PDA

Zobacz pełną wersję : jak kupić używane body? (610 lub750)

perspektywaa
08-02-2020, 16:42
Pierwszy raz planuję kupić używaną elektronikę i kompletnie nie wiem jakie oferty traktować jako dobre okazje.
Na razie obserwując portale ogłoszeniowe zauważyłam dwie tendencje- body z małym przebiegiem niewiele tańsze od sklepowego albo oferty atrakcyjne cenowo ale ze sporym przebiegiem (80k. 100k, 150k).

Jeśli mielibyście się zdecydować na któreś z tych body to jaka byłaby granica przebiegu i kosztu zakupu?
Czy np. ~3200 zł za d750 z przebiegiem 85k to oferta godna uwagi, czy aparat jest już mocno zużyty (zakładając, że stan wizualny jest bdb)?

ksh
08-02-2020, 17:42
85k to sporo nawet jak na D750, wyceniałbym taki sprzęt na 2500zł i ani złotówki więcej bym nie dał.

bomkallo
08-02-2020, 18:22
Ja kupowalem juz jakis czas temu, ale dalem 3.5k z gripem. Do dzis tylko nie rozumiem calej akcji, bo napisane bylo 40k, ktore bylo moim "max", ze zdjecia wyplulo ze ma 20k. No nazwijmy to mila niespodzianka, ale juz nadgonilem ten przebieg.
150k to jest max. dla migawki od producenta, czyli sprzet potencjalnie martwy :P co z tego, ze "moze" doleci do pol miliona, jak rownie dobrze ma ta sama szanse na zdechniecie.

Jak kupuje sie na dluzej to przedzial max. 30-40k, a ceny ? No to skoro ja kupilem ani drogo, ani tanio z vertaxem, to godne uwagi bedzie wszystko do 3tys. z przelotem do 40k. Na upartego mozna uznac zerowy przebieg za max cene, a 150k przelotu za cene migawki, ale wtedy nic nie kupisz :D

PS. Tych modeli do 5k przelotu to sie dziwacznie boje, chociaz sam kiedys robilem takie przebiegi latami. Jak zamierzasz uzywac tele + serie, lepiej szukaj jak najnizszego przelotu.

Robson_zg
09-02-2020, 01:37
Kiedyś za swojego półrocznego D610 tu na naszym forum kupiłem z przebiegiem lekko ponad 3k za 4.3k albo 4.4 już dokładnie nie pamiętam. Za tą cenę teraz mamy nowego D750 :)
Niebawem będę szukał D750 i też będę chciał z niskim przebiegiem, ale nie dam więcej jak 3,5k i z przebiegiem nie większym niż 15k

Walle
09-02-2020, 01:58
Ja bym się tych niskich przebiegów nie bał.
Dwa lata temu kupiłem roczne D610 z przebiegiem 2 tyś. klapnięć, a dziś mam lekko ponad 6 tyś.
Jak ktoś jest amatorem i ma np. jak ja 4 korpusy, to taki przebieg nie jest niczym dziwnym.
Gdybym szukał body dla siebie, to z przebiegiem do 25 tyś., najlepiej w stanie nówka. Warto dopłacić, bo jest większa szansa na bezproblemowe używanie, a i odsprzedać zawsze łatwiej...

perspektywaa
09-02-2020, 12:32
Walle tylko za body w stanie nówka ceny też są "nówka" :(

(nie wiem czy mogę tu wstawiać linki do ogłoszeń) a d610 z przebiegiem 25k za 1800 zł?

- - - - kolejny post - - - - - -
Robson_zg dlaczego będziesz zmieniał, w czym Ci nie wystarczy d610?

Walle
09-02-2020, 13:05
Jeśli kupisz zajechane body, które za chwile będzie musiało trafić do serwisu, to z całych oszczędności nici...
Ja kupuję coś, by się tym cieszyć, a nie mieć powód do zmartwień. Tanie mięso psy jedzą...

Robson_zg
10-02-2020, 22:45
Walle tylko za body w stanie nówka ceny też są "nówka" :(

(nie wiem czy mogę tu wstawiać linki do ogłoszeń) a d610 z przebiegiem 25k za 1800 zł?

Robson_zg dlaczego będziesz zmieniał, w czym Ci nie wystarczy d610?

Większosć robię portrety, ale dużo robię zdjęć na wystawach psów, dużo też w ruchu, gdzie potrzebny jest szybki AF
Moje D610 ma już około 70k nacykane, zatem czas na "dobrą zmianę" ;)

perspektywaa
11-02-2020, 08:49
Robson_zg czyli głownie kierujesz się chęcią skorzystania z czegoś innego?
Waham się dość mocno między tymi dwoma modelami, boję się przyoszczędzić i kupić d610 a później żałować że jednak nie d750 (zmiana ze względu na fotografowanie imprez na trochę większą skalę, mam też d7100)

A d610 z przebiegiem 28k za 2000 PLN?

madebyzosiek
11-02-2020, 09:40
D610 poza jedyną wadą jaką jest umieszczenie wszystkich punktów AF w środku kadru, zasadniczo nie ma wad. Owszem, D750 ma lepsze wysokie iso i lepszy AF, ale to nie jest jakaś wielka przepaść. Jeżeli różnica w używkach wynosi ok 1000 i budżet na to pozwala, to warto dołożyć do D750. Ale jeżeli musi być to ok 2000, to spokojnie z D610 będzie zadowolenie. A 2000 za 28k zdjęć to niby dobra oferta, ale ja chyba gdybym miał swojego uczciwie sprzedać, to za 2000 z podobnym przebiegiem dodałbym gripa oryginalnego...

ksh
11-02-2020, 10:36
ISO w obu jest takie samo mimo że to inne matryce, wytarguj coś z tej ceny i bierz D610.

Robson_zg
12-02-2020, 01:56
Moim zdaniem 2000 zł za D610 z takim przebiegiem, to gratka. Nie tak dawno to za te pieniądze 7100 chodziły :)
Teraz w dobrej cenie jest nowe D750, tylko zastanawiam się, dlaczego używki są niewiele tańsze od nówki :roll:

ksh
12-02-2020, 02:01
Bo nie ma stałej niskiej ceny D750 tylko okazjonalne promocje, a i dostępność maleje, więc cena będzie się trzymała już raczej niż spadała.

perspektywaa
12-02-2020, 13:10
Gość miał ustawioną złą lokalizację na OLXie i jest na drugim końcu Polski... no noc, czekam dalej na coś fajnego :roll:

A co do d7100 to do dziś nie mogę odżałować, że kiedyś kupiłam nowe za 3400. Chciałam zmienić ale szkoda mi go oddać za bezcen, więc pewnie już zawsze będzie moim zapasem.

