Zobacz pełną wersję : Tamron SP 35 mm f/1.4 Di USD
Witajcie ;)
Czy już każdy się przesiadł na bezlusterkowce czy jeszcze znajdą się tu tacy, którzy są skłonni kupić kolejny słoik pod DSLR?
Ktoś może coś powiedzieć o tym Tamronie? Czy on aby nie pudłuje jak Sigma 35/1.4A?
35713
madebyzosiek
16-01-2020, 19:37
Jest już gdzieś temat tego Tamrona. Jak jesteś cierpliwy, to prędzej czy później coś o nim napiszę :)
Teraz znalazłem wątek. Skrobnij coś na temat tego Tamrona, bo mnie ciekawi. Szczególnie AF, bo obrazek wszędzie piszą, że ma genialny. Jeśli AF jest taki jak w Sigmie to niech to wrzucą do krateru wulkanu - akurat na Filipinach jeden się uaktywnił ;)
Łolt Diznej
19-01-2020, 20:08
Wciąż za drogi na tle Arta 40/1.4, nie ma co się napalać. Kręci mnie ten Tamron od kilku miesięcy, trafia kilkoma swoimi cechami w sweetspot i liczę na to, że już wkrótce będę miał okazję go obmacać. Ale za te pieniądze to dobra oferta tylko dla osób, które definitywnie skreślają Sigmę z powodu ciężaru i gabarytu.
madebyzosiek
19-01-2020, 21:37
Za drogi... Przecież Sigma jest ciut droższa, a patrząc na różnicę w ogniskowej, to właściwie porównywalne obiektywy ;) Dla mnie 40 mm nie pasuje. Za blisko 50, z kolei daleko od 85 i tak nie wiadomo jak to ugryźć... Tamron jest na liście zakupów, Art 35 jest fajnym, małym, ostrym szkłem, ale kuszą mnie uszczelnienia i ponoć pewniejszy AF. Mając Tamrona 85 1.8 VC jestem przekonany, że 35 1.4 jest dobra :)
Łolt Diznej
20-01-2020, 00:14
Za drogi... Przecież Sigma jest ciut droższa, a patrząc na różnicę w ogniskowej, to właściwie porównywalne obiektywy
Dokładnie tak. Tamron wciąż jest zaledwie o ca 300zł tańszy od Sigmy, a optycznie to jednak słabsze szkło.
madebyzosiek
20-01-2020, 00:17
Dokładnie tak. Tamron wciąż jest zaledwie o ca 300zł tańszy od Sigmy, a optycznie to jednak słabsze szkło.Ale masz test, który może to potwierdzić? Ja na razie nie spotkałem się z opinią, że optycznie jest słabszy od czegokolwiek w okolicy 35 mm ;) Choć oczywiście 40 Art jest wybitnie dobra. Na pewno jest lepszy od 35 Art i generalnie o to mi chodzi. 40 jest za duża i ciężka, do tego dziwna ta ogniskowa dla mnie. No i lubię 50 Art, ciężko byłoby się pozbywać ;)
Łolt Diznej
20-01-2020, 00:27
No Paaanie, przecież z sufitu bym nie brał:
https://www.the-digital-picture.com/Reviews/MTF.aspx?Lens=1437&FLI=0&LensComp=1392&FLIComp=0
https://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=1437&Camera=979&Sample=0&FLI=0&API=0&LensComp=1392&CameraComp=0&FLIComp=0&APIComp=0
Różnice nie są jakieś dramatyczne, ale patrząc na te sample, to jednak bez mrugnięcia okiem 300zł więcej był wyłożył. Liczyłem, że Tamron po Nowym Roku zejdzie poniżej 4000. Wtedy, biorąc pod uwagę znacznie niższą wagę niż w przypadku Sigmy, moglibyśmy już dyskutować.
Ogniskowa dziwna, taka filmowa. Ale z drugiej strony to rozwiązanie odwiecznego problemu zasadności dźwigania jednocześnie 35 i 50. Pewnie z racji lekkiej egzotyki bierze się ogólnie niska świadomość istnienia tego obiektywu. Wszyscy namiętnie porównują Tamrona do starego Arta 35/1.4, podczas gdy prawdziwą konkurencją dla niego jest czterdziestka. Niższa waga to naprawdę argument za Tamronem, bo 40 to taki sam kloc jak Sigma A85/1.4. Gdyby tylko cena T. była nieco mniej marketingowa, a bardziej rynkowa...
Kojocisko
20-01-2020, 00:40
Sigma kusi jakością optyczną, ale dla mnie 35mm to szko uniwersalne, także do wnętrz, które u mnie bywają ciasne. Więc boję się tych +5mm.
BTW - w kraju producenta ten Tamron kosztuje teraz 3,1 kpln, a Sigma 40 4,05 kpln.
Łolt Diznej
20-01-2020, 00:55
w kraju producenta ten Tamron kosztuje teraz 3,1 kpln, a Sigma 40 4,05 kpln.
To jest dobra wiadomość, bo znaczy, że Tamron u nas powinien wyraźnie stanieć. Tak sobie, mniej więcej, wyobrażałem docelowy dystans cenowy między tymi obiektywami.
Kojocisko
20-01-2020, 11:53
Nie umiem się odnieść do tego dystansu cenowego. Im bliżej 50mm, tym łatwiejsza jest konstrukcja obiektywu. Tamron 35/1,4 jest wyraźnie lepszy od Sigmy 35mm, więc chyba ma prawo być droższy?
Ale za 3,1kpln IMO jest atrakcyjną propozycją. Będę w sierpniu rozkminiać czy mnie stać ;-) i czy 28, 35 czy 40mm.
Kojocisko
06-02-2020, 20:14
Dzisiaj w amazon.de Tamron 35/1,4 kosztuje 3,6kpln. A ABfoto 4,3kpln
Ktoś pytał o AF - jak swego czasu miałem go w rekach chwilę po premierze to AF był mega pewny. Zarówno w centrum jak i na bocznych.
