PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Siostry

Patryk546
24-01-2020, 10:58
Druga portretówka w moim wykonaniu. Nie, to nie jest ta sama osoba na 3 zdjęciach XD
1.35823
2.35824
3.35825

madebyzosiek
24-01-2020, 11:27
24-70 2.8 tak słabo Ci wypada, nawet na 3.2? Ostrość jest kiepska jak na to szkło. Nie wiem czemu lecisz na czasach 1/80, 1/125 czyli na granicy poruszenia, przecież możesz podnieść iso i spróbować uniknąć tego co na 1 zdjęciu, czyli ostrości nie wiadomo na czym... Oprócz tego na 1 obcięty stół, fatalne obrzeże tego stołu i krzywo, 2 mniej miejsca przed modelką niż za nią, taki efekt braku oddechu, ściana ostrzejsza niż postać, przykuwa więcej uwagi, 3 - drzewo z kolana, runna z głowy i lekko krzywo chyba... dbałość o szczegóły kadrowania wskazuje, że przed Tobą sporo trenowania ;)

ck_dezerter
24-01-2020, 12:41
Co do kadrowania, to Przedmówca powiedział wszystko, natomiast co do ostrości, mam wrażenie jakby była łapana raczej na tych ceglanych ścianach na 2 i 3, niż na twarzy modelki. Z technicznego punktu widzenia te ściany są "łatwiejszym" obiektem od wyostrzenia, niż twarz. Natomiast dlaczego tak wyszło, nie wiem. Może ostrość była łapana automatycznie albo był tryb af-c i po wstępnym złapaniu na twarz było "przekadrowanie". W trybie af-s ostrość jest zapamiętana, w trybei af-c oczywiście nie.
pozdrowienia!

Patryk546
24-01-2020, 13:01
No tu na automacie jechałem. Dopiero zaczynam zabawę z portretem, więc po to publikuje, wiem że są błędy

Teraz gromy sie posypią xDDD
4.35826
5.35827
6.35828

ck_dezerter
24-01-2020, 13:13
Aha, to sprawa jasna! Po prostu af ustawił ostrość na cegły, bo było mu "łatwiej" wykryć i ustawić. Jakbyś dał pojedynczy punkt af na twarz i af-s, to powinno było być znacznie lepiej. Ja automatu nie używam nigdy, bo ona działa zupełnie losowo.
pozdrowienia!

Patryk546
24-01-2020, 13:20
Czy w D750 jest możliwość jak w D3100 ustawiać przyciskiem punkty af (wybór punktów AF), a żeby automatycznie ostrzyło. Wiem, że jak przełączymy się na ekran LCD to tak można, ale czy na wizjerze też? Mam od niedawna puchę.

ck_dezerter
24-01-2020, 13:32
Tak, ustawiasz pojedynczy punkt af (chyba to jest oznaczone afs-s) i potem wybierasz ten punkt w wizjerze joystickiem. Możesz też to widzieć na ekranie z tyłu.

Patryk546
24-01-2020, 13:47
Racja. Skrót: przycisk przy wyborze AF + pokrętło i zmieniają się pola.

madebyzosiek
24-01-2020, 13:53
Na 4 nie ma wcale ostrości, bo jest poruszona, 1/100 przy 70 mm na 24 MPX jest ryzykowna prawie zawsze. 5 lepiej nie pokazuj modelce, nie będzie zadowolona, do tego ostrość znów jest na ścianie za nią. 6 chyba najbardziej trafiona, choć nos jest ostrzejszy od oczu... Nie wiem czy to są początki z portretem, czy z fotografią generalnie ;) Zacznij od opanowania swojego aparatu, bo tłumaczenie się automatem jest słabe... W automacie znacznie lepsze efekty osiągniesz porządnym smartfonem :)

Patryk546
24-01-2020, 13:55
Z portretem początki :)

madebyzosiek
24-01-2020, 13:57

Wcześniej też fotografowałeś w automacie?