Śprotek
13-02-2020, 09:48
Dwa słowa ode mnie...

Bardzo uważaj na sprzęt używany. Przed zakupem sprawdź sprzęt dokładnie i powoli.
Sprzedawałem w tamtym roku mojego D610, z przebiegiem 14k dostałem za niego 3000. Tylko, że przebieg to nie wszystko.

Mój aparat był w stanie idealnym, to znaczy czyściutki, matryca idealna bez pyłów, traktowany z dbałością jak skarb.

Teraz porównaj taki aparat z innym o podobnym przebiegu, ale z kurzem w środku, z rysami na matrycy, czy źle działającą migawką.

Przebieg przebiegiem, moim zdaniem gdybym to ja miał kupować mój max byłby 15 -19 000.

Jak ode mnie kupowała dziewczyna aparat, to aż mi się jej żal robiło. Młoda pani fotograf, twierdziła, że się zna, a ktoś mógł wcisnąć taki szajs, że rwało serce. Miała szczęście, że trafiła na mnie.

Bezwzględnie sprawdź przebieg, poproś o RAW z aktualną datą i sama sprawdź przebieg. Sprawdź matrycę czy nie ma rys albo pyłków. Poproś o zdjęcie na f22 i oceń.
Na oglądanie aparatu weź ze sobą silną latarkę diodową.
Oglądając aparat sprawdź komorę lustra czy wszystko w środku czyste. Zwróć uwagę na to czy aparat w ogóle jest czysty. Unieś lustro i pod silnym światłem sprawdź samą matrycę. Włącz aparat, sprawdź ekran. Sprawdź działanie migawki na KAŻDYM CZASIE. Słuchaj czy schodząc od 4000 w dół migawka pracuje poprawnie czyli czy przerwy w kłapnięciu wydłużają się proporcjonalnie.
Zobacz czy wizjer nie jest porysowany.

Generalnie za używany D750 nie dałbym więcej niż 3000 dziś, za d610 2200.

Na Twoim miejscu polowałbym jednak na jakąś promocję na nowy sprzęt. Nie wiem, czy nie wolałbym kupić nowego D610 z gwarancją z polskiej dystrybucji.

Kupno używanego aparatu to duże ryzyko a ludzie straszne ceny chcą za używki, chamstwo zrobiło się takie, że próbują na używanym aparacie dostać taką cenę, żeby jeszcze zarobić.

Sam zmieniłem 610 na 750 tylko dla kilku rzeczy ułatwiających pracę osobie ze słabym wzrokiem.

Nie ufaj sprzedawcom.

dranio
13-02-2020, 10:37
Lubię takie posty: "Wszyscy wciskają najgorszy zmęczony chłam, ale ja mam wychuchany, idealny, niemalże lepszy niż niejeden nowy".

poste
13-02-2020, 11:08
Lubię takie posty...

Ja też :roll: Jako sprzedający, pardon, sprzedawca, któremu nie wolno ufać :lol: zwyczajnie w pewnym momencie grzecznie odpuszczam sobie niektórych kupujących. Dla mnie przy pewnym stopniu upierdliwości i podejrzliwości kupującego nie warto tracić nerwów. Więc jeśli sprzedaję normalnie użytkowany sprzęt bez ukrytych wad, to po co mam się męczyć?

Ps. Jeśli ktoś pyta "jak kupić używane body" to mim zdaniem powinien kupić nowe ;)

fafniak
13-02-2020, 11:30
Dwa słowa ode mnie...

Bardzo uważaj na sprzęt używany. Przed zakupem sprawdź sprzęt dokładnie i powoli.
S

Jak ode mnie kupowała dziewczyna aparat, to aż mi się jej żal robiło. Młoda pani fotograf, twierdziła, że się zna, a ktoś mógł wcisnąć taki szajs, że rwało serce. Miała szczęście, że trafiła na mnie.

Kupno używanego aparatu to duże ryzyko a ludzie straszne ceny chcą za używki, chamstwo zrobiło się takie, że próbują na używanym aparacie dostać taką cenę, żeby jeszcze zarobić.

Nie ufaj sprzedawcom.

Przykro mi się zrobiło ale może faktycznie jest taki obraz kombinatorów

Śprotek
13-02-2020, 11:41
Ja też :roll: Jako sprzedający, pardon, sprzedawca, któremu nie wolno ufać [emoji38] zwyczajnie w pewnym momencie grzecznie odpuszczam sobie niektórych kupujących. Dla mnie przy pewnym stopniu upierdliwości i podejrzliwości kupującego nie warto tracić nerwów. )

Dla mnie taka postawa sprzedającego mówi : jestem typowym cwaniaczkiem który chce opchnąć bubel.

Kupujący ma święte prawo sprawdzić sobie wszystko jak chce i jak długo chce.
A to, że w tym kraju ludzie nie są nauczeni szacunku do kupującego, bo balast słusznie minionych czasów tkwi przez wychowanie nawet w milenialsach, to trudno.

Nigdzie nie napisałem, że tylko ja jestem uczciwy, więc po co taka karykaturalna interpretacja?
Tym bardziej że nic teraz nikomu nie sprzedaję?

Trzymam kciuki za autorkę postu. Oby trafiła na dobry sprzęt i uczciwego sprzedawcę .

Śprotek
13-02-2020, 11:45
Przykro mi się zrobiło ale może faktycznie jest taki obraz kombinatorówPewnie tu na forum ludzie są uczciwi, ale jak się wyjdzie na OLX czy inne allegro to sam wiesz jak jest.
Na forum kupowałem parę rzeczy i jestem
zadowolony. Ale na allegro próbowano mnie oszukać.

dranio
13-02-2020, 11:58
Dla mnie taka postawa sprzedającego mówi : jestem typowym cwaniaczkiem który chce opchnąć bubel.

Kupujący ma święte prawo sprawdzić sobie wszystko jak chce i jak długo chce.
A to, że w tym kraju ludzie nie są nauczeni szacunku do kupującego, bo balast słusznie minionych czasów tkwi przez wychowanie nawet w milenialsach, to trudno.

