Zobacz pełną wersję : D500 czy FF do ptaków...
Tomaszek21
17-01-2020, 12:32
Przejrzałem wiele podobnych tematów, natomiast mój problem jest chyba trochę bardziej skomplikowany. Po wielu latach wspaniałej przygody z d300s zamierzam dokupić do niego młodszego brata. Napaliłem się na FF (d610 bądź d750), jednak poczytałem trochę, popatrzyłem na testy i np. d610 w formacie dx ma podobno tylko 10 megapikseli. W 90% fotografuję przyrodę (i tu mogę podzielić 80% tej fotografii na ptaki/ssaki i 20% na krajobraz). Moje pytanie czy lepszym rozwiązaniem przy mojej fotografii będzie FF czy d500 a innymi słowy czy lepszy obraz uzyskam przy cropie zdjęć z FF czy pełnowymiarowych zdjęciach z d500. Za d500 w moim przeczuciu przemawia też jego rzekoma solidość i ergonomia.
Proszę o porady i opinię.
Jak chcesz kropować to mz celuj w któryś d8x00. A najlepiej pobierz sobie rawy i sam popatrz jak to wygląda. Ja mam d500 ale szkła nie jakieś topowe, gdybyś coś konkretnie potrzebował mogę spróbować pomóc. Przy mocnym kropowaniu obiektyw może być ograniczeniem, zależy co podpinasz.
Cześć,
co prawda fotografuję metalowe ptaki, ale jest bardzo wiele podobieństw w tych dziedzinach foto.
Wybrałbym zdecydowanie d500. Nielimitowany bufor z XQD i świetny AF to kluczowa sprawa w takich zdjęciach.
I jeszcze rzecz dodatkowa - do gripa w d500 możesz włożyć baterię z D5. Ja z tą baterią robie ponad 10 tysięcy klatek na jednym ładowaniu.
Jakbyś chciał zobaczyć jak to działa - daj znać, jestem z Łodzi.
Pozdrawiam
Frodo
Jeżeli rzeczywiście masz już troche lat praktyki w fotografowaniu to raczej powinieneś wiedzieć czego Ci trzeba. Wszystko to jest indywidualne podejście ...fotografujesz ptaki z podchodu ? czy z czatowni ? jakie masz tele ?...budżetowe czy może któreś ze stałek 300,400 czy 500, 600mm ? Jak z czatowni gdzie z zasady jest mniejsza odległość od fotografowanych ptaków i ptaki zachowują się spokojniej to FF spełni swoją role znakomicie. Równiez Af w body typu 610/750 da radę...inna sytuacja jest natomiast przy fotografowaniu z podchodu, tu zyskuje na znaczeniu i zasięg i AF. W moim posiadaniu jest D750 i D500, tele to N200-500. Ponad 90% zdjęć ptaków jest z Zestawu D500 z N200-500. Próbuje nieraz używać D750 zwłaszcza w gorszym świetle, niestety dla mnie D750 nie ma tak ładnego obrazka i jak D500, szybkostrzelność i Af też nie dorównuje.. Z D610 które miałem przed D750 było podobnie....bardzo rzadko zakładałem do teleobiektywu. Kropowanie w D610 i D750 by "dorównać" zasięgiem D500 nie daje dobrych rezultatów. Dopiero w body takich jak D800, 810 czy 850 pozwalaja na większe kropowanie. Dodatkowym atutem bardzo ważnym jest bufor.....tutaj D500 nie ma raczej konkurencji....no może poza jednocyfrowymi body.
madebyzosiek
17-01-2020, 14:00
Jeżeli potrzebujesz wycinać z FXa, a do tego ma być AF n najlepszym poziomie, to tylko D850 zostaje na polu bitwy. Ale raczej zdecydowanie potrzebujesz D500, po D300s to wielki krok do przodu.
bomkallo
17-01-2020, 14:05
Lider forumowy od ptasiorow wrzuca z reguly foty z D5 + 400 2.8 + opcjonalnie TC :P
madebyzosiek
17-01-2020, 14:08
Lider forumowy od ptasiorow wrzuca z reguly foty z D5 + 400 2.8 + opcjonalnie TC :PAle pamiętać trzeba, że przez lata wrzucał z D500 i 300 2.8 i 200-500 :)
Nadal wrzuca. https://forum.nikoniarze.pl/threads/274066-AF-S-NIKKOR-2-8-300mm-AFS-VRII-najlepsze-zdj%C4%99cia-bez-komentarzy/page28?p=4099422#post4099422
Tomaszek21
17-01-2020, 14:33
Fotografuję i z czatowni i na spacerach nie mniej bardziej bym tu mówił o zdjęciach z czatowni gdyż te z podchody to i tak są zwykle zdjęcia dokumentacyjne. Do spacerów używam w większości N 70-300 af-s vr natomiast do zdjęć stacjonarnych (i czasem podchodu) mam N AF-S 300/4 if ed. Nie mniej po waszych wypowiedziach bardziej zaczynam jednak się skłaniać w stronę d500 ewentualnie d810 (na d850 mnie nie stać) ?
D810 czy d850 to konieczność skracania czasu (mikroporuszenia przy gęstych, wysokorozdzielczych matrycach) co w foto-przyrodzie jest problemem bo trzeba rekompensować wyższym iso, co też nie jest mocną stroną takich matryc, podobnie jak szybko zapychający się bufor w szybkich seriach. Nie jest przypadkiem, że najlepsi w tej dziedzinie używają głównie szybkich aparatów z 20-25 MP matrycami. Jeśli chodzi o FF to jednocyfrowe canony lub nikomu, ew. A9 w sony. Natomiast w APS-C, nikon d500 to chyba najlepsza opcja.
zeberek1
17-01-2020, 16:16
No właśnie i to jest kwestia która mnie też nurtuje jak to w końcu jest z tą koniecznością skracania czasu przy wyższych rozdzielczościach matryc... Sam już byłem prawie zdecydowany na D850 do swojego starego Nikkora AF-S 2.8/400. Do tej pory działałem w przyrodzie na D3. Kolejne pytanie na ile można liczyć w wyższym iso? 3200?
madebyzosiek
17-01-2020, 16:22
W D850 problem poruszenia zdjęcia jest marginalny, problem buforu z normalnym XQD nie istnieje, a iso 10000 spokojnie wygląda dobrze, szczególnie jak je zeskalujemy do 24 MPX na przykład. Nie wiem jak to się na z D810, ale D850 spokojnie można wybrać do takich zastosowań. Szczególnie że tryb DX w D850 ma rozdzielczość D500 ;)
No ja sobie testowałem na moim biegającym psie i w d850 musiałeś stosować wyraźnie krótsze czasy niż na A9 II... Wcześniej miałem d800E i tam ta loteryjność była jeszcze nieco większa.
madebyzosiek
17-01-2020, 17:26
Na D4 z 50 spokojnie 1/40, na D850 1/60... Dla mnie to marginalna różnica... Nikkorem 70-200 z włączoną stabilizacją 1/80 na 200 mm z biegającym dzieckiem... Nie widzę żadnej przepaści ;)
Nie będę się licytował ;) Ja napisałem o swoich doświadczeniach Ty możesz to oczywiście inaczej oceniać. Niech się może wypowiedzą "ptasiarze"...
ps. Nie pisałem o przepaści a o konieczności stosowania krótszych czasów.
Kolejne pytanie na ile można liczyć w wyższym iso? 3200?
