PDA

Zobacz pełną wersję : Zabawa w RAWki 2/2020 - GŁOSOWANIE

crusiek
30-01-2020, 23:24
Dobry wieczór :)

W głosowaniu 2 edycji zabawy mamy 16 prac :) Jedna praca nie spełniała założeń autora RAWka, w związku z tym nie mogła przystąpić do zabawy.
Spodziewam się więcej kontrowersji, ale liczę też na podejście na luzie :)

Głosujemy na maksymalnie 4 (słownie: CZTERY!!!) prace jakie Wam się spodobają.

Bardzo prosiłbym o sumienne podejście do tematu i nie głosowanie na więcej. Głosowanie ma charakter publiczny.
Proszę pamiętać aby nie oddawać głosu na swoją pracę. Głos taki będzie nie ważny (patrz: regulamin).

Autorem zdjęcia jest: paparapa
Termin głosowania zakończy się za 3 dni - niedziela (02.02.2020)

Numer danego zdjęcia znajduje się NAD nim.

W przypadku remisu nastąpi jednodniowa dogrywka.
paparapa - bardzo bym prosił o przesłanie swojej propozycji wyróżnienia przed zakończeniem głosowania, na PW lub maila :)

Po skończonym głosowaniu proszę o wypowiedzenie się na temat zwycięskich prac.

ORYGINAŁ

35993

Paczka z pracami znajduje się tu => klik (https://drive.google.com/file/d/1kvpK6fyzCGGmgvPBiKusK0zP_DHEfUSq/view?usp=sharing)

WASZE PROPOZYCJE

1

35994

2

35995

3

35996

4

35997

5

35998

6

36007

7

36006

8

36005

9

36004

10

36003

11

36002

12

36001

13

36000

14

35999

15

36009

16

36008

Po zakończonym głosowaniu zostanie ujawniona lista autorów wraz z numerami zdjęć.
Jeżeli ktoś się nie zgadza na ujawnienie to proszę o PW z taką informację.

Zapraszam :-)

.

kipcior
31-01-2020, 09:18
Śmiechłem na końcu :)

crusiek
31-01-2020, 09:28
Również [emoji23]

crusiek
31-01-2020, 16:56
1 głos do przecieku.
Zapraszam do głosowania.

OjTam
31-01-2020, 17:00
Krecie cieknij. Choć przyznaję bez bicia, głosowałem trochę na zasadzie "entliczek-pentliczek".

crusiek
31-01-2020, 17:03
Nie mogę, bo śmiecham cały czas :D

- - - - kolejny post - - - - - -

No dobra. Chwila przerwy, bo aż brzuch boli od hihihaha :)

1 miejsce - jedna praca z głosem przewagi.
2 miejsce - jedna praca
3 miejsce - pięć prac z głosem straty.

Bez głosu mamy 3 prace.

OjTam
31-01-2020, 17:06
Znowu ziółka przedawkowałeś? Czy idziesz przez las i mech po jajkach łaskocze? :lol:
To uwaga:
weź głęboki wdech;
trzymaj.... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj...trzymaj.... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj...trzymaj.... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj...trzymaj.... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj...trzymaj.... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj...trzymaj.... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj...trzymaj.... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj...trzymaj.... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj...trzymaj.... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj...trzymaj.... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj...trzymaj.... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj...trzymaj.... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj...trzymaj.... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj...trzymaj.... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj...trzymaj.... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj...trzymaj.... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj...trzymaj.... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj...trzymaj.... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj...trzymaj.... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj...trzymaj.... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj...trzymaj.... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj...trzymaj.... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj...trzymaj.... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj...trzymaj.... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj...trzymaj.... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj...trzymaj.... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj...trzymaj.... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj...trzymaj.... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj...trzymaj.... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj...trzymaj.... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj...trzymaj.... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj...trzymaj.... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj...trzymaj.... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj...trzymaj.... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj...trzymaj.... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj...trzymaj.... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj...trzymaj.... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj... trzymaj...
;)

No i klasyk: Jedna z tych bez głosu, to oczywiście moja. :roll:

crusiek
31-01-2020, 17:10
To nie dobrze, że tak głosowałeś, możesz zaburzyć czasoprzestrzeń i zdeformować wynik.
Aczkolwiek przyznaję, że wybór nie jest dla mnie oczywisty i wynika z braku doświadczenia w obróbce kobiet z telefon em i golompem [emoji6] Spodziewałem się też że większość poprawi kadr ale się przeliczyłem.

