PDA

Zobacz pełną wersję : D750 + SB-900 + dwie zdalnie wyzwalane lampy - Yongnuo YN968N/YN-685?

Raspberry
17-01-2020, 14:17
Cześć!

Pracuję na D750 z lampą SB-900.
Chciałbym podczas reportażu weselnego spróbować pracy z dodatkowymi dwiema lampami zdalnie wyzwalanymi wykorzystując do tego sprzęt, który posiadam.
Zastanawiam się czy kupić dwie lampy Yongnuo YN968N lub Yongnuo YN-685, które już mają wbudowany odbiornik radiowy i wyzwalać je SB-900 na stopce D750 - czy do tego zestawu będę musiał dokupić dodatkowo wyzwalacz RF-622N?
Czy druga opcja i kupić trzy wyzwalacze RF-622N i dwie lampy od Yongnuo bez wbudowanego wyzwalacza?
Co byście podpowiedzieli? Jak najlepiej skompletować taki zestaw? D750 + SB 900 + dwie zdalnie wyzwalane lampy?

Pozdrawiam!

Sowa80
14-02-2020, 15:46
Podbijam, też jestem ciekaw. Chciałbym połączyć 4 lampy na 4 statywach i móc je wyzwalać zdalnie na dużych powierzchniowo Salach (Studniówki/Duże wesela) Do tego jednocześnie chciałbym móc korzystać z lampy założonej na aparacie. W zależności od sytuacji moja lampa plus tamte 4. Lub sama moja lampa błyska, lub same tamte cztery.

Jednoczesnie potzebuje zestawu dwie parasolki z wyzwalaczami i parasolkami do zdjec portretowych plener + mini studio. Model + Tło obsługującego HSS.

Ktoś coś pomoże sie odnaleźć?

OjTam
14-02-2020, 15:57
Potrzebujecie nadajnika z budowaną stopką. Na lampy zdalne sugerowane coś z wbudowanym odbiornikiem.
Sugerowałbym Navigator X+ (ta nowsza wersja, nie miałem, ale sądząc po zdjęciach jest wygodniejsza w obsłudze niż starszy X. A do X2 lampy nie podłączy- brak stopki.) oraz S60N.

Sowa80
14-02-2020, 16:16
Czyli do swojego N D750 potrzebuje Navigatora X+ aby założyć na Niego SB900. A za pomocą Navigatora X+ połączyć się z wbudowanymi nadajnikami w lampach lub ich wyzwalaczami?

Gdy chcialbyam aby pozostale 4 lampy były tanie, najlepiej z Yongnuo, to da sie polaczyc z Navigatorem X+ oraz SB900 na nim. Jezeli tak to ktory model lampy wziac z wbudowanym nadajnikiem czy z zewnetrznym?

OjTam
14-02-2020, 16:18
Żadne. YN + odbiornik wyjdzie więcej, niż S60N.

Co do pierwszego pytania: Tak.

Możesz też YN622N + 4x YN685 użyć. Tylko jak wtedy będzie ze sterowaniem na czuja, nie wiem.
Do tego Navigator X ma większą kompatybilność: od lamp manualnych (60Basic) za 300 zł po plenerowe potworki 600Ws i lampy studyjne.

Sowa80
14-02-2020, 17:07
Żadne. YN + odbiornik wyjdzie więcej, niż S60N.

Co do pierwszego pytania: Tak.

Możesz też YN622N + 4x YN685 użyć. Tylko jak wtedy będzie ze sterowaniem na czuja, nie wiem.
Do tego Navigator X ma większą kompatybilność: od lamp manualnych (60Basic) za 300 zł po plenerowe potworki 600Ws i lampy studyjne.

Dziękuje serdeczniej Oj Tam za odpowiedzi.

Jednej rzeczy tylko nie rozumiem. Do SB 900 + Navigator X. nie opłaca się YN685 z wyzwalaczem. To jakie pozostałe lampy zakupić 4x do Navigatora X+ zeby to grało jak trzeba. (HSS i reszta JW.)