Jeśli wierzyć DxO, różnica jest w okolicy ~1EV, po przeskalowaniu, na korzyść D850. Za to zdecydowanie ciekawiej wygląda DR.
madebyzosiek
17-01-2020, 18:14
Nie będę się licytował ;) Ja napisałem o swoich doświadczeniach Ty możesz to oczywiście inaczej oceniać. Niech się może wypowiedzą "ptasiarze"...
ps. Nie pisałem o przepaści a o konieczności stosowania krótszych czasów.
No dokładnie, każdy jakoś to ogarnia po swojemu. Ja z D850 jestem więcej niż zadowolony, porównania z innymi D8xx nie mam, najłatwiej dało się utrzymać zdjęcia z D700 pomimo najgłośniejszego trzaskania lustra ;)
Znawcy ptaków, albo lotnicy. Ja znam jednego od nas z forum, który z D810 przesiadł się na D500 i jest zadowolony :)
problem buforu z normalnym XQD nie istnieje
A ile klatek w jednej ciągłej serii z zachowaniem max. szybkości (raw) robi D850 ?
W A9 II np., można w max. 20kl/s (z działającym cały czas af-c i pełnym podglądem fotografowanego obiektu/sceny) zrobić bez utraty szybkości 239 zdjęć
madebyzosiek
17-01-2020, 18:58
A ile klatek w jednej ciągłej serii z zachowaniem max. szybkości (raw) robi D850 ?
W A9 II np., można w max. 20kl/s (z działającym cały czas af-c i pełnym podglądem fotografowanego obiektu/sceny) zrobić bez utraty szybkości 239 zdjęćAle trochę bez sensu pytanie... Może powiedz ile zdjęć w serii zrobi A7R3, bo zdaje się, że D850 to jego odpowiednik... A A9II to raczej z D5 lub D6 jak już będzie porównamy... ;)
Ale trochę bez sensu pytanie... Może powiedz ile zdjęć w serii zrobi A7R3, bo zdaje się, że D850 to jego odpowiednik... A A9II to raczej z D5 lub D6 jak już będzie porównamy... ;)
Oczywiście masz rację. Ale przecież jesteśmy w wątku dot. fotografowania zwierząt/ptaków...
Tutaj szybkość jest bardzo ważna. Dlatego do ptaków poleciłbym A9/9II a nie A7R III/IV ;)
madebyzosiek
17-01-2020, 19:33
Tutaj szybkość jest bardzo ważna. Dlatego do ptaków poleciłbym A9/9II a nie A7R III/IV ;)
Racja... Pytanie czym te ptaki focić, czyli co podłączyć do A9II i czy budżet zakładający D500/D750/D810, dla którego D850 jest za drogie to wytrzyma... Polecić możemy wszystko, pytanie tylko po co ;)
Racja... Pytanie czym te ptaki focić, czyli co podłączyć do A9II
200-600/5.6-6.3.
Podobno całkiem niezły. I nie kosztuje rocznej pensji minimalnej. :lol:
czy budżet zakładający D500/D750/D810, dla którego D850 jest za drogie to wytrzyma...
I to jest dobre pytanie.
Racja... Pytanie czym te ptaki focić, czyli co podłączyć do A9II i czy budżet zakładający D500/D750/D810, dla którego D850 jest za drogie to wytrzyma... Polecić możemy wszystko, pytanie tylko po co ;)
...do A9 II to na zwierzynę to natywne sony: GM100-400, GM400, GM600 lub FE200-600. No, ale tanio nie będzie ;)
To prawda trochę odlecieliśmy...
No, ale temat o ptakach ;)
Tak czysto racjonalnie i uwzględniając powyższe założenia/limity kosztowe to d500...
madebyzosiek
18-01-2020, 00:02
...do A9 II to na zwierzynę to natywne sony: GM100-400, GM400, GM600 lub FE200-600. No, ale tanio nie będzie ;)
Czyli w wersji lux ok 150 tyś zł, a w wersji ekonomicznej tylko 35... Zejdźmy na ziemię, D5 wychodzi zaskakująco tanio, a D500 jak dodatek do płatków śniadaniowych ;)
Ps. Obiektywy Sony, nawet ciemne, przeciętnych parametrów kosztują baaardzo dużo... Ciekaw czy ktoś je kupuje, czy jednak normalne tele Canona i przez adapter udaje zwolennika Sony :)
Tak czysto racjonalnie i uwzględniając powyższe założenia/limity kosztowe to d500...
Racjonalne. A jako bonus FX, który być może się czasem przyda, dokupiłbym D610 lub D750 jak budżet pozwoli :)
Czyli w wersji lux ok 150 tyś zł, a w wersji ekonomicznej tylko 35... Zejdźmy na ziemię, D5 wychodzi zaskakująco tanio, a D500 jak dodatek do płatków śniadaniowych ;)
Ps. Obiektywy Sony, nawet ciemne, przeciętnych parametrów kosztują baaardzo dużo... Ciekaw czy ktoś je kupuje, czy jednak normalne tele Canona i przez adapter udaje zwolennika Sony ÷)
Racjonalne. A jako bonus FX, który być może się czasem przyda, dokupiłbym D610 lub D750 jak budżet pozwoli :)
Zrobiłbym własnie tak.....zwłaszcza że ceny nie zajechanych używek są bardzo..bardzo atrakcyjne. No cóż ciśnienie by zaimponować modnym bezlusterkowcem jest silniejsze od logiki....bo czym innym wytłumaczyć wysyp 2, 3 letnich body z przebiegiem kilku tysięcy fotek. Jeszcze nie tak dawno marzeniem było kupić używany aparat z przebiegiem poniżej 30..40 tys. Ale ja stary jestem....widocznie dzisiaj aparat nie służy do fotografowania.
Obiektywy Sony, nawet ciemne, przeciętnych parametrów kosztują baaardzo dużo...
Generalnie są drogie, to prawda, ale np. GM100-400/4.5-5.6 pomimo, że nie jest jasny to jest naprawdę świetny (bardzo szybki i najostrzejszy z długich telezoomów)
https://www.dxomark.com/sony-fe-100-400mm-f4-5-5-6-gm-oss-lens-review-compact-and-optically-excellent-tele-zoom/
madebyzosiek
18-01-2020, 04:46
Generalnie są drogie, to prawda, ale np. GM100-400/4.5-5.6 pomimo, że nie jest jasny to jest naprawdę świetny (bardzo szybki i najostrzejszy z długich telezoomów)
https://www.dxomark.com/sony-fe-100-400mm-f4-5-5-6-gm-oss-lens-review-compact-and-optically-excellent-tele-zoom/Ale przy jego cenie 100x bardziej wolałbym Nikkora 200-500, Tamrona 150-600 G2, czy nawet Sigmę Sport 150-600, nawet jeżeli ostrością wypadłby ciut słabiej. Gdyby on był 100-400 F4, to byłoby jasne czemu kosztuje ponad 4k zł. A tak trzeba udowadniać wszystko ;)
Nie jestem przeciwnikiem Sony, ale masowego sprzedawania luster na rzecz A9II jakoś nie widać ;)
Ps. Te 20 kl/s to zdaje się z migawką elektroniczną (w wszystkimi możliwymi wadami tego rozwiązania), a ta wielka ilość rawów w buforze to skopresowane rawy... Migawka mechaniczna wyciąga 10 kl/s, czyli tyle co D500, czy D4 ;) To też może być ważne dla ptasiarzy :)
cz4rnuch
18-01-2020, 10:01
Czyli w wersji lux ok 150 tyś zł, a w wersji ekonomicznej tylko 35...Ja tylko w kwestii formalnej. A9 + 200-600 to 22,5 tysia a nie 35. Oczywiście nadal jest to zestaw budżetowy tylko w żartach. W tej chwili A9II to przecież nowość a te kilka usprawnień, które dostał względem poprzednika to ukłon w stronę pro, którzy potrzebują dostarczyć materiał na wczoraj itd. Dla ptasiarza chyba nieistotne. Nie zmienia to faktu, że część ptasiarzy znacznie cieplej przyjęło premierę A7RIV niż A9II. Po prostu dla wielu te 10fps wystarcza a szczegółowość, jakość fotek rekompensuje im pewne niedostatki względem szybszych maszynek. Podobnie pewnie jest w świecie lustrzanek. D850 z 10fps dla wielu wystarczy a wysoka rozdzielczość, nawet w trybie apsc to duży plus.
