PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 60-600 - opinia na temat jakości zdjęcia

s_l
02-02-2020, 17:37
Witam.

Od niedawna posiadam Sigmę 60-600, ale tylko raz miałem okazję przetestować ją w dobrych warunkach na samolotach (w zasadzie tylko samoloty robię :)). Wydaję mi się że na 600mm jest nie ostro (dla mnie nie jakość nie akceptowalna) i zastanawiam się z czego to wynika. Czy termika (mało prawdopodobne), czy coś z AF (źle skalibrowany?) czy może to że robiłem na OS 1? Niestety nie robiłem na innych ustawieniach bo te wydawały mi się na LCD przyzwoite i dopiero po powrocie do domu okazało się że jest kiszka :) W załączeniu jeden przykładowy NEF, ale na 500mm-600mm większość jest mniej więcej takiej jakości. W podobnych warunkach o mniej więcej tej samej porze robiłem N200-500 i zdjęcia były dużo lepszej jakości. Proszę o opinie :)

Link do zdjęcia: http://pearl.pl/DSC_9841.NEF

Ustawienia dla obiektywu: FOCUS: AF, 6m - nieskończoność, OS: 1, CUSTOM: OFF, ustawienia dla puszki (D500): f7.1, AF-C, pojedyńczy, centralny punkt, większość fot na robione na 1/800s, 1/1000s.

S.

pako1
02-02-2020, 18:18
Według mnie to zdjęcie wygląda jakby af nie trafił z ostrością, ja w takich sytuacjach zawsze ustawiam af-c i wszystkie pola af, no i oczywiście seria

Frodo
02-02-2020, 18:26
Zdjęcie nie jest ostre.
Czas jest odpowiedni jak na tak wolno poruszający się samolot. Ciężko powiedzieć jaka przyczyna jest. Pogoda świetna, obiekt kontrastowy i olbrzymi do tego.
Spróbuj innego dnia by wykluczyć termikę.

s_l
02-02-2020, 18:53
Według mnie to zdjęcie wygląda jakby af nie trafił z ostrością, ja w takich sytuacjach zawsze ustawiam af-c i wszystkie pola af, no i oczywiście seria

W tym przypadku żadne z serii nie było ostre. Nie tylko na tym samolocie ale w zasadzie na każdym innym w takich kadrach. Z boku jest dużo lepiej, ale to już inna ogniskowa.

gremed
02-02-2020, 23:22
Nie można wykluczyć, że trzeba będzie wysłać do kalibracji. Te 600 mm jak każda krańcowa ogniskowa w zoomie nie jest zapewne wzorcem ostrości ale nawet jak było widać na testach prezentowanych tutaj na forum poziom przyzwoitości trzyma. Ale jak sam piszesz, że na krótszych ogniskowych jest lepiej to może sugerować rozjechanie się ostrości przy tych dłuższych.
A takie przyziemne ustawienia jak priorytet ostrości w body rozumiem sprawdzone?
P.S. Ja do dużych samolotów też używam pojedynczego punktu ostrości - nie ma tutaj aż takiej dynamiki żeby coś uciekało.

g0trek
03-02-2020, 01:39
Spróbuj bez stabilizacji. Czas jest wystarczająco krótki, żeby stabilizacja nie była potrzebna, a może ona przeszkadzać jeżeli śledzisz obiekt (wtedy włącz tryb 2 lub wyłącz w ogóle).

s_l
03-02-2020, 08:58
Nie można wykluczyć, że trzeba będzie wysłać do kalibracji. Te 600 mm jak każda krańcowa ogniskowa w zoomie nie jest zapewne wzorcem ostrości ale nawet jak było widać na testach prezentowanych tutaj na forum poziom przyzwoitości trzyma. Ale jak sam piszesz, że na krótszych ogniskowych jest lepiej to może sugerować rozjechanie się ostrości przy tych dłuższych.
A takie przyziemne ustawienia jak priorytet ostrości w body rozumiem sprawdzone?
P.S. Ja do dużych samolotów też używam pojedynczego punktu ostrości - nie ma tutaj aż takiej dynamiki żeby coś uciekało.

