Zobacz pełną wersję : Antropologia Kultury - badanie Forum Nikoniarze
Szanowni Nikoniarze,
Nazywam się Ireneusz Badura i obecnie jestem studentem IV roku Etnologii i Antropologii Kultury, na UW. Chciałbym prosić Was o pomoc w pracy zaliczeniowej na przedmiot „Współczesne metody badań etnograficznych”. Muszę przeprowadzić badania etnograficzne społeczności online.
Czym jest Antropologia Kultury?
- Antropologia Kultury stara się opisywać społeczne i kulturowe różnice w świecie, ale kluczową częścią każdego projektu antropologicznego jest też skonceptualizowanie i zrozumienie podobieństw między systemami społecznymi i relacjami międzyludzkimi.
Chciałbym prosić Was o przemyślenia na temat społeczności forum, relacji między użytkownikami, refleksji na temat kultury Forum. Czym dla Ciebie jest ta społeczność? Jakie zależności w niej widzisz? Jaka jest organizacja Forum, jakimi prawami się rządzi, kim się czujesz jako użytkownik? Jaka jest Twoja historia jako użytkownika?
Bardzo dziękuję za wszystkie wpisy, Administratorów proszę o wyrozumiałość i również proszę o wypowiedzi z Waszej perspektywy.
Badanie będzie przedstawiane wyłącznie na zajęciach i nie służy żadnej publikacji. Mam nadzieję, że dzięki tym wypowiedziom wzajemnie zrozumiemy siebie jako użytkowników Forum Nikoniarze.
Z poważaniem,
Ireneusz Badura
Wypowiem się, ale na końcu.
Bardzo jestem ciekaw tej oceny wzajemnych relacji, refleksji na temat kultury na forum itp. A właściwie tego, czy da sie z tego wyciągnąć wnioski służące poprawie.
Rafał_Sz
21-01-2020, 10:05
Lepiej by pasował temat "upadek relacji międzyludzkich w dobie mediów społecznościowych".
To tak w wielkim skrócie. ;)
Wypowiem się, ale na końcu.
Bardzo jestem ciekaw tej oceny wzajemnych relacji, refleksji na temat kultury na forum itp. A właściwie tego, czy da sie z tego wyciągnąć wnioski służące poprawie.
Wątek nie cieszy się dużą popularnością, może mógłbyś coś powiedzieć na wstępie, jak to wygląda od strony moderatora?
wydaje mi się, że najlepiej będzie jeśli w tym wątku zadasz konkretne pytania na które mozna odpowiedzieć. Wtedy moze łatwiej będzie się uzytkownikom zmobilizowac, niz tak samemu z siebie elaboraty tu trzaskać.
Kilka konkretnych pytań na które da się odpowiedzieć w 2-3 zdaniach. To powinno uruchomić ludzi szybciej - tak mi się wydaje :)
Lub zapodac pytania w formie przemyślanej ankiety. Wówczas myślę, przy statystycznej próbce, ładnie będzie widać wpływ odziaływań i zachowań międzyludzkich w badanym temacie....Zatem prosimy o ankietę ;-)
Wszystko na temat:
https://forum.nikoniarze.pl/threads/301445-Incydent-z-grupy-Nikoniarze-na-FB
Czym dla Ciebie jest ta społeczność?
Zbieraniną przypadkowych osób. Guilty pleasure.
Jakie zależności w niej widzisz?
Normalne - inaczej traktuja się ci znający w realu, tworza się też grupki o współnych zainteresowaniach, ideologiach itd Często to zbiory niezwiazanych ze sobą bytów(podforum, wątków, działów).
Jaka jest organizacja Forum, jakimi prawami się rządzi?
Fatalna, przypomina organizację jakiejś korpo - nie logiczne zmiany, zasłanianie się statystykami odwiedzin xD (z tego mam największą bekę). Wywolywanie konfliktów, nie reagowanie na agresje, zwlekanie z moderacją - czekanie na samoistne wyciszenie.
kim się czujesz jako użytkownik?
Nikim. Na forum liczy się bełkot i ci belkotliwi mają nieograniczone swobody tutaj - przykład Cybulskiego.
Poza tym odrzuca mnie przyzwolenie dla obrażania i to także takiego na granicy prawa. Ile osób poznało historię np Tomfuta? Dlaczego po tym co robi(ł)moze pisać swobodnie na canonboardzie a tutaj jest wciąż(nieudolnie) banowany?
Normalne - inaczej traktuja się ci znający w realu, tworza się też grupki o współnych zainteresowaniach, ideologiach itd Często to zbiory niezwiazanych ze sobą bytów(podforum, wątków, działów).
Fatalna, przypomina organizację jakiejś korpo - nie logiczne zmiany, zasłanianie się statystykami odwiedzin xD (z tego mam największą bekę). Wywolywanie konfliktów, nie reagowanie na agresje, zwlekanie z moderacją - czekanie na samoistne wyciszenie.
Nikim. Na forum liczy się bełkot i ci belkotliwi mają nieograniczone swobody tutaj - przykład Cybulskiego.
Poza tym odrzuca mnie przyzwolenie dla obrażania i to także takiego na granicy prawa. Ile osób poznało historię np Tomfuta? Dlaczego po tym co robi(ł)moze pisać swobodnie na canonboardzie a tutaj jest wciąż(nieudolnie) banowany?