Obrazek - subiektywnie - poziom sigmy lub ciut lepiej.
madebyzosiek
07-02-2020, 17:34
Stało się...
https://dl.dropboxusercontent.com/s/8p2wujpkxqxzm39/T35.jpg
Większy od 35 Art, cięższy i równie dobrze wykonany... Więcej za jakiś czas ;)
No to testuj i napisz cos o nim, ciekawe jak przy 35A.
Jak dla mnie to nawet nie musi być optycznie lepszy od S35A. Wystarczy, że będzie równie dobry. Oby tylko AF miał użyteczny, bo w Sigmie to jest jakaś tragedia.
madebyzosiek
07-02-2020, 23:30
Jak dla mnie to nawet nie musi być optycznie lepszy od S35A. Wystarczy, że będzie równie dobry. Oby tylko AF miał użyteczny, bo w Sigmie to jest jakaś tragedia.Dokładnie. Może nie tragedia, ale nieprzewidywalność... I warto dodać, że to jedyny taki Art.
Dokładnie. Może nie tragedia, ale nieprzewidywalność... I warto dodać, że to jedyny taki Art.
Tragedia :wink: Miałem dwa egzemplarze i oba zachowywały się tak samo. Można sobie AF skorygować poprzez USB Dock, ale na loteryjną powtarzalność to nie wpłynie.
madebyzosiek
07-02-2020, 23:56
Tragedia :wink: Miałem dwa egzemplarze i oba zachowywały się tak samo. Można sobie AF skorygować poprzez USB Dock, ale na loteryjną powtarzalność to nie wpłynie.Bardzo pomaga serwis w Gdyni, no ale w sztucznym świetle jest loteryjna i nic tego nie zmieni. Ale 20, 24 i 50 takiego objawu nie ma. Ja kupiłem Tamrona będąc mocno zadowolony z 85 1.8 VC. Zobaczę jak będzie i dam znać ;)
bomkallo
08-02-2020, 03:50
Dajesz :) mtf50 mowi, ze: na 1.4 tamek dostaje kopa o jakies 6-8 lpmm (zdrowy kop, ciezko odczytac ile tam jest :)), na f2 wyrownanie, 2.8 najmocniejsze na tamku bo pod 50, sigma lekko z tylu, do tego tamek jest rowniejszy na brzegach - zobaczymy ile z tego sie pokryje :P najwieksza roznica powinna wyjsc na pelnej dziurze, gdzie brzegi tamka to jak centrum sigmy :P
madebyzosiek
08-02-2020, 07:35
Nie mam takiego parcia na MTF, ostrość i rozdzielczość 35 Art, nawet na 45 MPX jest co najmniej zadowalająca. Dużo ważniejszy w Tamronie będzie AF w trudnych warunkach.
Odnośnie sigmy art...podpinacie do złych aparatów [emoji3] egzemplarz kupiony od madebyzosia razem z z6 stanowi niemal nierozłączny zestaw, raptem kilka razy ustąpił miejsca innym obiektywom. Robiąc zdjęcia mam pewność w 99% trafienia w punkt wraz z bardzo ostra przesłona 1.4 trudno do czegoś się doczepić.
Wysłane z mojego COL-L29 przy użyciu Tapatalka
madebyzosiek
08-02-2020, 09:52
Odnośnie sigmy art...podpinacie do złych aparatów [emoji3] egzemplarz kupiony od madebyzosia razem z z6 stanowi niemal nierozłączny zestaw, raptem kilka razy ustąpił miejsca innym obiektywom. Robiąc zdjęcia mam pewność w 99% trafienia w punkt wraz z bardzo ostra przesłona 1.4 trudno do czegoś się doczepić.
Dokładnie, prawdopodobnie rozwiązaniem problemu AF w 35 Art jest bezlustro, choć kolega na Canonie 5D4 nie wie nic o problemach, które mnie zmobilizowały do zmiany na Tamrona ;)
lukasz.antoniak
08-02-2020, 10:31
Jakbys byl z Warszawy to dalbym Ci moja S35A do testowania AF. No nie przesadzajmy, ze jest jakas tragedia...
madebyzosiek
08-02-2020, 10:46
Jakbys byl z Warszawy to dalbym Ci moja S35A do testowania AF. No nie przesadzajmy, ze jest jakas tragedia...Ja 35 Art zrobiłem co najmniej kilka tysięcy zdjęć. To wystarczy żeby sobie wyrobić zdanie na temat szkła ;) W dziennym świetle jest super. W warunkach, w których Art pracował tak słodko nie było. Sztuczne światło, w tle także, znacząco obniżały użyteczność AFu. Jeżeli w Tamronie jest lepiej, to jest on warty tej dopłaty.
bomkallo
08-02-2020, 14:07
Tylko ta roznica w cenie i brak uzywek :cry:
Rossi_PL
08-02-2020, 15:12
Jakiekolwiek ocenianie szkła, jego pracy af, skuteczności i POWTARZALNOŚCI bez dobrego opisania co i w jakim świetle uważa się za ŚWIETNE a co za KIEPSKIE zachowanie nigdy nie da nam jakiegokolwiek punktu odniesienia. Piszcie jak Zosiek - sztuczne słabo, dzienne miód. Już duzo duuuzo więcej wiadomo dla kogo to będzie dramat a dla kogo SUPER:-) Nie można tu generalizować, trzeba uwzględnić rodzaj światła i czy pracujesz tylko centralnym czy bocznymi też. Wtedy będzie więcej klarowności w naszych wypowiedziach.
madebyzosiek
08-02-2020, 18:17
Więc szybki zestaw pierwszych wniosków. Słoneczne popołudnie, warunki wspaniałe. D850, biegająca dwulatka, punkty wszystkie, choć najczęściej krzyżowe blisko centrum. AF-S - brak pomyłek, AF-C na pojedynczym punkcie - brak pomyłek, AF-C w 3D z wykrywaniem twarzy - brak pomyłek. Szybkość AFu jest zauważalnie lepsza od 35 Art w tych samych warunkach. Ostrość rewelacyjna od 1.4 na całym obrazku... Na razie uśmiech na twarzy :)
bomkallo
08-02-2020, 18:28
Przeciez ostrosc widac na MTF'ie :P btw, ty masz d850 ?:P Jeszcze te "zauwazalnie lepsza" pozostawia u mnie niedosyt, no ale czekamy na lowlight i pewnie na sample :)
madebyzosiek
08-02-2020, 18:46
Przeciez ostrosc widac na MTF'ie [emoji14]
Ja muszę ją widzieć na zdjęciu przede wszystkim, cyferki mnie nigdy nie cieszyły ;)
btw, ty masz d850 ?:P
Też.