Raczej nie mam priorytet na migawkę ;) Sprawdzę w domu :)

- - - - kolejny post - - - - - -

Spróbuj bez stabilizacji. Czas jest wystarczająco krótki, żeby stabilizacja nie była potrzebna, a może ona przeszkadzać jeżeli śledzisz obiekt (wtedy włącz tryb 2 lub wyłącz w ogóle).

Dzięki, sprawdzę jak tylko będzie trochę lepsza pogoda.

Rossi_PL
03-02-2020, 10:01
Przepuściłem tego RAWa na swój sposób czyli: RAW>RAW2Nef>CNX2>JPG bez obróbki tylko wywołanie zdjęcia na nikonowskim STANDARD z ostrością na 9 (0-9) i saturacją na +1. Nie widzę tu nic nie pokojącego... obstawiam termikę. Dwa razy miałem okazję spod płota fotografować na okęciu i też wszyystkie zdjęcia nie był idealnie ostre pomimo poprawnych ustawień. Skoro przy takich samych ustawieniach są ostre i mydlane - moim zdaniem wina termiki. Tak naprawdę to jest 500-600mm na cropie, fizyki nie przeskoczymy:) Pozostaje Ci "testować" znaczy się fotografować dalej pamiętając żeby zmieniać co jakiś czas ustawienia OS, być może któryś tryb OS nie pasuje do krókiej migawki.
Link do mojego wywołania: www.v88.neostrada.pl/forum/CNX2_DSC_9841+.jpg

Yanis
03-02-2020, 12:17
Dla mnie jednak wygląda to niepokojąco. W swojej puszce mam ostrość na 3 i fotki wyglądają dużo lepiej. Nowe zoomy Sigmy najlepiej wypadają na swoich końcowych ogniskowych (wrzucałem kiedyś porównanie cropów ze stałką Nikona 600). A ten obrazek wygląda jak z mojej nikonowskiej 600-tki przed jej kalibracją w serwisie (okazało się, że miała spory BF). Termika daje podobny efekt, ale czy w lutym jest to możliwe (nie sądzę, że było tam powyżej 20-25 stopni)? Przestrzeliłbym dla pewności ten zestaw w warunkach domowych, ale nie na zasadzie "bateryjki z odległości 1m", tylko ustawiłbym się na maksymalną odległość, na jaką się da w mieszkaniu ustawić.
Acha... Pojedynczy centralny punktAF to nie najlepsze rozwiązanie. Nie bój się używać większej ilości punktów AF.

s_l
03-02-2020, 15:25
Przepuściłem tego RAWa na swój sposób czyli: RAW>RAW2Nef>CNX2>JPG bez obróbki tylko wywołanie zdjęcia na nikonowskim STANDARD z ostrością na 9 (0-9) i saturacją na +1. Nie widzę tu nic nie pokojącego... obstawiam termikę. Dwa razy miałem okazję spod płota fotografować na okęciu i też wszyystkie zdjęcia nie był idealnie ostre pomimo poprawnych ustawień. Skoro przy takich samych ustawieniach są ostre i mydlane - moim zdaniem wina termiki. Tak naprawdę to jest 500-600mm na cropie, fizyki nie przeskoczymy:) Pozostaje Ci "testować" znaczy się fotografować dalej pamiętając żeby zmieniać co jakiś czas ustawienia OS, być może któryś tryb OS nie pasuje do krókiej migawki.
Link do mojego wywołania: www.v88.neostrada.pl/forum/CNX2_DSC_9841+.jpg

Rozumiem że według Ciebie nie powinienem testować tylko fotografować... ale podchodząc tak do tematu równie dobrze mógłbym sobie podpiąć słoik po ogórkach i akceptować jakość...

