PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Zachód w Zachodnich

krunz
24-01-2020, 23:12
Hej,

Byłem w zeszłym miesiącu i już mi się tęskni :)

1.
35839

2.
35840

3.
35841

moshica
27-01-2020, 10:02
Aleś "miodowo" posłodził krunz tymi pastelami ;-)
Jak na tatromaniaków przystało, jedynka wysuwa się za sprawą emocji pierwszego planu i tego co się w dali dzieje.
Dwójka i trójka to wytchnienie i miłe zakończenie dnia po tatrzańskiej wyrypie....

krunz
27-01-2020, 14:33
Aleś "miodowo" posłodził krunz tymi pastelami ;-)
Jak na tatromaniaków przystało, jedynka wysuwa się za sprawą emocji pierwszego planu i tego co się w dali dzieje.
Dwójka i trójka to wytchnienie i miłe zakończenie dnia po tatrzańskiej wyrypie....

Dzięki. Pięknie opisane sam bym tego lepiej nie podsumował :)

Sebastianito
28-01-2020, 18:07
O ja... trójka fantastyczna. Dobra kompozycja kolory i kontrast. Bardzo przyjemnie sie oglada.

krunz
28-01-2020, 21:31
O ja... trójka fantastyczna. Dobra kompozycja kolory i kontrast. Bardzo przyjemnie sie oglada.

Dzięki za dobre słowo.

krop
08-02-2020, 16:48
Pięknie się działo, brawo.

krzysztofz24
09-02-2020, 22:36
Ogolnie to dla mnie te zdjecia to taka beczka miodu z lyzka dziegciu.
Najpierw zalety; Gory:-), dobra powazniej- kadry ok, zdjecia nie sa przeostrzone a jednak pelne detalu. Widac, ze to masz bardzo odbrze opanowane.
Na pewno 1 najbardziej mi pasuje. Najlepszy kadr i jest power swiatla. Mozn by dzielic wlos na czworo i dywagowac czy "przepalu" ciut nie opanowac, ale tak zeby byl kontrast.
Ale podsumowujac 1 ma wszystko. Monumentalny gorski kadr i wspaniale swiatlo.
Fajne tez efekty z dlugim czasem wychodza.

Rozumiem ze to przez mocny filtr szary robisz, czyli moga byc spore przeklamania kolorow. I tu wlasnie sie zblizamy do problemu tych konkretnych zdjec. Czyli przeslodzonych kolorow. Nie jakos strasznie ale jednak jest imho za slodko.
Na 2 i 3 jest lukier, ten pomaranczowy na 1 tez jakis taki slodki...

Czyli mamy soczysty gorski kawal miecha, polany lukrem. Nie pasuje mi takie zestawienie.
Zawsze z checia odpalam twoje gorskie zdjecia, bo temat bliski sercu.
Mam nadziej ze nie pojdziesz dalej ta slodko-landrynkowa droga w foto gorskiej. Nie wiem czy to moze troche przez warunki, czy zestaw matryca plus filtr szary takie cos daly, czy moze zla droga w obrobce. Ja bym w kazdym razie wolal gory bez slodkosci;-).

krunz
11-02-2020, 22:27
Pięknie się działo, brawo.

Dzięki :)

Ogolnie to dla mnie te zdjecia to taka beczka miodu z lyzka dziegciu.
Najpierw zalety; Gory:-), dobra powazniej- kadry ok, zdjecia nie sa przeostrzone a jednak pelne detalu. Widac, ze to masz bardzo odbrze opanowane.
Na pewno 1 najbardziej mi pasuje. Najlepszy kadr i jest power swiatla. Mozn by dzielic wlos na czworo i dywagowac czy "przepalu" ciut nie opanowac, ale tak zeby byl kontrast.
Ale podsumowujac 1 ma wszystko. Monumentalny gorski kadr i wspaniale swiatlo.
Fajne tez efekty z dlugim czasem wychodza.

Rozumiem ze to przez mocny filtr szary robisz, czyli moga byc spore przeklamania kolorow. I tu wlasnie sie zblizamy do problemu tych konkretnych zdjec. Czyli przeslodzonych kolorow. Nie jakos strasznie ale jednak jest imho za slodko.
Na 2 i 3 jest lukier, ten pomaranczowy na 1 tez jakis taki slodki...

Czyli mamy soczysty gorski kawal miecha, polany lukrem. Nie pasuje mi takie zestawienie.
Zawsze z checia odpalam twoje gorskie zdjecia, bo temat bliski sercu.
Mam nadziej ze nie pojdziesz dalej ta slodko-landrynkowa droga w foto gorskiej. Nie wiem czy to moze troche przez warunki, czy zestaw matryca plus filtr szary takie cos daly, czy moze zla droga w obrobce. Ja bym w kazdym razie wolal gory bez slodkosci;-).

Dziękuję za ciekawy wpis. Dziś już naprawdę niewielu ma na to czas i ochotę.
Mnie osobiście jedynka też najbardziej podchodzi. Wiało wtedy bardzo silnie i warunki zmieniały się dynamicznie. Postanowiłem skorzystać z ND2000 i dzięki temu powstał ten efekt welonu. Tak na marginesie nakręcanie metalowego filtru przy takim wietrze na mrozie - bezcenne ;)
Kolor faktycznie podciągnięty ale w moim odczuciu bez przegięcia. Przynajmniej na monitorze bo w telefonie wręcz bladawo.
2 i 3 to to już sam zachód. Zakolorowało niebo na chwilkę. Dosłownie kilka minut.
W sumie to ja też wolę bardziej surowe zdjęcia gór ale w tym konkretnym przypadku te ciepłe kolory okołozachodowe ładnie mi się komponowały. Poza tym staram się od czasu do czasu coś pozmieniać i nie przywiązywać się do jednego rozwiązania. Mam wręcz przekonanie, że za rzadko to czynię :)
Do zobaczyska gdzieś na tatrzańskim szlaku.