Jeszcze te "zauwazalnie lepsza" pozostawia u mnie niedosyt, no ale czekamy na lowlight i pewnie na sample :)
Zauważalnie lepsza w moim odczuciu oznacza, że zdecydowanie szybciej mam potwierdzenie ostrości, nawet jak szkło musi przelecieć całą skalę. Jest bez dwóch zdań szybsze, ale to też dość oczywiste, bo 35 Art jest jedynym z wolniejszych Artów.
Będą jakieś zdjęcia prędzej czy później, ale prawdziwe wnioski z warunków, w których Art mnie denerwował będą dopiero w maju ;)
bomkallo
08-02-2020, 20:01
Do maja to jak pojdzie dobrze to pewnie dokopie sie do sigmy, chociaz jak dla mnie cena tamrona jest zaporowa, mozna probowac upchnac w tym np. S35 + S20, chociaz z tym szerszym katem to nadal nie wiem.
Tak gwoli scislosci, MTF to cyferki z obrazka z kreskami, ktorym przyznales racje piszac o ostrosci w calym kadrze :) Akurat brzegi byly do przewidzenia z uwagi na duza roznice wzgledem arta, nie mogles sie nie ucieszyc :) Reszty czynnikow wiadomo - nie tykam.
Btw, ciekawa sprawa. N35 1.4 jest chyba w sprzedazy, a na pelnej dziurze wykazuje taki tragizm w mtf, ze az dziwi mnie, ze da sie go kupic, moze mikrokontrast, lol. Chyba za wasko patrze :P
madebyzosiek
08-02-2020, 21:31
W maju będę miał pierwsze wesela, więc tam gdzie Sigma wymiękała będzie się dało sprawdzić Tamrona. Może wcześniej coś się uda, nie wiem. Ale do tego czasu oswoję to szkło i sprawdzę w różnych okolicznościach.
Tak, ostrość jest lepsza, widać to od razu, ale ja nie dla ostrości je kupiłem, bo ta w Arcie jest co najmniej bardzo dobra.
N35 1.4 jest raczej czarodziejem obrazka... Ktoś, kto go kupuje nie robi tego dla ostrości na pewno ;)
Ps. Chcesz 20 Art? ;)
bomkallo
08-02-2020, 22:05
Myslisz ze nie widze, ze wisi i czeka? :P Problem z priorytetem jest, bo 35 znam, a <= 20 to juz zakup dla jaj :P
Podpiąłem dziś w sklepie Tamiego do D850. AF szybki i mega celny. Na f1.4 w punkt na bliskich i dalekich odległościach. Niesamowicie ostry. Chyba będzie mój...
madebyzosiek
10-02-2020, 23:46
Oj tak, jest bardzo ostro na 1.4...
https://dl.dropboxusercontent.com/s/bit1te84xjv8oc7/FX2_5232.jpg
Bardzo mało aberracji...
https://dl.dropboxusercontent.com/s/oqwzzb07dygcod7/FX2_5207.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/s/yycdbfguzygwpfe/FX2_5204.jpg
Świetnie pracuje pod światło...
https://dl.dropboxusercontent.com/s/o7sh70u8iylzi8i/FX2_5194.jpg
Pięknie rozmywa...
https://dl.dropboxusercontent.com/s/676j61py6mczv2g/FX2_5225.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/s/jfdsekse0txsc31/FX2_5255.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/s/903oixm06w33bly/FX2_5272.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/s/hi0vuwg4fo6m2b8/FX2_5290-Edit.jpg
Nie żałuję chyba, choć prawdziwe oblicze chcę zobaczyć w znacznie trudniejszych warunkach.
madebyzosiek udało Ci się zrobić jakieś większe testy tego obiektywu? :)
madebyzosiek
20-05-2020, 08:40
madebyzosiek udało Ci się zrobić jakieś większe testy tego obiektywu? :)No jak, przecież wszystko odwołane do odwołania... ;) Tylko mieszkanie i spacery i... nie żałuję ani połowy grosza wydanego. Najlepsza 35 do Nikona jaka istnieje. Ostrość, celność, szybkość, obrazek... Najlepsze :) Ale na warunki trudne wciąż czekam, choć raczej siebie poradzi.
No jak, przecież wszystko odwołane do odwołania... ;) Tylko mieszkanie i spacery i... nie żałuję ani połowy grosza wydanego. Najlepsza 35 do Nikona jaka istnieje. Ostrość, celność, szybkość, obrazek... Najlepsze :) Ale na warunki trudne wciąż czekam, choć raczej siebie poradzi.
Wiem, że odwołane ale niektórzy mają jakieś kameralne imprezy i być może miałeś okazję na takowej być i coś pstryknąć :D Pytam bo mam dylemat czy ten Tamron czy iść w uniwersalność i T24-70 G2.
madebyzosiek
20-05-2020, 11:37
Wiem, że odwołane ale niektórzy mają jakieś kameralne imprezy i być może miałeś okazję na takowej być i coś pstryknąć :D Pytam bo mam dylemat czy ten Tamron czy iść w uniwersalność i T24-70 G2.No ja 24-70 mam, Nikkora akurat, ale tylko na wszelki wypadek. Właściwie to leży i inspiruje mnie do tego, żebym go sprzedał, bo roboty żadnej nie ma ;) Jeżeli masz kasę na Tamrona 35 1.4 to się nie zastanawiaj. Kupiłem u Cichego, teraz ma coraz lepszą cenę. Nie wiem jak Tamron 24-70 chodzi bo go nie miałem. Nikkor 24-70 jest na pewno szybszy, ale to chyba jego jedyna zaleta, oczywiście poza tym, że jest uniwersalny. Jakość obrazka, w tym ostrość, kontrast, kolory są bez porównania... A imprezy na razie wypadły trzy, w czerwcu pewnie kolejne dwie, raczej czekam na lipiec... Ale dość ruchliwa dwulatka weryfikuje go i radzi sobie świetne.
