Zobacz pełną wersję : Sigma Contemporary DG OS HSM 150-600mm f/5-6,3
spiritus
15-01-2020, 16:28
Ma ktoś?
Używał?
Warto wydać na to 4 tys?
Od jakiegoś czasu waham się z zamiarem kupna jakiegoś 150-600 i nie wiem na co się zdecydować.
madebyzosiek
15-01-2020, 16:40
Tamron 150-600 G2 jest w tej chwili najbardziej opłacalny.
Ja mam. Nie mam porównania do innych 150- 600 to ci nie powiem czy warto akurat ta sigmę kupić, a nie tamrona g2 np. Chcesz jakieś sample pisz to cos podeślę.
spiritus
15-01-2020, 16:51
Tamron 150-600 G2 jest w tej chwili najbardziej opłacalny.
Czemu?
Cenowo podobnie wychodzi.
Ja mam. Nie mam porównania do innych 150- 600 to ci nie powiem czy warto akurat ta sigmę kupić, a nie tamrona g2 np. Chcesz jakieś sample pisz to cos podeślę.
Noo, gdybyś mógł to podeślij. Aaa... i napisz z jakiej puchy.
madebyzosiek
15-01-2020, 16:55
Czemu?
Cenowo podobnie wychodzi.
Lepsza jakość wykonania, pożądane uszczelnienia, świetna stabilizacja, możliwość zablokowania na każdej ogniskowej... Przymierzam się do niego ;)
spiritus
15-01-2020, 16:55
Lepsza jakość wykonania, pożądane uszczelnienia, świetna stabilizacja, możliwość zablokowania na każdej ogniskowej... Przymierzam się do niego ;)
ouuuu... noo to akurat daje do myślenia :D
A jak z jakością obrazka?
madebyzosiek
15-01-2020, 16:58
One wszystkie mają podobną jakość obrazka. W sensie wszystkie 150-600 ;)
Ps. Do dzisiaj masz chyba 450 zł CB na Tamrona ;) Wychodzi poniżej 4k zł.
No właśnie ktoś się orientuje jak często Tamron organizuje cashbacki, dzisiaj się obudziłem, ale niestety stacjonarnie ani w cyfrowych, ani w abfoto obiektyw nie był dostępny.
Nie znam sigmy, ale z opisów wynika że Contemporary i Tamron G1 są w zasadzie o identycznych parametrach i jakości zarówno obrazka jak i wykonania.
Miałem tego Tamrona (G1) i narzekałem, dwa razy był w serwisie, miał problem z silnikiem AF, wysyłałem też stopkę statywową bo zepsuł się gwint...
Podobno wersja G2 jest znacznie lepsza pod każdym względem od poprzednika, ale po przygodach z pierwszą wersją kupiłem Nikkora 200-500 i póki co jestem bardzo zadowolony, tak więc weź pod uwagę jeszcze ten obiektyw.
spiritus
16-01-2020, 12:30
Warto się ograniczać o 150mm zakresu dla samej rzeczy, że jest to nikkor?
Ten tamron G2 faktycznie dosyć fajny
madebyzosiek
16-01-2020, 12:56
puls faktycznie bywały przypadki awarii silnika AF w Tamronie G1, ale już o takich akwariach G2 nie słychać, więc raczej problem wyeliminowano. Nikkor 200-500 też miewa różne problemy, nie ma co bazować na opiniach ;) Nikkor jest fajny, ale jednak droższy o blisko 1,5 k zł, więc bardziej pasuje w zestawieniu do Sigmy Sport.
spiritus
16-01-2020, 12:59
Za te dodatkowe 1.5k wziąłbym samyanga 135/2 :D
Coś wiadomo o jakimś cashbacku z tamrona?
Jak się mają TC z teleobiektywami? Słyszałem, że rzekomo nie można :/
Coś wiadomo o jakimś cashbacku z tamrona?
Tyle, że się skończył 15.01 :)
Trochę pogooglałem i poprzedni był w grudniu 2018 :) także ten tego... chyba trzeba będzie trochę poczekać.
Jak się mają TC z teleobiektywami? Słyszałem, że rzekomo nie można :/
Na YT jest film, na którym gościu foci T150-600G2 z TC2x. I działa. Ale... TC Tamrona.
mialem T G1 i Sigme C. na D4, Df, D700.
Ogolenie Tamron G1 slaby. Zarowno jakosc wykonania jak i af (optyka tez gorsza od Sigmy C).
Natomiast z Sigma C oglnie bylo lepiej (jakosc optyczna, af, wykonanie, rozmiary), wszystko na plus, ale ...
Ja na zdjeciach mialem ogromne halo od przedniej soczewki. Centralnie bylo widac ciemny obrys soczewki na zdjeciach, nasilalo sie to wraz ze wzrostem ogniskowej.
Nie szukalem potwierdzenia u innych userow, byc moze byl to tylko moj przypadek. Ja nie polecam.
Gdybym myslal nad 150-600 to zapewne wzialbym N200-500, ewentualnie rozwazyl 150-600 sport.
edit: jesli boisz sie utraty 100mm w Nikonie, to spokojnie- miedzy 500 a 600mm na fotach jest marginalna roznica.
