Zobacz pełną wersję : Nowy Nikon D500 lub D750, czy inwestycja w stary D80...
Witam Panowie,
Mam dylemat czy dalej brnąć w DX czy przejść na FF i prosiłbym o poradę.
Obecnie posiadam dość stary sprzęt:
Nikon D80 + AF-S DX Zoom-Nikkor 18-135 mm f/3.5-5.6G IF-ED + AF-S VR Zoom-Nikkor 70-300 mm f/4.5-5.6G IF-ED + Lampę Nikon SB-900
oraz analoga Canon EOS 300 V + Canon EF 28-90 mm f/4-5.6.
Mam dylemat czy kupić Nikona DX500 w wersji KIT z obiektywem AF-S DX NIKKOR 16-80 mm 1:2,8-4E ED VR
czy...
Nikona D750 w wersji Kit z obiektywem Nikkor AF-S Nikkor 24-120 mm 1:4.0, ewentualnie z innym obiektywem AF-S NIKKOR 24-70 mm 1:2.8E ED VR.
Ostatnia opcja to lekkie doinwestowanie do D80:
obiektyw Nikkor AF-S DX 16-80 mm f/2.8-4E ED VR + lampa SB-5000 + ewentualnie jakiś jeszcze obiektyw.
Ogólnie mój D80 jest całkowicie sprawny, miał tylko raz wymienianą matówkę i właśnie muszę go oddać drugi raz do czyszczenia.
Brak jakichkolwiek martwych pixeli.
Ogólie żona wybiera się na kurs fotografii teraz i nie jestem pewien, czy kupić drugiego Nikona D500 lub pełną ramkę D750, czy dalej inwestować w D80 i zostać już w DX.
Pozdrawiam…
MC_NEO
Przejście na pełną klatkę, a nie ramkę- to inwestycja w obiektywy. Między D80, a czymś z serii D7XXX, nie mówiąc już o D500 będzie dużym przeskokiem. Sam przechodziłem z D80 na D7500 i był to "szok".
Po pierwsze, nie inwestować w d80. N16-80 prawdopodobnie nawet nie zadziała z d80 (nie próbowałem, ale tam jest przesłona elektromagnetyczna). Aparat zostawić, bo niedrogi i sam zobaczysz różnicę. Przede wszystkim nie napisałeś, jakie zdjęcia chcesz robić. Są tematy, do których lepszy będzie d500, są takie, gdzie lepiej wybrać d750. D500 jest świetny, jedyna wada dla mnie to wielkość, kiedy pakuję się do podróży albo muszę dłużej nosić. D750 jest tani, ma dobrą matrycę, ale sprawiał trochę problemów, o czym można poczytać ;)
Jak do fotografii ogółem, to d750 + 24-70 VR. Wszystko tym oblecisz - od repo po krajobraz.
Cześć,
Mam bardzo podobny dylemat i nie chcę zaczynać nowego wątku. Mam nadzieje, że MC_NEO wybaczy mi to;)
Mam D90 + Kit 18-105, dokupiłem do tego N35 f1.8 i sigme 10-20 tą ciemniejszą ze zmiennym światłem.
Sprzęt bardzo długo przeleżał i puszka ma około 8lat i przebieg jedynie 10tys.
Postanowiłem jednak podszkolić swoje umiejętności i na razie nie zmieniać body.
Powoli chce przechodzić na jaśniejsze szkła typu sigmy 18-35 1.8 lub 24, 35, 50 1.4
Jednak jak już D90 przestanie mnie wystarczać za jakiś myślałem o FF
Wobec powyższego chyba nie ma sensu kupowania tych szkieł.
Co byście zaproponowali?
-------
Preferencje: street, reportaż, czasami coś szerokiego jakiś krajobraz albo architektura ale w to nie będę inwestował póki co.
bomkallo
06-01-2020, 10:55
Cześć,
Mam bardzo podobny dylemat i nie chcę zaczynać nowego wątku. Mam nadzieje, że MC_NEO wybaczy mi to;)
Mam D90 + Kit 18-105, dokupiłem do tego N35 f1.8 i sigme 10-20 tą ciemniejszą ze zmiennym światłem.
Sprzęt bardzo długo przeleżał i puszka ma około 8lat i przebieg jedynie 10tys.
Postanowiłem jednak podszkolić swoje umiejętności i na razie nie zmieniać body.
Powoli chce przechodzić na jaśniejsze szkła typu sigmy 18-35 1.8 lub 24, 35, 50 1.4
Jednak jak już D90 przestanie mnie wystarczać za jakiś myślałem o FF
Wobec powyższego chyba nie ma sensu kupowania tych szkieł.