Kojocisko
20-05-2020, 14:53
To silnie zależy do potrzeb i tego co się fotografuje. Ja mam i 35mm i 24-70G2.
Czasem możesz wszystko zrobić 35mm, a czasem lepiej mieć większy wybór ogniskowych.
madebyzosiek
20-05-2020, 15:32
To silnie zależy do potrzeb i tego co się fotografuje. Ja mam i 35mm i 24-70G2.
Czasem możesz wszystko zrobić 35mm, a czasem lepiej mieć większy wybór ogniskowych.To prawda, dlatego wolę mieć oba, ale 24-70 będzie mnie interesowało 2.8S do Z6, to lustrzankowe użyłem na razie cztery razy od ponad roku... Tak mi jest potrzebne ;)
A czy brak stabilizacji w T35 jest odczuwalny? Miałem Sigmę 35 Art i z przysłony 1,4 korzystałem rzadko a jak korzystałem to w statycznych zdjęciach i miałem wrażenie że przydałby mi się obiektyw ze stabilizacją przy zdjęciach z ręki a takową posiada T24-70 G2. Sigmę przeważnie przymykałem na f2.2-2.5 więc nie wiem czy się pchać w stałkę o takim samym świetle co wspomniana Sigma czy jednak wybrać zooma ze stabilizacją. Same dylematy ;) Jest jeszcze Tamron 35 f1,8 ze stablilizacją ale pewnie T35 f1,4 daje lepszy obrazek.
Ciekawe jak wypadają obydwie 35-tki Tamrona przy założeniu że sprawdzamy ich na f1,8. Orientujecie się może? :)
Kojocisko
20-05-2020, 17:13
Rzuć okiem na optyczne.pl. T35/1,4 jest optycznym wymiataczem, wersja 1,8 jest po prostu bardzo dobrym obiektywem.
I jak pisałem - to nie są obiektywy "zamiast" uniwersalnego zooma. Jak włóczę się po mieście, fotografuję trening - zoom będzie zwykle lepszym wyborem. Bo mam i w miarę szerokie 24mm i już bliskie portretu 70mm.
Ale jak podróżuję lekko, jakość ma być bez kompromisu a GO płytka - biorę 35mm.
Zośku - skąd pomysł, że zoom, którego nie używasz z lustrzanką, nagle znajdzie zastosowanie na ML? Czy to może scenariusz użycia dwóch korpusów i nie dublowania obiektywów w systemie?
madebyzosiek
20-05-2020, 17:32
A czy brak stabilizacji w T35 jest odczuwalny?
Ja nie odczuwam, ale Ty możesz. To zależy na jakie czasy schodzisz. Mi w 35 z 1/40-1/50 wychodzi ostro i tyle mi wystarczy. Natomiast głównie pracuję na 1.4 i tutaj Sigma Art też dawała radę. Była jednak mniej ostra na brzegach, wolniejsza i miewała kapryśny AF.
Ciekawe jak wypadają obydwie 35-tki Tamrona przy założeniu że sprawdzamy ich na f1,8. Orientujecie się może? :)
T35 1.4 na 1.8 będzie ostrzejszy niż T35 1.8 na 1.8, ale te obiektywy to jednak inne ligi. Była na forum do sprzedania, albo jest dalej, kolega grafo miał 1.8 VC. Używam Tamrona 85 1.8 VC, świetny obiektyw, ale mniej ostry od 35 1.4. Jeżeli użyteczność na pełnej dziurze nie jest największym priorytetem, to szedłbym w Nikkora 35 1.8 ED, a jeżeli musi być uniwersalnie, to Tamron, jak i Nikkor 24-70 będą ok.
Zośku - skąd pomysł, że zoom, którego nie używasz z lustrzanką, nagle znajdzie zastosowanie na ML? Czy to może scenariusz użycia dwóch korpusów i nie dublowania obiektywów w systemie?
To dość skomplikowane... 24-70 służył głównie do spacerów i wyjazdów, gdzie nie brałem dużo sprzętu. Był używany głównie z D610. Tego zastąpi Z6 i teraz raczej on będzie potrzebował 24-70, a przez FTZ odpada, bo wygoda tego duetu nie istnieje ;) Moim planem na Z6 jest UWA, standard, 35 1.8 i manualne 105 2.5 Ai przez FTZ. Stąd takie przemyślenia. Ale za mało używek 24-70 2.8S jest niestety...
Kojocisko
20-05-2020, 17:53
Tamron grafo jest już w dobrych rękach...
madebyzosiek
20-05-2020, 18:10
Tamron grafo jest już w dobrych rękach...:) To mam jeszcze jednego, zacnego użytkowania, który myśli o sprzedaży Nikkora 35 1.8 ED ;) Chyba, że chcesz jednak Nikkora 24-70 2.8, to dasz mi do myślenia ;) Ale Tamrona 35 1.4 polecam baaardzo :)
Rzuć okiem na optyczne.pl. T35/1,4 jest optycznym wymiataczem, wersja 1,8 jest po prostu bardzo dobrym obiektywem. I jak pisałem - to nie są obiektywy "zamiast" uniwersalnego zooma
Recenzje na optyczne czytałem, tutaj chciałem zapytać o praktyczne użytkowanie tego obiektywu. Jestem świadomy, że nie jest to na zasadzie jeden zamiast drugiego, po prostu zastanawiam się który nabyć teraz a później ewentualnie uzupełnić "arsenał" tym drugim. Lubię stałki, ale czasami zoom również by się przydał ;)
szedłbym w Nikkora 35 1.8 ED
Póki co nie biorę go pod uwagę ;)
Ale Tamrona 35 1.4 polecam baaardzo
Ta myśl nie daje mi spokoju :D
P.S.