...Ps. Te 20 kl/s to zdaje się z migawką elektroniczną (w wszystkimi możliwymi wadami tego rozwiązania)...To akurat nie jest prawda. Nie ma efektu rolling shutter jak w tradycyjnej migawce elektronicznej.
Tomaszek21
18-01-2020, 10:06
Widzę dyskusja się rozwinęła i bardzo fajnie. Panowie, będę kupować raczej d500, jeden z kolegów zaoferował w poście, że mogę zobaczyć w moim mieście ten aparat - za tą propozycję mu publicznie dziękuję. Rozmawiałem również z kolegą, który wiele lat był zawodowym fotografem i również mi powiedział, że d500 będzie dla mnie lepszym rozwiązaniem (powiadzial że jest to niesamowicie przemyślany, wręcz idealny aparat) :)
madebyzosiek
18-01-2020, 10:25
Ja tylko w kwestii formalnej. A9 + 200-600 to 22,5 tysia a nie 35.
W kwestii formalnej dyskusja toczy się o A9II, nie o A9 ;)
To akurat nie jest prawda. Nie ma efektu rolling shutter jak w tradycyjnej migawce elektronicznej.
Internety piszą, że jednak coś tam w sztucznym świetle może wystąpić i że niby 10 kl/s jest ukłonem w kierunku osób fotografujących sporty halowe ;) Ja nie mam nic przeciwko polecaniu Sony, ale nie w wątku w którym ktoś ma szkła Nikona i rozważa zakupy do 6 tyś zł... Bądźmy trochę poważni ;)
Panowie, będę kupować raczej d500...
I to jest bardzo racjonalną decyzją. Miałem go przez dwa lata i zdecydowanie trudno mu cokolwiek zarzucić. AF jest genialny, ergonomia wzorowa, szybkość działania świetna... Patrząc na obecne ceny jak ktoś chce lustro DX to chyba nie ma niczego lepszego od D500.
cz4rnuch
18-01-2020, 10:57
W kwestii formalnej dyskusja toczy się o A9II, nie o A9 ;)
No nie do końca. jjj polecił zestaw a9/a9II a dopiero Ty cytując go zawęziłeś pytanie do A9II. Zważywszy na to, że Twoje pytanie dotyczyło tego co podpiąć oraz tego, że chodzi o zestaw budżetowy pomijanie pierwszego A9, który kosztuje prawie dwa razy mniej a dla ptasiarza z grubsza oferuje 99% tego co wersja II nie jest logiczne. Tym bardziej, że dyskusja zeszła na ceny. Także tylko informuję, że jest opcja o kilkanaście tysięcy tańsza niż to o czym pisałeś. Ale oczywiście rozumiem, że to dyskusja czysto teoretyczna, bo 22 tysie to nadal dwa razy więcej niż d500 + Tampon więc trudno tu pisać o zestawie budżetowym i polecać jako taki.
Internety piszą, że jednak coś tam w sztucznym świetle może wystąpić...Schodzimy z tematu, bo dyskusja dotyczy ptasiarzy a tu raczej trudno pisać o świetle halowym :) Poza tym zakwestionowałem jedynie to, co napisałeś odnośnie tego, że migawka A9 cierpi na wszelkie możliwe dolegliwości tego typu rozwiązań.
madebyzosiek
18-01-2020, 11:14
No nie do końca. jjj polecił zestaw a9/a9II a dopiero Ty cytując go zawęziłeś pytanie do A9II.
Przeczytaj uważnie post 18, to pierwszy z bohaterem Sony A9...
Zważywszy na to, że Twoje pytanie dotyczyło tego co podpiąć oraz tego, że chodzi o zestaw budżetowy pomijanie pierwszego A9, który kosztuje prawie dwa razy mniej a dla ptasiarza z grubsza oferuje 99% tego co wersja II nie jest logiczne. Tym bardziej, że dyskusja zeszła na ceny.
Które i tak nie mają nic wspólnego z wymaganiami autora wątku...
Schodzimy z tematu, bo dyskusja dotyczy ptasiarzy a tu raczej trudno pisać o świetle halowym :) Poza tym zakwestionowałem jedynie to, co napisałeś odnośnie tego, że migawka A9 cierpi na wszelkie możliwe dolegliwości tego typu rozwiązań.
Generalnie cała wzmianka od kilku postów jest nie na temat ;)
cz4rnuch
18-01-2020, 11:25
Przeczytaj uważnie post 18, to pierwszy z bohaterem Sony A9...Czyli co dalsza część dyskusji się już nie liczy? :) Przeczytaj uważnie post 20 a w szczególności fragment, który sam zacytowałeś w poście 21 ido którego się odniosłeś ;)
Internety piszą, że jednak coś tam w sztucznym świetle może wystąpić i że niby 10 kl/s jest ukłonem w kierunku osób fotografujących sporty halowe ;) Ja nie mam nic przeciwko polecaniu Sony, ale nie w wątku w którym ktoś ma szkła Nikona i rozważa zakupy do 6 tyś zł... Bądźmy trochę poważni ;)
Dyskusja jest już co prawda troszeczkę nie na temat, ale...
Ptaków "zwykle" nie fotografuje się na halach. Ponadto zrobiłem już sporo zdjęć we wnętrzu (przy świetle głównie LED) na elektronicznej migawce i tego efektu na razie na ani jednym ujęciu nie zauważyłem.
To prawda, że autor pisał o budżecie 6tys, ale Ty mu polecałeś D850, który też jest "nieco" droższy ;)
Ale przy jego cenie 100x bardziej wolałbym Nikkora 200-500, Tamrona 150-600 G2, czy nawet Sigmę Sport 150-600, nawet jeżeli ostrością wypadłby ciut słabiej. Gdyby on był 100-400 F4, to byłoby jasne czemu kosztuje ponad 4k zł.
No nie żartuj sobie... Nikkor 180-400/4 kosztuje nie powyżej 4tys a powyżej 40tys a nikkor 200-400/4 powyżej 30tys !!!
Więc, skąd te oczekiwanie, żeby sony wypuściło obiektyw o lepszym zakresie ogniskowej (bo od 100 zamiast 180mmm) z "jasnością" 4.0 w cenie 4tys ???
madebyzosiek
18-01-2020, 12:31
... ale Ty mu polecałeś D850, który też jest "nieco" droższy ;)
Nie poleciłem, tylko napisałem że to jedyny FX z którego można w trybie DX mieć 20 MPX i ma świetny AF. Natomiast polecam od początku D500. Ty natomiast zestawiłeś problem poruszeń D810 i D850, poruszyłeś temat bufora w D850 i szumu jego matrycy, co niestety nie potwierdza się w mojej praktyce, więc napisałem sprostowanie. Tyle o D850. Dalsze porównania do A9 to już Twój OT.
