Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Plenerowo
Robson_zg
25-01-2020, 01:24
1. Amelia
35843
Podobają mi sie piony i idący w przestrzeń tor.
Początkowo drażnila mnie ta ukośna linia po lewej stronie, ale sprawdzilem i bez niej jest słabo
Kadr kinowy jest ciekawsy
Jak dla mnie ładny kadr i równie fajne rozmycie tła :)
Jakim szkłem robione?
ładne kolory, ale kadr i poza modelki mi nie leżą.
Robson_zg
27-01-2020, 00:46
Jak dla mnie ładny kadr i równie fajne rozmycie tła :)
Jakim szkłem robione?
robione S70-200 2,8 OS
Robson_zg
27-01-2020, 01:39
2. Olga
D610+Tokina 100 2,8 macro
35880
fotouśmieszek
27-01-2020, 18:48
Portret Amelii:
B fajnie "wstawileś" modelkę w tło.Oryginalny zabieg,w sumie daje zwartą kompozycję.Modelka ,z potencjałem,też zadbana.
)
Robson_zg
28-01-2020, 19:55
Studyjnie z Natalią
D610+N24-70 2,8
35926
Trochę płasko - zamierzony efekt?
2pompony
28-01-2020, 22:40
1. Przy pierwszym w sumie nie mam zastrzeżeń - co prawda kadr nie jest jakiś szczególnie wysmakowany, ale z drugiej strony nie jest nieadekwatny. Podoba mi się kolorystyka, te pomarańcze w tle ładnie dopełniają, ogólna tonalność mi bardzo pasuje, postać pięknie się wyłania z tła. Całość na duży plus.
2. Przy drugim odczuwam spory dysonans: przefajnowana makijażowo twarz przy kompletnym braku obróbki szyi, na której wyszły fatalne czarne zmarchy. Nie wiem czyją winą jest makijaż (może to za mocny makijaż, a może za mocna obróbka), ale wiem, czyją winą dysproporcja twarzy i szyi oraz zostawienie tych czarnych zmarszczek - na to już wisażystka nie poradzi, tutaj powinien wkroczyć retuszer ze swoim warsztatem i tą różnicę zniwelować. PO drugie zbyt jasne tło (oraz zbyt jasne plecy) i w tym kontekście trochę dla mnie za ciemna twarz nie wpływa korzystnie na ogólny wygląd. Nie odnajduję śladu tej ładnej tonalności z jedynki - tutaj jest pod tym względem sporo gorzej.
3. W trójce trudno się nie godzić, że istotnie wyszło płasko. Teraz pytanie - czy to ruszać w postprocesie i godzinami dłubać w PSie konturując twarz, czy też wykorzystać doświadczenie i popracować światłem. Znam amatorów obu sposobów. Na plus świetny kadr i dobra, czytelna, prosta ale wyrazista kompozycja - ja takie rzeczy cenię. Dobre, nieprzesadzone kolory - też na plus.
Rezultat: trzy próby: jedna wyśmienicie, druga niedobrze, trzecia pół na pół. Myślę, że nie jest źle, choć z rugiej strony jest spore pole do poprawy.
Robson_zg
03-02-2020, 00:20
Trochę płasko - zamierzony efekt?
nie było moim zamiarem spłaszczać, ale teraz faktycznie widzę, że trochę za płasko wyszło
dzieki za komentarz
- - - - kolejny post - - - - - -
Dziękuję wszystkim za merytoryczną ocenę moich prac, teraz mam większy pogląd na to co mam poprawić.
fafniak dziękuję
2pompony dziękuję, jestem pod wrażeniem :)
fotouśmieszek, Umbra dzięki
Robson_zg
03-02-2020, 01:02
4. Amelia
Poczynione d610+N24-70
:)
36077
twarz wyszła ... niespecjalnie
twarz wyszła ... niespecjalnie
Powiedziałbym że tylko twarz wyszła... :)
Panna, w stanik i jak-sie-to-po-wierzchu-nazywa, odziana, wyglada jakby sie poslzignela, do wanny wpadla i teraz, nieco zdezorientowana, wyjsc probuje.