Wszystko ma swoje granice. Nie lubię, gdy ktoś widząc, że używany kilku-, czy kilkunastoletni obiektyw ma delikatne otarcia na krawędziach mocowania statywowego, stwierdza z miną znawcy, "o, widzę, że nie raz spadł panu na beton" tudzież równie mądrze sugeruje, że brak fabrycznego pudełka obiektywu świadczy o tym, że jest on kradziony (mimo, że są rachunki!). Tak więc czasem kupujący nie ustępują sprzedającym w głupocie, czy cwaniactwie. OLX jest pełen takich dziwolągów.

fafniak
13-02-2020, 11:59
Cóż. Są ludzie którzy sprzęt używany traktują jak produkt ze sklepu. I tu jest problem

cybulski
13-02-2020, 12:49
W zasadzie to każda ze stron ma rację.
Zależnie od tego po której stronie jesteśmy po drugiej mamy doczynienia albo z rzetelnym kontrahentem albo też nie.
Na to mie ma reguły. Występuję jako kupujący i sprzedający używanego sprzętu od lat.

Zdarzają się kupujący kombinatorzy (tzw janusze), którzy potrafią np. napisać, że obiektyw który otrzymali ma wadę na soczewce i w związku z tym chcą negocjować ponownie cenę.
Na szczęscie jestem na to przygotowany i zazwyczaj mam dokładne foty wysłanego sprzętu a szczególnie soczewek w zbliżeniu oraz z numerami seryjnymi :)
Zdarzają sie sprzedawcy, którzy piszą o swoim sprzęcie "jak nowy" a potem otrzymuje się zakurzony sprzęt, jakby leżał od lat nie wiadomo gdzie a foty zrobił tak, że tego nie było widać.
Zakupy przez allegro są pod tym kątem bezpieczniejsze bo można doprowadzić do cofnięcia transakcji.

Mam swoje metody na rozmowę zarówno z kupującym ale też ze sprzedającym. Trzeba wiedzieć kiedy darować sobie kupującego, trzeba umieć wybierać wśród ofert sprzedaży. Jeśli jesteśmy w tym temacie "zieloni" to faktycznie
może być bezpieczniej kupić nowy sprzęt lub skorzystać w ostateczności z tańszych zakupów (nówki w cenie używanego sprzętu) bez polskiej gwarancji za granicą. Ale uważać trzeba na amazon, tam potrafią mieć używany sprzęt ze zwrotów od poprzednich klientów.

Yanis
13-02-2020, 12:59
Kilka klamotów zdarzyło mi się sprzedać. Najlepszy powód do targowania się kupującego, jaki słyszałem, to: "Bo tu jest Polska i cena tego obiektywu nie przystaje do polskich zarobków i realiów". Gość targował kupno mojego N200-400VR, którego chciałem sprzedać w stanie "sklepowym" za 12 tys - wtedy to była połowa ceny nowego szkła. On targował się na 8 tys., bo przecież można było w podobnej cenie kupić nowego N80-400VR, więc bez sensu brać droższą "używkę"...
No nie dogadaliśmy się wtedy i obiektyw znalazł sobie innego właściciela.

jurkarol
13-02-2020, 13:58
Sprzedałem raz obiektyw, potem nabywca marudzi, że paproch czy coś, albo że ta seria miała wadę fabryczna, więc żebym opuścił cenę o prawie połowę. Na to ja poprosiłem o odesłanie i zwróciłem mu pieniądze, a obiektyw kupił inny zadowolony za pierwotną cenę.

poste
13-02-2020, 14:12
Śprotek

Łatwo przychodzi ci ocenianie innych. Uogólnienia, które rzucasz są dość niemiłe i świadczą głównie o tobie. Pamiętaj, żeby nic ode mnie nie kupować :)

Jest rynek kupującego, fakt, ale niektórzy nie znają umiaru i myślą, że wszystkie chwyty są dozwolone. Lepiej sobie odpuścić, poczekać, niż mieć do czynienia z niektórymi kupującymi. Moja babcia miała takie powiedzenie, "kupiłby wieś, ale pieniądze gdzieś", myślę, że to jest przyczyna wielu nieporozumień ;) Ja mam same dobre doświadczenia z kupowaniem i sprzedawaniem używanego sprzętu, może dlatego, że nic na siłę.

Tomaszek21
13-02-2020, 14:22
Kupiłem 2 sztuki d300s używane i d500 też używane. Każdy z aparatów miał poniżej 52 000 klatek (22 000, 52 000 i 40 000). Żaden nigdy nie był w serwisie (poza czyszczeniem matrycy). Najważniejsze moim zdaniem to pojechać obejrzeć aparat czy nie jest poobijany itd., porobić nim zdjęcia, zobaczyć jak wyglądają w pełnej rozdzielczości czy nie ma popalonej matrycy. Jeśli masz zamiar robić dużo zdjęć (kilkanaście - kilkadziesiąt tysięcy rocznie) to tylko bardzo mały przebieg ale z koleji jak wiesz, że rocznie zamkniesz się w 2 000 klatek to przebiegu 60 000 bym się jakoś bardzo nie bał - używany to używany zawsze coś może paść i naprawić będzie trzeba za swoje jeśli gwarancja minęła.

perspektywaa
13-02-2020, 14:37
Ps. Jeśli ktoś pyta "jak kupić używane body" to mim zdaniem powinien kupić nowe ;)
Jeśli tylko miałabym luźne 4 tysiące to nawet bym się nie zastanawiała ;)

Jeśli masz zamiar robić dużo zdjęć (kilkanaście - kilkadziesiąt tysięcy rocznie) to tylko bardzo mały przebieg ale z koleji jak wiesz, że rocznie zamkniesz się w 2 000 klatek to przebiegu 60 000 bym się jakoś bardzo nie bał - używany to używany zawsze coś może paść i naprawić będzie trzeba za swoje jeśli gwarancja minęła.
Szacuję ~15k rocznie.

Wszystko ma swoje granice. Nie lubię, gdy ktoś widząc, że używany kilku-, czy kilkunastoletni obiektyw ma delikatne otarcia na krawędziach mocowania statywowego, stwierdza z miną znawcy, "o, widzę, że nie raz spadł panu na beton" tudzież równie mądrze sugeruje, że brak fabrycznego pudełka obiektywu świadczy o tym, że jest on kradziony (mimo, że są rachunki!). Tak więc czasem kupujący nie ustępują sprzedającym w głupocie, czy cwaniactwie. OLX jest pełen takich dziwolągów.
To też kwestia własnych doświadczeń ze sprzętem. 50 1.8 mam od 6-7 lat, wygląda jak nowa (a zwiedziła pół Europy)
body jest trochę młodsze (kupione w 2016 roku) ale również jest w stanie idealnym i wizualnym zewnętrznie i wewnętrznie. Tylko ja jestem bardzo wyczulona w kwestii dbania o aparat i nawet nie kładę go na stole czy innej twardej powierzchni bez podkładki.