Bardzo dziękuję za odpowiedź, Twoje opinie powinny posłużyć moderatorom do zmiany tego forum na lepsze.
cybulski
25-01-2020, 11:52
Co przez to rozumiesz co napisałeś o mnie. Proszę o konkrety.
- - - - kolejny post - - - - - -
Wątek który wcześniej podlinkowałeś, IMO niepotrzebnie tutaj, został zamknięty i z tym nie mam problemu. Uważałem za słuszne wyciągnięcie tego na wierzch i dlatego był wpis. To że ze mną się nie zgadza jakąś część forum to nie znaczy, że można personalne wycieczki robić jak kolega AF.
wydaje mi się, że najlepiej będzie jeśli w tym wątku zadasz konkretne pytania na które mozna odpowiedzieć. Wtedy moze łatwiej będzie się uzytkownikom zmobilizowac, niz tak samemu z siebie elaboraty tu trzaskać.
Kilka konkretnych pytań na które da się odpowiedzieć w 2-3 zdaniach. To powinno uruchomić ludzi szybciej - tak mi się wydaje :)
Słuszna sugestia, zbyt ogólnie napisałem. Ankieta nie jest najlepszym środkiem badań, więc może lepiej jak zadam kilka bardziej konkretnych pytań.
1. Demografia Forum,
do moderatorów - Czy dysponujecie statystyką ile jest kobiet wśród użytkowników?
Z moich obserwacji wynika, że grupa jest zdecydowanie męska.
2. Jaka jest hierarchia użytkowników, z Twojego punktu widzenia?
3. Dlaczego jesteś użytkownikiem Forum, jak się nim stałeś?
4. Co jest dla Ciebie największą wadą, a co zaletą Forum?
5. W czym najbardziej Forum Ci pomogło?
1. Demografia Forum,
do moderatorów - Czy dysponujecie statystyką ile jest kobiet wśród użytkowników?
Z moich obserwacji wynika, że grupa jest zdecydowanie męska.
Każde forum ma cechy wspólne. takie jak zrzeszanie ludzi o konkretnych zamiłowaniach, pasjach itd.
Co do współczynnika płci to myślę że znajdziesz fora typowo zdominowane przez kobiety. Jednak z doświadczenia więcej mężczyzn niż kobiet ma jakieś hobby i zainteresowania które wpasowują się w taką formę przynależności, stąd pewnie ta dominacja.
Jednak warto byłoby sprawdzić te informacje w oparciu o jakieś statystyki.
2. Jaka jest hierarchia użytkowników, z Twojego punktu widzenia?
Wszystko to co pisze jest mocno subiektywne. Ale na sporo rożnych portalach siedzę, przez wiele lata prowadziłem też własny.
Ogólnie jakby tak wszystko uprościć to można wytypować kilka grup.
1.Administracja.
2.Stali bywalcy.
3.Okresowcy.
4.Jednostrzałowcy
3. Dlaczego jesteś użytkownikiem Forum, jak się nim stałeś?
Szukanie konkretnych odpowiedzi na konkretne pytania związane z tematyką która mnie interesuje.
Weryfikacja wiedzy i jej poszerzanie w wraz z rozwijaniem pasji.
Dziele się wiedzą i dyskutowanie o nowościach i zmianach związanych z tematyką forum.
4. Co jest dla Ciebie największą wadą, a co zaletą Forum?
Największa zaletą jest uzyskanie konkretnych informacji związanych z daną tematyką forum która pomaga zwłaszcza na początku przygody.
Szybkie opinie na temat swoich prac, sugestie odnośnie swoich przykładów. Takiej formy oceny nie uzyskasz z książek i innych pomocy.
Mniej oficjalne i bardziej kameralne jak portale społecznościowe.
Wady:
To jak w każdej grupie i społeczności, jest jakiś standard do którego się sprowadzasz, na pewnym etapie forum daje dużego kompa w rozwoju później może być hamulcem w *indywidualizmie. Tutaj odnoszę się tylko do portali związanych ze sztuką lub np taką fotografią.
5. W czym najbardziej Forum Ci pomogło?
W moim przypadku to w sumie bardzo dużo mi pomogło zwłaszcza mój portal. Dzięki któremu poznałem ludzi z którymi współpracuje lub utrzymuje bardzo dobre stosunki prywatne.
Mogłem przebudować całe życie, zmienić kraj, prace, zajęcia i hobby. Do tego nawiązałem znajomości z ludźmi z rożnych branży, programiści, graficy. Lab drukarnie prezesi itd. Najzabawniejsze że dzięki portalowi który nie miał nic z taką tematyką wspólnego.
Moim zdaniem to od nas zależy czy potrafimy wykorzystać potencjał rzeczy i miejsc w których się znajdujemy. Jak widać forum może być toksycznym miejscem gdzie ludzie się kłócą i się obrażają o jakieś głupoty z różnych powodów.
Może być też skarbnicą konkretnych informacji które można weryfikować analizować i te mieć dobry punkt odniesienia.
Zdecydowanie ułatwia to życie w wielu aspektach. Może być też świetnym miejscem do zawierania bardzo dobrych znajomości na stopie prywatnej i biznesowe.
To tak z moich odczuć bo jak dobrze pamiętam to najstarsze forum jakie pamiętam jest z 1999 roku.
Pozdrawiam