Patryk546
24-01-2020, 14:00
7.35833

8.35835

madebyzosiek
24-01-2020, 14:24
Dwa kolejne poruszone zdjęcia... 7 bardzo, 8 trochę mniej... Zrób takie, które nie będą miały braków technicznych i wstaw ;)

Jarkod
24-01-2020, 18:19
O ostrości już inni pisali - nie ma jej nigdzie.
1. Przepalona twarz i szalik. Waląca się ściana po lewej.
2. Surówka, dopiero po obróbce do czegoś by się nadawało, ale ta ostrość... No i zniekształcenia obiektywu (poduszka).
3. Chyba jedyne w którym jako tako trafiłeś z ostrością, ale szału nie ma. Od góry chyba zbyt mocny filtr połówkowy (dziwnie czarne gałęzie). Generalnie wygląda to na nieudaną próbę ratowania zdjęcia przez konwersję do czarno-białego.
4. Balans bieli i przepały na ręce.
5. Przepały na szaliku.
6. Pewnie było zimno i stąd różnica w kolorze rąk i twarzy, ale jest i to bardzo widać.
7. Balans bieli i możliwe przepały.
8. Przepalone czoło, policzki i broda. No i balans bieli.

Generalnie to zdjęcia do przejrzenia, analizy co i dlaczego poszło nie tak i do kosza.

fotouśmieszek
24-01-2020, 19:07
Ja na Twoim miejscu bym obejrzał <instrukcję obsługi> Szczegolnie autofokus,punkty,co to AFS itepe a wtedy i portret Ci się poprawi.Widać,ze dobrze chcesz ale aparat nie wie o tym do końca.

Życzę sukcesow:)

black70
24-01-2020, 22:53

Coś mi się tu nie zgadza, albo jest to jakaś prowokacja. Patrząc na zamieszczone tutaj zdjęcia, to widać, że są to początki wszystkiego, czyli pierwsze kroki z fotografią. Ale widzę, że nie od wczoraj jesteś tu na forum i nawet się udzielasz. Więc moim zdaniem przynajmniej podstawy powinieneś mieć opanowane, jak ostrość, kadrowanie, światło, oraz obsługa aparatu. Lecisz na automacie? Serio? Mając już taki sprzęt?

cybulski
25-01-2020, 09:32
Na pewno takie podstawy jak ostrość a może i kompozycja, łatwiej będzie nad tym zapanować bezlustrem. Skoro to początki przygody to zmień sprzęt na bezlustro zupełnie. Lustro ewidentnie nie jest dla Ciebie i jak widać początkującym ciężko osiągnąć efekt nawet na poziomie iphona.

- - - - kolejny post - - - - - -

Druga sprawa, to widać, ten zoom jest średni albo coś z nim nie tak. To było widać już wczesnej gdy coś wkleiłeś. Jak dla mnie to ewidentnie słabe szkło bez żadnej plastyki nie nadające się do portretu a może i do niczego w 2020.sory za ostry wpis ale im szybciej utniesz przygodę z tym sprzętem tym lepiej dla Ciebie to wyjdzie.

madebyzosiek
25-01-2020, 10:07
cybulski zabawne te Twoje teorie są... Co niby bezlustro zmieni w zakresie braku umiejętności związanych z podstawami? Bezlustro na automacie robi coś lepiej? Zoom reporterski standardowy do bezlustra zrobi lepsze zdjęcie na 32 mm? Proszę Cię... Jak mamy mieć sprzęt ułatwiający zrobienie portretów, to ja proponuję P30 Pro... AI samo stwierdzi że chodzi o portret, algorytm wykryje twarz, inny rozmyje tło i będzie miód ;)
Oczywiście że Nikkor 24-70 średnio nadaje się do portretów, na 70 2.8 można coś kombinować i jak z kalibracją jest wszystko ok, to efekty są dobre, nawet w 2020 roku. Ale może zamiast zmieniać system polecić koledze 85 1.8G, lub Tamrona 85 1.8 VC? Da to większy efekt niż bezlustro ze standard zoomem... ;) No i uzupełnienie braków w podstawach, zrezygnowanie z automatów... W tym bezlustro też nie pomoże...

cybulski
25-01-2020, 11:16
Zmieni. Kolega włączy wykrywanie oka i twarzy. Jeden element będzie miał załatwiony od razu. Drugi element to dobre dostrojenie szkła z AF matrycy. Autorze wątku olej ten sprzęt i kup bezlustro. Będzie Ci łatwiej i nie będziesz walczyć że zbyt wieloma zmiennymi na początku drogi.