Druga sprawa jezeli przeniose sie z navigatorem i doradzonymi przez ciebie lampami na Nkonowskiego bezlusterkowca bedzie to wszystko smigac?

OjTam
14-02-2020, 17:12
No przecież pisałem. S60N (http://quadralite.pl/stroboss-lampy/273-quadralite-stroboss-60). Albo S60Basic (http://quadralite.pl/stroboss-lampy/381-stroboss-60-basic), jak TTL nie potrzebujesz. Basic ma obsługę HSS, ale tylko przez wyzwalacz.

Co do działania z bezlustrami, to mogę jedynie sugerować się opiniami z neta, że tak. Będzie działać.

Sowa80
14-02-2020, 17:27
Dzięki wielkie, przeoczyłem Strobosa.

Czyli szykuje sie na zakup Navigatora X+ do tego 4x S60N + 4X Statywy wraz z uchwytami :) Dziekuje seredecznie

Sowa80
14-02-2020, 20:08

Czyli szykuje sie na zakup Navigatora X+ do tego 4x S60N + 4X Statywy wraz z uchwytami :) Dziekuje seredecznie

Znalazłem taki wpis, akurat w temacie który najbardziej mnie interesuje czyli reportaż ślubny. Może coś doradzisz w tej sprawie:

5 sztuk lamp kupionych do reportażu ślubnego.

Zacznę od wad bo jest ich więcej:

Minusy:

- wspomaganie AF jest dużo wyżej niż powinno, więc nie jest zbyt pomocne choć AF działa trochę lepiej niż bez tego,
- punkty wspomagania AF widoczne na zdjęciach, jakby lampa nie nadążała gasić wspomagania na czas - skutek? Czerwona kropka i siatka na zdjęciach,
- lampa ma wbudowany nadajnik X, tylko, że ustawiając powyżej 1/200 aparat, mamy śliczny czarny pas dołem. Zawaliłem pierwszy taniec - trzeba lekko kadrować dół,
- lampy nawet przymałej mocy 1/16, 1/32 są w stanie błysnąć maksymalnie dwa razy. W analogach YN 560 III było tych błysków znacznie więcej,
- TTL w trybie wyzwalania pozostawia bardzo dużo do życzenia - właściwie jest bezużyteczny, dodatkowo, z racji przedbłysków mocno prądożerny. Baterie starczają na max dwie godziny pracy (odbiorniki też muszą coś jeść).
- kiepskie odbłyśniki (to białe coś), które po dwóch zlecenia mają problemy z wysuwaniem się, blokowanie mechanizmu i inne rzeczy, których w SB-900 po 9 latach nie spotkałem,
- zamocowana lampa ma luzy na boki, które sprawiają, że punkty AF potrafią świecić po lewej stronie kadru lub po prawej.

Plusy:

- lampa ma funkcje SB-900, ale jest mocno niedopracowana (choć wspomaganie AF to jakiś żart),
- montaż lampy z zakręcaniem nakrętki, fajne i sztywno trzyma lampę, która w sankach siedzi na sztywno.

Teu
14-02-2020, 20:29

Dobra opcja ale są lepsze. Więcej niżej.

Znalazłem taki wpis, akurat w temacie który najbardziej mnie interesuje czyli reportaż ślubny. Może coś doradzisz w tej sprawie:

5 sztuk lamp kupionych do reportażu ślubnego.

Zacznę od wad bo jest ich więcej:

Minusy:

- wspomaganie AF jest dużo wyżej niż powinno, więc nie jest zbyt pomocne choć AF działa trochę lepiej niż bez tego,
- punkty wspomagania AF widoczne na zdjęciach, jakby lampa nie nadążała gasić wspomagania na czas - skutek? Czerwona kropka i siatka na zdjęciach,
- lampa ma wbudowany nadajnik X, tylko, że ustawiając powyżej 1/200 aparat, mamy śliczny czarny pas dołem. Zawaliłem pierwszy taniec - trzeba lekko kadrować dół,
- lampy nawet przymałej mocy 1/16, 1/32 są w stanie błysnąć maksymalnie dwa razy. W analogach YN 560 III było tych błysków znacznie więcej,
- TTL w trybie wyzwalania pozostawia bardzo dużo do życzenia - właściwie jest bezużyteczny, dodatkowo, z racji przedbłysków mocno prądożerny. Baterie starczają na max dwie godziny pracy (odbiorniki też muszą coś jeść).
- kiepskie odbłyśniki (to białe coś), które po dwóch zlecenia mają problemy z wysuwaniem się, blokowanie mechanizmu i inne rzeczy, których w SB-900 po 9 latach nie spotkałem,
- zamocowana lampa ma luzy na boki, które sprawiają, że punkty AF potrafią świecić po lewej stronie kadru lub po prawej.