A wytarcia od statywu są często brane za informację o tym, że lustrzanką było dużo filmowania (nie wiem jak bardzo powinno się tego unikać, ale osobiście bym już takiego aparatu nie kupiła).

Tomaszek21
13-02-2020, 14:46
perspektywaa w mojej ocenie przy tym co napisałaś przebieg max 20 000. Z drugiej strony wiele sklepów oferuje raty 0 % może by Cię tak to wtedy nie szarpło po kieszeni a masz nowy aparat z gwarancją i pewnością braku przebiegu.

perspektywaa
13-02-2020, 15:54
Tomaszek21 tylko jeśli rok porobię zdjęcia i stwierdzę, że "to nie to" to będę mocno w plecy przy sprzedaży :P
Na ten moment kupienie nowego body uważam za nieopłacalne.

Tomaszek21
13-02-2020, 16:06
To może na początek lepiej wypożyczyć na parę dni ? Niektóre np. komisy dają taką możliwość. Już wtedy będziesz mieć pole do zastanowienia czy to jest to czy jednak ewidentnie nie, aczkolwiek nie poznałem jeszcze osoby, która użytkuje d750 i ma złe zdanie na jego temat :)

poste
13-02-2020, 16:13
Tomaszek21 tylko jeśli rok porobię zdjęcia i stwierdzę, że "to nie to" to będę mocno w plecy przy sprzedaży :P
Na ten moment kupienie nowego body uważam za nieopłacalne.

Nieopłacalne ale z gwarancją. Ryzyko po prostu trzeba wkalkulować. Najlepiej oglądać sprzęt, rozmawiać ze sprzedającym, każdą niejasność interpretować na niekorzyść. Czyli zachować zwykły rozsądek, a nie liczyć na forum na jakieś super rady:lol:

perspektywaa
13-02-2020, 16:53
Tomaszek21 nie chodzi o złe zdanie na temat d750 tylko o to czy będę iść wo fotografię profesjonalną czy zrezygnuję :P

Śprotek
13-02-2020, 17:11
Wszystko ma swoje granice. Nie lubię, gdy ktoś widząc, że używany kilku-, czy kilkunastoletni obiektyw ma delikatne otarcia na krawędziach mocowania statywowego, stwierdza z miną znawcy, "o, widzę, że nie raz spadł panu na beton" tudzież równie mądrze sugeruje, że brak fabrycznego pudełka obiektywu świadczy o tym, że jest on kradziony (mimo, że są rachunki!). Tak więc czasem kupujący nie ustępują sprzedającym w głupocie, czy cwaniactwie. OLX jest pełen takich dziwolągów.Pełna zgoda, przesada w każdą stronę jest zła. Mnie chodzi o przypadek, gdy sprzedawca Ci mówi, że wszystko sprawne, Niemiec płakał jak oddawał, a przychodzisz z aparatem do domu i wychodzi jedna wada, druga, trzecia, aż okazuje się, że do zakupu musisz dopłacić 1/3 ceny na serwis.

Kupujący też są różni, prawda. Ale ja poradziłem autorce wątku tylko by uważała.

poste
13-02-2020, 17:50
...
Ale ja poradziłem autorce wątku tylko by uważała.

Przeczytaj jeszcze raz, co napisałeś. Pomyśl, że niemal każdy fotograf coś kupuje, coś sprzedaje. I jak mamy się czuć po twoich wcześniejszych insynuacjach? Nie chcę pisać dosadniej, bo chyba miałeś słaby dzień.

fafniak
13-02-2020, 22:37
Napisze jeszcze coś...
Sprzedawałem na forum sporo rzeczy. Staram sie zwykle opisać dokładnie jaki jest stan sprzętu. Ale czasem po prostu człowiek czegoś nie zauważa albo uznaje że w sprzęci używanym zdarzają sie rysy/zabrudzenia itp.
A niestety kupujący bardzo często oczekują towaru "sklepowego" . Tak, owszem, są osobnicy którzy chuchają i dmuchają i rysa jest tragedią na miare potopu ;) Ale cała masa ludzi po prostu uzywa.
Teraz sam sprzedaję D610 i trochę innego sprzętu. Każdy z nich jest opisany w miarę dokładnie.
W poscie śprotka uderzyło mnie to że właściwie każdy sprzedajacy z premedytacją oszukuje kupującego, to naprawdę słabe

madebyzosiek
13-02-2020, 22:52
W poscie śprotka uderzyło mnie to że właściwie każdy sprzedajacy z premedytacją oszukuje kupującego, to naprawdę słabe

Jak każdy...? Przecież napisał, że śprotek jest jedynym uczciwym sprzedawacą. Cała reszta to oszuści lub Janusze biznesu :)
Ostatnio kupiłem nowy obiektyw, pierwszy zakup czegoś nowego od trzech lat. Nie wiem czy doliczę ile używanego sprzętu kupiłem, sprzedałem... Owszen6, jest jakieś ryzyko, ale żeby jakoś mocno mnie przerażało? Kupiłem Nikkora 70-200 2.8 VR II. Okazało się, że miał walnięty jeden czujnik VR, przez co od 160 do 200 nie dało się określić jego front focusa. Sprzedający na bank o tym nie wiedział, bo nie zależało mu jakoś mocno na tych 200 przy 2.8 i zwyczajnie tego nie widział. Naprawa z wzorcową kalibracją wyniosła mnie 700 zł plus przesyłka, całość 5200... Cena nowego sięgała 10 tyś. Na prawdę wielkie i drogie ryzyko poniosłem? ;)

Śprotek
13-02-2020, 23:01
Przeczytaj jeszcze raz, co napisałeś. Pomyśl, że niemal każdy fotograf coś kupuje, coś sprzedaje. I jak mamy się czuć po twoich wcześniejszych insynuacjach? Nie chcę pisać dosadniej, bo chyba miałeś słaby dzień.

Kolego, pamiętaj, że oprócz nas tu na forum istnieje cała zgraja handlarzy, którzy kombinują jak opchnąć szajs. Kupują zużyte aparaty, szajs, barachło, a sprzedają jako dobre, używane, nowe.

