PDA

Zobacz pełną wersję : Problem - podpięta lampa błyskowa a podgląd głębi ostrości

Sejsmolog
07-02-2020, 23:09
Nie znalazłem przez "szukaj" ani google rozwiązania jak w temacie.
Nikon D7000, podpięta lampa SB-600. Naciskam podgląd głębi ostrości a lampa jakby miała jakieś zwarcie (jest coś w rodzaju efektu stroboskopu i lampa bzyczy jak mucha złapana w lampie UV).
Wpadłem na to przypadkiem. Był podpięty tamron. Zmieniłem na nikkora i jest to samo. Ewidentnie nie wygląda to normalnie. Oprogramowanie A 1.04, B 1.05, L 2.018
Jeżeli przycisk Fn jest ustawiony na podgląd głębi dzieje się tak samo jak z przyciskiem dedykowanym.
To błąd lampy czy aparatu?
Czy ktoś uprzejmy mógłby zrobić próbę? Może nie tylko u mnie takie zjawisko występuje i nie tylko w zestawieniu D7000 + SB-600?

OjTam
07-02-2020, 23:16
Instrukcja się kłania, panie kolego.
W menu E (u mnie e5, ale inną puszkę mam) opcja "Błysk modelujący". Jak masz na ON, to lampy będą bzyczeć i migotać przy wciśnięciu PV.

Zen
07-02-2020, 23:17
Wyłącz E5 błysk modelujący....tak jest na D750 nie pamiętam jak było na D7100 które miałem , ale na pewno podobnie

2pompony
07-02-2020, 23:21
Tak ma być, tzn. tak masz ustawione, ale możesz to zmienić - choć już nei pamiętam gdzie. Chodzi o to, że po wciśnięciu guzika lampa emituje słaby, stroboskopowy błysk, tzn. tak naprawdę serię słabych, szybko powtarzających się błysków, abyś jako fotograf mógł ocenić jak rozkładają się cienie.

Sejsmolog
07-02-2020, 23:36
Dziękuję wszystkim. Mieliście oczywiście rację, a ja nie doczytałem tego w instrukcji. Faktycznie miałem włączony błysk modelujący.
Mea culpa ;-)