No nie żartuj sobie... Nikkor 180-400/4 kosztuje nie powyżej 4tys a powyżej 40tys a nikkor 200-400/4 powyżej 30tys !!!
Więc, skąd te oczekiwanie, żeby sony wypuściło obiektyw o lepszym zakresie ogniskowej (bo od 100 zamiast 180mmm) z "jasnością" 4.0 w cenie 4tys ???
No właśnie o to chodzi, że te szkła mają stałe światło 4, a nie 4.5-5.6. Nie oczekuję że Sony da szkło za 4000, ale porównanie 100-400 od Sony bardziej pasuje mi z wszystkimi 150-600, 200-500, nawet Sigma 60-600 wypada sporo korzystniej, o Sigmie 100-400 czy Tamronie 100-400 już lepiej nie wspominać... Przy tych szkłach cena Sony zwala z nóg, jeżeli to tylko ostrość (co w przypadku Sigmy 60-600 już nie będzie takie oczywiste), to trochę mało jak na kwotę 10k zł+
A teraz może Ty i kolega cz4rnuch zamiast punktować moje posty, to coś w temacie napiszą? Czy tylko robienie OT jest fajne...?
To 4.5-5.6 Sony 100-400 nie wygląda dobrze marketingowo, ale w porównaniu do N200-500 jest jednak trochę jaśniej i szerzej. Jako użytkownik T100-400 chciałbym, żeby był taki 'ciemny' ;). Różnicę w cenie znam:)
Nie poleciłem, tylko napisałem że to jedyny FX z którego można w trybie DX mieć 20 MPX i ma świetny AF. Natomiast polecam od początku D500. Ty natomiast zestawiłeś problem poruszeń D810 i D850, poruszyłeś temat bufora w D850 i szumu jego matrycy, co niestety nie potwierdza się w mojej praktyce, więc napisałem sprostowanie
Ja też polecałem D500 ;)
W kwestii poruszeń to nić nie prostowałeś, tylko Ty napisałeś o swoich doświadczeniach a ja o swoich. Sprostowaniem byłoby skorygowanie błędnej wypowiedzi...
No właśnie o to chodzi, że te szkła mają stałe światło 4, a nie 4.5-5.6. Nie oczekuję że Sony da szkło za 4000, ale porównanie 100-400 od Sony bardziej pasuje mi z wszystkimi 150-600, 200-500, nawet Sigma 60-600 wypada sporo korzystniej, o Sigmie 100-400 czy Tamronie 100-400 już lepiej nie wspominać... Przy tych szkłach cena Sony zwala z nóg, jeżeli to tylko ostrość (co w przypadku Sigmy 60-600 już nie będzie takie oczywiste), to trochę mało jak na kwotę 10k zł+
A teraz może Ty i kolega @cz4rnuch (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=38380) zamiast punktować moje posty, to coś w temacie napiszą? Czy tylko robienie OT jest fajne...?
Te szkła mają światło 4 zamiast 4,5-5.6 ale kosztują 40tys a nie 10tys (pomijam już fakt dużo mniejszego zakresu na krótkim końcu...).
Canon 100-400, podobnie jak nikkor 80-400 kosztują podobnie jak sony a są powszechnie uznawane (testy i opinie w internecie, ...ja nie miałem do czynienia z nimi) za gorsze.
A co do producentów niezależnych to nie jest niczym dziwnym, że są dużo tańsi i tutaj nie ma różnicowania bo robią z różnymi mocowaniami nikon/canon/sony.
Ponadto porównujesz inne zakresy ogniskowych...
ps. Nic do Ciebie nie mam, jak również ambicji punktowania Twoich wypowiedzi, ...ot dyskusja i wymiana poglądów ;)
madebyzosiek
18-01-2020, 12:57
Ponadto porównujesz inne zakresy ogniskowych...
Dalej jest droższy od najdroższej Sigmy 60-600 i ciemniejszy... Czemu? Tylko za napis Sony?
Producenci niezależni od lat już nie produkują gorszych jakościowo pod jakimkolwiek względem szkieł, ba, są często znacznie lepsze, więc nie rozumiem dlaczego nie brać ich pod uwagę...? Za brak znaczka?
Ps. Nie zmienia to faktu, że kolega ma szkła i pyta o korpus do 6 tyś zł, a dostaje radę żeby kupić budżetowe A9 ze 100-400 za 25 k zł... Serio, musimy ciągnąć ten temat?
Dalej jest droższy od najdroższej Sigmy 60-600 i ciemniejszy... Czemu? Tylko za napis Sony?
Producenci niezależni od lat już nie produkują gorszych jakościowo pod jakimkolwiek względem szkieł, ba, są często znacznie lepsze, więc nie rozumiem dlaczego nie brać ich pod uwagę...? Za brak znaczka?
Ps. Nie zmienia to faktu, że kolega ma szkła i pyta o korpus do 6 tyś zł, a dostaje radę żeby kupić budżetowe A9 ze 100-400 za 25 k zł... Serio, musimy ciągnąć ten temat?
Ok, skończmy ;)
Chciałbym jednak, tak na koniec, zwrócić uwagę na fakt, że Ty porównujesz ceny szkieł niezależnych producentów ze szkłami sony i wypadają one faktycznie drogo, ale jak już porównamy ze szkłami nikona czy canona to ceny są porównywalne. Szkła canona czy nikona też są dużo droższe od ich odpowiedników u niezależnych producentów.
Ja mu absolutnie nie proponowałem sony A9. To była tylko dyskusja wynikająca z dalszej wymiany poglądów.
Proponowałem nikona D500, ...podobnie jak Ty zresztą ;)
cz4rnuch
18-01-2020, 13:35
madebyzosiek Jedynie prostuję pewne rzeczy, które napisałeś. Możesz sobie to nazywać punktowaniem czy jak tam sobie chcesz, ale gdybym nie miał zastrzeżeń do tego co sam napisałeś to bym się nie odzywał. Chyba o to chodzi na forum by rzetelnie przedstawiać jak się pewne rzeczy mają? Kolega wspomniał o a9, sam to zacytowałeś i pociągnąłeś temat to się do tego odniosłem, a teraz mi zarzucasz, że Cię punktuję i robię OT :)
Chłopaki...dajcie już spokój, wrzućcie na luz, proszę Was, błagam Was - przez takie czcze dyskusje forum robi się nieczytelne, nie da się praktycznie niczego znaleźć kierując się tematami wątków. Lata temu to forum było pełne merytoryki, fajnych zdjęć i ciekawych rozwijajcych komentarzy - wszystkiego tutaj się uczyłem. Teraz, to jedna wielka papka słowna...Na mnie chyba nadszedł już czas...opuścić to miejsce.
Zaofiarowałem pomoc Koledze, zobaczy sobie na własne oczy jak działa D500 - i podejmie sam ostateczną decyzję.
madebyzosiek
18-01-2020, 13:56
Kolega wspomniał o a9, sam to zacytowałeś i pociągnąłeś temat to się do tego odniosłem, a teraz mi zarzucasz, że Cię punktuję i robię OT :)
Ale co w związku z tym wniosłeś do tego tematu? Poza faktem, że A9 jest o dychę tańsze od A9II? Dla przypomina - szkła Nikon F, 6000 na aparat...