Nie chciałem swoim postem dotknąć nikogo z naszego forum, nie wiem po co to, co napisałem wziąłeś do siebie. Napisałem - u nas na Nikoniarzach kupowałem kilka razy - szkła - byłem bardzo zadowolony, ba nadal jestem.
Ale nasze forum to nie cała galaktyka.
A ludzie bardzo często oszukują, kłamią, wciskają szajs by tylko zarobić i sam to przyznaj.

Przykład pierwszy z brzegu - jechałem z kolegą do kogoś, od kogo chciał kupić opony. Byłem przy rozmowie - Jak bieżnik? - jak nowy, 7 mm, super. Przyjeżdżamy, kolega bierze suwmiarkę, 0,3, mówi co jest kurła, a ten niby sprzedawca z OLX - o jak się pan ma rozczulać to nie sprzedaję. Kolega mówi, po co pan bzdury pisze, że bieżnik 0,7 jak ma pan zjechane opony. A koleś - nie chce pan, to do widzenia.... Ciulik myślał, że nabierze kogoś naiwnego na słówka. poste, sam wiesz jaki jest świat i nie ma co go cukrować. To, że ty jesteś uczciwy, tutaj na forum jest system poleceń i ludzie, którzy od lat tu siedzą są ok, to jedna sprawa, ale skurłysynów na OLX i Allegro pełno. Tak samo ślubniaków, którzy trzaskają sprzętem w każdych warunkach i później sprzedają D750 "prawie jak nowy za 4000" z niskim przebiegiem 150 000. Kupi jakaś amatorka która pasjonuje się fotografią i chce wejść o level wyżej. I co ? I zonk.

Za dobrze znam ludzi. Ty też - tylko nie chcesz odważnie napisać tego tak jak ja. Sprzęt typu aparat foto jest bardzo skomplikowany i to jak jest uszanowany ma wielkie znaczenie. Koniec i bomba, kto nie czytał ten trąba.

Jak każdy...? Przecież napisał, że śprotek jest jedynym uczciwym sprzedawacą.

Mogę prosić o wskazanie, gdzie to napisałem?

Wy naprawdę albo macie coś za uszami, albo nie potraficie czytać ze zrozumieniem.

cybulski
13-02-2020, 23:04
A ja myślałem, że największe cwaniactwo u nas w Warszawie a potem w Poznaniu a tu proszę, just in Hell :)

poste
13-02-2020, 23:04
Najgorzej, że nie potrafisz przeczytać ze zrozumieniem tego, co sam napisałeś.

Śprotek
13-02-2020, 23:13
Najgorzej, że nie potrafisz przeczytać ze zrozumieniem tego, co sam napisałeś.

Zachowujesz się jakbyś handlował szrotem fotograficznym.

Analizuję dla Ciebie swoją pierwszą wypowiedź.

wa słowa ode mnie...

> Bardzo uważaj na sprzęt używany. Przed zakupem sprawdź sprzęt dokładnie i powoli.

Co się panu poste tu nie podoba?

Sprzedawałem w tamtym roku mojego D610, z przebiegiem 14k dostałem za niego 3000. Tylko, że przebieg to nie wszystko.
Mój aparat był w stanie idealnym, to znaczy czyściutki, matryca idealna bez pyłów, traktowany z dbałością jak skarb.
Teraz porównaj taki aparat z innym o podobnym przebiegu, ale z kurzem w środku, z rysami na matrycy, czy źle działającą migawką.

Przebieg przebiegiem, moim zdaniem gdybym to ja miał kupować mój max byłby 15 -19 000.

Opisałem jak było. Co się panu poste tu nie podoba?

Bezwzględnie sprawdź przebieg, poproś o RAW z aktualną datą i sama sprawdź przebieg. Sprawdź matrycę czy nie ma rys albo pyłków. Poproś o zdjęcie na f22 i oceń.
Na oglądanie aparatu weź ze sobą silną latarkę diodową.
Oglądając aparat sprawdź komorę lustra czy wszystko w środku czyste. Zwróć uwagę na to czy aparat w ogóle jest czysty. Unieś lustro i pod silnym światłem sprawdź samą matrycę. Włącz aparat, sprawdź ekran. Sprawdź działanie migawki na KAŻDYM CZASIE. Słuchaj czy schodząc od 4000 w dół migawka pracuje poprawnie czyli czy przerwy w kłapnięciu wydłużają się proporcjonalnie.
Zobacz czy wizjer nie jest porysowany.

Co się panu poste tu nie podoba? Przecież nie handlujesz szrotem by Cię w tej wskazówce coś bolało, ę?

Generalnie za używany D750 nie dałbym więcej niż 3000 dziś, za d610 2200.
Na Twoim miejscu polowałbym jednak na jakąś promocję na nowy sprzęt. Nie wiem, czy nie wolałbym kupić nowego D610 z gwarancją z polskiej dystrybucji.
Sam zmieniłem 610 na 750 tylko dla kilku rzeczy ułatwiających pracę osobie ze słabym wzrokiem.
Nie ufaj sprzedawcom.

Dalej czytając powoli kilka razy podpisuję się pod tym co napisałem.

A ja myślałem, że największe cwaniactwo u nas w Warszawie a potem w Poznaniu a tu proszę, just in Hell :)

Ostatnio jechałem w Waszej Warszawie na sesję. Dojechałem do Zachodniej, za 20 minut sesja, śnieg, zimno, mokro, wieje. Patrzę, taksówka. Mówię: jedziemy tu i tu. Facet przejechał 1.5 km i mówi: 300 zł.
Ja pytam: co kurła? Facet - 300 zł, ma pan cennik z boku. Ja mówię: k... mam tylko 200, a on: obok jest bankomat. Oczywiście, żadnego cennika na taksówce nie było.

Anyway na sesję zdążyłem, ale taksówki w Warszawie nigdy więcej nie wezmę.

poste pewnie by napisał, że to moja wina. Pewnie nikt mnie nie oszukał tylko ja miałem pecha. Moja wina.
Świat jest super, ludzie są super, tylko moja wina że się tak daję oszukiwać. Jasne.

Nie róbcie sobie jaj, napisałem o tym co spotyka ludzi, o tym, że trzeba sprawdzać sprzęt a tu wielki rajwach się robi jakbyście handlowali szrotem nie do użycia.

ksh
13-02-2020, 23:21
Awanturnik straszny z ciebie, pretensje do wszystkich naokoło, idź do specjalisty bo ci żyłka pęknie.

OjTam
13-02-2020, 23:26
Nie dość że to kolejny wątek o D610vs750, powtarzany do znudzenia, to jeszcze zaczynacie awanturę kręcić. Panowie, dajcie spokój.