Każde bezlustro zaczynając od tych starych Fuji czy Sony najtańszych już ma wykrywanie twarzy i oka. Generalnie działa to poprawnie. To bardzo dużo zmienia w technice robienia fot ludziom. Nie słuchaj luszczankowcow, sam nim też jestem, ale mam też bezlustro i znam bdb roznice.

black70
25-01-2020, 11:24
Jeśli już mowa o trybach automatycznych, to są tzw. programy tematyczne. W tym jest też tryb "portret". Nie wiem, bo nigdy z tego nie korzystałem, ale w takim przypadku powinien się chyba sprawdzić i ostrzyć na postać, a nie np. na ceglany murek? Można również założyć, że w tym konkretnym przypadku uwalone jest szkło lub puszka (czujniki AF). Jeśli sprzęt jest OK, to niczego koledze na razie nie polecajcie oprócz nauki.

cybulski
25-01-2020, 11:38
Nikon d750 z tego co kojarzę nie ma wykrywania twarzy w normalnym trybie i nie wiem jak w LV (chyba że się mylę). Więc umówmy się że nowsze narzędzia są lepsze nawet na trybie auto (jakkolwiek to się nazywa).

madebyzosiek
25-01-2020, 11:46
Każde bezlustro zaczynając od tych starych Fuji czy Sony najtańszych już ma wykrywanie twarzy i oka. Generalnie działa to poprawnie. To bardzo dużo zmienia w technice robienia fot ludziom. Nie słuchaj luszczankowcow, sam nim też jestem, ale mam też bezlustro i znam bdb roznice.

To ja koledze sprzedam Sony A6000, żeby się zniechęcił do fotografii skoro każde stare bezlustro takie super... Weź, bo Twoich porad to się czytać nie da... Co z tego, że mu wykryje oko, skoro zdjęcie poruszone będzie? ;) Na problemy techniczne zmiana sprzętu nie pomoże...

cybulski
25-01-2020, 11:56
To ja koledze sprzedam Sony A6000, żeby się zniechęcił do fotografii skoro każde stare bezlustro takie super... Weź, bo Twoich porad to się czytać nie da... Co z tego, że mu wykryje oko, skoro zdjęcie poruszone będzie? ;) Na problemy techniczne zmiana sprzętu nie pomoże...

Nie dyskutuje z tym, ze autor wątku nie opanował podstaw. Zagailem o sprzęcie, który na start będzie łatwiejszy dla nowicjusza wydaje się.

morzon
25-01-2020, 11:58
24-70 spokojnie się nadaje do portretów, jedynie co to możemy nie mieć bardzo rozbebłanego tła, ale to wcale nie jest obowiązkowy element tego typu zdjęć, to jedna z opcji, z której nie trzeba korzystać jak nie chcemy. O dziwo można zrobić dobry portret z większą GO, polecam sprawdzić ;)

A co do zmiany na bezlustro żeby mieć wykrywanie oka to... aż szkoda strzępić. Jak ci ludzie wczesniej się nauczyli robić foty i portrety? Naprawdę nie wiem.

madebyzosiek
25-01-2020, 11:59
Nie dyskutuje z tym, ze autor wątku nie opanował podstaw. Zagailem o sprzęcie, który na start będzie łatwiejszy dla nowicjusza wydaje się.Autor twierdzi, że nie jest nowicjuszem (choć zdjęcia tego nie potwierdzają), a łatwiejsza będzie aplikacja w smartfonie... Zamiast wtopić kolejne kilka tysia może lepiej kupić porządne szkło i czegoś się nauczyć? Sam pomyśl...

Patryk546
25-01-2020, 13:01
Spokój panowie, tak jechałem na automacie. Przestawiłem tryb więc teraz będzie ok.
Fotografowałem krajobrazy, a to dopiero druga sesja portretowa, także różnica jest duża, dodatkowo przesiąść się z D3100 na D 750 to też nie mała różnica. Więcej funkcji i trzeba się przyzwyczaić. Ciężko w 1 sesje opanować całość i już na drugiej robić zdjęcia jak np Andrzej Car.

Modelką zdjęcia się nawet spodobały, no nie siedzą w tym latami więc nie wykrywają tyle błędów ile ludzie, którzy się na tym znają.
Na pożarcie nikozaurom wyślę kolejne fotki:

10.35845
11.35846

Panowie, ok poruszenie, brak ostrości. Jak chcecie pomóc to nie drążcie w kółko tych samych błędów, a mówicie co innego, żeby jak najbardziej jakościowa była pomoc.