OjTam
31-01-2020, 17:11
No właśnie. Praktycznie atak klonów. Więc zostało na wyczucie głosować. I to wsio.

Mr.Maya
31-01-2020, 22:52
Bo większość chyba nie miała pomysłu. Ja pojechałem o tak

kipcior
31-01-2020, 23:12
Gdzie wy tu macie atak klonów? Każda jest wyraźnie inna. Z mojego punktu widzenia większość jest zła ale też każda inaczej ;)

paparapa
31-01-2020, 23:24
Gdzie wy tu macie atak klonów? Każda jest wyraźnie inna. Z mojego punktu widzenia większość jest zła ale też każda inaczej ;)

Dużo w tym racji :) . Prace różnią się bardzo mocno .... :mrgreen: . Ale damy radę.

To nie dobrze, że tak głosowałeś, możesz zaburzyć czasoprzestrzeń i zdeformować wynik.
Aczkolwiek przyznaję, że wybór nie jest dla mnie oczywisty i wynika z braku doświadczenia w obróbce kobiet z telefon em i golompem [emoji6] Spodziewałem się też że większość poprawi kadr ale się przeliczyłem.

Tiaaa pole tego telefonu musi zakłócać..... tylko co ?

A lew patrzy i ryczy :mrgreen:

And.N
01-02-2020, 08:39
Bo większość chyba nie miała pomysłu. ...
Zaliczam się do tej "większości":)

paparapa
01-02-2020, 10:39
Zaliczam się do tej "większości":)

W zatłoczonym mieście niełatwo o czysty strzał.
Można kadrować, a to już pozwala na pozbycie się nadmiaru elementów w obrazie. :) i ułatwia zadanie.

crusiek
01-02-2020, 15:41
O, właśnie. [emoji846]

Widzę, że mogę przecieknąć troszkę.

Na pierwszym miejscu jest jedna praca z trzema głosami przewagi.
Na drugim miejscu mamy również jedną pracę.
Na trzeciej pozycji także jedna praca z głosem straty.

Dwie prace nadal są bez głosu.

crusiek
02-02-2020, 13:04
Głosować, głosować, poproszę [emoji846]

Wieczorem kończymy głosowanie więc czasu dużo nie zostalo.

tbogdanowicz
02-02-2020, 15:30
Zagłosołewałem.

Udało się coś popsuć???

crusiek
02-02-2020, 15:42
Trochę namieszałeś, nie zmieniło to jednak kolejności prac [emoji846]

Dawno nie używałem snapbridge,
Dzisiaj się podłączyłem, żeby zaktualizować czas i zdziwienie wielkie,
W trybie WiFi Rawy mogę ściągać również z konwersja na JPG. No w końcu!!!!!
Pewnie ta funkcja już jakiś czas działa, ja do tej pory tylko jpgi mogłem zasysać.

No i fotografowanie zdalne przez telefonowy lv jakoś ciutek bardziej responsywne.
Czad. [emoji846]

OjTam
02-02-2020, 15:45
Się ciesz, że masz SB. U mnie kalekie wmu po nocach straszy. Choć, jako zamiennik pilota... Ujdzie. :p

crusiek
02-02-2020, 15:47
Przydało mi się ostatnio jak na statywie robiłem nam zdjęcie i również chciałem na nim być. Dzięki temu nie musiałem kombinować, ustawiać ręcznie ostrości itp itd.
Pięknie podgląd na fonie pełne sterowanie i pyk i pyk, ale nie sprawdzałem dawno reszty funkcji i takie mile zaskoczenie.

OjTam
02-02-2020, 15:54
O cholibka. WMU też dostał możliwość przesyłu rawków. xD
Szkoda tylko, że nie jest kompatybilny z obsługą gestami Androida 10, i żeby wejść w dodatkowe menu ustawień, musiałem wrócić do obsługi trzema przyciskami.

crusiek
02-02-2020, 15:57
Zawsze coś.