Plusy:

- lampa ma funkcje SB-900, ale jest mocno niedopracowana (choć wspomaganie AF to jakiś żart),
- montaż lampy z zakręcaniem nakrętki, fajne i sztywno trzyma lampę, która w sankach siedzi na sztywno.

Trochę błędów technicznych tutaj widzę, ale od początku.

Ilość błysków: na jakich akumulatorach błyskałeś (to ma ogromne znaczenie). Jak zależy Ci na serii to polecam Stroboss 60 Evo - bateria ogromna (starcza na cały ślub) w dodatku ładowanie pełnej mocy trwa ~1s.
Jakbym budował od zera set to wolałbym 2x stroboss V1 niż 4x 60 Evo. Wersja na bogato to 2/3x Reporter 200.
V1 nie ma już mocowania na zacisk - ma blokadę przekręcaną z bolcem kontrującym. Miodzio.
Lampa na aparacie / wspomaganie AF - daj spokój. Nie rób tak. ;)
TTL - j.w.
"Czarne paski" to czas synchronizacji dla błysku jak nie używasz HSS. KAŻDA lampa będzie tak miała. Jak włączysz HSS to "czarne paski znikną" ale za to tracisz mnóstwo mocy lampy.
SB-900 jest świetną lampą, ale jak na poważnie myślisz o błyskaniu radiowym to sprzedaj ją i zainwestuj w system godox/quadralite.

OjTam
14-02-2020, 20:44
Ta opinia z plusami i minusami jest przytoczona z opinii nt S60N z cyfrowe. Myk jest taki, że to dość stara opinia, dotycząca starszego softu w lampach, a tam dość sporo poprawione aktualizacjami było.

Co do V1 i R200, które Teu proponuje, pomysł dobry, ale budżet już inny. Skoro Sowa80 pisał o tanich lampach, pominąłem je. Może niepotrzebnie?

A propos braku synchronizacji... Jak się bawiłem, 1/8000 na zdalnym wyzwoleniu nie było problemem. :)

Teu
14-02-2020, 21:06
Kolega chce błyskać 4 lampami + sb-900. Przy sprzedaży tej ostatniej spokojnie by starczyło na x2/3 (w zależności czy jest promo) V1 lub reporter 200 + nadajnik X+ ("plus" ma mocowanie "na bolec", łączność bluetooth oraz - co najważniejsze- każdą grupę pod guzikiem co jest mega wygodne).

Wg. mnie opcja-killer względem innych.

A propos braku synchronizacji... Jak się bawiłem, 1/8000 na zdalnym wyzwoleniu nie było problemem. :)

Dokładnie tak. ;)

Sowa80
14-02-2020, 21:21
Ok, cena jest dla mnie ważna. Chciałem użyć 4 lamp w 4 rogach sal lub 2 rogach plus balkon dla klimatu na zdjęciach. A SB900 chcialbym uzywac tylko wtedy gdy będę chciał błysnąć tylko lampa z aparatu np dla uzyskania innych ciekawych kadrów lub przejscia na część sali/budynku gdzie ludzie konsumują żywnosć i napitek :D

Dodatkowo 2ie z tych 4rech lamp używałbym z parasolkami do zdjęć grupowych. Oraz do zdjęć na tle scianki/sciany na studniówkach. :D Myslalem też o użyciu wraz z parasolkami jednej lub dwóch lamp w plenerowych porterach. Mam zamysł w głowie tylko nie wiem jak to ugryźć żeby było dobrze. :D

Czyli wychodzi na to że wspomniany na samym początku zestaw nada sie do moich zastosowań?