Używam T150-600 G2 na DX i FX w różnych warunkach i jestem zadowolony tak z jego pracy jak i obrazka. Z telekonwerterem 1.4 Tamrona pracuje dobrze, AF działa, stabilizacja pozwala strzelać z ręki (98% moich fot). Sam obiektyw polecam, TC tylko jeśli ktoś ma na to kasę.
madebyzosiek
16-01-2020, 14:00
Na pewno ciężko coś sensownego zarzucić nowym Tamronom. Mam 85 1.8 VC i na prawdę jej wykonanie i zachowanie, pewność AF, wydajność stabilizacji jest na świetnym poziomie. Myślałem o Sigmie 150-600 Sport, ale jej gabaryty mi nie pasują, do tego cena wciąż ogromna. Sigma 60-600 - ponoć genialna, ale nadal droga i wielka. Nikkor 200-500 gdyby był porządnie uszczelnieniony i kosztował ok 4,5 k zł... Na pewno prędzej czy później spróbuję Tamrona G2. Nie ma zbyt wiele narzekań, więc raczej jest ok ;)
Kojocisko
16-01-2020, 14:45
Na Amazonie niemieckim Nikkor 200-500 kosztuje często ok. 1000E, czyli poniżej 4,5klpn
Dzisiaj niestety drożej (5,3kpln)
Edit - ale dzisiaj na brytyjskim amazonie - ok. 4 900pln
Edit 2. Dla porównania abfoto = 5 500zł
https://www.eglobalcentral.pl/fc12owpB20U4UnUe8jZZ.html?gclid=CjwKCAiAsIDxBRAsEi wAV76N85Yj5vNI9MwDrL-viKGNnlFEwkZgXab_yHunBhovIqdApE8Qp1gV4RoC54sQAvD_B wE
puls faktycznie bywały przypadki awarii silnika AF w Tamronie G1, ale już o takich akwariach G2 nie słychać, więc raczej problem wyeliminowano. Nikkor 200-500 też miewa różne problemy, nie ma co bazować na opiniach ;) Nikkor jest fajny, ale jednak droższy o blisko 1,5 k zł, więc bardziej pasuje w zestawieniu do Sigmy Sport.
Przypadki?
Mój dwa razy miał wymieniany silnik i raz elektronikę, silnik wysiadł bez jakiegokolwiek ostrzeżenia.
Wersję G2 przez jakiś czas miał Morten Hilmer, ale o ile na obrazek nie narzekał, to mimo uszczelnień zaparował mu środek i chyba coś elektronika zaczęła grymasić.
Zapomniałem faktycznie o sigmie, bo była też wersja sport z identyczną ogniskową, jednak to zupełnie inna konstrukcja i cena, jest też 60-600mm ale na jej temat nie wypowiem się.
poste, Nie zaryzykował bym tam zakupów...
Wersję G2 przez jakiś czas miał Morten Hilmer, ale o ile na obrazek nie narzekał, to mimo uszczelnień zaparował mu środek i chyba coś elektronika zaczęła grymasić..
Myślę, że taka usterka to jednak rzadkość, a od takich wpadek jest gwarancja 5letnia. Moja G2 pracuje tylko w terenie, w deszczu, śniegu, mrozie, wysokiej kondensacji, zapyleniu a nawet skażeniu. Nie zaparowuje (od środka), elektronika jest w porządku mimo że obudowa wskazuje na to że ma ciężkie życie :) Mało prawdopodobne by mój egzemplarz był wyjątkowo pancerny.
Chyba nawet nie miałem w rękach tego obiektywu, możliwe że przypadek.
W przypadku mojego G1 sporo czasu spędził w serwisie, podobno nie mogli zdiagnozować, a później czekali na części.
W każdym razie uprzedziłem się do pierwszej wersji i nie ryzykowałem G2.
Co do Mortena to znalazłem nawet filmik gdzie o tym wspominał : https://www.youtube.com/watch?v=9lUkCiIOEzs
...
poste, Nie zaryzykował bym tam zakupów...
Ja u nich już kupowałem. Obiektyw doszedł, działał.
Co do Mortena to znalazłem nawet filmik gdzie o tym wspominał : https://www.youtube.com/watch?v=9lUkCiIOEzs
No ok. Ale ilu ludzi w PL może sobie pozwolić na takie katowanie tego szkła jak Morten? I im to rybka, czy zaparuje po pierwszym wypadzie.
Szydlarz
16-01-2020, 18:56
Morten to weteran i jego szkła nie mają taryfy ulgowej. Jest też film gdzie pokazuje i omawia trzy teleobiektywy N600 F4, N180-400 i T150-600 G2, na którym to bardzo chwali sobie produkt Tamrona. Ja od prawie dwóch miesięcy jestem posiadaczem tego szkła i jak na razie same plusy :). P
OjTam, To prawda, Szydlarz, Panowie zgadzam się jednak to pokazuje że ten obiektyw jest daleki od ideału, może też moje perypetie związane z jego poprzednikiem nastawiły mnie mocno sceptycznie i raczej dlatego nie kupiłbym G2.