No, to głosujcie a ja się wybieram na mecz zaraz
Dzisiaj już po jednym meczu jestem, mojego malucha, wygraliśmy 6 do jaja [emoji23]

OjTam
02-02-2020, 16:07
Chyba skrócę w Tematycznych terminy. 10 i 5 to za długo. Hm, hm.

crusiek
02-02-2020, 16:08
Zaraz, to WMU nie miał wcześniej ssania rawow? Myślałem że to jego główna przewagą była, chyba, że mylę to z innym softem.

Co do telefonu, używam gestów oraz sterowania jednym przyciskiem

36043

OjTam
02-02-2020, 16:14
Właśnie nie. Albo gdzieś głęboko zaszyte było.
Jak wybierało się prześlij plik, to w rozmiarach było recommended i VGA. Teraz doszło Original, pobierający NEF.

Dodatkowe menu wymaga przytrzymania przycisku wstecz, który jest tylko przy nawigacji dwoma lub trzema przyciskami. :D

crusiek
02-02-2020, 16:16
No to coś musiałem pomylić...

crusiek
02-02-2020, 23:43
Czas podsumować głosowanie :)

1 miejsce na podium zajął Bartek-
2 miejsce zajął kipcior
3 miejsce zajęli Boston oraz siemalysy

Autor zdecydował się przyznać wyróżnienie pracy nr 2 - Boston

Przesyłam gratulację dla zwycięzców.

Poproszę Ciebie Bartek- o przesłanie RAWka do kolejnej edycji zabawy.

Zachęcam do napisania kilku słów od siebie o zdjęciach, obróbce :)

Od siebie mogę dodać, że zdjęcie było dość wredne, nie było zbyt wielkiego pola manewru, ja zupełnie na nie pomysłu nie miałem. Ale jak widać kilka prac się wyłamało. Częściowe ucieczki w pion i kwadraty mz nieco poprawiły odbiór, choć nie przy każdym zdjęciu, szalał balans bieli i histogram a nawet perspektywa :) a jak po głosowaniu widać, pion okazał się strzałem w dziesiątkę, tym bardziej gratuluję. Również stawiałem na to zdjęcie, autor ładnie pozbył się nadmiaru przestrzeni negatywnej i już kobita bidna nie musiała walczyć (Na ten przykład, na zdjęciu nr 6 w ogóle kobitki nie widzę ;), postaci z tła wywalczyły moją uwagę ) :). Lew jakoś tak delikatnie zrównoważył postać uciekającą z kadru, więc w sumie... czemu nie. Można by pewnie poprawić co nieco tu i ówdzie, ale jak widzę, trochę się namordowałeś... XMP waży ponad 4 MB :) Jeszcze raz gratuluję.

Pliki XMP => TUTAJ (https://drive.google.com/file/d/1tKZvT9mvFmVOGbY4aPbe1cc8NCUPjEXB/view?usp=sharing)

# 1 Bartek-

36073

#2 kipcior

36075

#3 Boston

36074

#3 siemalysy

36076

#PRACA WYRÓŻNIONA Boston

36074

Przyjemnego wieczoru życzę :)

And.N
03-02-2020, 00:18
Gratulacje dla zwycięzcy.
Dla mnie przyznam trochę "sztucznie" wygląda, ale pewnie dlatego, że wiadomo jaki był oryginał. Z tego powodu nie oddałem głosu na tą pracę, a przeważnie trafiałem w zwycięzcę podczas głosowania:smile:

OjTam
03-02-2020, 00:27
Dobrze widzę? Swoje "ulubione" IV miejsce zająłem? Ech...

crusiek
03-02-2020, 00:40
Dobrze widzę? Swoje "ulubione" IV miejsce zająłem? Ech...Co zrobić. Zabobony Cię śledzą [emoji6]

OjTam
03-02-2020, 00:45
Największy Zabobon w Tematycznych się kroi. :roll:

crusiek
03-02-2020, 00:47
Heh, 4 zdjęcia i dogrywka? [emoji23]Ech [emoji846]

OjTam
03-02-2020, 00:54
Pozwolę sobie nie komentować. Nic tylko w poduszkę płakać.[emoji23][emoji23][emoji23]

Rzucone kamieniem do celu.

paparapa
03-02-2020, 00:57
Gratulacje dla zwycięzców i dla uczestników .