Śprotek
13-02-2020, 23:27
Awanturnik straszny z ciebie, pretensje do wszystkich naokoło, idź do specjalisty bo ci żyłka pęknie.

Ze mnie? Ja Cię nie kręcę. Napisałem w wątku jak sprawdzić aparat, a ludzie na mnie wyskoczyli, że źle, że imputuję, że wszyscy oszukują itp. koesh, Ty mi się zdawało jesteś racjonalny. Naprawdę aż tak ciężko przeczytać na spokojnie ze zrozumieniem, to co napisałem?

cybulski
13-02-2020, 23:27
@Śprotek (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=58212) a widzisz, u nas w Wawie to taksiarze cwaniaki zaraz wyczują kogo można orznąć, Ci na zachodniej i wschodniej to najgorszy sort :)
Jak bierzerz takiego z ulicy to mówisz do cwaniaka - chcę tu i tu za ile Pan pojedziesz i musi odpowiedzieć a jak że z licznika to idziesz do drugiego, ale czasami się pieklą że nie możesz brać drugiegoi skoro pierwszy wolny :) kto nie zwyczajny to się zagubi
Albo bierzerz z mytaxi z aplikacji - tam nie zdzierają. WIdać żeś z prowincji i dałeś się naciąć cwaniakowi :)

Śprotek
13-02-2020, 23:31
Śprotek a widzisz, u nas w Wawie to taksiarze cwaniaki zaraz wyczują kogo można orznąć, Ci na zachodniej i wschodniej to najgorszy sort :)
Jak bierzerz takiego z ulicy to mówisz do cwaniaka - chcę tu i tu za ile Pan pojedziesz i musi odpowiedzieć a jak że z licznika to idziesz do drugiego.
Albo bierzerz z mytaxi z aplikacji - tam nie zdzierają. WIdać żeś z prowincji i dałeś się naciąć cwaniakowi :)

Kochanieńki, zimno, wieje, deszcz, cośtam, a Ty masz modelkę i studio na za 20 minut ;) Uwierz mi, nie zastanawiałem się nad niczym wtedy (dwa dni temu) :)
Gdyby nie śmiertelny wypadek i korek po drodze pewnie bym zdążył na SKM i metro, ale niestety.....

perspektywaa
13-02-2020, 23:40
Nie dość że to kolejny wątek o D610vs750, powtarzany do znudzenia, to jeszcze zaczynacie awanturę kręcić. Panowie, dajcie spokój.
OjTam to nie jest wątek "d610 vs d750" ;)

-----------
Panowie, jeśli macie za dużo energii to możecie przeglądnąć lokalne portale albo grupy na FB do których należycie czy ktoś nie sprzedaje fajnego body na południe od linii Wrocław- Lublin :P

cybulski
13-02-2020, 23:42
Śprotek Na ten przykład focisz coś w bramie i zjawia się "Kierowniku za focenie pieniążek się należy, tu nie można focić za darmo"
Ale mój kolega jest duży i dużo waży, więc wstał z kolana i mówi : a w ryja chcesz ?
Taka to szemrana nieznana stolica :)

Śprotek
13-02-2020, 23:47
Śprotek Na ten przykład focisz coś w bramie i zjawia się "Kierowniku za focenie pieniążek się należy, tu nie można focić za darmo"
Ale mój kolega jest duży i dużo waży, więc wstał z kolana i mówi : a w ryja chcesz ?
Taka to szemrana nieznana stolica :)

Kurka wodna brzmi jak z książki Boso ale w ostrogach Grzesiuka :)

Kocham tą Waszą naszą Stolicę, piękna jest :) A jakie modelki tam są :) A jakie możliwości, przeprowadzam się chyba :D :D :D Ale ja za dobre serce mam, każdy by mnie zaraz 5000 x oszukał :D

Nikoniarze, o nikim nie chciałem napisać nic złego żeby było jasne, chciałem dziewczynie napisać jak sprawdzać sprzęt i że nie warto brać kota w worku.
No offence :)

OjTam
13-02-2020, 23:47
OjTam to nie jest wątek "d610 vs d750" ;)

No ok. Ale tak wiele mu nie brakuje. :mrgreen:

cybulski
13-02-2020, 23:52
Kurka wodna brzmi jak z książki Boso ale w ostrogach Grzesiuka :)
Kocham tą Waszą naszą Stolicę, piękna jest :) A jakie modelki tam są :) A jakie możliwości, przeprowadzam się chyba :D :D :D Ale ja za dobre serce mam, każdy by mnie zaraz 5000 x oszukał :D
Nikoniarze, o nikim nie chciałem napisać nic złego żeby było jasne, chciałem dziewczynie napisać jak sprawdzać sprzęt i że nie warto brać kota w worku.

A to przepraszam, bo jak dziewczyna i jeszcze ładna to można doradzać nawet za darmo do rana, wiadomo.

madebyzosiek
13-02-2020, 23:55
Panowie, jeśli macie za dużo energii to możecie przeglądnąć lokalne portale albo grupy na FB do których należycie czy ktoś nie sprzedaje fajnego body na południe od linii Wrocław- Lublin :P

Kolega fafniak sprzedaje D610. Ze swojej strony polecam, sprzedającego :)

Luz, większość robi sobie teraz jaja ;) Wszędzie można mieć pecha, na naszej giełdzie kiedyś kupiłem SB800 w stanie idealnym, która pracowała w studiu na. parasolce. Zdjęcia miód malina, utargowałem 100, przyszła - załamka... Luzy na przegubie, palnik prawie czarny, kontakt ze sprzedającym urwany... Ale to na szczęście jedyny przypadek. Lampę sprzedałem rzetelnie opisując jej stan o tracąc dwie stówy... Ale tak na prawdę tylko kilka razy kupiłem coś słabego, były to głównie stare analogi od Januszy z allegro. Kto nie ryzykuje, ten nie pije szampana :)

poste
13-02-2020, 23:59
...

....

Generalnie to buractwo mi się nie podoba, niezależnie od lokalizacji. Chyba tylko ty nie widzisz tego co napisałeś. Jednoznacznie widać, że masz wszystkich dokoła za cwaniaków, a sam jesteś jedyny sprawiedliwy i uczciwy. W stosunku do mnie piszesz to wprost, nie wiem na jakiej podstawie. Grunt to samozadowolenie.

Ps. Między innymi dla uniknięcia takich osobników preferuję generalnie nowy sprzęt.