Dla mnie jednak wygląda to niepokojąco. W swojej puszce mam ostrość na 3 i fotki wyglądają dużo lepiej. Nowe zoomy Sigmy najlepiej wypadają na swoich końcowych ogniskowych (wrzucałem kiedyś porównanie cropów ze stałką Nikona 600). A ten obrazek wygląda jak z mojej nikonowskiej 600-tki przed jej kalibracją w serwisie (okazało się, że miała spory BF). Termika daje podobny efekt, ale czy w lutym jest to możliwe (nie sądzę, że było tam powyżej 20-25 stopni)? Przestrzeliłbym dla pewności ten zestaw w warunkach domowych, ale nie na zasadzie "bateryjki z odległości 1m", tylko ustawiłbym się na maksymalną odległość, na jaką się da w mieszkaniu ustawić.
Acha... Pojedynczy centralny punktAF to nie najlepsze rozwiązanie. Nie bój się używać większej ilości punktów AF.

Było ok. 10, ale słońce naprawdę ostro dawało a obiekt dosyć daleko, na dodatek była spora wilgotność. Nic sprawdzę na różnych ustawieniach na Okęciu.

gremed
03-02-2020, 17:46
Jeśli warunki nie przeszkadzały to ja bym nie uznał tego za dobre zdjęcie. Sprawdź po prostu na czymś innym jak w ogóle wygląda temat ostrości/BF/FF. Ja preferuję do tego długie ogrodzenie (płaskowniki albo zwykła siatka), wieszam coś na niej, oddalam się i focę z ostrego kąta. Na ogrodzeniu idealnie widać gdzie trafia szkło. Jeśli tutaj będzie ok to może właśnie problem stabilizacji. Nie wiem czy czytałeś ten wątek https://forum.nikoniarze.pl/threads/291680-Sigma-60-600mm-f-4-5-6-3-DG-OS-HSM-Sport/page19 Ale sceptycznie podchodzę do tego tematu - zrzucanie winy za mydło na stabilizację to dość odważne stwierdzenie. Ja mam 70-200 i nie zauważyłem czegoś niepokojącego a stabilizacji nie wyłączam praktycznie nigdy jak robię z ręki. A kolega pisze tam o "stabilizacji Sigmy" bez podziału na typ obiektywu.
Ale mimo wszystko skupiłbym się na celności AF. Ja kilka swoich Sigm kalibrowałem już dockiem. I nie ma żadnej reguły jeśli chodzi o przewidywalność celności AF. Tzn jak zobaczymy że trafia na 60, na 200, na 400 to nie możemy założyć w ciemno, że na 600 będzie to samo. Na różnych ogniskowych na różnych odległościach jest różnie, bez jakiejś uchwytnej zasady. Może rozważ też po prostu wysłanie do serwisu z opisem problemu. Na pewno skalibrują a może jest jakieś drugie dno tej historii.

madebyzosiek
03-02-2020, 18:50
Obiektyw z aparatem do Gdyni na tydzień i kończą się problemy ;)

s_l
03-02-2020, 21:31
Obiektyw z aparatem do Gdyni na tydzień i kończą się problemy ;)

No właśnie wolałbym tego uniknąć :)

madebyzosiek
03-02-2020, 22:00

Ale czemu? To na prawdę nic nadzwyczajnego, a oszczędza sporo nerwów ;)

Yanis
03-02-2020, 22:16
Jesteś z Warszawy, to podejdź do Studia 5s, przynajmniej niech zdiagnozują ci, czy masz problem sprzętowy. Nie musisz od razu kalibrować, jeśli się boisz... A wracając do tematu zdjęcia, popatrz, gdzie ci łapał punkt ostrości:

36085

Żebyś przynajmniej miał grupowy AF, to już miałyby jakiś lepszy punkt zaczepienia... Acha. No i zakładam, że w opcjach aparatu masz ustawiony priorytet ostrości dla trybu AF-C.

gremed
04-02-2020, 10:18

O ile z krótszymi ogniskowymi możesz sobie łatwo poradzić dockiem to przy takim tele w warunkach domowo-polowych jest to co najmniej uciążliwe. Wiele opinii osób, które kalibrowały w serwisie wskazują, że to najrozsądniejsze wyjście.

