nie to nie :roll:
Prawie Ci wierzę :-).
Temat idealny dla Ciebie. Tylko pomyśl...
:lol: pomyślę.. tylko nie wiem dlaczego akurat dla mnie idealny ;)
Szanowni poRAWkowani :)
Siedem, sieben, seven, sept prac na skrzynce :)
Zapraszam. Czas ucieka :)
Nikodemo
18-02-2020, 21:56
Posłane, faktycznie dużo dłubania :-)
Dziękuję za dotychczasowe prace i czekam na więcej :D
To pisałem ja, Jarząbek ;)
36527
To pisałem ja, Jarząbek ;)
A nie Kret? Rozdwojenie osobowości? ;)
A co to za szufladkowanie! Ja Ciebie podam do jakiejś organizacji przeciw dyskryminacji kretów chcących być Jarząbkiem!
[emoji23]
PS, strasznie opóźnione mam powiadomienia na telefonie... Odkąd wycięło mi Vipa 3 miesięcznego, czyżby celowy zabieg?
Też mam. A czy z tym powiązane...
Jakby powiadomienia szły innym kanałem, bo darmówka. Na vipie miałem po kilku sekundach, tu od minuty do kilkunastu minut
Szanowni RAWkowicze, pozostała doba do głosowania.
Na skrzynce natomiast mamy zaledwie 10 prac.
Zapraszam do zabawy :)
Zaledwie 10... Ot, Krecik nienażarty. :lol:
siemalysy
20-02-2020, 21:07
Pobrałem...
Coś podłubię i może wyślę ;-)
Czołem OjTam, czołem siemalysy.
Fajnie, może uda się dobić do 40 :)
Ja sobie dłubię w PSie.
Dorwałem jakieś stare cosie dziwne i sobie rozbudowuje posiadane akcje.
Przy okazji wybieram foty do albumu na testy, potem trzeba będzie recenzję walnąć, jak będzie słaba jakość to będzie bardzo szczera opinia :D
siemalysy
20-02-2020, 21:20
Dobić do 40 :shock:
W sumie, żeby osiągać sukcesy, trzeba mierzyć wysoko :-)
Dobić do 40 :shock:
W sumie, żeby osiągać sukcesy, trzeba mierzyć wysoko :-)
O TO TO!
siemalysy
20-02-2020, 21:36
Odpaliłem w Lr RAWka.
Ale mam brudny monitor myślę, więc go czyszczę.
A po czyszczeniu dalej paprochy na monitorze :-)
Chyba trzeba z perfekcyjną panią domu się skontaktować :-P
tbogdanowicz
20-02-2020, 22:09
Odpaliłem w Lr RAWka.
Ale mam brudny monitor myślę, więc go czyszczę.
A po czyszczeniu dalej paprochy na monitorze :-)
Chyba trzeba z perfekcyjną panią domu się skontaktować :-P
Gdy otworzyłem zdjęcie miałem podobnie. Też chciałem zacząć od czyszczenia monitora :mrgreen:.
Po chwili stwierdziłem, że to żart, ale ja mam inne poczucie humoru i dam sobie spokój.
Po jakimś czasie jednak wróciłem do zdjęcia. Po kwadransie sprzątania się zirytowałem, że nadal jest tak brudno. Ale co przy okazji myślałem o autorze, to lepiej przemilczę :-).
Mnie ten "widok" zniechęcił skutecznie, nawet do prób:-)
W nagrodę za marudzenie dostajecie litościwy wzrok od karnego bydła ;)
36549
Hy, wełniak na sterydach. :mrgreen:
Hy, wełniak na sterydach. :mrgreen:
A wiesz..... to samo sobie pomyślałem :D
Nikodemo
20-02-2020, 23:55
Hmm... i co ja mam powiedzieć? Kurzy się strasznie bo wiater dmucha przez roztwarte okno.
Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Przynajmniej mamy czyste monitory :-).
tbogdanowicz
21-02-2020, 07:34
Hmm... i co ja mam powiedzieć? Kurzy się strasznie bo wiater dmucha przez roztwarte okno.
Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Przynajmniej mamy czyste monitory :-).
Ale jakbyś dorwał autora zdjęcia, to byś mu pewnie powiedział kilka ciepłych słów. :mrgreen:
Nikodemo
21-02-2020, 11:46
Oj ja bym mu nagadał, aż by mu się odechciało takie gnioty robić.
I poszło... Najwyżej wstyd będzie :D
Nikodemo
21-02-2020, 19:50
Jakby co to ja o niczym nie wiem.
Pozostała niecała godzina, zapraszam :D
Zapraszam do GŁOSOWANIA (https://forum.nikoniarze.pl/threads/301866-Zabawa-w-RAWki-4-2020-GŁOSOWANIE)