Zobacz pełną wersję : Jak obrobić takie zdjęcie?
Nie będę ukrywał, że poziom moich działań w LR i PS jest bardzo podstawowy.
Chciałbym to zmienić.
Za wszelki uwagi i sugestie dotyczące obróbki bardzo dziękuję.
Oryginalne zdjęcie:
36159
To co udało mi się uzyskać:
36160
RAW do ściągnięcia (https://www.amazon.co.uk/photos/share/OUtPBFaGjTMKTaXSsEDImbSS670xOyWjmGxJVfLljDX)
No, jestem ciekaw :)
Być może też wezmę udział jak będą chętni.
Za wszelki uwagi i sugestie dotyczące obróbki bardzo dziękuję.
Jeśli coś usuwasz ze zdjęcia, to rób to dokładnie.
Jeśli coś usuwasz ze zdjęcia, to rób to dokładnie.
Chciałbym.
Jakie narzędzie najlepsze do usunięcie tych rurek?
- - - - kolejny post - - - - - -
może takie coś ?
Jak pozbyłeś się tej fioletowej plamy?
To i ja się dorzucę, na szybko, bo muszę wychodzić :(
36165
To i ja się dorzucę, na szybko, bo muszę wychodzić :(
Ta wersja najbardziej mi podchodzi, choć wersja w B&W koesh'a również jest OK.
2pompony
08-02-2020, 21:00
Parę spraw...
1. Brawo Crusiek za opanowanie koloru, po pozbyciu się magenty. Wystarczy na oryginale zobaczyć, że oprócz tej dużej plamy na ścianie obie postacie mają fioletowe odblaski - które tutaj zostały całkowicie wytłumione. To się ceni - brawo! Teraz powiedz co i czego użyłeś, ale bez tego irytującego pseudo-profi żargonu typu: a, trochę krzywych, tu i tam D&B i na koniec trochę gmerania suwawkami... Tak to się tylko wypowiadają pseudo znawcy (czyli ogólnie ćwoki), którzy udają, że się na czymś znają - ale jak przychodzi co do czego, nic nie potrafią zdziałać.
Ty daj opis poważny, bo czuję, ze ktoś może na tym skorzystać. :)
2. Nie bardzo wiadomo o co chodzi autorowi wątku... Czy chce tylko sposobu wywołania RAWa (jak w wypadku 'zabaw z RAWkami'), czy chce kompletnej obróbki z elementami fotomontażu, jak maskowanie poszczególnych elementów, wycinaniem tła, zastępowaniem tego tła innym, itd... W ostateczności można przecież sobie wyobrazić, że ktoś mógłby wziąć na poważnie niektóre tutoriale z polecanych tu i ówdzie i umieścić tą parę w lesie, lub w kosmosie. :) Da się, tylko nie wiadomo czy chodzi o to...
3. Byłoby dobrze, gdyby autor pytania nie prosił o cokolwiek - tzn jak obrobić dane zdjęcie - bo dostanie to samo co w wyżej wzmiankowanych 'zabawach z RAWkamim' - czyli serię nieskoordynowanych obrazków od sasa do lasa. Zamiast tego mógłby zadać pytanie konkretne, w tym wypadku np, takie: ej, a jak pozbyć się tego fioletowego koloru, i zauważcie że nie tylko ze ściany, ale też z postaci? Albo: ej, a jak bez użycie PSa i jego zaawansowanych technik pozbyć się, lub choćby wytłumić te cholerne poziome patyki, które przeszkadzają? Lub podobne konkretne - bo wtedy mam wrażenie więcej ludzi skorzysta na jasnych pytaniach i konkretnych odpowiedziach. A jak ludzie zobaczą 10 różnych obróbek, bez słowa opisu co (i po co) zostało zrobione - mam mieszane uczucia...
Ale to w sumie tylko takie moje przemyślenia na boku, bo i tak będzie cie się bawić tak, jak chcecie...