OjTam
14-02-2020, 21:26
Nada się. A jak stwierdzisz, że czegoś Ci brakuje, to już będziesz sam wiedział czego. ;)
Czy to będzie V1, R200 czy A600TTL... Z NX+ obsłużysz. :mrgreen:

Teu
14-02-2020, 21:36
Do zdjęć grupowych 2x lampka z parasolką może być za mało, szczególnie że potrzebujesz stosunkowo dużego modyfikatora - aby światło było łagodne to myślę że okta 120cm z mleczną blendą przyczepioną byłaby w sam raz, ale do takiej to już reporter 200.

Jak chcesz jednak 4x stroboss 60 basic nie szczędź na akumulatorkach - czarne eneloopy, ew. białe ladda z Ikei (to dokładnie to samo co białe Eneloopy).

jamnik
14-02-2020, 22:06
Do zdjęć grupowych (około 30 osób) 2 lampy np. typu YN560 skierowane w sufit (z wysuniętymi odbłyśnikami) w zupełności wystarczą (ISO 200, f=5,6).
Jeśli zastosować białe parasolki odbijające (nie transparentne), to wydajność światła się zwiększa. Parasolki 120 cm. Sprawdzone wielokrotnie, z doskonałym skutkiem.

Sowa80
14-02-2020, 22:51
Jesteście wielcy. Dziękuje za rady. A powiedzcie mi jak z mojego zestawu uzyskać fajne zdjęcia portretowe oraz sylwetkowe jednej osoby lub paru osób na garażu samochodów ratowniczych w którym wpada światło dzienne przez bramę wjazdowa jednak wiele miejsc jest ciemnych. Jaki softbox zastosować? Prostokątny 120x80cm?, czy może oprzeć się na parasolkach? A może jakiś modyfikator który byłby użyteczny też w plenerze. Błyskałbym lampą SB900 lub S60N.

Czy myślicie ze lampa ledowa pierscienowa (światło ciagle) 55W 3500/5500 może zdać egzamin do oświetlenia porterówek?

Mam też możliwość użyc mocnych lamp ledowych przemysłowych do sceneri grupowych, tylko jak to zmiękczyc mam blendy materiałowe/ przescieradła może tym zaimprowizowac?

Teu
15-02-2020, 00:02
Jako fanatyczny przeciwnik światła ciągłego - stanowcze nie.
Na zachodzie (w USA szczególnie) światło ciągłe zyskuje coraz większą popularność (zwłaszcza rotolight) ze względu na pozorną łatwość obsługi - widzisz efekt.
Jednak ma jedną wadę - jest stanowczo za słabe.
Jakbyś chciał ledem oświetlić tak jak oświetlasz tym strobosem na mocy 1/1 to by oślepł po minucie. ;)

Sowa80
15-02-2020, 12:02
Rozumiem, a chałupniczo zanim wyposaże sie w system

SB900 na statywie po CLsie?

Teu
15-02-2020, 12:17
Da się, ale co zrobisz jak goście zaczną błyskać swoimi lampkami (telefony/aparaty) albo grajkowie będą mieli swoje oświetlenie migające? ;)
Ponadto w tak niekontrolowanych warunkach moim zdaniem nie warto ryzykować tak niepewnym błyskaniem. Co radio to radio.

myrele
15-02-2020, 12:27
Podepne sie do tematu
W lustrzance w slabych warunkach mozna wspomagac sie sie ta czerwona siatka z lampy do ustawienia af
W Z6 to nie dziala. Jest tylko zielone swiatlo z body, ale jest to srednio uzyteczne.
Jak to mozna ogarnac w bezlustrze? Istnieja jakies lampy, w ktorych dziala to wspomaganie z bezlustrem?