Muszę przemyśleć jeszcze wybór, ale dziękuję Wam za podzielenie się swoimi opiniami :)
Muszę przemyśleć jeszcze wybór, ale dziękuję Wam za podzielenie się swoimi opiniami :)
Nie ma co myśleć, kupuj ;) Ja kupiłem bardziej z ciekawości, niż z realnej potrzeby posiadania, ale chyba zostanie u mnie na dłużej.
Jeżeli masz kasę na Tamrona 35 1.4 to się nie zastanawiaj. Kupiłem u Cichego, teraz ma coraz lepszą cenę. Nie wiem jak Tamron 24-70 chodzi bo go nie miałem.
Dzięki, pamiętaj że zrobiłem Ci rabat i innym forumowiczom też mogę zrobić lepszą cenę. Szkło jest świetne, Sigma z nim nie ma szans.
Jedno foto z ostatniej sesji:
39735
Większy format: http://kubacichocki.pl/20/sara02.jpg Naturalnie pełna dziura.
Coraz więcej argumentów zaczyna mnie skłaniać do tego szkła :)
Cichy a kiedy Twoja recenzja wspomnianego obiektywu? :)
bomkallo
23-05-2020, 12:46
Raczej nie ma nad czym dumac. Zosiek juz go sprwadzil, sigma ze swoim kulawym af-em spadla z tronu. Tez zwlekam z 35tka ale do sigmy juz myslami nie wroce. No jeszcze cena, trzeba dozbierywac:P
Kojocisko
23-05-2020, 15:23
Doceniając gest Cichego, to nawet przy obecnym kursie Euro, Tamron 35/1,4 w amazon.de kosztuje ok. 3800zł, a dwa miesiące temu był jeszcze tańszy.
bomkallo
23-05-2020, 17:37
Akurat euro mamy srogo drogie ostatnio, ale watpie zeby cena spadla nawet jak wrociloby na 4.20
Coraz więcej argumentów zaczyna mnie skłaniać do tego szkła :)
@Cichy (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=329) a kiedy Twoja recenzja wspomnianego obiektywu? :)
Wszystko się rozmyło z powodu wirusa, nie chciałem nic wrzucać w martwym okresie, bo to trochę jak para w gwizdek :) Z grubsza - ostrość, mikrokontrast, plastyka ! Wszystko na korzyść Tamrona. Za wiele tu i tak nie wymyślę.
- - - - kolejny post - - - - - -
Doceniając gest Cichego, to nawet przy obecnym kursie Euro, Tamron 35/1,4 w amazon.de kosztuje ok. 3800zł, a dwa miesiące temu był jeszcze tańszy.
No właśnie, do takiego poziomu to raczej nie zejdę.
madebyzosiek
23-05-2020, 21:04
Nie miałem styczności jeszcze z 35 1.8S do Zetki, ale zakładam że jest dobra jak wszystkie te szkła. Natomiast Tamrona 35 1.4 uważam za najlepszą 35 do Nikona na bagnet F. Wady - duży i ciężki jak na tą ogniskową, ale komuś, kto miał prawie każdą Sigmę Art to nie przeszkadza ;)
Nie miałem styczności jeszcze z 35 1.8S do Zetki, ale zakładam że jest dobra jak wszystkie te szkła. Natomiast Tamrona 35 1.4 uważam za najlepszą 35 do Nikona na bagnet F. Wady - duży i ciężki jak na tą ogniskową, ale komuś, kto miał prawie każdą Sigmę Art to nie przeszkadza ;)
Tamron wymiata! Gdybym został przy lustrze ta 35tka i nikonowska 105/1.4E miałyby ze mną dożywotkę.
Kilka przykładów z domowego albumu na f1.4. Pod kilkoma linki do cropów 100%, bez wyostrzania przy wyłowywaniu rawa.
http://www.tomaszfijolek.pl/N/T35/TMF_0253.jpg
http://www.tomaszfijolek.pl/N/T35/TMF_0240.jpg
http://www.tomaszfijolek.pl/N/T35/TMF_0268.jpg
crop (http://www.tomaszfijolek.pl/N/T35/TMF_0268-2.jpg)
http://www.tomaszfijolek.pl/N/T35/TMF_0272.jpg
crop (http://www.tomaszfijolek.pl/N/T35/TMF_0272-2.jpg)
http://www.tomaszfijolek.pl/N/T35/TMF_0275.jpg
http://www.tomaszfijolek.pl/N/T35/TMF_0305.jpg
http://www.tomaszfijolek.pl/N/T35/TMK_1110.jpg
http://www.tomaszfijolek.pl/N/T35/TMK_1217.jpg
crop (http://www.tomaszfijolek.pl/N/T35/TMK_1217-2.jpg)
http://www.tomaszfijolek.pl/N/T35/TMK_1364.jpg
crop (http://www.tomaszfijolek.pl/N/T35/TMK_1364-2.jpg)
http://www.tomaszfijolek.pl/N/T35/TMK_3779.jpg
madebyzosiek
27-07-2020, 12:03
Tamron powinien zrobić jeszcze kilka szkieł 1.4 na takim poziomie jak tą 35 :)
https://dl.dropboxusercontent.com/s/w61o7e4lriv9xut/FX2_3133-Edit.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/s/xjudnziml2km9ck/FX2_3141-Edit.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/s/vwktkrlag41aff4/FX2_3146-Edit.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/s/rx2qk8xg0afgv3o/FX2_3148-Edit-Edit.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/s/gd7ydfp91xlruk2/FX2_3152-Edit.jpg
Jeżeli ktoś nadal myśli, czy warto - warto i Sigma 35 Art jest mocno zawstydzona :)
madebyzosiek podszedłeś tak blisko czy to crop? :)
madebyzosiek
27-07-2020, 14:59
madebyzosiek podszedłeś tak blisko czy to crop? :)Podszedłem oczywiście :)
Ja poproszę o Tamrona 58/1.4 :-D
madebyzosiek
27-07-2020, 17:01
Ja poproszę o Tamrona 58/1.4 :-DI 20 lub 24 1.4... Taaa :)
Tamron powinien zrobić jeszcze kilka szkieł 1.4 na takim poziomie jak tą 35 :)
Jeżeli ktoś nadal myśli, czy warto - warto i Sigma 35 Art jest mocno zawstydzona :)
Pewnie zrobią jakiś na takim poziomie na 80tkę:)
Tak zachwalałeś i teraz ciężko kupić w sklepie w PL - ja zamówiłem - podobno mają być w tym tygodniu - ciekawe, czy dotrzymają słowa:)
Zaryzykuje i ja coś dodam, zdjęcia wykonane tytułowym Tamronem :)
41671
41672
41673
madebyzosiek
28-07-2020, 22:28
tomeekm ostrość i bokeh tego szkiełka są fajne, co? ;)
madebyzosiek szkiełko fajne, myślę ze z każdym zdjęciem przysłona f1,4 będzie coraz lepiej opanowywana :)
Dystrybutor przyjął moje argumenty i od dziś mogę zrobić specjalną forumową cenę na 35/1.4. Lepiej późno niż wcale. Szczegóły na PW.
