Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Sarny o poranku
Szydlarz
09-02-2020, 18:15
Niedzielny poranek zamiast w łóżku postanowiłem spędzić tak jak lubię, czyli z aparatem w terenie. Udany podchód zaowocował kilkoma fajnymi ujęciami saren :).
I. Szyk obronny
36193
II. Dymny rogacz
36194
III. Dwa pokolenia
36195
spotkanie fajne, ale nie trafiłeś z AF, brakuje mi ostrości.
Szydlarz
09-02-2020, 23:22
darek_d właśnie też to zauważyłem, ale już w domu. Także to, że zamiast AFC miałem odpalone AFS 9 punktowe. I chyba to było powodem tej sytuacji nieszczęsnej xD mój brak przygotowania :D albo coś ze sprzętem. Utworzyłem wątek na optyce 70< z wrzuconymi NEFami.
gatewayfl
10-02-2020, 13:16
darek_d właśnie też to zauważyłem, ale już w domu. Także to, że zamiast AFC miałem odpalone AFS 9 punktowe. I chyba to było powodem tej sytuacji nieszczęsnej xD mój brak przygotowania :D albo coś ze sprzętem. Utworzyłem wątek na optyce 70< z wrzuconymi NEFami.
Ustaw sobie jednopunktowy AF o najmniejszej średnicy.
2pompony
10-02-2020, 14:28
Przede wszystkim fotografując dziką przyrodę - dziką, czyli chętną do uciekania z kadru - ustaw sobie AF na tylny guzik wraz z całą potrzebną procedurą. Ci co tak zrobili twierdzą, że odczuli taką poprawę, jakby przesiedli się na puszkę o jedną generację nowszą. Jak nie wiesz co zrobić, jest tu gdzieś na forum tutorial na ten temat.
Wind Mill
10-02-2020, 21:34
Pomijając słuszność AFC + AF ON na tylnym przycisku, wydaje mi się iż tutaj mamy po prostu zbyt długi czas naświetlania a nie problem z AF. 600mm i 1/300 sek?
Nie wiem jak się zachowuje D7100, ale nawet w D5100 przy takim świetle dałbym ISO 1600 a na tym Tamronie pełną dziurę nie f/8 (w sytuacji długiego czasu).
Szydlarz
12-02-2020, 17:05
Back Button focus już dawno ustawiony :) i też odczułem wygodę korzystania z tego rozwiązania. Póki co oddałem aparat wraz ze szkłem na serwis żeby w razie potrzeby skalibrować sprzęt. W moim D7100 mam blokadę ISO ustawioną na 2500 i zdjęcia wyglądają dobrze przy tej czułości. Pytanie takie czy jak to jest DX i przy pełnej ogniskowej mam crop 1,5 i mam takjakby 900mm to mam operować przybliżonym czasem migawki odpowiadającemu 900mm ?
mam tak jakby 900mm to mam operować przybliżonym czasem migawki odpowiadającemu 900mm ?
Teoretycznie najlepiej
Na pierwszym zdjęciu zbyt centralny kadr a ziemia się przechyla. Na trzecim straszliwy bałagan z tłem.
Ale popracujesz i będzie lepiej.
2pompony
12-02-2020, 20:23
Pytanie takie czy jak to jest DX i przy pełnej ogniskowej mam crop 1,5 i mam takjakby 900mm to mam operować przybliżonym czasem migawki odpowiadającemu 900mm ?
Weź pod uwagę, że tego typu zasady - przeznaczone dla całej populacji - są obarczone jakimś sporym marginesem uśrednienia i przybliżeń... Zobacz, jesteś młody i nie wygłądasz mi na nadużywającego alkoholu - a ta zasada ma obowiązywać zarówno Ciebie, jak i sześdziesięciolatka po przejściach, który po wyjściu z odwyku znalazł sobie takie hobby. No i wiadomo, że wydolność czy mówiąc wprost trzęsące się ręce są na zupełnie innym poziomie u dwóch takich przykładowych osób. Dwa skrajnie różniące się poziomy trzęsących się rąk, ale zasada jedna - jak to pogodzić?