Yanis
04-02-2020, 10:32
Walczyłem przez kilka tygodni z mikrokalibracją nikonowskiej 600VR i nie dałem rady. Nawet specjalnie kupiłem zestaw "Reikan FoCal Pro Lens Calibration" i rozstawiłem się z tym w ogródku (30m między tablicą testową i aparatem, a dla zestawu z telekonwerterem odległość wynosiła 42,5m). Nie dałem rady. Dopiero serwis (konkretnie studio 5S) pomógł. Ten zestaw do kalibracji fajnie sobie radzi, ale tylko na krótszych ogniskowych. Tak do około 200-300mm.

s_l
04-02-2020, 12:52
Walczyłem przez kilka tygodni z mikrokalibracją nikonowskiej 600VR i nie dałem rady. Nawet specjalnie kupiłem zestaw "Reikan FoCal Pro Lens Calibration" i rozstawiłem się z tym w ogródku (30m między tablicą testową i aparatem, a dla zestawu z telekonwerterem odległość wynosiła 42,5m). Nie dałem rady. Dopiero serwis (konkretnie studio 5S) pomógł. Ten zestaw do kalibracji fajnie sobie radzi, ale tylko na krótszych ogniskowych. Tak do około 200-300mm.

A w tym 5S nie mogą mi w razie co kalibracji zrobić ?

madebyzosiek
04-02-2020, 13:11
A w tym 5S nie mogą mi w razie co kalibracji zrobić ?

Tylko Dockiem. Serio, pakujesz aparat ze szkłem w paczkę, wysyłasz DHLem na koszt serwisu ubezpieczoną paczkę i po tygodniu możesz robić zdjęcia nie zastanawiać się czy trafia, czy nie... Nie wiem po co kombinować.

Frodo
04-02-2020, 14:04
Masz info czy przy używaniu szkła z dwoma korpusami, też tak wygląda procedura?

Edit:
abstrahując od przyczyn 60-600 opisywanej w tym wątku.

madebyzosiek
04-02-2020, 14:07

Korpusy skalibruj wzorcowo w Studio5s, później z byle którym szkło wysyłasz na kalibrację jak jest taka potrzeba. Ostatecznie w jednym korpusie temat powinna załatwić mikroregulacja.

Yanis
04-02-2020, 14:10
Jeśli jesteś pewny swoich korpusów, to tak. Ja za pierwszym razem spakowałem im od razu dwa korpusy, trzy teleobiektywy i telekonwerter. Korpusy skalibrowali pod wzorzec (w zasadzie jeden, bo drugi był ok), a szkła pod korpusy i mogłem sobie od tego czasu dowolnie żonglować szkłami i korpusami. Samo sprawdzenie, czy korpus wymaga kalibracji chyba nic nie kosztuje, o ile pamiętam. Ale może coś się zmieniło w tym temacie.

Frodo
04-02-2020, 15:37
Dziękuję za info.
Pytałem pro forma - u mnie wszystkie nikkory trafiają w punkt, na pewno nie będę nic zmieniał w korpusach.

s_l
05-02-2020, 08:31
Tylko Dockiem. Serio, pakujesz aparat ze szkłem w paczkę, wysyłasz DHLem na koszt serwisu ubezpieczoną paczkę i po tygodniu możesz robić zdjęcia nie zastanawiać się czy trafia, czy nie... Nie wiem po co kombinować.

Super tylko a) nie chcę mi się b) być może robię jakiś błąd w ustawieniach :) Jestem amatorem i się nie znam :) ... pokombinuję z ustawieniami AF i OS, zrobię jeszcze jedną sesję a potem może pójdę do tego 5S żeby zasięgnąć fachowej porady :)

madebyzosiek
05-02-2020, 08:46
Super tylko a) nie chcę mi się...