Tak. Ceny tego tamrona dziwnie szaleją. Chyba sam Tamron nie wie na jaką ją ustalić. Ja kupiłem za 3299(zamówiłem w połowie lipca a dostawa do PL była w ostatni piątek), w sklepie w którym go kupiłem cena do wczoraj była 3499, a dziś już 3799.
Tak. Ceny tego tamrona dziwnie szaleją. Chyba sam Tamron nie wie na jaką ją ustalić. Ja kupiłem za 3299(zamówiłem w połowie lipca a dostawa do PL była w ostatni piątek), w sklepie w którym go kupiłem cena do wczoraj była 3499, a dziś już 3799.
3299 czy 4299 ?
3299.
W lipcu znalazłem najniższą cenę w sklepie 3999zł (poza ceneo). Tak codziennie sobie sprawdzałem ceny, i okazało się, że ta cena wskoczyła na 3299. Zadzwoniłem do sklepu, czy może się nie pomylili. Pan stwierdził, że nie (to był dzień później, kiedy Sigma zrobiła zwrot na swoją 35kę, więc pomyślałem, że jednak Tamron też jakoś zareagował ze swoją ceną) Złożyłem od razu zamówienie, prawie jednocześnie cena wskoczyła na 3499. Dostałem maila, że nie ma na stanie i oczekiwanie do ok. 1.08 - ale cena nie ulegnie zmianie. Czekanie się przedłużyło do ostatniego piątku, ale warto było czekać.
Kojocisko
01-09-2020, 13:56
Pewnie 3299, bo na Amazonie są po jakieś 3650. W Tokio jakieś 3200, ale w tym roku nie pojadę :-(
madebyzosiek Czy udało Ci się popracować w trochę słabszych warunkach oświetleniowych? Chodzi mi o lasery i inne bajery na weselnej sali. Jeśli tak, to jak oceniasz pracę AF?
madebyzosiek
05-10-2020, 13:17
madebyzosiek Czy udało Ci się popracować w trochę słabszych warunkach oświetleniowych? Chodzi mi o lasery i inne bajery na weselnej sali. Jeśli tak, to jak oceniasz pracę AF?Tak. 100% zadowolenia. Nie ma problemu, nawet ciemna sala i ostre światło w tle nie jest wielką przeszkodą. Sezon się mocno posypał, ale miałem trochę okazji go sprawdzić i spokojnie kupiłbym go drugi raz.
Dzięki za ekspresową odpowiedź. Jak mam możliwość to na jednym body mam cały czas SA35/1,4 (pożyczana). Obrazek jest świetny, a co do niespodzianek z AF to nauczyłem się w których momentach uważać i sprawdzać, albo po prostu klepnąć N24-70. Natomiast na pewno narzekać na nią nie mogę, często 70% repo jak miałem możliwość to obleciała bez problemów - odwdzięczając się pięknymi ujęciami. Chce mieć coś swojego dlatego rozważam zakup tamiego, który wydawać by się mogło zdecydowanie zwiększa powtarzalność AF, a cała reszta to jak pisaliście wcześniej. Żeby nie było na d750 - S35 śmigała od początku pięknie z delikatną korektą AF z poziomu body, na d610 wariowała i tam jej nie podpinałem wcale. Zaskoczyła mnie kilka razy w grupówkach bo potrafiła przesunąć ostrość na las 200m dalej w tle :) Praktycznie za każdym razem kiedy miałem parę w plenerze i chciałem zrobić szerzej, tak że powiedzmy młodzi zajmowali 10% kadru był problem. Innych grzechów nie pamiętam ;) Cena nowych szkieł jest mocno zbliżona +/- 600 zł stąd moje rozważania.
Jak weźmiesz z tego linka:
https://sklep.filmgraf.com.pl/tamron-sp-35mm-f14-di-usd-obiektyw-staloogniskowy-do-nikon-f-p-10722.html?9338716005172&utm_source=ceneo&utm_medium=referral
43847
to i wyjdzie +/- 400zł
NIe wiem tylko, czy rzeczywiście tam jest do kupienia i czy sklep godny zaufania.
Kojocisko
06-10-2020, 23:03
Po ostatnich rabatach w USA (Adorama) Tamron SP35/1.4 kosztuje... 699USD.
Szkoda, że ostatnio tak mało się podróżuje...
No, ale dolicz plus prawie 10% taxu, plus podróż.
To ostatnio różnie wychodzi, a gwarancja przeważnie na US.
Zresztą Adorama to nieduży sklepik z kalką cen B&H.
Tu chodzi bardziej o cykliczne promocje dochodzące do 30%. Czy u nas jest szansa by jakiś producent/sklep zjechał z regularnej ceny 900$(3444zł) na 700$(2678zł)?
