PDA

Zobacz pełną wersję : Gdzie hosting

jurkarol
14-01-2020, 18:08
Czy macie jakieś godne polecenia firmy które oferują hosting ftp, konto email, niewielkie wymagania mam, 5 GB danych starczy. Porządne, bez głupich ograniczeń transferu.
Nazwa, home czy ovh to zbyt wielkie molochy.

90s
14-01-2020, 18:18
Z Polskich to przerabiam dhosting i mydevil z polecenia znajomego.
Nie mam większych uwag do dhosting pomimo że mi zaczynają wciskać jakiś elastyczny transfer pomimo że wcale nie ma ku temu podstaw z ruchu jaki obserwuje.
mydevil jak na razie za krótki okres aby się wypowiadać. Ale jak postawie sklep to będę miał porównanie i coś więcej będę mógł powiedzieć. Na papierze wygląda to nawet dobrze.

Nie wiem dlaczego ale wiadomości z obu hostingów z automatu lądują w spamie (gmail). Z tego co kiedyś rozmawiałem z suppertem to właśnie z powodu hostingu.
Jest to bardzo duży problem moim zdaniem i nie za bardzo sobie hosting z tym radzi. Zgłaszałem to rok temu w dhostingu i dalej jest jak było.

MarcinSt
14-01-2020, 18:28
dobrych kilka lat korzystam z linuxpl.com - szczerze polecam ;)

jurkarol
14-01-2020, 18:40
Mam hosting w firmie której własne wiadomości czasem lądują w spamie, ale może zbyt restrykcyjny filtr mam. Myślałem nad dhosting bo znalazłem. Linux.pl coś mi świta, zobaczę ceny.
Właśnie chodzi mi o takie subtelne niedogodności, przez które potem zgrzyta się zębami. Do obecnego uslugodawcy nie mam już zaufania, po migracji na nową platformę wynikły pewne rzeczy, na które dziwnie odpowiadala niekompetetna osoba, a z nikim innym nie można pogadać, maile z supportu też tylko automat lub przez osobę z biura. Myślę że to jakaś firma w szopie, siedzibę też zmienia często.

Linuxpl.com się popsuł mocno ponoć
https://pl.hostadvice.com/hosting-company/linuxpl-com-reviews/page/1/

90s
14-01-2020, 19:30
To napisz o jaki chodzi i co tam się posypało.
Co do supporta to z tego co sam doświadczyłem to ogólnie na Polskich wszystko trwa długo. Migracja u mnie też była drogą przez mękę. Bo się coś posypało i trzeba było kombinować.
W dhosting jest dwóch konkretnych pracowników którzy pomogli mi kilka razy ponad obowiązki i mają dużą wiedzę. Więc nawet wysłałem pismo do dyrekcji z podziękowaniami, bo myślę że takich ludzi trzeba doceniać.
Na chwile obecną opłacam dwa hostingi bo robię przejście ze wszystkim i na nowo.
Z różnic mogę jeszcze dodać ze na dhsoting dostaniesz certyfikat ssl na mydevil musisz sobie kupić ale na szczęście nie masz wymogów że tylko u nich. Taka to wada jak i zaleta.

Co do samej pracy to trudno mi powiedzieć, bo czasami wszystko muli i trudno powiedzieć czy to dystans czy jakieś inne problemy. Chociaż sam mam światłowód a w testach googla wszystko trzyma się w normach.

Ogólnie Polska ma najlepszy internet w europie z tego co mi wiadomo, Położone geograficzne nie jest najgorsze.
Wydaje mi się że jest to dobry kompromis pomiędzy osiągami a cenami. W UK płaciłem 3x więcej ale support był 24h i działał z automatu. Więc faktycznie jakby na coś narzekać to na wsparcie itp. problemy.

Do czego będziesz potrzebował? Naszemu forum też by się przydała jakaś zmiana serwera.;)

jurkarol
14-01-2020, 20:48
Linuxpl.com i kilka innych znanych nazw kupiła niemiecka grupa H88 (dziwnie się kojarzy) i zrobiło się drożej i masowo, jak w korpo.to opinie które wynalazlem.
Teraz mam na kki.pl bo od 20 lat mam tam konto i tak trochę na gębę różne rzeczy mi robili az ostatnio dżentelmenskie ustalenia zostały zapomniane, i jakoś to amatorsko pachnie ogólnie mimo tylu lat.

Kojocisko
14-01-2020, 21:04
Ja używam zenbox.pl.
Rosądne ceny, niezły support.
Głównie używam do hostowania wordpressa.