Robson_zg
05-02-2020, 00:47
5.
36107
6.
36106
te płatki może i bym jeszcze zrozumiał, ale pływające jabłka ... ??
Nie gra mi to zupełnie i na tych fotach to ja widze jabłka a dopierooo długo długo po nich pannę w wodzie
nr 6 mina wyszła chyba taka nienajlepsza.
Ode mnie plus za pomysł i za to, że autor szuka czegoś innego, nietuzinkowego. Niestety, odbiór tych fotografii nie jest dobry. Nawet osoba, która ma niewiele wspólnego z portretem zwróci uwagę na błędy techniczne jak brak opanowania światła oraz organizacyjne, czyli nieodpowiednie przygotowanie modelki oraz rekwizytów. Czarna bielizna naprawdę nie pomaga, wręcz mogę powiedzieć, że bardzo przeszkadza. Jeśli panna się krępuje, to pomijając 4, to na 5 i 6 mogłoby być naga i nie byłoby w ogóle nic widać. A tak wychodzi to, co widać w prawym górnym rogu na 5 - czarna woda.
Inne, nietuzinkowe i zdjęcie w wannie? Takich zdjęć jest pełno.
krzysztofz24
06-02-2020, 01:40
3...Dama z Łasiczka;-).
Czarna bielizna naprawdę nie pomaga, wręcz mogę powiedzieć, że bardzo przeszkadza. Jeśli panna się krępuje, to pomijając 4, to na 5 i 6 mogłoby być naga i nie byłoby w ogóle nic widać. A tak wychodzi to, co widać w prawym górnym rogu na 5 - czarna woda.
dokładnie
Robson_zg
08-02-2020, 00:20
Umbra pokaż swoje, może coś od Ciebie się naucze :D
Krytykować w czambuł każdy może. Zorganizuj pannę i wszystko co do takiej sesji jest potrzebne i pokaż co potrafisz
Tu masz pełno moich zdjęć - www.sztukaportretu.pl
Portrety tutaj, choć to nie wszystkie: https://sztukaportretu.pl/album/portret/
Robson_zg
11-02-2020, 02:56
7. Jola
Jola jest siostrą bliźniaczą Amelii
D610+N24-70
36298
kisielku
11-02-2020, 12:21
Tak zapytam woda+mleko?
Robson_zg
12-02-2020, 02:01
Tak zapytam woda+mleko?
kisielku nieeee
woda + emolium
jest to emulsja do kąpieli, 200ml kosztuje ok. 17 zł a kupisz w aptece.
kisielku
12-02-2020, 09:29
nieeee
woda + emolium
jest to emulsja do kąpieli, 200ml kosztuje ok. 17 zł a kupisz w aptece.
Ok, to może być lepsze rozwiązanie, 200ml starcza na wanne czy trzeba wiecej kupić?
Robson....
Odnoszę nieodparte wrażenie że masz problem z podjęciem decyzji co do kadru. Z jednej strony chciałbyś aby to byl portret a z drugiej chciałbyś "więcej" pokazać (więcej w sensie szerokości kadru)
1 - tutaj jak dla mnie spartolone sa dwie sprawy
A- Oświetlenie. Takie "wszechobecne" powoduje nijakość tego zdjęcia.
B- Druga sprawa to właśnie kadr. Przy takim oświetleniu może sie okazać że pójście w szerszy kadr i potraktowanie zdjecia jako "nie portretowego" dałoby lepszy efekt. Taka zabawa w zrobienie plakatu.Zabieg formalny. Twarz przestaje stanowić wartość główną ale staje się tylko elementem formy graficznej
Taki przykład : https://35photo.pro/photo_2628933/
Robson_zg
15-02-2020, 01:46
Ok, to może być lepsze rozwiązanie, 200ml starcza na wanne czy trzeba wiecej kupić?
kisielku 200ml mi w zupełności wystarczyło, ewentualnie możesz to zastąpić kilkoma litrami mleka, ale z mlekiem nie próbowałem
fafniak, dziękuję za wyczerpujące CC, Twoja opinia jest bardzo cenna dla mnie, jednak zrobiłem tak, choć mogłem troszkę ciaśniej.