Bartek
03-02-2020, 11:22
Dziękuję za głosy!

Zrobiłem dwie wersje pierwszą wysłałem i jak widać słusznie ;)

a to druga:
https://images91.fotosik.pl/312/a840905510b0e8d0.jpg
na drugą wersję się nie zdecydowałem ponieważ zrobiło mi się szkoda Lwa który jest tu ważnym elementem co do lokalizacji miejsca,
oraz mistrza drugiego planu "gościa w jasnej kurtce" którego spojrzenie jest bezcenne ;)

@crusiek (https://forum.nikoniarze.pl/members/79646-crusiek) co do wielkości .xmp to już gdzieś wcześniej pisałem że ostatnio (od grudnia) LR mi świruje (muli, zawiesza się i ogólnie dziwnie działa) może to wina tego? a może nie.

Moje rawki już tu kilkakrotnie gościły więc zaszczyt przesłania rawka do następnej edycji przekazuję do użytkownika który otrzymał wyróżnienie autora, czyli do @Boston (https://forum.nikoniarze.pl/members/77328-Boston)

crusiek
03-02-2020, 11:25
W takim wypadku czekamy Boston na RAWka od Ciebie [emoji846]

paparapa
03-02-2020, 12:27
Dziękuję za głosy!

Zrobiłem dwie wersje pierwszą wysłałem i jak widać słusznie ;)

a to druga:
https://images91.fotosik.pl/312/a840905510b0e8d0.jpg
na drugą wersję się nie zdecydowałem ponieważ zrobiło mi się szkoda Lwa który jest tu ważnym elementem co do lokalizacji miejsca,
oraz mistrza drugiego planu "gościa w jasnej kurtce" którego spojrzenie jest bezcenne ;)

@crusiek (https://forum.nikoniarze.pl/members/79646-crusiek) co do wielkości .xmp to już gdzieś wcześniej pisałem że ostatnio (od grudnia) LR mi świruje (muli, zawiesza się i ogólnie dziwnie działa) może to wina tego? a może nie.

Moje rawki już tu kilkakrotnie gościły więc zaszczyt przesłania rawka do następnej edycji przekazuję do użytkownika który otrzymał wyróżnienie autora, czyli do @Boston (https://forum.nikoniarze.pl/members/77328-Boston)

Z Ligtroomem faktycznie dzieje się coś dziwnego. Dziwnie się zachowuje i naweti ostatnio całkiem się wysypał.... :(
Powiedz mi Bartek-, czy Ty specjalnie obrabiasz foty tak "ciemno"? U mnie to wygląda tak, jakby pani została poparzona w solarium. Jej twarz ma kolor pomarańczy...

Bartek
03-02-2020, 14:33
Z Ligtroomem faktycznie dzieje się coś dziwnego. Dziwnie się zachowuje i naweti ostatnio całkiem się wysypał.... :(
Powiedz mi Bartek-, czy Ty specjalnie obrabiasz foty tak "ciemno"? U mnie to wygląda tak, jakby pani została poparzona w solarium. Jej twarz ma kolor pomarańczy...

Czytałem gdzieś że LR_classic się popsuł jak wprowadzili którąś aktualizację aplikacji "Adobe Creative Cloud"ale ile w tym prawdy?!
zainstalowałem LR_c na czystym systemie i to samo a do instalacji potrzebne jest zainstalowanie właśnie "Adobe Creative Cloud" nawet instalując wersję 6 (pudełkową) potrzebna jest chyba ta aplikacja.

Co do foty i ciemności to mnie zaintrygowałeś, na moim monitorze wygląda dobrze fakt może balans bieli ciut za ciepły i "tina" jest troszkę w czerwony ale nie wygląda to na pomarańczowe solarium.
może niech wypowie się ktoś trzeci czy również u niego jest tak jak u Ciebie, może coś nie tak z moim monitorem i czas na kalibrację, jasność mam ustawioną na 20% a skoro fota miałby być za ciemna to czyżby to było jeszcze za dużo!?

