PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor 16-35 f4 zamiennik tulipana

teton
15-01-2020, 16:27
Czy ktoś z was używa głębszego tulipana razem z klatką APSC?

Do Minolty 16-35 pasowała lekko podrasowana osłona od Canona (trzeba było ją dosłownie kilka razy przetrzeć papierem ściernym bo miała pół milimetra za małą średnicę) i na małym obrazku nie winietowała a jednak osłona soczewki frontowej była o wiele lepsza.

Szukam podobnego rozwiązania do Nikkora 16-35 f4 i jakoś google nie potrafi mi pomóc (albo nie wiem jak zapytać).

Z góry serdeczne dzięki za owocną dyskusję :)

ck_dezerter
19-01-2020, 21:24
Witam,
Ja kiedyś przypadkowo użyłem na 16-35 (zamieniły mi się w torbie) tulipana od 24-120/4. Pasuje i zakłada się praktycznie tak samo, a jest głębszy (parę fotek przez winietę diabli wzięli zanim się zorientowałem bo robiłem fx). Tylko swoją drogą, jaki jest sens używania tego szkła na dx?
pozdrowienia!

- - - - kolejny post - - - - - -

Witam,
Ja kiedyś przypadkowo użyłem na 16-35 (zamieniły mi się w torbie) tulipana od 24-120/4. Pasuje i zakłada się praktycznie tak samo, a jest głębszy (parę fotek przez winietę diabli wzięli zanim się zorientowałem bo robiłem fx). Tylko swoją drogą, jaki jest sens używania tego szkła na dx?
pozdrowienia!

teton
18-02-2020, 01:43
Dzięki za odp.

Czasem jest tak, że FX jest wpięty w jakieś szkło a d DX można podpiąć coś innego - nic mnie tak nie drażni jak światło wchodzące bokiem i skoro można się go tanio i łatwo pozbyć to czemu tego nie zrobić?