Miałem pytać autora o to samo, bo efektywnie wychodzi na Rawki. Chociaż tam mamy tak, że autor właśnie może zastrzec sposób obróbki, niestety prawie nikt z tego nie korzysta...
Jak będę przed komputerem to postaram się opisać jeśli autor wyraża taka chęć, bo może jemu akurat się nie podoba i nie chce, tym czasem ciekaw jestem też innych prac, które mam nadzieję przybędą [emoji846]
... tym czasem ciekaw jestem też innych prac, które mam nadzieję przybędą [emoji846]
U mnie nie przybędzie, ale uważam, że pozostawienie tego fioletu (może tylko nieco zmniejszenie saturacji tego koloru) nie jest jakimś wielkim błędem w obróbce tego zdjecia. Wiadomo z czego ten kolor/poświata na osobach wynika. Oczywiście przy likwidacji źródła tego światła /koloru/ i na co wpływa, zdjęcie zyskuje (czy warto/nie warto to robić, każdy sam decyduje). To tylko moje zdanie, niekoniecznie słuszne:-)
Ty daj opis poważny, bo czuję, ze ktoś może na tym skorzystać. :)
O to właśnie chodzi.
3. Byłoby dobrze, gdyby autor pytania nie prosił o cokolwiek
- usuniecie fioletowego zafarbu
- ujednolicenie tła (plama światła)
- likwidacja rurek
Jak będę przed komputerem to postaram się opisać jeśli autor wyraża taka chęć,emoji846]
Wyrażam chęć. :)
Właśnie doszedłem do wniosku, że nie umiem opisywać obróbki :D
Albo inaczej, bywam dość chaotyczny w działaniach, co też trochę wynika z nie do końca w pełni usystematyzowanej wiedzy :)
Nie mniej jednak swoją walkę, bo to była walka, nie tylko ze zdjęciem ale i z własnymi błędami, opisałem w PDFie, bo tak mi było prościej, przy okazji wrzuciłem tam kilka zdjęć.
Sama obróbka miała miejsce w 2 programach, ze względu na to, że mój komputer nie dawał rady pod koniec, musiałem "oczyścić" zdjęcie, żeby je dokończyć.
Generalnie, wszystko poza wycięciem barierek odbyło się w LR.
W PSie jedynie wywaliłem barierki.
Wszystkie ustawienia, które zostały poczynione na NEFie załączam w pliku XMP,
plik TIFF, w którym usunąłem barierkę a potem wróciłem do LR aby dokończyć dzieła, zawierający resztę ustawień,
dokument z miernie opisaną obróbką,
są udostępnione -> TUTAJ (https://1drv.ms/u/s!AiZVQgDUrK_Wgbx_mRPsO8UOY-k0WA?e=2Lg1Il)
Opis usuwania rurek dodam później, bo znowu obowiązki wzywają ...
crusiek
Wow.
Sebastianie, jestem pod wrażeniem.
Dla mnie efekty Twoich działań są imponujące, a jeszcze bardziej doceniam, że chciało Ci się wszystko dokładnie opisać.
2pompony
Bomblu drogi, cieszę się, że wróciłeś do bardziej aktywnego uczestnictwa na tym forum
Do moderatorów - nie wiem, czy to właściwy dział.
Do wszystkich innych - zachęcam do zgłaszania podobnych problemów.
Na tym forum można się czegoś nauczyć.
Graty spakowane, wyjeżdżam na wakacje.
crusiek
nie zapomnij o rurkach. :)
pysson, cieszę się, że się Tobie podoba.
Zaktualizowałem udostępnionego wcześniej PDFa o rurki :)
Krecik, nie wiem, czy zauważyłeś, ale ściągając ten fiolet, wygasiłeś też czerwień log na pasie, butach i kimonie.
Zauważyłem.
Ale to szczegół, wiadomo, że obrabiając na poważnie takie drobiazgi się pilnuje. Ja po prostu brzydko mówiąc olałem sprawę, bo musiałem wyjść z norki ;) :)
Mało tego, tak samo należało przypilnować innych kolorów, tak jak i żółci na pasach.