And.N
03-02-2020, 16:22
...może niech wypowie się ktoś trzeci czy również u niego jest tak jak u Ciebie, może coś nie tak z moim monitorem i czas na kalibrację, jasność mam ustawioną na 20% a skoro fota miałby być za ciemna to czyżby to było jeszcze za dużo!?
Solarium to może nie jest, ale fota raczej w zbyt ciepłej tonacji (może być to kwestią gustu, nie wiem). Wystarczy spojrzeć na pomnik na poglądowym zdjęciu (oryginale) jaki jest jego kolor, a jaki w Twojej pracy. Czy za ciemna to bym nie powiedział. Taka jest przykładowo mz. praca 7.
Mnie powiem "intryguje" nieco waga 4,5 MB tak małego zdjęcia (900 x 600 px), jak to się uzyskuje i bardziej w jakim celu ? Taka fota (o tym rozmiarze) będzie miała bardzo dobrą jakość (bez śladów kompresji JPG) już przy wadze 800 KB, czy nawet mniej.

Boston
03-02-2020, 17:40
Dziękuję wszystkim za głosy, a w szczególności za wyróżnienie mojej pracy.
Chciałem również pogratulować zwycięzcy oraz pozostałym uczestnikom zabawy.

Ja osobiście głosowałem na pracę 11 oraz 4 . Były to najlepsze prace tej edycji.

Jako że nie posiadam żadnego rawa , zaszczyt jego wystawienia przekazuję na zdobywcę 2 miejsca crusiek

crusiek
03-02-2020, 17:55
Drugą pozycję zajął kipcior, proszę wiec kipcior o przesłanie RAWka :)

paparapa
03-02-2020, 18:14
Czytałem gdzieś że LR_classic się popsuł jak wprowadzili którąś aktualizację aplikacji "Adobe Creative Cloud"ale ile w tym prawdy?!
zainstalowałem LR_c na czystym systemie i to samo a do instalacji potrzebne jest zainstalowanie właśnie "Adobe Creative Cloud" nawet instalując wersję 6 (pudełkową) potrzebna jest chyba ta aplikacja.

Co do foty i ciemności to mnie zaintrygowałeś, na moim monitorze wygląda dobrze fakt może balans bieli ciut za ciepły i "tina" jest troszkę w czerwony ale nie wygląda to na pomarańczowe solarium.
może niech wypowie się ktoś trzeci czy również u niego jest tak jak u Ciebie, może coś nie tak z moim monitorem i czas na kalibrację, jasność mam ustawioną na 20% a skoro fota miałby być za ciemna to czyżby to było jeszcze za dużo!?

Teraz Ty mnie zaintrygowałeś .... Co to znaczy 20 % :).
Ja np. mam ustawiony monitor na 80 cd. .... i widzę większość prac jako ciemne, przesaturowane i przekontrastowane....
Za punkt odniesienia przyjął bym prace nr 6, która wygląda u mnie w "punkt".

Co do Lightrooma... obrabiałem jakiś czas temu pewne zdjęcie. Chciałem teraz ja wydrukować. I okazało się że na niebie robią się artefakty, jakaś solaryzacja itd.... jakby to była max. 8 bit owa głębia koloru. Co ciekawe w Darktable i Affinity jest o wiele lepiej :)

And.N
03-02-2020, 18:34
...Ja np. mam ustawiony monitor na 80 cd. .... i widzę większość prac jako ciemne, przesaturowane i przekontrastowane....
Za punkt odniesienia przyjął bym prace nr 6, która wygląda u mnie w "punkt". ...
Jakby co mam również jasność na poziomie 80cd. Trudno porównywać te prace pod kątem jasności. Ktoś mógłby powiedzieć, że praca 11 jest "jaśniejsza" bo ma jaśniejsze obszary (niebo), a prawy górny róg wręcz przepalony.

kipcior
03-02-2020, 18:38
crusiek dobra wyślę coś, bo nie zaczniemy dzisiaj ;)

crusiek
03-02-2020, 18:43
U mnie jasność jest na automacie :P - ambient+content, standardowa jasność na ~120 jak "rzeźbię".
O ile wiele zdjęć ma ETTL to tutaj jest lepiej, ale fakt, że po prostu światło nieco bardziej przytłumione. Nie mniej jednak mi to na tym zdjęciu nie przeszkadza.
Może ciut za ciepło tylko.

crusiek dobra wyślę coś, bo nie zaczniemy dzisiaj ;)

Fajnie, dzięki :D

Bartek
03-02-2020, 18:51
Teraz Ty mnie zaintrygowałeś .... Co to znaczy 20 % :).
Ja np. mam ustawiony monitor na 80 cd. .... i widzę większość prac jako ciemne, przesaturowane i przekontrastowane....
Za punkt odniesienia przyjął bym prace nr 6, która wygląda u mnie w "punkt".

