Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Zima na Caisteal Abhail
Sebastianito
28-01-2020, 00:47
Wraz z Grzegorzem (G-creative) oraz Hubertem ruszyliśmy ponownie wspólnie na szlak. Ponownie wyspa Arran i ponownie to samo miejsce, zresztą jak sobie obiecaliśmy, wrócimy zimą.
Podejście było trochę bardziej wymagające ze względu na niską temperaturę i śnieg. Tuż powyżej lini śniegu bardzo mocno wzmógł się wiatr, co nie było zbyt przyjemne dla policzków.
Po mozolnym wdrapaniu się na szczyt Caisteal Abhail i rozbiciu namiotów nie mieliśmy zbyt dużo czasu aby uchwycić promienie zachodzącego słońca.
W nocy temperatura spadła do około -10 stopni Celcjusza. Uwierzcie mi na słowo, naprawdę nie chciało się wychodzić z ciepłego śpiwora ale jakoś udało mi się zmotywować. Nie udało mi się zrobić wielu zdjęć nocą gdyż obiektyw szronił się w kilka minut, a palce marzły w kilka sekund.
Świt, po długim spaniu, przywitał nas wiatrem i grubą warstwą chmur które przelewały się leniwie przez szczyty. Mała rezygnacja, ale jedyne czego potrzebowałem to chwile cierpliwości. Za warstwy chmur słońce przebiło się dosłownie na minutę. Rzuciłem statyw i pobiegłem w wcześniej upatrzone miejsce... dosłownie 6 migawek... udało się! Wiedziałem, że mam coś i mogłem wracać z uśmiechem...
1) Zachód na Caisteal Abhail
35898
2) Noc na Caisteal Abhail
35899
3) Wschód na Caisteal Abhail
35900
Pozdrawiam ciepło i do zobaczenia na szlakach.
Obrazek2000
28-01-2020, 00:59
Te kolory (szczególnie jedynka) to obróbka, czy rzeczywiście takie "magiczne"?
Pytam poważnie, bo jak naturalne to faktycznie warto było marznąć...
Dodam tylko, że wszystkie mi się podobają, ale najbardziej trojka.
Opis na początku też bardzo przydatny, bo oddaje charakter wyprawy i poświęcenie w celu zdobycia "trofeum".
pikne. zazdraszam wycieczki. i zdjec tez
Sebastianito
28-01-2020, 10:09
Było tuż przed zachodem, słońce było rozproszone przez chmury i dawało lekkie miękkie światło. Przyznaję jednak, że ochłodziłem kolorystykę aby oddać klimat miejsca i wszechobecne, przenikające zimno. Mimo to starałem się nie odbiegać za bardzo od rzeczywistości.
paparapa
28-01-2020, 10:36
Co tu dużo gadać, ślicznie. :)
Kojocisko
28-01-2020, 12:35
Zdjęcia świetne, ale też bym chciał podkreślić wartość dołączonej opowieści. Razem - inna jakość.
świetne, kadrowo i obróbkowo,
widać, że warto było marznąć, czekać, wychodzić ze śpiwora ;)
Zacne zdjęcia, zwłaszcza 1 i 3 bardzo mi się podoba. Udane łowy:)
Trójka bajeczna. Świetne zgrany moment no i pierwszy plan dobrze wyszukany. Ach ta Szkocja :)
Chyba jednak #3 bardziej naturalny od #1, który jest piękny ale fiolecik troszkę psuje.
Sebastianito
28-01-2020, 22:32
Krunz - Zapraszam, spać jest gdzie a loty z Łodzi do Edinburgha czy Glasgow latają.
- - - - kolejny post - - - - - -
Chyba jednak #3 bardziej naturalny od #1, który jest piękny ale fiolecik troszkę psuje.
Każdy odbiór jest dobry, jeśli nie przypasowałem się w gust... rozumiem.
Krunz - Zapraszam, spać jest gdzie a loty z Łodzi do Edinburgha czy Glasgow latają.
Dzięki. Pokombinuję i może się jaki termin wynajdzie :) Bo, że warto to widać na załączonych zdjęciach.
Chyba tez muszę zacząć biwakować.
Trójka rewelacja - miękko, delikatnie, klimatycznie. Światło muskające pierwszy plan - kapitalne.
Dwa pierwsze - zupełnie nie ta liga co ostatnie.
PS. Ja naprawdę jestem ostatnią osobą, która z lupą ogląda zdjęcia czy sprawdza horyzont kątomierzem... ale syfka z matrycy chyba wypatrzyłem na 3jce (jakoś przypadkowo, serio).
Sebastianito
29-01-2020, 23:59
(...) ale syfka z matrycy chyba wypatrzyłem na 3jce (jakoś przypadkowo, serio).
Na początku było "chalange accepted" ale jak mi uzmysłowiłeś... to od razu france namierzyłem. Wiem, że tam taki przebywa ale mi umknoł tym razem.
3 i 1 miażdżą. Takie zdjęcia przypominają mi jak głęboko jestem ze swoimi umiejętnościami...Gratuluję i zazdraszczam !
topgun25
04-02-2020, 18:44
Zdecydowanie coś masz! Warto było wstać.
Sebastianito
07-02-2020, 17:27
3 i 1 miażdżą. Takie zdjęcia przypominają mi jak głęboko jestem ze swoimi umiejętnościami...Gratuluję i zazdraszczam !
Przeglądnołem twoją galerię... nie masz czym się wstydzić. Jest naprawdę porządnie.
Sebastianito
13-02-2020, 22:27
Jeszcze jedno wygrzebałem, zdjecie zrobione trochę później i w "drugą mańkę"... Panorama z 5 poziomych kadrów robiona od dołu.
Mój namiot podświetlony, w drugim natomisat chrapie G-Creative...
Zapraszam
36373
Wiem, że szału nie ma ale... trzeba praktykować!
Hehe widać, że lepiej osłonięty od wiatru. Musiało być cholernie zimno. Tak czy inaczej DM ładnie wyszła.
No panie, co tu duzo pisac, jak to u Ciebie, dopieszczone, przemyslane i ladnie podane.
krzych1002
24-02-2020, 17:55
Bardzo ładne fotografie podejrzewam że znaleźć równie udane prace na tej grupie będzie ciężko po prostu SZTOS:-D
Sebastianito
18-10-2020, 10:43
LANDSCAPE PHOTOGRAPHER OF THE YEAR 2020
We are pleased to tell you that one of your images has been commended by the judges and has won a place in the Awards book and will be part of the London exhibition.
LANDSCAPES AT NIGHT
Miło name poinformować, iż jedno ze zdjęć zostało pochwalone przez naszych jurorów i zdobyło miejsce w księdze zwycięzców oraz nagrodzone zdjęcie weźmie udział w Londyńskiej wystawie.
PEJZAŻ NOC
zdjecie numer 2
Gratulacje :)
Wszystkie są świetne.
czupacabra
18-10-2020, 19:43
Brawo [emoji1319][emoji1319][emoji3][emoji1320][emoji471][emoji40]
Wysłane za pomocą Tapatalk