PDA

Zobacz pełną wersję : Obiektyw portretowy z pięknym bokeh

marti5
13-01-2020, 18:50
Cześć.
Szukam szkiełka portretowego do mojego D850 (może być manualne) do portretu statycznego z pięknym bokeh. Wiem, że ocena rozmycia to kwestia indywidualna, ale proszę o propozycje na podstawie Waszych doświadczeń.
Najlepiej aby było w miarę jasne, ogniskowe z zakresu 50-105 (ewentualnie 135mm), max f/2, ostre i ... większość pewnie pomyślała tutaj że niedrogie, ale ja akurat tutaj stawiam granicę dość wysoko (przynajmniej tak mi się wydaje). Jeśli jest jakieś szkło które uzasadnia wysoki wydatek bo produkuje cudny obrazek, to jestem otwarty na rozważania.
Zauroczył mnie Zeiss Biotar 75/1.5. Nie bawiłem się na poważnie nigdy żadnym manualem, ale z uwagi na bokeh to wydaje mi się że jestem skazany na takie rozwiązanie.
Przez ostatnich kilka lat byłem "ostrofobem" i rządziły u mnie głównie Sigmy ART, ale od ponad pół roku szukam jakiegoś kompromisu pomiędzy ostrością pierwszego planu a magią rozmycia. Przymierzałem się do N105/2, N135/2 DC. Mam na oku Heliosa 85/1.5.
Postanowiłem napisać, aby poznać Waszą opinię na te moje dywagacje.

Ligo
13-01-2020, 18:57
Trochę odwrotnie, ale to Nikkor 105/1.4 jest obiektywem, specjalnie dla którego warto zakupić D850.

cybulski
13-01-2020, 19:14
W stopce masz co najmniej kilka szkieł które są ok do portretu. S35art s50art, t85, t90, n70-200/2.8fl. Ciężko sobie wyobrazić że nie są to szkła którymi nie da się zrobić świetnych portretów :shock:

marti5
13-01-2020, 20:13
Ale czy ja napisałem, że nie mam czym zrobić "świetnego" portretu?
Czy nie mogę chcieć zrobić robić (w mojej ocenie) jeszcze lepszych? Żaden z moich obecnych nie daje mi takiego rozmycia jaki oglądam na portretach zrobionych przez innych fotografów.

madebyzosiek
13-01-2020, 20:42
Ja już kiedyś o tym pisałem... Petzval, albo 85, albo 58 :) Tylko znalezienie go z mocowaniem Nikon F jest dość trudne ;) A jak tylko dla fanu, to Cyclop (Helios 40-2), jest na znanym aukcyjnym, tyle że M42, to do przeróbki, ponoć jak nowy ;)

cybulski
13-01-2020, 20:42
Ale czy ja napisałem, że nie mam czym zrobić "świetnego" portretu?
Czy nie mogę chcieć zrobić robić (w mojej ocenie) jeszcze lepszych? Żaden z moich obecnych nie daje mi takiego rozmycia jaki oglądam na portretach zrobionych przez innych fotografów.

Jesteś tu od 2010 masz bardzo dużo drogiego sprzętu.... i zadajesz takie pytania? :) naprawdę nie wiesz jakie to szkła czy się zgrywasz?

ksh
13-01-2020, 20:46
Niedługo strach będzie o coś zapytać na forum.

Wracając do tematu, zerknij sobie na manualne japońskie 135-tki f/2.8 bo wielu jest zaskoczona co potrafią te tanie obiektywy.

cybulski
13-01-2020, 21:00
Niedługo strach będzie o coś zapytać na forum.

Wracając do tematu, zerknij sobie na manualne japońskie 135-tki f/2.8 bo wielu jest zaskoczona co potrafią te tanie obiektywy.