MarcinSt
14-01-2020, 21:13
Ceny poszły w górę owszem ale dali 50% powierzchni więcej (w moim przypadku) - jako jedyny z których korzystałem, który ma support na poziomie 15 minut w święta / sylwestra 24h/7

Pod zapleczowe stronki używam swits.pl - nie najtańszy / nie pada nie ma problemu z ip z czarnej listy (maile wpadające w spam) - jednak support to nie to samo co w linuxpl.

Zenbox jest płatny w zależności od zużytego transferu.

Ogólnie jeśli chodzi o rynek Hostingowy w PL to 90% firm oferujących Hosting działa na datacenter OVH - pięknie było to widać 2-3 lata temu kiedy padło całe OVH w Europie i nagle 3/4 stron przestało działać :)

jurkarol
14-01-2020, 21:40
Testuję lh.pl zobaczę. 50 zl/rok netto, wystarczy mi do wrzucania zdjęć i paru innych rzeczy, do tego jakąś domena za parę zł

MarcinSt
14-01-2020, 22:44
jeśli do postawienia jednego Wordpresa to ok, jak działa PHP to w sumie support nie będzie potrzebny, ja np nie wyobrażam sobie hostingu na którym nie mam dostępu przez SSH.

jurkarol
14-01-2020, 23:15
Nie wiem po co WordPress i nie wiem jak to stawiać...

MarcinSt
14-01-2020, 23:42
Nie wiem po co WordPress i nie wiem jak to stawiać...

Nie będziesz na Hostingu stawiał strony? Ma to być magazyn na pliki?

Polecam coś najtańszego

gbzl.pl - 10GB = 12,30 / rok.

Stawiałem tam mini farmy stronki zapleczowe pod pozycjonowanie.

bomkallo
14-01-2020, 23:48
zenbox, mam tam 16 kont :)

Chociaz tak bazowo, cena po podwyzkach jakis czas temu moze byc taka sobie, bo nie potrzebujesz nielimitowanej powierzchni, nielimitowanych kont e-mail (ograniczenie podstawowe 5gb per konto).
Co do pakietu podstawowego, tj. 5k unikalnych uzytkownikow - ciezko to przeskoczyc. Support + directadmin na duzy plus, inne hostingi, ktore sporadycznie odwiedzam od strony panelu to z reguly kaszana ergonomiczno-techniczna.

MarcinSt
14-01-2020, 23:52
zenbox, mam tam 16 kont :)

Chociaz tak bazowo, cena po podwyzkach jakis czas temu moze byc taka sobie, bo nie potrzebujesz nielimitowanej powierzchni, nielimitowanych kont e-mail (ograniczenie podstawowe 5gb per konto).
Co do pakietu podstawowego, tj. 5k unikalnych uzytkownikow - ciezko to przeskoczyc. Support + directadmin na duzy plus, inne hostingi, ktore sporadycznie odwiedzam od strony panelu to z reguly kaszana ergonomiczno-techniczna.

Direct Admin jest już praktycznie standardem nawet w wspomnianym gbzl za 12 zł rocznie.

Autorowi chyba zależy na przestrzeni dyskowej żeby magazynować pliki - więc ja bym brał jak najtaniej co by FTP działało prawidłowo.

bomkallo
14-01-2020, 23:58
No i chyba poczta, wiec napewno hosting, ktory nie laduje co chwile na rbl'ach

jurkarol
14-01-2020, 23:59
Ftp i oczywiście stronę przenieść by się przydało. Ale czy do tego WordPress potrzebny? Mam już strukturę, tylko ja zagospodarować na nowym adresie

Gbzl już nie przyjmuje nowych zamówień.

Kojocisko
15-01-2020, 09:50
WordPress jest teraz najpopularniejszym i chyba najlepszym CMS do łatwego postawienia współczesnej technologicznie strony www.
Do tego "stawia się sam".
Możliwości "theme" kupowanego za 50$ (ale nawet darmowego) są oszałamiające i fenomenalnie proste do użycia przez laika.

Mam dwa służbowe Business serwery na home.pl i mają one swoje zalety, lecz kosztują 1000zł/rok. Ostatnio przedłużyłem hosting w zenbox w Black Friday za 120zł/rok (moja mała stronka ze stopki).