Co byście zaproponowali?
-------
Preferencje: street, reportaż, czasami coś szerokiego jakiś krajobraz albo architektura ale w to nie będę inwestował póki co.
Kupuj wersje fxowe, masz 20,24,28,35,50,85 :) Problem to kolejnosc, bo d90 ma cropa, wiec po przeskoku na fx bedziesz w calkowicie nowym miejscu.
ześć,
Mam bardzo podobny dylemat...
S18-35 z FX zadziała tylko w cropie, ale 24, 35, 50 1.4 (Sigmy?) są jak najbardziej do FX. Z tych szkieł co masz będzie niewielki pożytek na FX. Z trzeciej strony jak policzysz, ile musisz wydać na szkiełka to Sony wyjdzie sporo taniej (np. z Samyangami), wszystko zależy od oczekiwań i tego w jakie szkła celujesz.
Ps. Z d90 można jeszcze trochę wycisnąć, tam gdzie nie potrzeba bardzo wysokiego ISO. Proponuję jakąś 24 (1.8 lub 1.4) lub S17-50/2.8, na pewno da kopa a jeśli zapał przejdzie w sumie najmniej stracisz ;)
W grę wchodzi raczej fotografia ogólna, może w proporcjach:
60% krajobraz, zabytki, wakacje, przyroda;
25% portret;
10% sport,
5% makro.
Funkcje video nie mają dla mnie żadnego znaczenia, według mnie od filmów są kamery.
Kiedyś na D80 zajmowałem się trochę fotografią sportową (żużel), ale teraz wolę z trybun mecze oglądać.
Pozdrawiam...
MC_NEO
S18-35 z FX zadziała tylko w cropie, ale 24, 35, 50 1.4 (Sigmy?) są jak najbardziej do FX. Z tych szkieł co masz będzie niewielki pożytek na FX. Z trzeciej strony jak policzysz, ile musisz wydać na szkiełka to Sony wyjdzie sporo taniej (np. z Samyangami), wszystko zależy od oczekiwań i tego w jakie szkła celujesz.
Ps. Z d90 można jeszcze trochę wycisnąć, tam gdzie nie potrzeba bardzo wysokiego ISO. Proponuję jakąś 24 (1.8 lub 1.4) lub S17-50/2.8, na pewno da kopa a jeśli zapał przejdzie w sumie najmniej stracisz ;)
Dzięki bomkallo i poste o to chodziło :)
Póki co robię tym co mam, ale pewnie coś kupię za jakiś czas. Stałki mogą być. Chodziło mi tylko aby jeśli coś kupię to abym nie przekreślił później opcji FX'a.
Mam N35 1,8 wiec raczej 1,4 na tą ogniskową sobie jakoś podaruje, chyba że sprzedam z czasem 35kę.
Najbliższy zakup zrobię 24 albo 50 na 1,4 i chyba w sigmach.
Poświęce kilka spacerów z moim 18-105 ustawionych tylko na 24 & 50 i zobacze co mi lepiej podchodzi.
Jeszcze raz dzięki za pomocne odpowiedzi.
p.s. a mam jeszcze 2/58 Heliosa na M42 ale coś mleczny mocno jak za mgłą i nie traktuje jako alternatywa dla 50tek ;)
M42 nie ma ostrzenia na nieskończoność na Nikonie. Ale do zbliżeń i zabawy to może być fajne szkło.
https://forum.nikoniarze.pl/threads/143431-manualne-szkla-z-odjechanym-bokeh
Poświęce kilka spacerów z moim 18-105 ustawionych tylko na 24 & 50 i zobacze co mi lepiej podchodzi.
Pamiętaj tylko, że przy przesiadce na Fx, te 24 i 50 mm będą "innymi kadrami".
Tak, tak to wiem crop FX = 1,5 x DX
Chodziło mi jedynie o kompatybilność.
bomkallo
06-01-2020, 17:05
18mm da 27, a roznica miedzy 27 a 24 jednak jest, wiec tutaj bedzie ciezko :/
Tak jak pisałem głównie preferuje street i reportaż, lubię ludzkie zachowania fotografować.
Bardzo szeroko nie potrzebuję.
Czasami przy okazji architektura się trafi jednak to drugi plan.
Nie wiem czy nie lepiej było by na system mocowania "Z" nie przejść ze względu na gabaryty.