A dyskusja, do której się odnosisz wynika z bezsensownego porównywania parametrów A9II (od niego jednak się zaczęła dyskusja) z D850...
Frodo nie poddawaj się... Wiem, że ostatnio w każdym temacie Sony okazuje się lepsze, ale spokojnie, to się unormuje... Ja pamiętam parę lat temu jak Fuji robiło śniadanie z Nikona :) Zaproponowałeś najlepszą opcję, czyli macanie. W D500 można się zakochać od samego trzymania w ręku. A autor wątku może przejrzeć temat "Najlepsze zdjęcia z Nikkora 300 2.8 bez komentarza" i taki sam z Nikkora 200-500. Tam kolega z forum, wybitny specjalista od piór, pokazuje z D500 takie obrazki, że szczena opada :)
cz4rnuch
18-01-2020, 14:14
Naprostowałem tylko to co moim zdaniem nie było prawdą. Sam wszedłeś w polemike ze mną i z jjj. Nie odniosłem się ani do Twojej osoby ani do całej Twojej wypowiedzi,bo z częścią sie zgadzam, a jedynie do fragmentów. Nie wiem z czym masz taki problem? A już robienie mi zarzutów z tego, że z Tobą dyskutuję i cytuję fragmenty Twojego autorstwa na forum dyskusyjnym to trochę dziwne jest. Obaj jesteśmy dorosli wiec to normalne, że przynajmniej na trzeźwo powinniśmy brać odpowiedzialność za to co piszemy. A co wniosłem do tematu? Nic nowego. Jedynie przychyliłem się do opinii, że d500 np z sigmą to chyba najlepsza opcja budżetowa oraz do tego, że warto też rozważyć d850 jako aparat łączący zalety dx i fx a jednocześnie na tyle szybki, że dla wielu ptasiarzy nie powinno stanowić to problemu. Inna sprawa, że temat wątku traktuje ogólnie o FF i nawet jesli autor rozwaza tańsze opcje to nie jest wykluczone, że kiedyś zajrzy tu ktoś inny. Forum jest ogólnodostępne.
PS I jeszcze jedno Zośku. Jaki jest sens wywoływania kolejnej wojenki systemowej? Nie robisz tym kolejnego OT? Ja sobie nigdzie nie przypominam bym polecał koledze zestaw Sony, jedynie coś sprostowałem. Napisałem raczej o D850 i D500 jako godnych uwagi. To samo polecił ostatecznie kolega jjj. Wszędzie widzicie to Sony, ale wystarczyłoby tylko przeczytać na chłodno zamiast znowu cisnąć na Sony, Fuji czy co tam jeszcze wg was zagraża Nikonowi :)
madebyzosiek
18-01-2020, 14:41
Naprostowałem tylko to co moim zdaniem nie było prawdą.
Ale co jest nieprawdą? Przecież samo Sony pisze o migotaniu w sztucznym świetle, czyli jakaś wada jest, czy nie? Nawet jeżeli wszystkich innych nie ma w tej elektronicznej migawce, to jednak warto pamiętać, że te 20kl/s jest na migawce, która może mieć wady. Zdaje się też, że wtedy nie mamy maksymalnych rawów, a to też może być istotne moim zdaniem.
Sam wszedłeś w polemike ze mną i z jjj.
Z jjj tak, w związku z D850 i poruszeniami, ale z Tobą nie bardzo. Ty wszedłeś w polemikę i to w momencie gdy cała dyskusja była bezsensownym OT w tym temacie.
Nie wiem z czym masz taki problem?
Nie mam problemu i niczego Ci nie zarzucam. Może jedynie, że zamiast wnieść coś do tematu, punktujesz i tak już bezsensowne OT. Ot tyle.
Jedynie przychyliłem się do opinii, że d500 np z sigmą to chyba najlepsza opcja budżetowa oraz do tego, że warto też rozważyć d850 jako aparat łączący zalety dx i fx a jednocześnie na tyle szybki, że dla wielu ptasiarzy nie powinno stanowić to problemu. Inna sprawa, że temat wątku traktuje ogólnie o FF i nawet jesli autor rozwaza tańsze opcje to nie jest wykluczone, że kiedyś zajrzy tu ktoś inny. Forum jest ogólnodostępne.
Akurat o D500 piszesz pierwszy raz jak już chcemy się sprawdzać ;) a o D850 faktycznie wspomniałeś, no ale on jest poza budżetem, a szkła autora mogą raczej słabo na nim wypaść, więc odpada.
PS I jeszcze jedno Zośku. Jaki jest sens wywoływania kolejnej wojenki systemowej?
Nie wiem. Nie ja tutaj zacząłem pisać o Sony, a już na pewno nie ja zrobiłem porównanie A9II kontra D850... Odniosłem się do bezsensowności tego porównania i później do szkieł, które są, owszem, ale raczej nie pokrywają się z budżetowymi opcjami na lustra...
Nie robisz tym kolejnego OT? Ja sobie nigdzie nie przypominam bym polecał koledze zestaw Sony, jedynie coś sprostowałem. Napisałem raczej o D850 i D500 jako godnych uwagi.
O sorki, piszesz o D500 drugi raz ;)
To samo polecił ostatecznie kolega jjj. Wszędzie widzicie to Sony, ale wystarczyłoby tylko przeczytać na chłodno zamiast znowu cisnąć na Sony, Fuji czy co tam jeszcze wg was zagraża Nikonowi :)
Wiesz może i to by nie było uciążliwe, ale niestety to nie użytkownicy Nikona wciąż wprowadzają Sony tylnymi drzwiami do każdego wątku... Obojętnie czy jest to sprzęt na pióra, czy Z6 w praktyce... A czy Nikonowi coś zagraża? Nie wiem... Mało mnie to interesuje, wolę zdjęcia robić :)
Kolega pytający w wątku sam wywołał temat ff, sam zasugerowałem d8x00 bo chciał używać w trybie DX.
Temat bezlusterkowców będzie się pojawiał. Nie każdy, mam wrażenie, zdaje sobie sprawę z możliwości jakie tworzy wywalenie lustra, nie każdy ich potrzebuje, ale lepiej wiedzieć niż nie wiedzieć. Moim zdaniem czasem warto robić taki OT. Sam jako zadowolony użytkownik Nikona od zawsze doszedłem do wniosku, że nie muszę mieć kilogramowego klocka i ciężkich szkieł, żeby cieszyć się zaletami wysokorozdzielczej matrycy. A każda zmiana czy modernizacja sprzętu jest dobrym czasem do przemyślenia głębszych zmian.
Ps. Ja wybrałem d500, w sumie używam póki co jako podstawowego aparatu.
cz4rnuch
18-01-2020, 15:03
Ale co jest nieprawdą? Przecież samo Sony pisze o migotaniu w sztucznym świetle, czyli jakaś wada jest, czy nie? Nawet jeżeli wszystkich innych nie ma w tej elektronicznej migawce, to jednak warto pamiętać, że te 20kl/s jest na migawce, która może mieć wady. Zdaje się też, że wtedy nie mamy maksymalnych rawów, a to też może być istotne moim zdaniem.No więc sam sobie zaprzeczasz, bo w pierwszym poście pisałeś o "wszystkich" wadach migawki elektronicznej oraz zasugerowałeś, że posiada je również A9 i tylko do tego się odniosłem. Nigdzie nie napisałem, że sama migawka elektroniczna nie ma żadnych wad. Tyle, że akurat wada o które wspominasz nie dotyczy ptasiarzy.