Dzięki Panowie. Jak przyjdzie to będę widział co i jak. Właściciel używał z Z6, ale nie był za bardzo zadowolony z tego połączenia fotografując tam gdzie światła brakowało - w tym przypadku chodziło o ciemną salę weselną. Zdecydowanie pewniej AF działał w Nikkorze Z 35mm 1.8S, którego wcześniej użytkował z Z6, ale przez przypadek uszkodził i do tego połączenia chyba chce wrócić. Także całkiem szczerze opisał swoje doświadczenia z tym szkiełkiem - choć są one dość ubogie. AF jakby miał porównać to najbliżej mu było do Sigmy ART 50/1,4, ale również podpiętej do Z6.
madebyzosiek
07-10-2020, 16:40
Tak, Tamron na Z6 działa dość nieprzewidywalnie, też uważam że 35 1.8S działa lepiej, ale za to na D850 działa idealnie. Zdecydowanie lepiej niż 50 Art :)
madebyzosiek, po aktualizacji softu w obiektywie nic się nie polepszyło z działaniem AF-a na Z6?
madebyzosiek
08-10-2020, 05:45
madebyzosiek, po aktualizacji softu w obiektywie nic się nie polepszyło z działaniem AF-a na Z6?Moim zdaniem nie. Ale żeby nie było niedopowiedzeń - działa, pewnie dla kogoś nawet świetnie. Dla mnie nieprzewidywalnie, po prostu szkła natywne zachowują się lepiej, a z kolei Tamron 35 1.4 jest dużo bardziej przewidywalny na D850.
Tamron 35 1.4 jest dużo bardziej przewidywalny na D850.
Co prawda D850 to inna liga, ale mam nadzieję, że na którymś z moich body będzie działał tak jak należy(D750/D610) :)
madebyzosiek
08-10-2020, 20:32
Co prawda D850 to inna liga, ale mam nadzieję, że na którymś z moich body będzie działał tak jak należy(D750/D610) :)Będzie dobrze. Na D610 używałem krótko, bo sprzedawałem D610, ale działał ok, pewniej, szybciej i lepiej od 35 Art.
paparapa
08-10-2020, 21:18
Moim zdaniem nie. Ale żeby nie było niedopowiedzeń - działa, pewnie dla kogoś nawet świetnie. Dla mnie nieprzewidywalnie, po prostu szkła natywne zachowują się lepiej, a z kolei Tamron 35 1.4 jest dużo bardziej przewidywalny na D850.
A jak Twoim zdaniem wygląda porównanie jakości obrazka pomiędzy Tamronem 35/1.4 a Nikorrem 35/1.8?
madebyzosiek
09-10-2020, 00:01
A jak Twoim zdaniem wygląda porównanie jakości obrazka pomiędzy Tamronem 35/1.4 a Nikorrem 35/1.8?
Tamron jest ostrzejszy, ma lepszą rozdzielczość, ma ładniejszy bokeh, pod światło są podobne. Nikkor jest szybszy, ale bez przepaści.
paparapa
09-10-2020, 08:49
Dzięki, mam tego tamrona, ale nie miałem w rękach nikkora. Nie robiłem zdjęć w ciemnicy ani piwnicy, więc nie zauważyłem problemów. W normalnych warunkach sprawuje się przyzwoicie, co nie znaczy, że nie może być lepiej :)
W nowych obiektywach Z wkurza mnie jedna rzecz. Luźno obracający się pierścień ostrości niemal na całej długości obiektywu utrudniający zmianę obiektywu.
Przyszedł. Czasu nie było za wiele żeby sprawdzić, ale tak na szybko w przeciągu niespełna godzinki pierwsze wnioski - na d610 bez korekt, AF pewny, bardzo ostry ! Na d750 nie jest idealnie, mikrokalibracja ~ -3/4. Czy tak zostanie i załatwi sprawę na tę chwilę nie wiem. Jeśli będzie rozjazd to wtedy TAP-in-console.
Na d610 SA35/1,4 żyła własnym życiem, nie dało się jej z poziomu body skalibrować tak żeby było powtarzalnie, nikkor 24-70 działa na korekcie -17, a Tamron wydaje mi się, że bez żadnych korekt będzie śmigał :)
pawelszuszu
02-01-2021, 19:05
dzisiaj go zakupiłem.
Mam nadzieje że bedzie dużo lepszy obrazek jak przeciętna Sigma 35 1.4A
Dużo lepszy nie będzie ale trochę lepszy owszem. Przecież Sigma była już bardzo dobra, Tamron pokazał coś jeszcze lepszego, szkoda, że za późno o wiele lat i za drogo, przynajmniej na początku. Odkąd udało się obniżyć cenę poniżej Sigmowej, to już schodzą naprawdę nieźle :) Przed nowym rokiem poszły wszystkie z magazynu :D
pawelszuszu
06-01-2021, 10:29
Dużo lepszy nie będzie ale trochę lepszy owszem. Przecież Sigma była już bardzo dobra, Tamron pokazał coś jeszcze lepszego, szkoda, że za późno o wiele lat i za drogo, przynajmniej na początku. Odkąd udało się obniżyć cenę poniżej Sigmowej, to już schodzą naprawdę nieźle :) Przed nowym rokiem poszły wszystkie z magazynu :D
Po pierwszyym dniu dla mnie róznica jest na plus dla Tamrona przede wszystkim obrazek nie jest taki surowy i nie "schłodzony" jak na typowego Arta.
art 35 1.4 miałem 3 miesiace wiecej przeleżał w szafie niż go uzytkowałem.
Tamron wyglada solidniej lepiej zrobiony.
Generalnie bardzo zadowolony jestem!
Po pierwszyym dniu dla mnie róznica jest na plus dla Tamrona przede wszystkim obrazek nie jest taki surowy i nie "schłodzony" jak na typowego Arta.
art 35 1.4 miałem 3 miesiace wiecej przeleżał w szafie niż go uzytkowałem.
Tamron wyglada solidniej lepiej zrobiony.
Generalnie bardzo zadowolony jestem!