Co do Lightrooma... obrabiałem jakiś czas temu pewne zdjęcie. Chciałem teraz ja wydrukować. I okazało się że na niebie robią się artefakty, jakaś solaryzacja itd.... jakby to była max. 8 bit owa głębia koloru. Co ciekawe w Darktable i Affinity jest o wiele lepiej :)

W pomieszczeniu ma dość jasno więc mam ustawione tak: 65/115/2.2 co dało jasność 20%
https://images90.fotosik.pl/312/14840d72e34d9241.jpg

crusiek
03-02-2020, 19:26
Nie przerywajcie sobie, tym czasem zapraszam po cichu do nowej ZABAWY (https://forum.nikoniarze.pl/threads/301630-Zabawa-w-RAWki-3-2020) :)

siemalysy
03-02-2020, 19:41
Wow :-)

Dla mnie to niemałe zaskoczenie. Oczywiście piszę o miejscu, które dzięki Waszym głosom zająłem. Dziękuję :-)

Gratulacje dla zwycięzcy ;-)

paparapa
03-02-2020, 19:48
W pomieszczeniu ma dość jasno więc mam ustawione tak: 65/115/2.2 co dało jasność 20%
https://images90.fotosik.pl/312/14840d72e34d9241.jpg
Bartek- Nie mam Eizo i nie rozumiem dlaczego mimo kalibracji dla jasności 115cd masz w menu ustawione 20 % jasności. Skąd się wzięło 20% jasności ?
Jest to odpowiednik 115 cd ???
Bo jeśli kalibrujesz monitor do t15 cd to chyba potem nie wolno już zmieniać nic suwakami w menu monitora....
Nie rozumiem tego. W moim monitorze jak go kalibruje do zadanej jasności, w menu wyświetlana jest właśnie ta wartość ... np 80 cd.

Wow :-)

Dla mnie to niemałe zaskoczenie. Oczywiście piszę o miejscu, które dzięki Waszym głosom zająłem. Dziękuję :-)

Gratulacje dla zwycięzcy ;-)

Ty mi powiedz kolego, kto Ci pozwolił tak bezczelnie przerżnąć tą babkę :-P

siemalysy
03-02-2020, 19:49
...

Ty mi powiedz kolego, kto Ci pozwolił tak bezczelnie przerżnąć tą babkę :-P

Nikt nie zabronił, więc skorzystałem :-)

Bartek
03-02-2020, 20:06
Bartek- Nie mam Eizo i nie rozumiem dlaczego mimo kalibracji dla jasności 115cd masz w menu ustawione 20 % jasności. Skąd się wzięło 20% jasności ?
Jest to odpowiednik 115 cd ???
Bo jeśli kalibrujesz monitor do t15 cd to chyba potem nie wolno już zmieniać nic suwakami w menu monitora....
Nie rozumiem tego. W moim monitorze jak go kalibruje do zadanej jasności, w menu wyświetlana jest właśnie ta wartość ... np 80 cd.

to jest NEC, podstawowe ustawienia to: White Point D65, Intensity 115.0 cd/m2 - Gamma 2.20 i samo mi po kalibracji ustawia jasność w tym przypadku 20% nic w menu monitora ręcznie już nie zmieniam.

paparapa
03-02-2020, 20:25
to jest NEC, podstawowe ustawienia to: White Point D65, Intensity 115.0 cd/m2 - Gamma 2.20 i samo mi po kalibracji ustawia jasność w tym przypadku 20% nic w menu monitora ręcznie już nie zmieniam.

Ok, wszystko jasne :). W moich monitorach w menu jasność jest pokazywana w candelach a nie procentach :).
Dzięki