Mi by się nie chciało robić setki zdjęć i sprawdzać co może być źle... Studio5s prawdopodobne powie to samo, czyli aparat ze szkłem do Gdyni. Ja kalibrowałem szkła jakieś 14 razy w ten sposób i nie miałem w głowie poczucia robiąc zdjęcia, że coś będzie nietrafione... Kalibrowałem też dockiem kilkanaście szkieł i osiągnięcie idealnej celności dla nieskończoności jest masakrycznie trudne...

horn3t
05-02-2020, 10:40
Spróbuj jeżeli nie używasz przełączyć AF na tylny guzik, i swoją droga nikt się nie chwali tym ile swoich zdjęć trafia do kosza z powodu braku ostrości? :)

Frodo
05-02-2020, 15:23
O kurcze...14 razy kalibracja, to jakaś straszna historia jest - ponad 3 miesiące bez sprzętu.
W ciągu 15 lat fotografowania nikkorami - kalibrowałem jeden obiektyw w nikonie.

Przy okazji wątku o 60-600 dopytam jak wygląda praca na bocznych punktach AF i jak ze śledzeniem poruszajàcych się obiektów szkło sobie radzi.

g0trek
05-02-2020, 15:35
Przy okazji wątku o 60-600 dopytam jak wygląda praca na bocznych punktach AF i jak ze śledzeniem poruszajàcych się obiektów szkło sobie radzi.

Ale pytasz konkretnie o obiektyw z mocowaniem Nikona podpiętym pod lustro (jak u autora wątku)? Bo jak ogólnie to moja 60-600 z mocowaniem Canona podpięta przez MC-11 pod A9 radzi sobie bezproblemowo.

madebyzosiek
05-02-2020, 15:36
O kurcze...14 razy kalibracja, to jakaś straszna historia jest - ponad 3 miesiące bez sprzętu.

Na przestrzeni trzech lat to było 14 szkieł ;) Każdą Sigmę wysyłam na kalibrację, nawet jak wydaje mi się, że trafia dobrze ;)

Frodo
05-02-2020, 15:49
Pytam ogólnie, nie tylko autora wątku, chociaż pracuję lustrzanką i to mnie ciekawi najbardziej. Na SPFL ten obiektyw ma tylko jedna osoba i niestety nie jest z niego zadowolona - dlatego pytam.

g0trek
05-02-2020, 16:48
Pytam ogólnie, nie tylko autora wątku, chociaż pracuję lustrzanką i to mnie ciekawi najbardziej. Na SPFL ten obiektyw ma tylko jedna osoba i niestety nie jest z niego zadowolona - dlatego pytam.

Ja się do Sigm przekonałem po przesiadce na bezlustro. Wcześniej miałem Canony (7D2 i 6D2) i więcej czasu poświęcałem na kalibrowanie obiektywów Sigma Dockiem niż na robienie zdjęć :). Od kiedy przesiadłem się na bezlustra to problem zniknął i robienie zdjęć Sigmami stało się przyjemnością.

Frodo
05-02-2020, 17:15
Dzięki za info.
U mnie bezlusterkowce nie wchodzą w grę - wielogodzinne sesje fotograficzne, często ciężkie szkła.
Pytam o pracę na bocznych punktach AF, ponieważ miałem kiedyś na testach S150-600 Sport i z D500 i w takiej sytuacji przejeżdżała cały zakres bez zablokowania - w słoneczny, jasny dzień.

s_l
05-02-2020, 22:01

W weekend będę sprawdzał.

Ja się do Sigm przekonałem po przesiadce na bezlustro. Wcześniej miałem Canony (7D2 i 6D2) i więcej czasu poświęcałem na kalibrowanie obiektywów Sigma Dockiem niż na robienie zdjęć :). Od kiedy przesiadłem się na bezlustra to problem zniknął i robienie zdjęć Sigmami stało się przyjemnością.

To moje pierwsze szkło inne od Nikkora. Przez 10 lat nie miałem żadnych problemów z AF. Nie wiem co mnie podkusiło ;) Plus jest taki (albo i nie) że odkrywam ustawienia AF o których istnieniu nie miałem pojęcia ;) Zakładałem nowe szkło i wszystko banglało jak trzeba ;)

Schwefel
05-02-2020, 22:37
1/800 przy nadlatującym samolocie to wcale nie jest taki bezpieczny czas jak niektórzy tu piszą. Nie można wykluczyć poruszenia. Dodatkowo Nikony lepiej ostrzą na odlatujący samolot albo klasycznego boczniaka. Żeby wykluczyć poruszenie podbij ISO i daj mu 1/1600.