Takumar 135 i vivitar 135/2.8

- - - - kolejny post - - - - - -

Masz to szkło https://flic.kr/p/ibn8PT
https://flic.kr/p/2gY8fXP

85/1.4 https://flic.kr/p/hsH8D7

Ligo
13-01-2020, 21:01
Wy czegoś nie rozumiecie. Kolega Marti chce mieć nową, fajną zabawkę, a nie jakieś starocie.;-)

ksh
13-01-2020, 21:02
Chinon, Revuenon, Porst, Pentor, Albinar, Cosinon, Paragon, Mitakon, Presenta, Rubimat, Avanar, Hanimex, Pallas... przerobiłem ich już dziesiątki i wiele z nich jest świetna ale trzeba umieć wybrać te dobre modele, nowsze konstrukcje z dobrymi powłokami itd.

cybulski
13-01-2020, 21:05
Tokina opera https://flic.kr/p/2gZz86U

Sigma 135 art
Sigma 105 art

Gdybyś miał canona to 85L f1.2 II EF lub RF, 135L f2.

madebyzosiek
13-01-2020, 21:16
O rany, nie łapiecie... Nie chodzi o szkło pokroju Arta 135, bo jego genialny i ostry obrazek nie ma bokehu, którego kolega potrzebuje. Przytoczył dwa przykłady w pierwszym poście, ja dodałem Petzvala, o takie coś chodzi, a nie 85 1.2L, czy japońskie pleśniaki ;)

cybulski
13-01-2020, 21:20
Czyli okazuje się że można mieć najlepsze body i szkła a nadal szukać czegoś lepszego bo to nadal nie to ... Zwątpilem :o

Są jeszcze takie cuda jak lensbaby do eksperymentów i nawet gdzieś widziałem że jakiś foto ślubny z tego korzysta dla osiągnięcia szczególnego efektu.

ksh
13-01-2020, 22:22
Wiara w to że "lepszość" robi logo i cena nie zawsze się sprawdza.

morzon
13-01-2020, 22:34
Czyli okazuje się że można mieć najlepsze body i szkła a nadal szukać czegoś lepszego bo to nadal nie to ... Zwątpilem :o

Najlepsze szkła to pojęcie dość względne. Obrazek ostry od brzegu do brzegu to dla niektórych niekoniecznie jest wyznacznik jakości. Maślany bokeh też niekoniecznie. Nie wiem czemu tego nie rozumiesz. Tzn pewnie rozumiesz, ale probujesz jak zwykle trollować. Bo czemu niby używasz 85L zamiast ARTa?

Co do pytania autora - ja osobiście bym nie szedł w heliosy (ani 58 ani 85). To takie efekciarskie szkło, które po pierwszym zachwycie zaczyna po chwili nudzić, a swirl w tle po prostu męczy. Trochę ograniczający jest tu bagnet D850, bo mając np Zetke albo jakieś Sony miałbyś większe pole manewru - szkła od leiki czy jakieś starsze canony (50 f1 czy 0.95, chociaż to już grube hajsy niestety).

Julius
13-01-2020, 22:53
Zeiss Planar T 85 1.4
Absolutnie wspaniały do statycznych portretów, niepowtarzalny look, mikrokontrast i piękne rozmycie...

maxwawa
13-01-2020, 23:32
Własnie takie szkło i odpowiedni bokeh to już ... osobiste preferencje
https://www.the-digital-picture.com/Comparisons/Zeiss-85mm-f-1.4-ZE-Planar-Lens-Image-Quality.aspx

andystar
24-02-2020, 00:27
Może Polkinar 1,8/120 ; Polkinar 1,8/130 ; 35KP - 1,8/140 ; Kipronar 2,2/165
Były by manualne.

asche
28-02-2020, 20:34
Może Polkinar 1,8/120 ; Polkinar 1,8/130 ; 35KP - 1,8/140 ; Kipronar 2,2/165
Były by manualne.