Śprotek
14-02-2020, 00:07
Generalnie to buractwo mi się nie podoba, niezależnie od lokalizacji. Chyba tylko ty nie widzisz tego co napisałeś. Jednoznacznie widać, że masz wszystkich dokoła za cwaniaków, a sam jesteś jedyny sprawiedliwy i uczciwy. W stosunku do mnie piszesz to wprost, nie wiem na jakiej podstawie. Grunt to samozadowolenie.

Ps. Między innymi dla uniknięcia takich osobników preferuję generalnie nowy sprzęt.

NIE NIE NIE NIE NIE :)

Polecałem jedynie miłej autorce wątku daleko idącą ostrożność w zakupie używanej elektroniki ;) :) :) :) :)

Kolejna sejsa w Wawie na horyzoncie i czego ja mam słuchać jak nie Grzesiuka :)

Felek Zdankiewicz jest chłopak morowy.......

Następnym razem takiego taksówkarza oszukanego smykiem wezmę jak dintoira warszawska każe :D

A insza inszość, skąd ja mam wiedzieć, że R1 R8 to SKM-ki a nie tramwaje, i skąd one odjeżdżają, mam MobileMPK i Jak Dojadę i żadna nic mądrego na ten temat nie wspomina. Premium nie wykupowałem

jurkarol
14-02-2020, 02:57
Następnym razem takiego taksówkarza oszukanego smykiem wezmę jak dintoira warszawska każe :D

A insza inszość, skąd ja mam wiedzieć, że R1 R8 to SKM-ki a nie tramwaje, i skąd one odjeżdżają, mam MobileMPK i Jak Dojadę i żadna nic mądrego na ten temat nie wspomina. Premium nie wykupowałem

Taksówki bierz w **każdym mieście** z naklejkami jakiejś sieci i nr telefonu na drzwiach. Najlepiej dzwoń, bo czasem okazuje się też, że nr tel jest fikcyjny (nie pamiętam nazw ale w Warszawie są takie ze dwie niby sieci korpo). Zamiast do bankomatu iść trzeba było wezwać policję, bo Cię naciągnąl.

No a nry skm to na intuicję ;) a lepiej rozkład poczytać na tablicy lub na stronie ztm.

madebyzosiek
14-02-2020, 09:43
Jak bywałem w stolicy i nie byłem zmotoryzowany, to jeździłem czymś, co się nazywa Grosik Taxi. Żadnych problemów, nigdy nie zapłaciłem jakoś podejrzanie dużo.

Śprotek
14-02-2020, 10:23
Kurczę piszecie proste i mądre rady z tymi taksówkami dzięki za nie :-)

A wracając do wątku, faktycznie Fafniak ma zadbany sprzęt w uczciwej cenie. No ciekaw jestem jak się autorce zakup uda, trzymam kciuki :-)

tbogdanowicz
14-02-2020, 10:33
Gość miał ustawioną złą lokalizację na OLXie i jest na drugim końcu Polski... no noc, czekam dalej na coś fajnego :roll:

Przeczytałem cały wątek i tak się zastanawiam, czy Ty uważasz że to był uczciwy sprzedawca? Albo czy tak uważałaś choć przez chwilę?
Przecież to typowy numer, mający na celu to by ktoś jednak nie obejrzał towaru przed zakupem.

fafniak
14-02-2020, 10:59
Gwoli ścisłości.
Mam różny sprzęt. Miałem 85mm 1.4 bardzo używany, ale kupiony w tym stanie tu na forum. Staram sie jednak opisywac w miarę dokładnie
Natomiast trzeba pamiętać że nei wszystko człowiek wyłapie. Miałem wpadkę ze 180mm 2.8 gdzie paproch był widoczny przy spojrzeniu od tyłu obiektywu. Ja tego po prostu nie zauważyłem. Najnormalniej w świecie patrzyłem z przodu
Śprotek wspomniał o pyłkach na matrycy. No holender to jest sprawa mocno dyskusyjna. A wiemy kiedy sie tam cos zaplącze? W którym momencie?
Ja mam brud w tym swoim D610 ale tak blisko krawędzi że olałem sprawę , bo prościej jest występlować toto niż chrzanić się z czyszczeniem, ale dzięki temu tematowi - wyczyszczę bo zaczynam pojmować że to co dla mnie jest kompletnie nieistotne dla kogoś moze być problemem.
Mam wystawione na OLX różne graty i jak wpadniecie to poczytacie że opisy mają zaznaczone wady sprzętów i historię. Może dlatego też czasem ciężko mi sprzedać.

poste
14-02-2020, 12:25
Nie tłumacz się, to oczywiste, że nie każdy kupuje nowy sprzęt i sprzedaje nieużywany (no może mamy powyżej jeden wyjątek, jeśli wierzyć autoreklamie ;)). Co do czystości matrycy przed sprzedażą, myślę, że warto wyczyścić. Potem w ogłoszeniu dać zdjęcie nieba na f20, podobnie jak screen z przebiegiem. Jak się coś na bieżąco przyklei to autoczyszczenie matrycy raczej to usunie.

Ps. Zdecydowanie warto wszystko opisać i poczekać na rozsądnego nabywcę niż psuć sobie nerwy.

perspektywaa
14-02-2020, 12:30
Przeczytałem cały wątek i tak się zastanawiam, czy Ty uważasz że to był uczciwy sprzedawca? Albo czy tak uważałaś choć przez chwilę?
Przecież to typowy numer, mający na celu to by ktoś jednak nie obejrzał towaru przed zakupem.

A nie wiem, konto na olx ze zdjęciem założone lata temu. Koleś napisał, że się przeprowadził i widocznie złą lokalizację mu nadało z automatu i a później ją zmienił w ogłoszeniu, nic nie wspominał o wysyłce.
Niestety nie mam nikogo znajomego w okolicach Olsztyna żeby to zweryfikować ale w sumie wierzę bo mi też tak nadawało dopóki się nie zorientowałam żeby zmienić lokalizację w ustawieniach profilu :P

fafniak bywasz gdzieś bliżej południa Polski czy tylko Warszawa?

fafniak
14-02-2020, 13:33
Raczej Warszawa

perspektywaa
20-02-2020, 17:37
A d750 z przebiegiem~ 40 000 za 3000 jak oceniacie?

ksh
20-02-2020, 17:59
Na tą chwilę gdzie nie ma promocji jest ok, jak były nowe po 3600-3900zł to inaczej wygląda taka oferta.

perspektywaa
20-02-2020, 18:09
koesh masz na myśli cashback? Kiedy on się zazwyczaj pojawia?