90s
15-01-2020, 11:53
No i chyba poczta, wiec napewno hosting, ktory nie laduje co chwile na rbl'ach

Możesz wyjaśnić właśnie ten temat? bo jak dobrze rozumiem to hosting jest karany za serwery spamerskie które na nim się znajdują. Dlatego wiadomości z normalnych stron trafiają też do spamu.
Da się coś z tym zrobić? czy np lepiej jest założyć konto email firmy na skrzynce gmail.?
U mnie mam jeszcze włączone przekierowywanie wiadomości z głównej na dwie skrzynki prywatne. I jak jeszcze sprawdzanie spamu nie jest problemem to odpisywanie i świadomość że klient tego nie zobaczy jest bez sensu.
Tak samo odpisywanie z prywatnej też nie jest rozwiązaniem. A z tego co widzę to w PL to chyba większość hostingów tak wygląda.

Co do WP to również polecam, zwłaszcza jak ktoś jest kompletnie zielony jak ja w tych sprawach.

jurkarol
16-01-2020, 01:36
Kiedyś wydłubalem stronę w HTMLu, trochę poszalalem w dreamweaverze, acz to wszystko i tak na prosty DHTML wychodziło, a teraz wpress mnie przyprawia o ból głowy, nic nie można zmienić prosto jak się chce, gubię się.
Czy trzeba umieszczać WP od nowa w innym katalogu/poddomenie jeśli chce mieć drugi blog, np. domenę zdjęcia.xxx.yyy i teksty.xxx.yyy?

bomkallo
16-01-2020, 10:23
Możesz wyjaśnić właśnie ten temat? bo jak dobrze rozumiem to hosting jest karany za serwery spamerskie które na nim się znajdują. Dlatego wiadomości z normalnych stron trafiają też do spamu.
Da się coś z tym zrobić? czy np lepiej jest założyć konto email firmy na skrzynce gmail.?
U mnie mam jeszcze włączone przekierowywanie wiadomości z głównej na dwie skrzynki prywatne. I jak jeszcze sprawdzanie spamu nie jest problemem to odpisywanie i świadomość że klient tego nie zobaczy jest bez sensu.
Tak samo odpisywanie z prywatnej też nie jest rozwiązaniem. A z tego co widzę to w PL to chyba większość hostingów tak wygląda.
Co do WP to również polecam, zwłaszcza jak ktoś jest kompletnie zielony jak ja w tych sprawach.

Tak dokladnie to ci nie opisze, ale po czesci jest jak piszesz. Konta w zenboxie mam od 7 lat, wiec jak ledwo wyszli z jaskini. Poczatki hostingow to wlasnie jazda z blacklistami i wieczne problemy z mailami. Ma sie to wlasnie tym, ze posiadali wsiurskie konta, ktore pakowaly ich na te listy. Potem z dwa razy zmieniali cloudy, dorzucali zabezpieczenia i lepsze filtry az w koncu chyba po 3-4 latach sam stwierdzilem, ze ich poczta stala sie stabilna. Dlatego takie male tanie hostingi ciezko mi nawet oceniac. Trzeba w to wkladac sporo wysilku, zeby wyjsc na prosta z sama poczta. Druga sprawa, to jak zenbox mial juz skonfigurowanego fpm'a w php dla wielu wersji php od 5 do 7.x, to randomowe hostingi, na ktore trafialem nawet o tym nie myslaly, albo z tym walczyly albo mieli totalnie wywalone. W sumie sie nie dziwie, bo sam to ustawialem na prywatnym dedyku i dziala to ok, ale tylko dlatego, ze robilem pod siebie:P

I teraz tak, gmail nigdy nie mial problemu z przepuszczaniem wiadomosci z takich srednio stabilnych serwerow, natomiast z tego co pamietam to przyglupie wp i interia sprawdzalo sporo blacklist i problem nie byl w tym, ze cos laduje ci w folderze spam (to akurat nie jest zaden problem, trzeba to zawsze miec na uwadze) tylko wiadomosci z takich serwerow byly discardowane z miejsca, czyli nawet nie zobaczylbys ich w spamie. Nie wiem jak maja to dzis zrobione, ale takie perfidne uwalanie kazdej wiadomosci irytowaly wtedy dwie strony, odbiorce i wysylajacego jednoczesnie.

Jak sie nie ma pewnosci co do konkretnego hostingu 'pocztowego', ewentualnie sie go nie testowalo i sie nie chce o tym myslec, to g-suite dla firm, tj poczta pod domena w gmailu jest najlepszym wyjsciem, choc nie do konca takim tanim. ( ale jestesmy w kontekscie firmy, wiec nie ma co dziadowac:P )