Teu
15-02-2020, 12:44
Nie.
Swoją drogą - nigdy nie miałem potrzeby wspomagania lampą. Zazwyczaj sprawę załatwia połączenie dobrego body (d750 i nowsze) i dobre szkło.
Szkło ma największe znaczenie.

myrele
15-02-2020, 13:58
Nie.
Swoją drogą - nigdy nie miałem potrzeby wspomagania lampą. Zazwyczaj sprawę załatwia połączenie dobrego body (d750 i nowsze) i dobre szkło.
Szkło ma największe znaczenie.

Hmm... mam Z6 ponad pol roku i wszedzie sobie radzi po za jedna sala balowa.
Jest tam oswietlenie ledowe. Jakies plutno na suficie nad nim ledy i spoty na srodku sali.
Ale fakt nie mialem natywnego obiektywu wtedy. Sigme art 50 mm i 18- 35 przez adapter, ktory wykorzystywalem na 35 mm.
Bede tam w sobote. Tez nie bede mial natywnego obiektywu, ale sprobuje z nikonem 24-70 2.8 przez adapter
Ps. Nikon D610 nie mial tam zadnego problemu z aefem

DaroD300S
15-02-2020, 19:58
Do zdjęć grupowych 2x lampka z parasolką może być za mało, szczególnie że potrzebujesz stosunkowo dużego modyfikatora - aby światło było łagodne to myślę że okta 120cm z mleczną blendą przyczepioną byłaby w sam raz, ale do takiej to już reporter 200.

Jak chcesz jednak 4x stroboss 60 basic nie szczędź na akumulatorkach - czarne eneloopy, ew. białe ladda z Ikei (to dokładnie to samo co białe Eneloopy).

Tak tylko z doświadczenia z "czarnymi"enelopami. Na początek sezonu 16 sztuk poszło do kosza. Wszystkie naładowane na full i wielkie moje zdziwienie po włożeniu 5 sztuk do SB-800 czas ładowania po błysku pełną mocą 10 s....... Stare białe też 5 sztuk czas ok. 2-3 s. Zabrałem się za sprawdzanie. Woltomierz, rezystor drutowy 0.5 ohma czyli obciążenie ok. 2 amperów. I znów wielkie zdziwienie, napięcie na świeżo naładowanych akku w przedziale 0.6 0.7 volta. Na wszystkich 16 sztukach. Na białych enelopach 1.0 do 1.1 volta. Dla ciekawości 4 sztuki poddałem procesowi "refresh" w ładowarce, niestety parametry pod obciążeniem te same.

Teu
15-02-2020, 20:35
A nie leżakowały Ci za długo nieruszane? Ja nigdy problemów z nimi nie miałem.

jajacek199
16-02-2020, 00:33
Tak tylko z doświadczenia z "czarnymi"enelopami. Na początek sezonu 16 sztuk poszło do kosza. Wszystkie naładowane na full i wielkie moje zdziwienie po włożeniu 5 sztuk do SB-800 czas ładowania po błysku pełną mocą 10 s....... Stare białe też 5 sztuk czas ok. 2-3 s. Zabrałem się za sprawdzanie. Woltomierz, rezystor drutowy 0.5 ohma czyli obciążenie ok. 2 amperów. I znów wielkie zdziwienie, napięcie na świeżo naładowanych akku w przedziale 0.6 0.7 volta. Na wszystkich 16 sztukach. Na białych enelopach 1.0 do 1.1 volta. Dla ciekawości 4 sztuki poddałem procesowi "refresh" w ładowarce, niestety parametry pod obciążeniem te same.

To samo z czarnymi Eneloopami mam - do kosza , natomiast białe , nawet dziesięcioletnie - idealne

madebyzosiek
16-02-2020, 00:48
Czarne Eneloopy nie lubią przerw...

Teu
16-02-2020, 09:35
Czarne Eneloopy nie lubią przerw...

Dokładnie tak.

Sowa80
26-04-2020, 08:18
Koronoakcja przesunała moje plany, pracowałem ostatnio na lampie quantum pt 300 z parasolka odbijajaca 185. Do tego światlo ciągłe modelujące poezja.

Mysle żeby pod reporterke slubna zakupic 4x Quadralite Stroboss 60N Nikon, + Wyzwalacz Quadralite X Plus dla Nikon + Quadralite Reporter S-holder uchwyt do akcesoriów studyjnych x2. + białe Eneloopy AA 1900 mAh 2100 cykli 4szt. x4.