Jednak zakup teraz do D90ki sigm nie miał by sensu.. No i kasa zaporowa:)
Panowie,krąg mi się zawęża:
Nikon D750,
Nikon Z6,
Nikon D780 ?
madebyzosiek
08-01-2020, 20:22
Panowie,krąg mi się zawęża:
Nikon D750,
Nikon Z6,
Nikon D780 ?Niezły rozjazd cenowy :) Chcesz wydać ok 4, 8 czy 11 tyś złotych? :)
Max. 12 000 zł.
Wziąłbym Z6 ale nie ma wbudowanej lampy i nie jestem do końca przekonany do wizjera elektronicznego (opóźnienia) i czy brak BF/FF to taka super rewelacja ?
W mojej starej D80 nie zauważyłem nigdy BF/FF.
Kolejne lustro...hmm wolałbym zmniejszyć trochę gabaryty i wagę, ale nie kosztem zdjęć.
leighadams
08-01-2020, 20:49
1. Po jakiego grzyba Ci ta wbudowana lampa?!
2. Tak brak BF/FF to super sprawa.
3. Kupując Z6 zyskasz na wadze (tzn. będziesz miał lżej), a jakość zdjęć na pewno nie ucierpi.
Obojętnie czy kupisz z6 czy d750 na pewno sprzęt nie będzie dla Ciebie ograniczeniem. Weźmiesz d750 to zostanie Ci więcej kady na szkła, a to jest wartość dodana.
Miałem też dylemat przy przejściu na ff, D750 czy Z6:
1. BF/FF- niby go nie ma, a jednak nawet gdzieś tu na forum ktoś coś pisał... Szkła można skalibrować, a możliwość używania gamy szkieł "F" bez FTZ wygrała,
2. Zmniejszenie gabarytów jest zawsze dobrym argumentem, jednak przy stosowaniu FZT już tak kolorowo się nie robi, a szkła "dedykowane"- ilość ograniczona i cena... Małe to są kompakty i telefony ;P
3. Miałem wątpliwości co do stosowania wizjera elektronicznego.
4. Żywotność baterii, też rzecz ważna.
5. Grip, w kontekście gabarytów- hmmm, ale wygoda robienia kadrów pionowych bezcenna.
6. Cena- nie zarabiam na foto, a D750 był wyraźnie tańszy.
Przy budżecie 12 tyś brałbym D750, bo to nadal dobry aparat, a pozostałe 8tyś przeznaczył na dobre szkła- a tutaj możesz się wykazać i zrobi to większą różnicę niż sama zmiana puszki.
Ale to moje przemyślenia...
madebyzosiek
08-01-2020, 20:54
Wyżej napisano dwie dobre rady... D750 i porządne szkła (chyba że już masz porządne FXowe szkła?).
Ps. Właśnie, po co Ci wbudowana lampa? A, D780 też jej nie ma jakby co ;)
Wyżej napisano dwie dobre rady... D750 i porządne szkła (chyba że już masz porządne FXowe szkła?).
Ps. Właśnie, po co Ci wbudowana lampa? A, D780 też jej nie ma jakby co ;)
Wbudowana lampa ma swoje zalety w pewnych okolicznościach, a D780 ma taką lampę :)
D780 ma taką lampę :)
Jesteś pewny?
A choćby nawet miał, to warto dopłacać do niej ze 7 tysi? ;-)
Na stronie Nikon.pl w specyfikacji piszą, że jest wbudowana lampa i na Benchmarku też jest w specyfikacji.
Nie zapominaj o trybach AF i punktach pomiaru w D780 :)
A ja tak pacze, a pacze, a lampy tam nie widze...
Ale bardzo możliwe, że wersja .pl będzie miała taką lampę.;-)
Nie wiem dlaczego, ale bardziej ufam specyfikacji ze sklepu. niźli nikon.pl.
https://www.bhphotovideo.com/c/product/1538572-REG/nikon_d780_dslr_camera.html/specs
Pewnie wbudowana lampa będzie jako opcja za dopłatą ;)
madebyzosiek
08-01-2020, 21:27
Wbudowana lampa ma swoje zalety w pewnych okolicznościach, a D780 ma taką lampę :)Chyba tylko jako wyzwalacz innych lamp... Ale i tu są lepsze rozwiązania ;)
Ps. D780 na pewno nie ma lampy. Nie wiem na jakiej oficjalnej stronie Nikona to znalazłeś ;)
Myszowor
08-01-2020, 23:10
Ja podpowiem Z6, brak lampy nie doskwiera, mniejsze i trochę szkieł już wyszło na Z.