Robson_zg
28-02-2020, 02:01
To jedziemy dalej....
Tym razem Klaudia w wannie :)
8.
36832
Cóż.
Czerwony kostium w centrum
Zrób eksperyment i skopiuj kwiaty z innej części zdjęcia i zakryj tą czerwień.
2pompony
28-02-2020, 14:11
No chyba sam autorze dostrzegasz, że to zdjęcie znacząco (znacząco!) odbiega na plus od poprzednich wannowych... Nie wiem czy taki był Twój zamiar, żeby najpierw pokazać te kulawe, aby potem pokazać to lepsze i dowiedzieć się, że istotnie lepsze. :)
Po pierwsze sama panna - zdecydowanie lepiej wygląda z tym bardzie zdecydowanym makijażem, z twarzą symetrycznie nad mlekiem, z - jakby to powiedzieć - takim ułożeniem głowy, że jest na tej głowie więcej włosów... Poprzednio nie było to tak ujęte. Po wtóre kostium! Przedmówcy przeszkadza, mnie już nei tak bardzo - uznaję nawet, że ładnie koresponduje z czerwienią szminki, a już zdecydowanie lepszy jest taki, niż ten poprzedni - karawaniarski, czarny, wieloramiączkowy. Myślę, że ogólnie byłoby lepiej zasymulować że panna jest goła (czyli ubrać ją w coś koloru ciałą, albo rozebrać, skoro na zdjęćiu i tak nic z części newralgicznych jej nie wystaje), ale jeśli się nie da i miałbym wybierać pomiędzy ubiorami - wolę ten, niż poprzedni.
Po drugie rekwizyty - jak się okazuje są bardzo ważne. Nie tylko jest ich więcej, czyli są gęściej upakowane stwarzając wrażenie gęstszej tekstury niż te parę rachitycznych jabłek; są też ciekawsze graficznie niż tamte. Nie owijając w bawełnę powiedziałbym tak: płatki kwiatów z poprzednich zdjęć wyglądają słabo i są wymoczkowate, kwiatki z ostatniego mają substancję.
Poeksperymentowałbym z ułożeniem włosów - nie jestem do końca przekonany, czy ta czarna plama obok twarzy jest akurat dobra, czy może byłoby lepiej bez niej. Po kolejne, choćby dla samego eksperymentu i zobaczenia jak wyjdzie spróbowałbym ustawić modelkę tak, aby nad głową miała więcej wody (tzn. jakby podkurczyła nogi w wannie), i miałą tam parę kwiatków, a nie od razu ścianę. Być może nie wyszłoby to naturalnie - na ogół w wannie leży się włąśnie opierając głowę o ściankę wanny - ale może właśnie graficznie wyszłoby to lepiej.
Jak widać brunetki z wyrazistszym makijażem na razie lepiej się sprawdzają w wannach - a przynajmniej u Ciebie jak dotąd lepiej wychodzą.
Cóż.
Czerwony kostium w centrum
Zrób eksperyment i skopiuj kwiaty z innej części zdjęcia i zakryj tą czerwień.
Żeby nie było. Ta fota jest znacznie lepsza od poprzednich "wannowych"
Po prostu czerwona plama w centrum przyciąga wzrok (według mnie) zbyt mocno
Mi przeszkadza nie tyko czerwony. Modelka powinna zdjęć obrączkę, bransoletkę i ten czerwony stanik, body czy co to tam jest.
Wsadzaj je tam w samych majtkach, najlepiej cielistych.