Druga moja hipoteza to poruszenie przez pracę OS i tu żeby wykluczyć to zrób testy na 1/2000 bez OS, 1/800 w trybie 1, 1/800 w trybie 2 i to wszystko na serii 10kl/s.

Trzecia moja hipoteza to walnięty AF i konieczność kalibracji. Miałem podobny efekt w N200-500/5.6 i wizyta w Studio5s pomogła, natomiast nie od razu, bo "zwykłe" ustawienie na schodki czy inne obiekty oddalone o 5-10 metrów nic nie dało w zakresie używanym przeze mnie. Dopiero testy w terenie na oddalone obiekty dała ostry obrazek na 500mm. To co jest u Ciebie dla mnie jest nieakceptowalne nawet w szkle za 4000zł a co dopiero za 8000zł. Z tego co wiem gość nie robi Sigm i Tamronów, bo nie ma do tego narzędzi, także tylko serwis Sigmy wchodzi w grę.

grafo
06-02-2020, 21:59
Przeczytałem wątek i sprawa dość dziwna. Mam to szkło na testach drugi tydzień i nie zauważyłem żadnych problemów. Wręcz przeciwnie, AFC radzi sobie bdb z ptakami w locie i ostrość jest bardzo zadowalająca. Nie wydaje mi się, że problem leży po stronie włączonej stabilizacji. Ja nigdy jej nie wyłączam ;)

1/320s, 600mm, f/6.3

36131

s_l
07-02-2020, 06:51
Przeczytałem wątek i sprawa dość dziwna. Mam to szkło na testach drugi tydzień i nie zauważyłem żadnych problemów. Wręcz przeciwnie, AFC radzi sobie bdb z ptakami w locie i ostrość jest bardzo zadowalająca. Nie wydaje mi się, że problem leży po stronie włączonej stabilizacji. Ja nigdy jej nie wyłączam ;)

1/320s, 600mm, f/6.3

Ale u mnie ona była włączona. Tylko nie wiem czy to nie wina trybu, bo miałem na „1”

wilk325
12-02-2020, 00:42

Ja mam i jestem baaardzo zadowolony; a porównywałem go do N500/4 FL. Oczywiście, że trochę jest gorszy na 500; ale w pozostałym zakresie 500'tę bije na głowę ;). Nie wiem kto ma go z SPFL, ale wtedy warto aby dał do kalibracji.

Schwefel
15-02-2020, 22:00
ale w pozostałym zakresie 500'tę bije na głowę ;).
No to na pewno, zwłaszcza, że 500 nie ma pozostałego zakresu, więc nawet leciwa Sigma 150-500 jest od niego lepsza.

Frodo
15-02-2020, 23:18
Garść luźnych spostrzeżeń ode mnie:

Przetestowałem sobie 60-600 na statycznych obiektach, korpus D850.

Od 60 do 300 jest ładnie, ostro, winieta i aberracja daje się mocno we znaki. 400,500,600 jest już gorzej - centrum słabsze, choć jeszcze przyzwoite, rogi nie do zaakceptowania dla mnie. Wykonanie wzbudza zaufanie, tubus nie chowa się pod własnym ciężarem, ani nie wysuwa. Wyważenie też okej. Nie wyobrażam sobie "zoomować" w czasie szybkich akcji - z dużym oporem pierścień pracuje. Raczej ustawić jedną ogniskową i kadrować. Tutaj też pewnie "na pompkę" trzeba (jak Koledzy przy innych S. stosują). AF w trybie pojedyńczym nie jest demonem prędkości - zwłaszcza na ogniskowych powyżej 300mm. Włącznie ogranicznika pomaga nieco skrócić czas ustawiania ostrości. Do celności nie miałem zastrzeżeń. Stabilizację miałem włączoną, ale czasy dobierałem krótkie, więc nie wypowiem się.

Obiektyw testowałem w czasie dobrej pogody na kontrastowych obiektach. Zdjęcia robione z ręki + podparcie + włączona stabilizacja (tryb 1). Szkło prosto z pudełka.