Rozumiem, tylko, że Z6+pierścień do szkieł FX/DX + zewnętrzna lampa to już waga i rozmiar D750 lub wyżej :D
madebyzosiek
08-01-2020, 23:26
MC_NEO czy Ty gdzieś pisałeś jakie masz szkła? Bo to w doradzaniu aparatu może być istotną informacją ;) Ważniejszą nawet od wbudowanej lampy :)
Rozumiem, tylko, że Z6+pierścień do szkieł FX/DX + zewnętrzna lampa to już waga i rozmiar D750 lub wyżej :D
Powiedzmy, że podobnie. Ale jak patrzę, to za bardzo nie masz szkieł, nic nie stoi na przeszkodzie kupić do bagnetu Z Będzie na pewno mniejszy zestaw.
Zależy do czego tak naprawdę potrzebujesz aparatu. Czasem liczy się każde 100g i parę cm. Wbudowana lampa ma bardzo małą użyteczność, ale fakt, w podróży czasem ratuje sytuację. Za ok.300 zł kupisz małą lampę Meike 320, która spokojnie przejmie funkcje lampy wbudowanej a jest lepsza o tyle, że mocniejsza, łatwiej założyć modyfikator czy odbić od sufitu.
Ps. Nie musisz zostać w Nikonie, szkła za bardzo Cię nie trzymają .
Na stronie Nikon.pl w specyfikacji piszą, że jest wbudowana lampa i na Benchmarku też jest w specyfikacji.
Aż z ciekawości przejrzałem stronę nikon.pl pod kątem tej wbudowanej lampy. Faktycznie jest "taka rubryka", ale opisywacz leci w bambuko, bo nie ma słowa na ten temat, za to jest opis współpracy z lampą zewnętrzną. Amatory -benchmarki dali się nabrać.;-)
Wyjdzie coś koło tego, możesz dokładnie porównać na camerasize.com plus dołożyć wagę lampy.
Ale - skoro tak Ci zależy na lampie, to czemu nie wybierasz puszki pod tym kątem?
No właśnie, ale jakie szkła?
AF-S DX Zoom-Nikkor 18-135 mm f/3.5-5.6G IF-ED
AF-S VR Zoom-Nikkor 70-300 mm f/4.5-5.6G IF-ED
Wiem szkła nie powalają.
No mogę wziąść D750 i mam lampę, ale ta puszka ma już 6 lat (procesor tylko EXPEED 4), kusi mnie A6 (lampę najwyżej dokupię SB-5000), tylko boję się wizjera elektronicznego.
P.S. Żeby było ciekawiej to w pełnej klatce wbudowanych lamp się wzasadzie nie doszukałem nigdzie (Olympus, Pentax, Canon, Sony).
AF-S DX Zoom-Nikkor 18-135 mm f/3.5-5.6G IF-ED
AF-S VR Zoom-Nikkor 70-300 mm f/4.5-5.6G IF-ED
Wiem szkła nie powalają.
Pytałem bardziej, jakie planujesz pod tą pełną klatkę?
Na mój gust, to Ty szkieł potrzebujesz. W budżecie masz D750 i dobre szkła, albo Z6 i szkło. No i karty pamięci do Z6...
Pytałem bardziej, jakie planujesz pod tą pełną klatkę?
Do D750 może:
AF-S NIKKOR 24-70 mm 1:2.8E ED VR,
AF-S NIKKOR 14-24 mm 1:2.8G ED,
+ ten ciemny co mam AF-S VR Zoom-Nikkor 70-300 mm f/4.5-5.6G IF-ED.
Do Z6 może:
NIKKOR Z 24-70 mm 1:2,8 S,
Nikkor Z 14-30mm 1:4,0 S,
Coś widzę, że zakupem D750 podratuję D80 tymi nowymi obiektywami, chociaż bym je zapiął aby zobaczyć różnicę :)
No to ja bym nie kombinował, tylko brał pierwszy zestaw z D750.
madebyzosiek
09-01-2020, 05:46
Do D750 może:
AF-S NIKKOR 24-70 mm 1:2.8E ED VR,
AF-S NIKKOR 14-24 mm 1:2.8G ED,
Do Z6 może:
NIKKOR Z 24-70 mm 1:2,8 S,
Nikkor Z 14-30mm 1:4,0 S,
I to wszytko w planach za 12 tyś? Plus SB5000? Czy 12 tyś jest na aparat, a kolejne 25 na szkła i lampę?