Do tego zastanawiam się:
1. jak wielkie dwie parasolki odbijającą wziąć do grupówek?
2. jaką lampe studyjną (ze światłem modelujacym) dobrać żeby mogła smigać z Wyzwalaczem QX Plus oraz pozostałami lampali Q Strobos 60N? Chciałbym wykorzystać ten zestaw również do sesji.
3. Jaki statywy (jak najwyzsze solidne ale w cenie ktora mnie nie zniszczy polecicie do tych 4x Strobos 60N) oraz dodatkowy do lampy studyjnej. Chce jak najwyzej moc na sali weselnej umiescic lampy reporterskie w rogach sali zeby uzyskac efekt fajnej poswiaty. Dodatkowo wykorzystac je w plenerze. np stawiając za para młoda (poswiata).

Nadal mam sb900, nikon d750 x2 i jasne szkla typu S35 1.4.

Teu
27-04-2020, 17:12
Parasolki - na ślubach ludzie Ci to poprzewracają - raczej odbijaj od sufitu gołą lampe, ew. wyciągnij dyfuzorek w lampie.
S-holder - lepiej godox - to samo a taniej. Jak zdecydujesz się na błyskanie bez modyfikatora - odpuść sobie. Wkręć stopkę, która jest w zestawie w bolec statywowy 1/4" i wsuń lampę. Całość będzie stabilniejsza.
Baterie - Baterie Ikea ladda to so samo co białe enelopy / -50% ceny
Wyzwalacz Navigator X Plus - najnowsza generacja, nowy system blokady i nowy soft - ogólnie nie brałbym nic innego pod uwagę.
Quadralite UP! X 300 - jako podstawowa lampa studyjna daje rade - miałeś Quantuma 300 i moc była ok to tutaj jest tylko lepiej. Daje znacznie równiejsze światło (moc i kelwiny) niż stare Quantuumy. Jest tania, mała i kompatybilna z całym systemem godox.
Statywy - Quadralite Air 275. Tanio i pewnie. Nie widzę tutaj konkurencji.

Jakbyś miał więcej pytań to daj znać. :)

Sowa80
27-04-2020, 18:20
Ok czyli grupówki bede robil odbijajac od sufitu dwiema reporterkami. Lampy reporterskie postawiłbym bez modyfikatorów w 4rech rogach pomieszczenia. Zastanawiam sie czy wystarczy Air 275 czy lepiej Quadralite AIR 395. Rozmawialem z fotografem który korzysta z podobnego rozwiazania i techniki wykonywania zdjęć doradzal aby lampy umieszcac jak najwyzej to mozliwe.

Co do s-holdera faktycznie taniej wyjdzie wziąć godoxa do lamp reporterskich (x2 bedzue do zastosowań studyjnych, czy błyskania w plenerze). A co do wesel faktycznie wkrece stopke prosto na gwint statywu. :D

Zastanawiam się jeszcze nad tymi parasolkami. Mam doswiadczenie z odbijajaca parasolka jezeli chodzi o UP! X300 to mysle ze wystarczajaca bedzie 120cm odbijajaca srebna jako pierwszy najczestszy modyfikator. I dwie 80 lub 120 transparetne biale do zdjec w plenerze na godoxa do lamp reporterskich. Daj Teu znac co myslisz o tym?

Sowa80
27-04-2020, 20:36
Pomyslalem sobie ze wzialbym dwa Quadralite Air 395 - solidne pożyczane do grupówek i dla lampy studyjnej Q 300!

I dwa https://allegro.pl/oferta/studyjny-statyw-oswietleniowy-118-320-cm-1-4-817-7931760438 3 metrowe statywy które stałyby sobie w kątach sali.

Najbardziej chodzi mi zeby przyoszczędzić na czym się da
Co o tym myślicie?