Z resztą, przepraszam za OT, bo temat był o sigmie.
madebyzosiek
16-01-2020, 21:32
... ten obiektyw jest daleki od ideału...
Trzeba też pamiętać o tym, że na temat 200-500 też da się znaleźć szereg opinii potwierdzających taką tezę. Nie warto skreślać marki z powodu jednego wadliwego szkła ;)
AB FOTO ma okresowo od dłuższego czasu promocje. Trafiłem tam właśnie 200-500 za 5100 pln. Więc w takiej cenie staje on na półce obok właśnie Sigmy C i G2. I tu już robi się wybór. Ja też bym się nie sugerował jakimiś pojedynczymi historiami z usterkami tego czy innego sprzętu. Ok - nie będzie ich 10, nawet 20. Fora mają to do siebie, że żyją na nich historie związane właśnie z problemami. Przecież jak się nic nie dzieje to nie będę raportował co miesiąc, że "mój N kolejny miesiąc w porządku" ;-)
spiritus
19-01-2020, 18:49
Szczerze to się teraz mocno zastanawiam nad tym tamronem 150-600 T2. I to bardzo mocno... chyba, że mnie jeszcze jakoś to 200-500 przekona.
Jednak chyba szybciej się zdecyduję na tamrona.
myrele cały czas na sample czekam jak coś :)
Nie posylalem bo tamrona kupujesz :)
Zosiek pisal, ze obrazek ze wszystkich jest taki sam
ps podeslij maila na pw to ci posle
madebyzosiek
19-01-2020, 21:43
Zosiek pisal, ze obrazek ze wszystkich jest taki sam
Ale to jest mocno na korzyść Sigmy C. Jest gorzej zrobiona od Sporta, nie jest uszczelniona, jest mniejsza i lżejsza, nie ma ustawień AFu z poziomu Docka, ale zasadniczo to tyle różnic. Obrazek jest jak ze Sporta, no może aptekarskie różnice na rogach... Ja wybiorę Tamrona ze względu na kilka drobiazgów lepszych od Sigmy C, bo ceny w tej chwili są podobne.
nie ma ustawień AFu z poziomu Docka,
Jesteś pewien? Strona sigmy twierdzi coś innego:
Obiektyw współpracuje z urządzeniem presonalizującym USB DOCK. Użytkownik po podłączeniu obiektywu do swojego komputera, przy pomocy dołączonego programu Sigma Optymization Pro ,sam może definiować:
- ustawienie ogranicznika zakresu ustawienia ostrości ( limiter )
- ustawiać prędkość pracy AF ( 3 tryby )
- dokonywać kalibracji AF
- zmieniać charakter pracy stabilizacji optycznej ( 3 tryby )
- wgrywać najnowsze wersje oprogramowania
madebyzosiek
19-01-2020, 22:39
Jesteś pewien?
Nie jestem. Miałem jedną Sigmę C i w niej menu AF było nieaktywne, ale to była Sigma 17-70 2.8-4 ;) Może 150-600 ma więcej ustawień ;)
Zestaw ustawień jest, z tego co wiem, zależny właśnie od obiektywu, nie linii. Co w sumie ciut dziwne jest. ;)
andystar
19-01-2020, 23:49
Ale to jest mocno na korzyść Sigmy C. Jest gorzej zrobiona od Sporta, nie jest uszczelniona, jest mniejsza i lżejsza, nie ma ustawień AFu z poziomu Docka, ale zasadniczo to tyle różnic. Obrazek jest jak ze Sporta, no może aptekarskie różnice na rogach... Ja wybiorę Tamrona ze względu na kilka drobiazgów lepszych od Sigmy C, bo ceny w tej chwili są podobne.
Mam Sigmę 150-600 C i mam USB Dock i wszystko w niej można ustawiać.
madebyzosiek
20-01-2020, 00:11
Mam Sigmę 150-600 C i mam USB Dock i wszystko w niej można ustawiać.Ok, sorki za wprowadzenie w błąd. Wydawało mi się, że C można tylko kalibrować i aktualizować.
Jak ktoś kładzie nacisk na jakość obrazka i kupuje zoom tele z myślą o korzystaniu głównie z górnego zakresu ogniskowych, to zoomy Sigmy są zaprojektowane tak, że najlepsze osiągi mają w górnym zakresie ogniskowej. W Nikkorach jest odwrotnie - z reguły bardziej mydlą na maksymalnej ogniskowej. Moja sigma Sport na 600mm jest wyraźnie lepsza od Nikkora 200-400 VRII na 400mm i Nikkora 80-400 na 400mm. Natomiast na minimalnych ogniskowych jest już porównywalna (może nawet nieco słabsza). Jak to wygląda w Tamronach, nie wiem. Może jakiś użytkownik wrzuciłby porównania cropów ze skrajnych ogniskowych. Nikkora 200-500 miałem w ręku, więc wiem, czego tam się można spodziewać (lepiej na 200mm, gorzej na 500mm). Ja mogę porobić porównania Sigmy do N200-400VRII i Nikkora 600VRII.