Dalej konstrukcja Petzvala. No i trzeba dorabiać możliwość mocowania, do tego ciężkie.

andystar
28-02-2020, 21:21
Jeśli obraz jaki dają np. Sigmy Art, ostry ale "bezduszny" to nie to, więc chyba trzeba iść w kierunku mniejszej ostrości a bardziej malarskiego obrazka.
Co do dorobienia mocowania i mechanizmu ostrzenia nie stanowi to dużego problemu.

raziel79
29-02-2020, 13:02
marti5 - a czy możesz pokazać przykładowe zdjęcie na którym jest bokeh jaki chciałbyś osiągnąć?

marti5
10-03-2020, 17:41
Tak jak już już napisałem wcześniej, jestem zakochany w obrazku z Zeiss Biotar 75/1.5, ale funduszy starczyło na inny ;-)
Od kilku tygodni jestem w posiadaniu Noktona 58/1.4 - nówka sztuka od Cichego. Rozmycie piękne, ostrość satysfakcjonująca pod warunkiem ostrzenia na LV. Przez wizjer niestety metoda na kropę odpada, ponieważ jest lekkie przesunięcie. Postanowiłem dokonać mikroregulacji w body licząc, że podpowiedzi w wizjerze zsynchronizują się z idealną ostrością jaką mam na LV.
Ustawiłem tablicę pomiarową, D850 z Noktonem na statyw i na LV wyostrzyłem idealnie. Zrobiłem zdjęcie i była żyleta. Przeszedłem na ostrzenie przez wizjer. Nie ruszając ostrości pomimo, że aparat błędnie podpowiadał strzałke w lewo, zrobiłem kolejne zdjecie i było ponownie idealnie ostro. Gdy ustawiłem ostrość na kropę to oczywiście już ostrosci na zdjeciu nie było. Jest to drobna korekta, kilka mm obrót w lewo. Zacząłem bawić się w takim razie mikroregulacją bo wydawało mi się że to ona powinna zdecydować o tym, że kropa będzie dobrze podpowiadać ale niestety tak nie jest.
Czyli prezycyjna korekta nie ma wpływu na system podpowiadania kropą. Podpowiedzi sa zawsze takie same nawet dla tak skrajnych ustawień +20 czy -20. Czyli jeśli ustawiona ostrość na LV była idealna i nie ruszałem jej już do konca testów, to nie miało znaczenia jaką miałem ustawioną mikroregulację w body - kropa zawsze mi podpowiadała to samo (błędnie) że mam minimalnie przekręcić ostrość na obiektywie w lewo.
Czy ktoś może to potwierdzić, że tak to niestetety działa czy raczej, że mikroregulacja nie działa na metody ręcznego ostrzenia obiektywu Voigtlander Nokton 58 f/1.4 SL IIs? Czy może ja po prostu coś źle robię. Obiektyw jest fajny i zależy mi abym mógł ustawiać idealnie ostrośc przez wizjer zgodnie z podpowiedzią, bo obecnie tak się nie da. Pozostaje ustawianie wg własnego uznania lub w trybie LV, ale nie zawsze tak się da.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

madebyzosiek
10-03-2020, 18:16
Jeżeli obrót do kropki wynosi kilka mm, to obiektyw nie mieści się w skali regulacji raczej, a nie ma braku reakcji. Spróbuj inaczej. Ustaw zestaw tak, żebyś widział gdzie jest ostrość, zrób zdjęcie na kropkę przy -20, 0, +20 za każdym razem ustawiając ostrość na kropkę. Wtedy zobaczysz, czy ta ostrość wędruje. Może na przykład +20 czy -20 to dalej za mało i stąd ten brak efektu. Więcej o tym pewnie TOP67 może napisać. Ja manualnie mam same szkła bez styków, więc nie pomogę. 105 2.5 Ai trafia na kropce, ale aparat jest ustawiony do wzorca.

marti5
11-03-2020, 18:55
Zrobiłem jeszcze raz od nowa - tak jak napisałeś.
Chyba wcześniej regulowałem domyślne wartości. Teraz przy pozycji 'Zapisana wartość' na +20 jest dokładnie tak jak na LV. Czyli załapałem się w tolerancji ;-)
Tomek, dzięki za wskazówki :-)

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka