PDA

Zobacz pełną wersję : Jak obrobić takie zdjęcie?

pysson
08-02-2020, 16:32
Nie będę ukrywał, że poziom moich działań w LR i PS jest bardzo podstawowy.
Chciałbym to zmienić.
Za wszelki uwagi i sugestie dotyczące obróbki bardzo dziękuję.

Oryginalne zdjęcie:

36159

To co udało mi się uzyskać:

36160

RAW do ściągnięcia (https://www.amazon.co.uk/photos/share/OUtPBFaGjTMKTaXSsEDImbSS670xOyWjmGxJVfLljDX)

crusiek
08-02-2020, 17:55
No, jestem ciekaw :)
Być może też wezmę udział jak będą chętni.

ksh
08-02-2020, 18:12
36163
może takie coś ?

black70
08-02-2020, 18:47
Za wszelki uwagi i sugestie dotyczące obróbki bardzo dziękuję.
Jeśli coś usuwasz ze zdjęcia, to rób to dokładnie.

pysson
08-02-2020, 19:21
Jeśli coś usuwasz ze zdjęcia, to rób to dokładnie.

Chciałbym.
Jakie narzędzie najlepsze do usunięcie tych rurek?

- - - - kolejny post - - - - - -

może takie coś ?

Jak pozbyłeś się tej fioletowej plamy?

crusiek
08-02-2020, 20:14
To i ja się dorzucę, na szybko, bo muszę wychodzić :(

36165

And.N
08-02-2020, 20:36
To i ja się dorzucę, na szybko, bo muszę wychodzić :(
Ta wersja najbardziej mi podchodzi, choć wersja w B&W koesh'a również jest OK.

2pompony
08-02-2020, 21:00
Parę spraw...

1. Brawo Crusiek za opanowanie koloru, po pozbyciu się magenty. Wystarczy na oryginale zobaczyć, że oprócz tej dużej plamy na ścianie obie postacie mają fioletowe odblaski - które tutaj zostały całkowicie wytłumione. To się ceni - brawo! Teraz powiedz co i czego użyłeś, ale bez tego irytującego pseudo-profi żargonu typu: a, trochę krzywych, tu i tam D&B i na koniec trochę gmerania suwawkami... Tak to się tylko wypowiadają pseudo znawcy (czyli ogólnie ćwoki), którzy udają, że się na czymś znają - ale jak przychodzi co do czego, nic nie potrafią zdziałać.

Ty daj opis poważny, bo czuję, ze ktoś może na tym skorzystać. :)

2. Nie bardzo wiadomo o co chodzi autorowi wątku... Czy chce tylko sposobu wywołania RAWa (jak w wypadku 'zabaw z RAWkami'), czy chce kompletnej obróbki z elementami fotomontażu, jak maskowanie poszczególnych elementów, wycinaniem tła, zastępowaniem tego tła innym, itd... W ostateczności można przecież sobie wyobrazić, że ktoś mógłby wziąć na poważnie niektóre tutoriale z polecanych tu i ówdzie i umieścić tą parę w lesie, lub w kosmosie. :) Da się, tylko nie wiadomo czy chodzi o to...

3. Byłoby dobrze, gdyby autor pytania nie prosił o cokolwiek - tzn jak obrobić dane zdjęcie - bo dostanie to samo co w wyżej wzmiankowanych 'zabawach z RAWkamim' - czyli serię nieskoordynowanych obrazków od sasa do lasa. Zamiast tego mógłby zadać pytanie konkretne, w tym wypadku np, takie: ej, a jak pozbyć się tego fioletowego koloru, i zauważcie że nie tylko ze ściany, ale też z postaci? Albo: ej, a jak bez użycie PSa i jego zaawansowanych technik pozbyć się, lub choćby wytłumić te cholerne poziome patyki, które przeszkadzają? Lub podobne konkretne - bo wtedy mam wrażenie więcej ludzi skorzysta na jasnych pytaniach i konkretnych odpowiedziach. A jak ludzie zobaczą 10 różnych obróbek, bez słowa opisu co (i po co) zostało zrobione - mam mieszane uczucia...