2pompony
25-01-2020, 13:18
jechałem na automacie. Przestawiłem tryb więc teraz będzie ok.

Nie będzie OK, nie łudź się. A patrząc na Twoje zdjęcia powiedziałbym nawet, że będzie gorzej, bo będziesz miał do opanowania więcej rzeczy: od ustawień początkowych, które robi się przed sesją, aż po ustawienia w momencie pstrykania.

A jeśli uważasz, że przełączenie trybu z jednego na inny zrobi lepszą kompozycję czy lepszy kadr, to znaczy, że oceniałem Cię wyżej niż powinienem. Być może to pokłosie słuchania wyjątkowo mądrych rad w rodzaju kup bezlustro, a od razu będzie lepiej...

Po prostu trzeba poznać sprzęt i wiedzieć na jaką automatykę możesz sobie pozwolić, a na jaką nie, w zależności od tego co chcesz osiągać; niektóra bardzo pomaga, inna szkodzi.

madebyzosiek
25-01-2020, 13:31
Panowie, ok poruszenie, brak ostrości. Jak chcecie pomóc to nie drążcie w kółko tych samych błędów, a mówicie co innego, żeby jak najbardziej jakościowa była pomoc.

No ale jaką inną radę chcesz uzyskać, skoro na zdjęciu 10 ostra jest ręka na łańcuchu zamiast twarzy, a 11 jest poruszone? No przecież to bez sensu. Wyeliminuj podstawowe błędy, to będzie można mówić o reszcie, jak chociażby żółtaczka, charakterystyczna dla D750, której ni jak nie poprawiasz ;)

Po prostu trzeba poznać sprzęt i wiedzieć na jaką automatykę możesz sobie pozwolić, a na jaką nie, w zależności od tego co chcesz osiągać; niektóra bardzo pomaga, inna szkodzi.

Dokładnie. Musisz znać swój sprzęt, wtedy nie będzie 11 zdjęć z tymi samymi problemami...

PM.M
25-01-2020, 16:29
Patryk, a może zapisz się na jakiś kurs/warsztaty. Nie wiem co polecać w Bydgoszczy, ale masz na razie zacięcie, to jak dobrze trafisz z prowadzącym, to możesz się nauczyć wiele.

jo44
25-01-2020, 16:34
Modelką zdjęcia się nawet spodobały (...) a mówicie co innego, żeby jak najbardziej jakościowa była pomoc.
No dobrze, to ja powiem co innego: kup sobie słownik ortograficzny języka polskiego bo tego czytać się nie da.

raziel79
25-01-2020, 18:04
Z technicznego punktu widzenia nie masz opanowanych podstaw obsługi aparatu. Od tego zacznij. Masz instrukcję obslugi aparatu, weź ją do ręki i przejdź przez nią z aparatem w ręku. Dowiesz się o nim wszystkiego co potrzebujesz na początek.
Nie zmieniaj na bezlustwrkowiec bo aparat masz bardzo dobry. Zapomnij o programach tematycznych, te są dla kompaktów. :-) korzystaj z jednego z trybów półautomatycznych lub M.
Skoncentruj się na łapaniu ostrości i parametrach zapewniających nieporuszone, ekspozycyjnie poprawne zdjęcie. Spróbuj portretować na ogniskowej 85mm, przysłona 5.6, migawka minimum 1/125s. Operuj ISO aby wyrównać ekspozycję. Ustaw pojedynczy punkt AF na oko i tak zacznij portretować.
Dalej już będziesz eksperymentował co da Ci oczekiwany obrazek.
Najważniejsza jest kwestia technicznej poprawności ekspozycji i ostrość.
Nieostry portret ja osobiście wywalam do kosza. Ostrość to podstawa.
Dalej popracujesz nad kadrowaniem.

bomkallo
25-01-2020, 21:07
Ja bym zaczal od portretu baterii, bo na tyle strzalow zadnego trafionego to az dziwne (nawet jak na automat), no chyba ze naprawde czasy takie dlugie (meta zginela z ostatnich plikow). Pamietaj swieta zasade, bazowo lepiej miec nieporuszone zaszumione, czyli pozostal w tobie strach przed wysokim ISO z poprzedniej puszki :)

Patryk546
25-01-2020, 22:43
Ortograficzny powiadasz hmmm... Ja tam błędów orto. nie widzę, no chyba, że do czegoś innego służy ten słownik....