Bardzo się cieszę :)
Keszelski
25-01-2021, 20:53
W LR 6.14 nie ma lens profile dla tego Tamrona. A ponieważ na 1,4 winieta jest dość spora, to taki profil by się przydał. Czy gdzieś istnieje i jest dostępny profil dla T35/1,4 i czy jest możliwe wgranie go do LR 6.14?
Na razie przy wywoływaniu rawów, wybieram profil T35/1,8 i jest w miarę ok, ale może jest jakieś lepsze rozwiązanie?
Keszelski
https://www.dropbox.com/s/l6t12cyry8xvrnc/NIKON%20CORPORATION%20%28TAMRON%20SP%2035mm%20F_1. 4%20Di%20USD%20F045N%29%20-%20RAW.lcp?dl=0
Ścieżka:
C:/Users/.../AppData/Roaming/Adobe/CameraRaw/LensProfiles/1.0/
Nie daję gwarancji, że zadziała.
Samo skopiowanie do katalogu pewnie nic nie da. Trzeba by zmienić nazwę pliku z 1,4 na 1,8 i wtedy podmienić. Wtedy jest szansa, że zadziała.
Był podobny przypadek z Sigmą i zadziałało.
To nie pozostaje nic innego jak spróbować. Chociaż wielkiej różnicy nie ma w tych profilach miedzy 1,4 a 1,8 z tego co pamiętam.
Keszelski
25-01-2021, 21:38
OjTam i tomeekm Dzięki za odzew i źródło. Popróbuję. Ale faktycznie profil z 1,8 jest całkiem zadawalający, więc jeśli się nie uda skutecznie wgrać, to zostanę z 1,8. Ciekawe jak rozwiązali ten problem inni użytkownicy tego szkła.
Keszelski
25-01-2021, 22:16
Jednak samo wgranie pliku do katalogu nie dało efektu, tzn. przy obróbce rawu w LR, profile pozostały te same jak przed wgraniem pliku i nie widać "nowego". Trzeba będzie pewnie pokombinować ze zmianą nazwy i podmianą.
A spróbuj tu wkleić:
C:\ProgramData\Adobe\CameraRaw\LensProfiles\1.0\Ta mron\Nikon
Keszelski
26-01-2021, 07:59
Twoją ścieżkę z postu 94 przyjąłem jako sugerowane miejsce dla lcp, ale faktycznie plik wgrałem do:
C:\Program Files\Adobe\Adobe Lightroom\Resources\LensProfiles\1.0\Tamron\Nikon
bo u mnie tam siedzą wszystkie tamronowe .lcp-y pod nikona. I niestety LR nie widzi tego profilu.
Później spróbuję sposobu tomeekm, ale na pożarcie wezmę jakiś inny profil niż T35/1,8, bo ten działa na rawy 35/1,4 całkiem ok i gdyby się coś się pokiełbasiło, to wolę stracić jakiś inny profil, którego nie będę nigdy używać.
Profil T35/1,8 możesz skopiować i jak nie wyjdzie zabawa z nadpisaniem to masz backup pliku :)
Keszelski
26-01-2021, 08:22
tak oczywiście i taki wariant rozważam :wink:
Twoją ścieżkę z postu 94 przyjąłem jako sugerowane miejsce dla lcp, ale faktycznie plik wgrałem do:
C:\Program Files\Adobe\Adobe Lightroom\Resources\LensProfiles\1.0\Tamron\Nikon
bo u mnie tam siedzą wszystkie tamronowe .lcp-y pod nikona. I niestety LR nie widzi tego profilu.
Później spróbuję sposobu tomeekm, ale na pożarcie wezmę jakiś inny profil niż T35/1,8, bo ten działa na rawy 35/1,4 całkiem ok i gdyby się coś się pokiełbasiło, to wolę stracić jakiś inny profil, którego nie będę nigdy używać.
To spróbuj w ścieżkę z tamtego postu.
Patrz jak było w tym przypadku:
https://forum.nikoniarze.pl/threads/298631-Sigma-A-12-24-mm-f-4-DG-HSM-vs-Sigma-A-14-24-mm-f-2-8-DG-HSM?p=4089112&viewfull=1#post4089112
Keszelski
26-01-2021, 21:28
Najpierw zrobiłem wg tomeekm - działa (ale pod obcą nazwą).
A teraz zrobiłem wg zaleceń OjTam i Trudnoonazwe ze wskazanego wyżej wątku.
ale wgrałem do: C:\Users\ … \AppData\Roaming\Adobe\CameraRaw\LensProfiles
i działa! - profil jest widoczny w LR pod swoją właściwą nazwą.
Panowie: tomeekm OjTam Trudnoonazwe - Dzięki! a OjTam dzięki 2x! :D:wink: za skuteczne doprowadzenie do właściwego rozwiązania.
Keszelski
28-02-2021, 08:37
Dzisiaj zabrałem się za rejestrację obiektywu dla gwarancji na 5 lat.
Nie mogę znaleźć (nie ma?) numeru seryjnego na samym obiektywie. Jest tylko (?) na pudełku. Czy tak jest w przypadku tego obiektywu?
lukasz_kk
28-02-2021, 10:16
https://www.tamron-usa.com/assets/img/support/serials/F045_SN.jpg
Keszelski
28-02-2021, 20:53
Dzięki. Pora na wymianę szkieł. Tym razem tych na nosie8-) :wink:
cześć,
kupiłem tego Tamrona, ale AF ustawia blisko z FF, dalej z BF,
mikrokalibracja w body D500 i D810 raczej nie działa poprawnie, koryguje tylko wybrany zakres.
Czy ktoś w okolicach Krakowa, Bielska B lub Sosnowca (Olkusza) mógłby odpłatnie pożyczyć tap-in console na chwilkę?
z góry dzięki
pozdrawiam
hej, nieaktualne, kupiłem konsolę
Witam. Odkopię ten wątek. Czy ten obiektyw jest jeszcze produkowany?. W naszych sklepach nigdzie go nie spotkałem.
Wind Mill
07-06-2026, 18:37
3 lata temu został wycofany z produkcji.
https://blog.interfoto.eu/2023/07/25/tamron-sp-35mm/