Ale to w sumie tylko takie moje przemyślenia na boku, bo i tak będzie cie się bawić tak, jak chcecie...

crusiek
08-02-2020, 21:17
Miałem pytać autora o to samo, bo efektywnie wychodzi na Rawki. Chociaż tam mamy tak, że autor właśnie może zastrzec sposób obróbki, niestety prawie nikt z tego nie korzysta...
Jak będę przed komputerem to postaram się opisać jeśli autor wyraża taka chęć, bo może jemu akurat się nie podoba i nie chce, tym czasem ciekaw jestem też innych prac, które mam nadzieję przybędą [emoji846]

And.N
08-02-2020, 21:26
... tym czasem ciekaw jestem też innych prac, które mam nadzieję przybędą [emoji846]
U mnie nie przybędzie, ale uważam, że pozostawienie tego fioletu (może tylko nieco zmniejszenie saturacji tego koloru) nie jest jakimś wielkim błędem w obróbce tego zdjecia. Wiadomo z czego ten kolor/poświata na osobach wynika. Oczywiście przy likwidacji źródła tego światła /koloru/ i na co wpływa, zdjęcie zyskuje (czy warto/nie warto to robić, każdy sam decyduje). To tylko moje zdanie, niekoniecznie słuszne:-)

pysson
08-02-2020, 22:08
Ty daj opis poważny, bo czuję, ze ktoś może na tym skorzystać. :)

O to właśnie chodzi.

3. Byłoby dobrze, gdyby autor pytania nie prosił o cokolwiek

- usuniecie fioletowego zafarbu
- ujednolicenie tła (plama światła)
- likwidacja rurek

Jak będę przed komputerem to postaram się opisać jeśli autor wyraża taka chęć,emoji846]

Wyrażam chęć. :)

crusiek
09-02-2020, 11:37
Właśnie doszedłem do wniosku, że nie umiem opisywać obróbki :D
Albo inaczej, bywam dość chaotyczny w działaniach, co też trochę wynika z nie do końca w pełni usystematyzowanej wiedzy :)

Nie mniej jednak swoją walkę, bo to była walka, nie tylko ze zdjęciem ale i z własnymi błędami, opisałem w PDFie, bo tak mi było prościej, przy okazji wrzuciłem tam kilka zdjęć.

Sama obróbka miała miejsce w 2 programach, ze względu na to, że mój komputer nie dawał rady pod koniec, musiałem "oczyścić" zdjęcie, żeby je dokończyć.

Generalnie, wszystko poza wycięciem barierek odbyło się w LR.
W PSie jedynie wywaliłem barierki.

Wszystkie ustawienia, które zostały poczynione na NEFie załączam w pliku XMP,
plik TIFF, w którym usunąłem barierkę a potem wróciłem do LR aby dokończyć dzieła, zawierający resztę ustawień,
dokument z miernie opisaną obróbką,

są udostępnione -> TUTAJ (https://1drv.ms/u/s!AiZVQgDUrK_Wgbx_mRPsO8UOY-k0WA?e=2Lg1Il)

Opis usuwania rurek dodam później, bo znowu obowiązki wzywają ...

pysson
09-02-2020, 16:10
crusiek
Wow.
Sebastianie, jestem pod wrażeniem.
Dla mnie efekty Twoich działań są imponujące, a jeszcze bardziej doceniam, że chciało Ci się wszystko dokładnie opisać.

2pompony
Bomblu drogi, cieszę się, że wróciłeś do bardziej aktywnego uczestnictwa na tym forum

Do moderatorów - nie wiem, czy to właściwy dział.

Do wszystkich innych - zachęcam do zgłaszania podobnych problemów.
Na tym forum można się czegoś nauczyć.

Graty spakowane, wyjeżdżam na wakacje.

crusiek
nie zapomnij o rurkach. :)

crusiek
09-02-2020, 20:27
pysson, cieszę się, że się Tobie podoba.

Zaktualizowałem udostępnionego wcześniej PDFa o rurki :)

OjTam
09-02-2020, 20:49
Krecik, nie wiem, czy zauważyłeś, ale ściągając ten fiolet, wygasiłeś też czerwień log na pasie, butach i kimonie.

crusiek
09-02-2020, 20:56
Zauważyłem.
Ale to szczegół, wiadomo, że obrabiając na poważnie takie drobiazgi się pilnuje. Ja po prostu brzydko mówiąc olałem sprawę, bo musiałem wyjść z norki ;) :)
Mało tego, tak samo należało przypilnować innych kolorów, tak jak i żółci na pasach.