Z jjj tak, w związku z D850 i poruszeniami, ale z Tobą nie bardzo. Ty wszedłeś w polemikę i to w momencie gdy cała dyskusja była bezsensownym OT w tym temacie.Przekręcasz. Jedynie sprostowałem to co napisałeś. Bezsensowna dyskusja zaczęła się potem, bo zacząłeś kręcić, że niby A9 się w niej nie pojawił. Pojawił się i dlatego zaznaczyłem, że jest dużo tańszy a to był Twój argument.
Nie mam problemu i niczego Ci nie zarzucam. Może jedynie, że zamiast wnieść coś do tematu, punktujesz i tak już bezsensowne OT. Ot tyle.Czyli jeśli niejako poparłem to co sam napisałeś odnośnie D850 i D500 to nic nie wniosłem do tematu? Ok, będę pamiętał, że jedynie Twoje opinie coś wnoszą :)
Akurat o D500 piszesz pierwszy raz jak już chcemy się sprawdzać ;)No to sprawdź jeszcze raz. Wspomniałem o D500 jako o budżetowym zestawie już w drugiej mojej wypowiedzi.
Nie wiem. Nie ja tutaj zacząłem pisać o Sony, a już na pewno nie ja zrobiłem porównanie A9II kontra D850...Ja też nie, ale odniosłem się do tego co Ty napisałeś. Wojenkowaniem za to nazywam moment, w którym ironicznie piszesz, że zawsze Sony naj, w momencie gdy obaj Twoi oponenci polecili Nikony :)
O sorki, piszesz o D500 drugi raz ;)No właśnie. Niby nigdzie nie piszę o tym D500, ale jednak gdzieś tam piszę :)
Wiesz może i to by nie było uciążliwe, ale niestety to nie użytkownicy Nikona wciąż wprowadzają Sony tylnymi drzwiami do każdego wątku...Do każdego wątku? To jest właśnie to słynne obiektywne pisanie o faktach. Już od jakiegoś czasu zwracam uwagę Jackowi, że nawet jak nikt nic nie pisze o Sony to i tak on sam o tym Sony musi wspomnieć a potem jak rozgorzeje dyskusja to ma pretensje, że wszędzie jest o Sony :) A teraz Ty ironizujesz w momencie gdzie niejako użytkownicy Sony popierają Twoją wersję.
PS Wiem, że te ostatnie wpisy są dla większości niestrawne i mam nadzieje, że po prostu znikną jako OT, bo są niepotrzebne, ale po prostu nie cierpię gdy ktoś przeinacza fakty i w dodatku wkłada mi do ust rzeczy, których nie pisałem.
Zaczynam mieć już dość tego forum...notoryczne zbaczanie z tematu.....stale te same spory i ten sam skład dyskutujących "ekspertów" znających się na wszystkim. Przestaje mnie dziwić spadek ilości odwiedzających to forum. Czas chyba na odpoczynek od tego miejsca.
madebyzosiek
18-01-2020, 15:18
Chyba szkoda mi soboty na taką kopaninę... Na szczęście merytorycznie już wszystko było przed wysypem OT. Miłego weekendu...
leighadams
18-01-2020, 18:30
Była merytoryczna dyskusja, przyszedł cz4rnuch ze swoimi filozoficznymi wywodami i się zaczęło „moja racja jest mojsza bo jest moja”. I tak jest rozwalana większość wątków. Ciekawe czy to forum dociągnie do końca tego roku...
cz4rnuch
18-01-2020, 18:38
Była merytoryczna dyskusja, przyszedł cz4rnuch ze swoimi filozoficznymi wywodami...Gdzie tu widzisz jakieś filozofowanie? Odniosłem się do ceny i do tego co jest w specyfikacji i w informacjach dotyczących sprzętu, którego nazwy już nie wspomnę by nie było, że znowu na siłę kogoś do czegoś nawracam. Każdy może sobie to sprawdzić na dowolnym portalu sprzętowym lub w porównywarce cen. Tutaj niestety nie miałeś się do czego przyczepić więc swoim zwyczajem znowu ciśniesz po mnie. Klasyczny leighadams. Merytoryczna dyskusja była, ale były też dwa błędy, które po prostu sprostowałem.
leighadams
18-01-2020, 19:20
Napisz jeszcze z 3 posty o cenie i 3 o specyfikacji i 3 o „klasycznym leigadamsie”;))) oczywiście wszystko tylko w tym wątku. Wyrobisz swoją normę, a ja może przy okazji czegoś się o sobie dowiem.
cz4rnuch
18-01-2020, 19:30
Na razie to Ty wchodzisz do wątków tylko i wyłącznie po to by sobie o kimś popisać :) Pisać i przekomarzać się to ja się mogę z Zośkiem, bo znam go na tyle, że nawet jeśli się gdzieś różnimy (choć akurat w tym wątku to jemu a nie jjj przyznałem rację, pewnie Ci to umknęło) to wiem, że jest w porządku i jeśli coś pisze to generalnie ma dobre intencje. A po co Ty wchodzisz to przecież widać, bo wcale się z tym nie kryjesz :) Wypada mi jedynie docenić konsekwencję i poniekąd szczerość.
Tomaszek21
18-01-2020, 19:35
Panowie, dajcie spokój, nie ma co bić piany.
Dzięki wam wszystkim za sugestie, jeśli jeszcze będę miał jakieś wątpliwość to będę jeszcze pytać :)
leighadams
18-01-2020, 19:50
Na razie to Ty wchodzisz do wątków tylko i wyłącznie po to by sobie o kimś popisać :) ... A po co Ty wchodzisz to przecież widać, bo wcale się z tym nie kryjesz :).
Z ilości Twoich postów wynika, że masz dużo wolnego czasu. Więc z łaski swojej zerknij proszę w moje bodajże 300 parę postów i sprawdź w ilu z nich pisałem konkretnie o kimś. Bezpiecznie odpowiem, że pewnie w max. 10. Reszta jest zazwyczaj napisana krótko i na temat. Twoich nie będę komentował.
cz4rnuch
18-01-2020, 20:03
Z ilości Twoich wynika, że czasu masz mało. Tym bardziej doceniam, że aż tyle go poświęcasz mojej osobie :) Samego "argumentu" o ilości postów oczywiście się spodziewałem. Dziwne, że dopiero teraz. Ubogacaj dalej ten wątek tymi przemyśleniami. Dokładasz kolejną cegiełke do tak cenionej przez Ciebie przejrzystości.
Ja po latach z D7100 planuję przesiadkę. Rozważałem D500 lub D850 ale, że zdecydowana większość zdjęć to ptaki na chwilę obecną jestem w 90% ukierunkowany na D500 :wink: Jak już ktoś napisał D850 w trybie DX ma rozdzielczość jak D500 a zalet FX przy ptaszorach bym raczej nie wykorzystał. Do tego dochodzi brak szklarni na FX :D
madebyzosiek
19-01-2020, 21:40
Do tego dochodzi brak szklarni na FX :D
To jest największym problemem D850... Nawet jak ktoś ma szkła FX, to raczej nie mogą być to takie sobie szkła. Ten aparat ujawnia i piętnuje każdą wadę optyki ;)
Tomaszek21
19-01-2020, 23:33
No właśnie i o to też bym się bał że nawet mój N 300/4 mógłby już nie być tak świetny jak na obecnym d300s. D500 sporo droższy niż d610 czy d750 ale jakoś to przeżyję. Czy w d500 podobnie jak w d300s mogę liczyć na równie sprawną obsługę podstawowych ustawień bez wchodzenia w menu ?