Myśleć. To naprawdę pomaga w życiu. :)
Jeśłi zobaczysz, że do ogniskowej 600 mm wystarcza Ci 1/1000, w takim razie stosuj taką. A jeśłi będzie mało, bo odsetek poruszonych jest duży, skróć czas - proste. I nie zastanawiaj się, czy to zgodne z zasadami i ewentualnie do jakiej ogniskowej, czy jak ustawić czas 1/900... A jak się wyrobisz, poznasz techniki (oddech, uspokojenie, dobre podparcie, sposób trzymania całości sprzętu) może się okazać, żxe nawet z dłuższymi czasami dajesz radę, pomimo zasady. :)
... może się okazać, żxe nawet z dłuższymi czasami dajesz radę, pomimo zasady. :)
Fajnie opisane - krzywa uczenia się pasji i sprzętu do pasji ;)
Back Button focus już dawno ustawiony :) i też odczułem wygodę korzystania z tego rozwiązania. Póki co oddałem aparat wraz ze szkłem na serwis żeby w razie potrzeby skalibrować sprzęt. W moim D7100 mam blokadę ISO ustawioną na 2500 i zdjęcia wyglądają dobrze przy tej czułości. Pytanie takie czy jak to jest DX i przy pełnej ogniskowej mam crop 1,5 i mam takjakby 900mm to mam operować przybliżonym czasem migawki odpowiadającemu 900mm ?
Masz w Twoim body ustawienie automatycznej czułości iso (Auto ISO). Możesz również ustawić czas na auto aparat będzie dostosowywał czas do aktualnej ogniskowej, do tego jest jeszcze regulacja czy ma być czas krótszy lub dłuższy. Ustawiając na środek masz przelicznik właśnie ok. 1,5 x. w stosunku do ogniskowej. Pięknie to wszystko działa w manualu....jednym pokrętłem regulujesz czas drugim przysłonę a ISO dopasowuje się automatycznie. Poćwicz skracając lub wydłużając czas.....być może stabilizacja nie jest tak wydajna jak Ci sie wydaje.
marekawo
12-02-2020, 23:02
Uśmiecham się, rano sprawdzam alkomatem, jadę do lasu jak zero... Ręce trzęsą się, ale to jeszcze nic. Adrenalina rośnie jak wyjdzie coś ciekawego, coś dzieje się. Po to jest statyw, monopod, wężyk... Obiektyw otwarty najszerzej, w głowie iso maksymalne do możliwości aparatu i do czasu otwarcia migawki. Myślę, że najbardziej trzeba zbliżyć się do zwierząt, ptaków... Trzeba skrócić odległość do tego co chcemy uwiecznić, aby wyszło udane zdjęcie. Nie kosztem ogniskowej i przymknięcia, większej przysłony... Duży dystans do sarny, ptaka nie jest dobry, gdyż powietrze wówczas faluje. Nawet przy dobrym aparacie i jasnym obiektywie nie ma zamierzonego efektu. Ostatnio zrobiłem z okna samochodu zdjęcie saren... Niby niedaleko, ale powietrze było mroźne, słońce już ostre i zdjęcie wyszło do niczego. Jak obiekt jest statyczny, aparat na statywie, to czasy otwarcia migawki da się skrócić na długie, np 1:10. Wówczas zdjęcie jest ostre, nawet na ogniskowej 600.
Uśmiecham się, rano sprawdzam alkomatem, jadę do lasu jak zero... Ręce trzęsą się, ale to jeszcze nic. Adrenalina rośnie jak wyjdzie coś ciekawego, coś dzieje się. Po to jest statyw, monopod, wężyk... Obiektyw otwarty najszerzej, w głowie iso maksymalne do możliwości aparatu i do czasu otwarcia migawki. Myślę, że najbardziej trzeba zbliżyć się do zwierząt, ptaków... Trzeba skrócić odległość do tego co chcemy uwiecznić, aby wyszło udane zdjęcie. Nie kosztem ogniskowej i przymknięcia, większej przysłony... Duży dystans do sarny, ptaka nie jest dobry, gdyż powietrze wówczas faluje. Nawet przy dobrym aparacie i jasnym obiektywie nie ma zamierzonego efektu. Ostatnio zrobiłem z okna samochodu zdjęcie saren... Niby niedaleko, ale powietrze było mroźne, słońce już ostre i zdjęcie wyszło do niczego. Jak obiekt jest statyczny, aparat na statywie, to czasy otwarcia migawki da się skrócić na długie, np 1:10. Wówczas zdjęcie jest ostre, nawet na ogniskowej 600.
Poza czatownią czy jakąs kryjówką w zasadzie mało realne. Przeważnie nie ma czasu na rozstawianie, rozstawianie to także niepotrzebne ruchy co powoduje płoszenie się zwierzyny. Chyb z 90% moich zdjęć , ptaków jest wykonane z ręki właśnie....bez b.dobrej stabilizacji i stosowaniu jak tylko możliwe krótkich czasów nie było by to możliwe.. Z tym że ja mam N200-500 z którym w wizjerze aparatu widzę doskonale moment " zamrożenia obrazu" przez VR.