PDA

Zobacz pełną wersję : Roll up - do zastosowań prezentacji oferty

kussy
14-01-2020, 07:59
Często jest tak, że jedzie się na jakąś usługę w różne miejsca biznesowe. Dostaje się stolik lub miejscówkę. Spotkałem się, że niektórzy stosują roll -up czyli takie formy banerów, po rozwinięciu których można zaprezentować swoje usługi, dane kontaktowe, może jakiś kod QR z możliwością zapisu danych, strony www itd. Może ktoś to przerabiał? Zastanawiam się, nad skutecznością takich działań?

ralf
14-01-2020, 13:36
Jest to popularna forma. W wielu miejscach jest wykorzystywana np na konferencjach prasowych.
Tutaj masz przykładowe opcje: [MODE ON]

beduin17
14-01-2020, 16:36
Ciekawe, dwóch użytkowników założyło konto w ten sam dzień? Cóż za zbieg okoliczności;]

Rafał_Sz
14-01-2020, 17:14
Wątku na razie nie usuwam, zobaczymy jaką pomysłowością wykażą się autorzy dwóch pierwszych postów. ;)

OjTam
14-01-2020, 17:15
Myślicie, że czekali przeszło 4 lata? Kurde, to się nazywa cierpliwość. :lol:

Rafał_Sz
14-01-2020, 18:02
Mam nadzieję, że nie. I, że jest to tylko zbieg okoliczności.

ralf
14-01-2020, 18:39
Rzeczywiście założył w tym samym miesiącu co ja :)

Boryszuk
15-01-2020, 15:41
Ale przeciez jeden jest w Londynie a drugi w Warszawie...

2pompony
15-01-2020, 16:29
No dobra, wbrew pozorom to kosztuje trochę wysiłku: trzeba wybrać odpowiednie forum (na forum wielbicieli mrówek egipskich niewiele zdziała), zdobyć dane logowania jakichś starych userów (najlepiej kilku), a potem trzeba toczyć rozmowę z samym sobą ale w kilku wcieleniach i walić linkami na prawo i lewo.

I teraz pytanie - czy oni naprawdę sądzą, że to przyniesie jakąś korzyść?

90s
15-01-2020, 16:50
I teraz pytanie - czy oni naprawdę sądzą, że to przyniesie jakąś korzyść?

Jakby admini nie ściągnął linka to korzyści byłby i to spore.
Jest to forma pozycjonowania i zdobywania linków zwrotnych ze stron które cieszą się zaufaniem. Dodatkowo łatwy i darmowy generator organicznych wejść na stronę.
Google polepsza pozycje każdej strony która ma dużo linków odnoszących do niej samej. Jest to bardziej skompilowane ale w dużym skrócie tak to właśnie wygląda. Dodatkowo wejścia, czas spędzany i słowa kluczowe.
Tutaj masz pozycjonowanie konkretnego hasła. A że związane z fotografią to i fora fotograficzne są atakowane.

Samo forum jest sporą wartością ze względu na lata, i pozycje w wynikach wyszukiwania. Nie ma tutaj spamu więc myślę że ma wysokie wyniki dla googla.
Co też przyciąga różne takie wynalazki jak ostatnie odkurzacze itp badziewie które chce właśnie zdobyć link zwrotny czy jak się to tam nazywa.

Jak też widać na przykładach tego forum jakaś plaga się z tego robi. A samym celem takich "kampanii" jest samo wejście w link.
Więc najlepiej nie klikać bo poza samym marketingiem może to też być strona z jakimś syfem do przechwytywania danych itd.

Ale faktycznie zastanawiające jest skąd zdobyto konta, może forum miało wyciek danych. Nie wiem czy jest opcja sprawdzenia IP i lokalizacji rejestracji i starych wpisów z obecnymi.

2pompony
15-01-2020, 17:20
Tak, to prawda, pozycjonowanie frazy się liczy - dlatego świetnym sposobem antyspamowym jest zostawianie napisanego literkami linka, ale linkowanie czegoś innego, np. forum.nikoniarze pl.

Wtedy napisany link jest taki: www.wyjatkowo.swietna.strona.pl (dupa.pl), ale sam link jest inny niż napisany (najedź kursorem na link i zobacz na pasku stanu jaki jest naprawdę) - to działa w googlu ujemnie, i w rezultacie odstrasza. Można też zmienić frazę, i np. zamiast wyjatkowo.swietna.strona przekręcić napis - efektu w googlu nie będzie (ale też nie będzie efektu odstraszającego).

_Pawel
15-01-2020, 17:21
Mamy jakiś bardzo intrygujący mechanizm, przejrzałem posty kolegów ralf i kussy i bardzo często wspólnie wtrącają się z marketingiem do jakichś wątków. I to już od ponad roku. A to bank, a to jakiś soft.

Przykład: https://forum.nikoniarze.pl/threads/295673-Monta%C5%BC-kr%C3%B3tkich-film%C3%B3w-promocyjnych

90s
15-01-2020, 17:52
Tak, to prawda, pozycjonowanie frazy się liczy - dlatego świetnym sposobem antyspamowym jest zostawianie napisanego literkami linka, ale linkowanie czegoś innego, np. forum.nikoniarze pl.

Wtedy napisany link jest taki: www.wyjatkowo.swietna.strona.pl (dupa.pl), ale sam link jest inny niż napisany (najedź kursorem na link i zobacz na pasku stanu jaki jest naprawdę) - to działa w googlu ujemnie, i w rezultacie odstrasza. Można też zmienić frazę, i np. zamiast wyjatkowo.swietna.strona przekręcić napis - efektu w googlu nie będzie (ale też nie będzie efektu odstraszającego).

U mnie niestety nie działa podświetlenie linku ukrytego pod takim tekstem. Muszę pewnie jakąś wtyczkę wgrać do FF. Ale dzięki za informacje.
Co do samego pozycjonowanie to google ostro walczy z takimi prakrytami i pomimo że na krótką metę daje to efekty to w dłuższej perspektywie można dostać po "łapach"
Jak dobrze pamiętam to są jakieś 3 programy które są rozwijanie i co jakiś czas robią czystki.

Ostatnio przerabiam właśnie całą tą tematykę i zaskoczyła mnie skala procederu i jak wiele treści jest powielanych i jakie praktyki się stosuje w reklamie pozycjonowaniu itd.
Zmienianie tekstów aby nie było plagiatu albo boty tego nie wykryły, robienie filmów po swojemu ale na kogoś pomyśle. 99% YT na takim schemacie stoi pewnie.
_Pawel Wygląda że przyłapałeś multikonto na gorącym uczynku:) Ale ciekawe co administracja jeszcze ustali.