Moja Pani ma amatorskie d3200 i po prostu dostałem szału jak chciałem szybko zmieniać ustawienia (chociaż część można ustawić skrótami klawiszowymi ale nie miałem czasu się w to bawić).
madebyzosiek
20-01-2020, 00:10
No właśnie i o to też bym się bał że nawet mój N 300/4 mógłby już nie być tak świetny jak na obecnym d300s.
Akurat N300/4 daje radę spokojnie. Mam też pierwszą wersję. Zaskakująco nawet N180/2.8 jest bardzo dobry, choć na już 27 lat ;)
Czy w d500 podobnie jak w d300s mogę liczyć na równie sprawną obsługę podstawowych ustawień bez wchodzenia w menu ?
Nie. W D500 jest znacznie lepiej niż w D300s :)
Tomaszek21
20-01-2020, 12:17
Akurat N300/4 daje radę spokojnie. Mam też pierwszą wersję. Zaskakująco nawet N180/2.8 jest bardzo dobry, choć na już 27 lat ;)
Nie. W D500 jest znacznie lepiej niż w D300s :)
Dzięki ! :)
Tomaszek21
27-01-2020, 17:00
Słowem zakończenia rozważań oznajmiam, iż stałem się posiadaczem d500. Aparat kupiłem od kolegi z forum, którego serdecznie pozdrawiam. Dzięki wszystkim za rady :)
Rossi_PL
28-01-2020, 20:37
Słowem zakończenia rozważań oznajmiam, iż stałem się posiadaczem d500. Aparat kupiłem od kolegi z forum, którego serdecznie pozdrawiam. Dzięki wszystkim za rady :)
Życzę samych udanych kadrów! Po dogłębnym spersonalizowaniu body będziesz naprawdę zadowolony:)
Tomaszek21
13-02-2020, 15:43
Życzę samych udanych kadrów! Po dogłębnym spersonalizowaniu body będziesz naprawdę zadowolony:)
Hehe, dzięki Rossi a no muszę przyznać, że już parę rzeczy przestawiłem, które miałeś ustawione. Z N300/4 bardzo się polubił :)
Ja po latach z D7100 planuję przesiadkę. Rozważałem D500 lub D850 ale, że zdecydowana większość zdjęć to ptaki na chwilę obecną jestem w 90% ukierunkowany na D500 :wink: Jak już ktoś napisał D850 w trybie DX ma rozdzielczość jak D500 a zalet FX przy ptaszorach bym raczej nie wykorzystał. Do tego dochodzi brak szklarni na FX :D
Stałem przed dokładnie takim samym wyborem i rozważaniami, tylko dodatkowo zastanawiałem się nad Z6. Finalnie stwierdziłem, że:
D850 jest dużo droższy i nie sądzę, abym widział dużą różnicę między D500 a D850 w DX, nawet podejrzewam, że mógłby to być gorszy wybór,
D500 i jego szybkostrzelność po wyjęciu z pudełka na +, a tym samym: żeby uzyskać zbliżoną liczbę kl./sek. w D850 trzeba byłoby dodatkowo zainwestować w grip i baterię,
Z6 + FTZ - mimo że dostałem super cenę za nówkę, to jednak dodatkowo musiałbym kupić kartę/-y XQD i czytnik, więc co najmniej +1 tys. zł do ceny, którą dostałem od jednego sklepu. Gdyby miał on slot SD, to pewnie jego bym wziął, a tak może skuszę się na bezlustro następnej generacji, albo jeszcze kolejnej :)
Dlatego też finalnie kupiłem kilka dni temu D500 i dzisiaj pierwszy raz wyskoczyłem na zdjęcia :) Jestem zachwycony pod każdym względem. Przebija D7100 na głowę i to tak znacząco.
madebyzosiek
16-02-2020, 16:44
D500 jest bezkonkurencyjny jeżeli chodzi o szybkostrzelność, ale jeżeli chcemy mieć faktycznie nieskończoną serię bez zwolnienia to XQD jest niezbędne. No i trochę z tym 1000 za kartę z czytnikiem, to na wyrost... 64 GB Sony w tej chwili są za ok 500-550 zł, do tego czytnik 120 zł.
fader_audio
16-02-2020, 18:22
D500 jest bezkonkurencyjny jeżeli chodzi o szybkostrzelność, ale jeżeli chcemy mieć faktycznie nieskończoną serię bez zwolnienia to XQD jest niezbędne. No i trochę z tym 1000 za kartę z czytnikiem, to na wyrost... 64 GB Sony w tej chwili są za ok 500-550 zł, do tego czytnik 120 zł.
To że karty staniały nie wiedziałem. Co do czytnika kupiłem za 40 czy 60 zł. Działa bezproblemowo. Mam jeszcze mojego 7100 i jak biorę do ręki to się zastanawiam czy dobrze zrobiłem że wziąłem bezlustra.
madebyzosiek
16-02-2020, 20:13
To że karty staniały nie wiedziałem.
Za 850 zł kupiłem Sony 120 GB, także...
Za 850 zł kupiłem Sony 120 GB, także...
Panowie, gdzie takie ceny? Zastanawiam się wstępnie nad Z6 lub Z7 ale właśnie ceny XQD lub CFE bolą :)
Panowie, gdzie takie ceny? Zastanawiam się wstępnie nad Z6 lub Z7 ale właśnie ceny XQD lub CFE bolą :)
Jak się nie boisz używek to tym bardziej ogarniesz temat taniej. Kupiłem używanego Lexara 64 GB za 600 zł, do tego chiński czytnik za 30.
madebyzosiek
02-03-2020, 22:25
Jak wyżej. OLX, lub nasza giełda ;)
david555
02-03-2020, 23:27
cudak - gratuluję zakupu D500, sam go używam od prawie czterech lat do spottingu i jestem bardzo zadowolony. Korpus bezawaryjny i bardzo celny,.
Jak wyżej. OLX, lub nasza giełda ;)
Bardziej mnie to 500 za 64 zainteresowało, ale to rozumiem używka?
madebyzosiek
03-03-2020, 06:20
Bardziej mnie to 500 za 64 zainteresowało, ale to rozumiem używka?Tak, używa. Choć nic tego nie zdradza ;)
Tak, używa. Choć nic tego nie zdradza ;)
Jeśli dostałeś FV 23% to super, ja szukam i takich nie widzę :(
madebyzosiek
03-03-2020, 15:18
Jeśli dostałeś FV 23% to super, ja szukam i takich nie widzę :(Ale jak chcesz fakturę, to spokojnie możesz kupować nową. Po wliczeniu w koszta cena będzie jeszcze lepsza. Ja faktury nie potrzebowałem ;)
david555
03-03-2020, 15:30
Nowe XQD Sony serii G, kosztują 650 złotych za 64 GB, uważam że to dobra cena zważywszy, że cieszą się dobrą opinią.
Osobiście obkupiłem się w Lexary 2933x, ale obecnie wywiało je ze sklepów.
No wiem, ale w porównaniu do SD które mam teraz cena jest z kosmosu, jak przeczytałem wasze cney, to gdyby to były nówki, po odjęciu VAT, byłoby sensowniej (choć też drogo w opór) :)
- - - - kolejny post - - - - - -
Nowe XQD Sony serii G, kosztują 650 złotych za 64 GB, uważam że to dobra cena zważywszy, że cieszą się dobrą opinią.
Osobiście obkupiłem się w Lexary 2933x, ale obecnie wywiało je ze sklepów.
Powoli CFExpress sa w cenach XQD, a prędkość sporo szybsza, więc jeśli bym się zmuszał to chyba już do nich własnie.
david555
03-03-2020, 15:40
CFExpress, współpracują chyba tylko z Zetkami, zresztą też nie wiadomo, jakie fizycznie osiągi będą dostępne dla tych kart w korpusach Nikona, bo i najszybsze XQD przy zapisie są daleko od deklarowanych 440 MB/s.
Można sobie prześledzić: https://www.cameramemoryspeed.com/nikon-z7/fastest-xqd-card-speed-test/
CFExpress, współpracują chyba tylko z Zetkami, zresztą też nie wiadomo, jakie fizycznie osiągi będą dostępne dla tych kart w korpusach Nikona, bo i najszybsze XQD przy zapisie są daleko od deklarowanych 440 MB/s.
Można sobie prześledzić: https://www.cameramemoryspeed.com/nikon-z7/fastest-xqd-card-speed-test/
Licze na to że w CFE zrzut na komputer będzie szybszy. Jesli w tej samej cenie karty, dostanę prędkość odczytu x4 to w sumie XQD przestaje mieć sens (Dla Z6 i Z7 oczywiście)
Tomaszek21
03-03-2020, 16:52
Nie wiem jak w zetkach z kartami bo się nie wczytywałem ale jeśli mają slotów na SD to wyjścia nie ma lecz już w d500 przez ponad miesiąc użytkowania do fotografii ptaków jeszcze ani razu nie zapchałem bufora serią a mam tylko SD w aparacie więc warto się zastanowić czy inwestowanie w takie karty ma sens i czy będziemy wykorzystywać niekończącą się serie
Nie wiem jak w zetkach z kartami bo się nie wczytywałem ale jeśli mają slotów na SD to wyjścia nie ma lecz już w d500 przez ponad miesiąc użytkowania do fotografii ptaków jeszcze ani razu nie zapchałem bufora serią a mam tylko SD w aparacie więc warto się zastanowić czy inwestowanie w takie karty ma sens i czy będziemy wykorzystywać niekończącą się serie
Większość ludzi wzięłaby SD zamiast XQD bo tak jak piszesz - zapchanie bufora D500 to sztuka. Popyt na XQD jest wynikiem raczej braku wyboru jeśli ktoś chce mieć dwie karty :-(
david555
03-03-2020, 17:45
Większość ludzi wzięłaby SD zamiast XQD bo tak jak piszesz - zapchanie bufora D500 to sztuka. Popyt na XQD jest wynikiem raczej braku wyboru jeśli ktoś chce mieć dwie karty :-(
Popyt na XQD, jest wynikiem wykorzystywania tych kart w D5, D500, D850 i w Z6, Z7.
Poza tym, karty XQD są o wiele bardziej trwałe od SD, co nie jest bez znaczenia przy zadaniach komercyjnych.
Popyt na XQD, jest wynikiem wykorzystywania tych kart w D5, D500, D850 i w Z6, Z7.
Poza tym, karty XQD są o wiele bardziej trwałe od SD, co nie jest bez znaczenia przy zadaniach komercyjnych.
To trochę logiczne bo gdyby nie było miejsca gdzie można je zastosować to nie byłoby popytu ;-)
Poza "zadaniami komercyjnymi" - spora część użytkowników parająca się "zadaniami amatorskimi" wzięłaby w ciemno dwa gniazda SD zamiast XQD/SD. A że nie mają wyboru to wchodzą w posiadanie XQD - system, który nie do końca rozwinął skrzydła i już pewnie nie rozwinie. Praktycznie monopol na rynku trochę tłumaczy też ceny.
david555
04-03-2020, 00:34
gremed - jeszcze w 2016 też uważałem XQD za fanaberię, ale odkąd stosuję je w każdym swoim DSLR, jako pierwszą (D500, D850), to doceniłem ich pancerność i niezawoność.
W drugim slocie jednego i drugiego korpusu siedzą Lexary 2000×, czyli też nie ułomki, ale lepiej na zimne dmuchać, niż żałować.
gremed - jeszcze w 2016 też uważałem XQD za fanaberię, ale odkąd stosuję je w każdym swoim DSLR, jako pierwszą (D500, D850), to doceniłem ich pancerność i niezawoność.
W drugim slocie jednego i drugiego korpusu siedzą Lexary 2000×, czyli też nie ułomki, ale lepiej na zimne dmuchać, niż żałować.
david555 - ja wiem, też mam XQD i po tym jak wcześniej dosłownie w palcach rozpadły się moje dwie SD doceniam zalety tego typu kart. Chodzi mi o to, że gdyby ludziom dać 3 sloty w tym dwie SD i jedna XQD to ze względu na cenę wybieraliby SD. Bo w codziennym amatorskim użytkowaniu nie widać tutaj jakichś drastycznych różnic. No chyba, że ktoś potrzebuje te milionowe serie (fakt, świadomość posiadania niezatrzymującej się migawki jest dość przyjemnym odczuciem ;-) )
david555
04-03-2020, 09:36
gremed - co zrobić, cierpię na taki defekt, że zawsze wolę się zabezpieczyć/ubezpieczyć i myśl kierować na kreatywność, zamiast zamartwiać się niczym niewiasta lub co gorsze, pląsać beztrosko jak motylek. :-)
Dlatego tak trudno jest używać Zetek, bo z jednej strony wiesz, że XQD są niezawodne itp., itd., a z drugiej strony jakiś szatanik szepce do ucha, że nic nie jest tak niezawodne, żeby nie mogło się zepsuć, szczególnie w najgorszym dla nas momencie (komercyjna sesja).
Ponoć Z8 ma przynieść rozwiązanie, ale to pieśń przyszłości.
marsosno
01-04-2020, 09:51
W trące się do tematu - odnośnie kart - a nie wystarczy kupić przejściówkę? i wtedy jak ja w d810 używam tylko kart sd.
david555
01-04-2020, 10:17
W trące się do tematu - odnośnie kart - a nie wystarczy kupić przejściówkę? i wtedy jak ja w d810 używam tylko kart sd.
A istnieją takie adaptery ???
Zresztą, zamieniać XQD na SD, to zgodnie z powiedzonkiem: "Zamienił stryjek, siekierkę na ... kijek". :-)
marsosno
01-04-2020, 10:47
sorki - ale nie ma... myślałem o CompactFlash (CF) .
nie wiedziałem że nikon miał XQD
Kojocisko
01-04-2020, 11:13
Przejściówka do kart, to inne określenie nieuchronnych kłopotów...
Jak się nie boisz używek to tym bardziej ogarniesz temat taniej. Kupiłem używanego Lexara 64 GB za 600 zł, do tego chiński czytnik za 30.
Co to za czytnik, mógłbyś poczęstować jakimś linkiem?
Co to za czytnik, mógłbyś poczęstować jakimś linkiem?
Tutaj masz cały wątek o czytnikach. Jest tam taki ja mam, jest też Chińczyk ale polecany przez kolegów jako pewniejszy.
https://forum.nikoniarze.pl/threads/304115-Jaki-czytnik-kart-xqd-kupi%C4%87