ksh
20-02-2020, 18:11
Nie nie, w listopadzie i grudniu były promocje, raczej wyprzedaże, na cashbach do takiej staroci nie licz już, ten sprzęt raczej będzie znikał z półek sklepowych, a szkoda.

dembiec
28-02-2020, 11:43
mam pytanie bije się z myślami miedzy d610 a d750 , sprzęt używany będzie ogólnie do wszystkiego wiec sprawdzi się zapewne jeden i drugi ale wykonuje również zdjęcia wystaw które odbywają się halach targowych , salach gimnastycznych , są to pomieszczenie dosyć oświetlone , nie ma aż takich ciemnic jak koncerty , wesela itd , wiem ze d750 ma lepsze iso i af w gorszych warunkach oświetleniowych ale nie wiem gdzie zaczyna przeważać d750 nad d610 jeżeli chodzi o dostępne światło w pomieszczeniu ,obecnie użytkuje nikona dziadka d200 i szału on już nie robi :( poradzi ktoś co by bardziej się sprawdziło ? wiem że d750 lepsze ale czy będzie mi az tak potrzebne tego nie wiem pozdr

ksh
28-02-2020, 12:27
D610 i D750 mają takie samo ISO.
Skoncentruj się na obiektywach, kup coś dające wysoką rozdzielczość w całym kadrze.

dembiec
28-02-2020, 12:38
Gdzieś w tych testach czytałem że iso niby lepsze właśnie w d750 ale to tylko testy , jak piszesz że takie samo z praktyki to fajnie lepsza wiadomość dla mnie :) szkła będę zmieniał wszystkiego obecnie się pozbyłem i zamierzam kupić sigme 70-200 apo os hsm , na to budżet pozwala

ksh
28-02-2020, 16:47
To lepiej kup tańsze body bo ta sigma 70-200 apo os hsm jest tragiczna albo kup jakieś f/4 może będzie w podobnej cenie.

OjTam
28-02-2020, 16:55
Jeśli dobrze patrzę, ta sigma (to nie jest czasem ta, co się lubi na pół rozlecieć?) jest w okolicach 2.5k. Czasem można trafić Tamrona VC USD G1 w tej cenie. No i nowy 70-210/4 dużo droższy nie jest.

ksh
28-02-2020, 17:00
Ta chyba jest w cenie ~1200 i tu jedynie konkuruje pierwszy tamron 70-200 bez VC, ślamazarny af ale ostrość przyzwoita zwłaszcza w porównaniu do tej sigmy..

OjTam
28-02-2020, 17:07
Koesh, mowa o tej z OSem. Więc nie tej za 1.2k. ;)

dembiec
28-02-2020, 17:27
To jest ta sigma druga, z stabilizacja za około właśnie 2,5 tyś, nie mówcie że taka tragiczna? Czytałem i całkiem wydaje się spoko , to tamron g1 lepszy ? Sprzęt ma być do zdjęć psów w ruchu to i af w obiektywie będzie dość istotny . To co jeszcze byście polecili ?

OjTam
28-02-2020, 17:33
Optyczni przetestowali oba: Sigma (https://www.optyczne.pl/200.1-Test_obiektywu-Sigma_70-200_mm_f_2.8_EX_DG_APO_OS_HSM_Wstęp.html)/Tamron (https://www.optyczne.pl/295.1-Test_obiektywu-Tamron_SP_70-200_mm_f_2.8_Di_VC_USD_Wstęp.html).

Poczytaj na spokojnie. No i może tamron 70-210/4 (https://www.optyczne.pl/451.1-Test_obiektywu-Tamron_70-210_mm_f_4_Di_VC_USD_Wstęp.html).

madebyzosiek
28-02-2020, 17:36
Sprzęt ma być do zdjęć psów w ruchu to i af w obiektywie będzie dość istotny . To co jeszcze byście polecili ?Nikkora 80-200 2.8 New lub AF-S jak silnik nie piszczy. A do psów jeszcze lepsza jest 300 F4 ;)

dembiec
28-02-2020, 17:53
Nikkora 80-200 2.8 New lub AF-S jak silnik nie piszczy. A do psów jeszcze lepsza jest 300 F4 ;)

36844

Chodzi o taki model bo tych 80-200 jest od groma heh

madebyzosiek
28-02-2020, 18:06
36844

Chodzi o taki model bo tych 80-200 jest od groma hehDokładnie. Ale widzę, że do 3000 można też spokojnie znaleźć Nikkora 70-200 2.8 VR w pierwszej wersji. Będzie zdecydowanie najlepszą tanią opcją tele.

dembiec
28-02-2020, 18:23
Dokładnie. Ale widzę, że do 3000 można też spokojnie znaleźć Nikkora 70-200 2.8 VR w pierwszej wersji. Będzie zdecydowanie najlepszą tanią opcją tele.

Hmm chyba będę szukał nikkor 70-200 albo ostatecznie ta sigme\tamron , boję się tej 80-200 że jak af się zepsuje nikt tego nie naprawi i pójdzie do kosza

madebyzosiek
28-02-2020, 18:27
Hmm chyba będę szukał nikkor 70-200 albo ostatecznie ta sigme\tamron , boję się tej 80-200 że jak af się zepsuje nikt tego nie naprawi i pójdzie do kosza

To szukaj 80-200 New (tak zwany dwupierścieniowy), on jest na śrubokręt i jest też bardzo dobry, choć w mojej ocenie na nowszych matrycach użyteczny powyżej 150 mm od F4. Ale zdecydowanie 70-200 VR będzie najlepszy. Sigmą OS i pierwszym Tamronem VC bym sobie nie zawracał głowy.

dembiec
28-02-2020, 18:58
To szukaj 80-200 New (tak zwany dwupierścieniowy), on jest na śrubokręt i jest też bardzo dobry, choć w mojej ocenie na nowszych matrycach użyteczny powyżej 150 mm od F4. Ale zdecydowanie 70-200 VR będzie najlepszy. Sigmą OS i pierwszym Tamronem VC bym sobie nie zawracał głowy.

Ok klamka zapadła szukam 70-200 nikkor dzieki za ukierunkowanie, a co byś pod to doradzil 610 czy 750 ? Nie musi to być pucha na wyrost bo profesjonalistą nie jestem ale żeby też nie ograniczała hmm tak żeby była w punkt , nie mogę się zdecydować.....

ksh
28-02-2020, 19:07
TAMRON SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD nie przekreślałbym jeśli byłby w dobrej cenie.