Tak, w D 3100 było słabe ISO.

jo44
25-01-2020, 23:43
U nas się mówi (i pisze): "Modelkom zdjęcia się nawet spodobały...", no ale ja jestem z małego miasta.
U Was, w wielkim świecie, mówi się inaczej.

PM.M
25-01-2020, 23:48
Widać są bardziej -ą i -ę. ;-)

2pompony
26-01-2020, 10:20
Jestę fotografę, dlatego błendów nie widzem...

Kiedyś, przed wysypę madek 500+ myślałę, że to taki żart i że trudno będzie znaleźć osobem, która tak robi. Dożyłę czasów, naprawdę, tfu, na prawdem.

fotouśmieszek
27-01-2020, 19:08
Zeby bylo smieszniej,to d750 ma opcję nastawiania na oko.Pisalem,zeby obejrzeć instrukcję ;) ;) ;) przy okazji: https://forum.nikoniarze.pl/threads/289663-D750-ostrzenie-na-oko

Jacek_Z
27-01-2020, 22:14
Patryk, a może zapisz się na jakiś kurs/warsztaty. Nie wiem co polecać w Bydgoszczy, ale masz na razie zacięcie, to jak dobrze trafisz z prowadzącym, to możesz się nauczyć wiele.
Ma, przy Muzeum Fotografii ma kursy, uczę tam. http://www.baf.byd.pl Roczny kurs sie zaczął już w październiku, zaraz drugi semestr. Ale to kurs dla zaawansowanych, a Patryk raczej powinien pójść na miesięczny kurs "mam lustrzankę", taki dla małozaawansowanych i początkujących. http://www.muzeumfoto.byd.pl/id,454/mam-lustrzanke Co jakiś czas jest nowa edycja, trzeba pytać, na stronie www jest telefon. Albo obserwowac na fejsie https://www.facebook.com/bydgoska.akademia.fotografii/

Problemem nie jest sprzęt, a brak wiedzy. Oczywiście D750 ma dobre wysokie ISO, ale trzeba wiedzieć kiedy czego mozna użyć, jakie są ograniczenia. Jeśli początkujacy zaczyna nową dla siebie tematykę (portret) na sprzęcie, którego nie zna i w dodatku robi sesje w kiepskim oświetleniu (część zdjęć to zdjęcia nocne w sztucznym świetle), nie panuje nad modelkami, oświetleniem to prosty przepis na katastrofę. Za dużo problemów naraz. Nie ogarniesz tego. Zwolnij tempo, nie pstrykaj bez sensu.
Portrety rób w trybie A, na początku rób sesje w dobrym świetle (czyli wyłącznie naturalnym, zapomnij o żarówkach, ciemno i nie zapanujesz nad kolorem i przepałami), ISO niskie, ale takie by nie poruszyć zdjęcia, czyli raczej czasy nie dłuższe niż 1/125.

myrele
27-01-2020, 23:25
Zeby bylo smieszniej,to d750 ma opcję nastawiania na oko.Pisalem,zeby obejrzeć instrukcję ;) ;) ;) przy okazji: https://forum.nikoniarze.pl/threads/289663-D750-ostrzenie-na-oko

Znaczy w D810 tez to dziala? Jutro sprawdze :)

bomkallo
28-01-2020, 12:58
Instrukcja nie opisuje tego jako oko, tylko jako wykrywanie twarzy, a zapewne czesto kreci sie wokol oka bo wiadomo, kontrast i algorytmy :) Sprawdzalem af-c w 3d i tez krecil sie wokol oka, no ale za malo bylo prob, zeby ocenic faktyczna efektywnosc w tym przypadku.

fotouśmieszek
09-02-2020, 19:08
Wykrywanie twarzy to juz jest w d610.Wiem bo mam. A w d750 jest precyzyjnie na bliższe rzęsy.Z tym ze śledzenie to nie jest ale w studio jest OK.Natomiast zdumiewajace jest ze Autor wątku nie ma ostrych fotek na swoim sprzęcie,ktory wręcz zmusza fotografa do ostrych zdjęć ;) ;) ;) Moze to taka zabawa...