Teu
27-04-2020, 21:08
Co do parasolek - nie pomogę. Pracuję zazwyczaj na różnorakich softboxach, mam minimalne doświadczenie z parasolkami.
Ale pewnie jest tak jak zawsze - im większy modyfikator tym lepiej. Im większy modyfikator - tym silniejsza lampa potrzebna. :)

Quadralite Air 395 - tutaj musisz dołożyć obciążenie. Lampka repo jest mała, ale spadająca z 4rech metrów może spowodować stały uszczerbek na zdrowiu, szczególnie u dzieci, które nie patrzą gdzie biegają.

kacperek
27-04-2020, 21:33
Wyzwalacz Navigator X Plus - najnowsza generacja, nowy system blokady i nowy soft - ogólnie nie brałbym nic innego pod uwagę.

Jak wygląda sytuacja z Navigator X2? Czy to jest najnowsza wersja czy coś starszego?

Teu
27-04-2020, 22:15
Navigator x - basic, poprzednia generacja
Navigator x2 - poprzednia generacja, większy, czytelny panel, więcej grup
Navigator X plus - najnowsza generacja, jak dla mnie najłatwiejsza obsługa (nowy soft), blokada na bolec a nie na zacisk (ogromny plus) i posiada komunikację bluetooth zatem chinole myślą pewnie przyszłościowo o komórkach i może komunikacji z aparatem przez BT.

OjTam
27-04-2020, 23:59
Jest jeszcze X pro, niebrandowany u nas. Taki X2, z większą ilością przycisków na obudowie.

A co do BT i smartfonów, to nie pewnie, tylko już jest. Weszło razem z A1.

Teu
28-04-2020, 07:54
A1 pomińmy milczeniem. Na prawdę.

Sowa80
28-04-2020, 11:19
Dziękuje za opdowiedzi :D Do tego jeszcze mam ostatnie pytanie.

Na studniówkach planuje robić zdjęcia par na tle białej sciany. Aczkolwiek nie zawsze takie tło znajde. Mam dwa fajne statywy, do tego dwa statywy z lampami reporterskimi. Dokupujac pałąk 3m, jakie tło 2,7metra na 5 metrów długosci zakupic? Chodzi mi o kolor. Białe? Czarne? Czy może białe jest zbyt nudne i szukać czegoś wymyslanego. Dajcie znać co myslice :) (Planuje wziąć Polipropylenu PP).

Teu
28-04-2020, 18:12
Białe tło, dodatkowa lampa na tło a przed nią kolorowy żel (np. Quadralite Parrot). Każdej pary pytasz się jaki kolor tła z <tutaj dostępne> chcą.

kacperek
28-04-2020, 20:57
Navigator x - basic, poprzednia generacja
Navigator x2 - poprzednia generacja, większy, czytelny panel, więcej grup
Navigator X plus - najnowsza generacja, jak dla mnie najłatwiejsza obsługa (nowy soft), blokada na bolec a nie na zacisk (ogromny plus) i posiada komunikację bluetooth zatem chinole myślą pewnie przyszłościowo o komórkach i może komunikacji z aparatem przez BT.
Nie brakuje ci w X plus ilości grup? Z tego co patrzyłem to jest 5, w porównaniu X2 to dużo mniej. Jakie ma zastosowanie w X plus stopka oprócz możliwości podłączenia innych nadajników. Inna sprawa, że X2 jest chyba tylko na zamówienie.

Teu
28-04-2020, 21:33
Nigdy nie brakowało mi grup: 5 grup ale 32 kanały. To aż nadto w moim przypadku. Zazwyczaj zamykam się w 3ch grupach.
X2 jest spoko jak budujesz duże setupy to faktycznie potrzeba więcej grup, tym bardziej, ze dzięki dużemu wyświetlaczowi łatwiej to opanować.

Ta stopka w X Plus to tylko stopka. Ale dla mnie to AŻ stopka. Ja po prostu nie lubię, nie cierpię zacisków. Dlatego też łakomie patrzę na V1 - ma to samo rozwiązanie z bolcem a sama lampa to fajny most między strobossem 60, a reporterem 200.

Navigatory zazwyczaj bardzo szybko się wyprzedają, a potem trzeba czekać...