Kiedyś wydłubalem stronę w HTMLu, trochę poszalalem w dreamweaverze, acz to wszystko i tak na prosty DHTML wychodziło, a teraz wpress mnie przyprawia o ból głowy, nic nie można zmienić prosto jak się chce, gubię się.
Czy trzeba umieszczać WP od nowa w innym katalogu/poddomenie jeśli chce mieć drugi blog, np. domenę zdjęcia.xxx.yyy i teksty.xxx.yyy?
Jezeli masz bloga, to robisz podstrone ze zdjeciami, czyms i dostajesz /zdjecia oraz /teksty. Jak usilnie chcesz uzywac subdomen, czyli xxx.mojadomena. to sie bawisz przekierowaniami, ale jaki to ma sens? Taka izolacja wystepuje glownie w przypadku sklepow na osobnych platformach lub uslug, ktore nie sa w kontekscie twojej witryny.

jurkarol
16-01-2020, 10:37
Myślę głównie o tworzeniu strony, na razie szablony, nr doszedłem jeszcze jak zrobić taką samą jaką już mam.

jurkarol
16-01-2020, 10:43
Muszę się bawić z css albo użyć gotowych szablonów, które mi nie odpowiadają, zaś ich modyfikacja to też nie jest dowolna

Kojocisko
16-01-2020, 10:53
Obejrzyj edytory graficzne, takie ja są np. w theme Avada. Naprawdę laik może zrobić w zasadzie wszystko.
Niczego nie musisz robić w css

poste
16-01-2020, 10:56
Divi elegantthemes.com polecam.

jurkarol
16-01-2020, 11:27
Już chyba ogarnę, przeniesienie na strukturę wp trochę mnie zmęczy.

90s
16-01-2020, 14:03
bomkallo dzięki za wyjaśnienie. Nigdzie nie widziałem aby ktoś pisał czy hosting znajduje się na takiej liście czy nie. Z drugiej strony dziś może być OK a jutro już będziemy lądować w spamie.
Co do dodatkowych opłat to internet każdą kwotę przyjmie i jak stawiasz sklep to jest właśnie masa małych opłat które sumując rosną do dużych sum. I jak jeszcze wraz z rozwojem można inwestować to na starcie płacąc za wszystko można szybko się wykrwawić.
Nie mówiąc jeszcze nic o reklamie, pozycjonowaniu itd. gdzie już można ładować astronomiczne kwoty bez gwarancji zwrotu.

Co do WP można wykupić płatny szablon wraz ze wsparciem, można tam zmienić niemal wszystko pod siebie. A jak się nie da to wtedy kontaktuje się z supportem i dostaje kod do edytora który zmienia to co chce.

no_one
13-03-2020, 00:07
bomkallo dzięki za wyjaśnienie. Nigdzie nie widziałem aby ktoś pisał czy hosting znajduje się na takiej liście czy nie. Z drugiej strony dziś może być OK a jutro już będziemy lądować w spamie.
Co do dodatkowych opłat to internet każdą kwotę przyjmie i jak stawiasz sklep to jest właśnie masa małych opłat które sumując rosną do dużych sum. I jak jeszcze wraz z rozwojem można inwestować to na starcie płacąc za wszystko można szybko się wykrwawić.
Nie mówiąc jeszcze nic o reklamie, pozycjonowaniu itd. gdzie już można ładować astronomiczne kwoty bez gwarancji zwrotu.

Co do WP można wykupić płatny szablon wraz ze wsparciem, można tam zmienić niemal wszystko pod siebie. A jak się nie da to wtedy kontaktuje się z supportem i dostaje kod do edytora który zmienia to co chce.
To lądowanie na RBL'ach jest możliwe w trzech przypadkach:
1) Masz źle skonfigurowany serwer pocztowy (Open Relay) i cały świat przez Twój serwer wysyła pocztę
2) Ktoś włamał Ci się na jakąś skrzynkę pocztową (np. pracownika) lub do komputera z outlookiemi i z tej skrzynki wysyła maile spamowe
3) Współdzielisz adres IP środowiska z innymi klientami hostingu i to oni wysyłają spam (mogą ich też dotyczyć powyższe punkty). Takie sytuacje są jak masz tani hosting w jakimś kontenerze. Kiedyś tak było np. w Mydevil, ale nie wiem jak jest teraz.

Jeśli masz prywatny serwer lub środowisko KVM z dedykowanym IP, dobrze skonfigurowaną pocztę i nie doświadczyłeś włamu to na pewno nie trafisz na RBL.

No, chyba że sam rozsyłasz spam ;)

wrkilu
08-04-2022, 23:23
Odkąd się zmienili na cyberfolks są problemy z supportem, odpowiadają kiedy im się umyśli, suma sumarum znalazłem jakiś niszowy sdata.net.pl . Wziąłem ich bo dają pocztę Zimbra okazała się super a strona mi działa bez zarzutów także polecam..