No... Wbudowana lampa nie cieszy się jakby popularnością... pewnie dlatego jej nie ma w porządnych aparatach ;)
Pamiętaj, żeby w budżecie uwzględnić dobry plecak (żeby się szelki nie pourywały) lub torbę na kółkach ;)
Po podliczeniu wszystkiego na spokojnie pozostały mi dwie opcje na tą chwilę:
Opcja pierwsza:
Body D750 +
AF-S NIKKOR 24-70 mm 1:2.8E ED VR +
Nikon SB-5000 +
2*Sandisk SDXC Extrem Pro 512 GB, (V30/Cl.U3,UHS-I) +
Hama Schutzfilter UV, HD, 82 mm, ultraflache Metallfassung 3mm.
1250,83 + 1924,44 + 544,00 + 529,98 +71,99 = 4364,80 €
Moje przemyślenia dlaczego D750 ?
Plusy:
- mała różnica obsługi względem starego D80 (nie trzeba się uczyć nowego Menu i konfigurować na wyświetlaczu),
- sprawdzony i niezawodny sprzęt o dobrych opiniach,
- kompatybilność obiektywów w dwie strony (poza jednym :) ),
- zostyaje mi jeszcze około 400 €, które mogę zainwestować w coś zainwestować do zestawu, (proszę o ewentualne porady),
Minusy:
- waga i gabaryty (nie dla mnie tylko bardziej dla żony, w Styczniu idzie na kurs fotografii zaczyna zabawę z fotografią),
- mniej możliwości niż oferuje Nikon Z6 (choćby pomiar AF i śledzenie oka, ewentualne problemy z BF/FF, aczkolwiek w D80 nigdy tych problemów nie miałem).
Opcja druga:
Body Z6 +
FTZ +
XQD 64GB +
NIKKOR Z 24-70 mm 1:2,8 S +
Nikon SB-5000 +
Hama Schutzfilter UV, HD, 82 mm, ultraflache Metallfassung 3mm.
2149,00 + 2010,53 + 544 + 71,99 = 4775,52 €.
Moje przemyślenia dlaczego Z6 ?
Plusy:
- Waga i wymiary (nie dla mnie, tylko dla żony),
- AF fazowy i kontrastowy (chyba lepszy niż w D750, a na pewno więcej punktów),
- funkcja śledzenia oka,
- brak problemów z BF/FF, (aczkolwiek w D80 nigdy tych problemów nie miałem),
- nowy sprzęt, nowa technologia (procesor 6 generacji).
Minusy:
- elektroniczny wizjer i jego ewentualne przekłamania i słaby czas reakcji,
- możliwość podpięcia tylko jednego starego obiektywu AF-S VR Zoom-Nikkor 70-300 mm f/4.5-5.6G IF-ED,
- ewentualne problemy ze zawieszaniem się Z6 (czytałem na forum).
Panowie, proszę porównajcie tylko te dwa modele i tylko te dwie konfiguracje i doradźcie wybór.
Planowana tematyka zdjęć to:
50% krajobraz, zabytki, wakacje,
25% (fotografia akwarystyczna), to chyba makro jak się nie mylę :),
20% portret,
5% sport.
Pozdrawiam...
MC_NEO
SB-5000 wykreśl, jest sporo b.dobrych lamp za 1/2-1/3 ceny SB, ślubów nie robisz to po co taki wydatek? Wiem, wszystko zabawki, ale wolałbym za te pieniądze szkło, np. do makro.
Podobnie SD 2x256 nie wykorzystasz pojemności (z 8-10 000 Rawów?). Ciężko coś na takiej karcie znaleźć jeśli nie kasujesz, a jak formatujesz czasem, to po co taka pojemność? Dokupić zawsze można, SD regularnie tanieje.
A czy XQD 1x64 GB to jakby ciut nie za mało?
Ps. Do zastosowań, które wymieniłeś z pewnością wystarczy d7500 ;) W wakacje wątpię, żeby chciało się targać 24-70/2.8, jak dokupisz szkła i zobaczysz ile to waży i zajmuje miejsca... ale to każdy musi sam przerobić.
Myszowor
09-01-2020, 22:40
Chyba za bardzo w skrajności idziesz, Z6 + 24-70 f4 a nie 2,8 w zupełności wystarczy do Twoich zainteresowań, dokup do tego portretówkę Z 50mm lub 85mm 1,8.
A gdzie piszą o zacinaniu się Z6, tak było przed pierwszymi aktualizacjami, teraz wszystko hula jak należy.
SB-5000 wykreśl, jest sporo b.dobrych lamp za 1/2-1/3 ceny SB, ślubów nie robisz to po co taki wydatek? Wiem, wszystko zabawki, ale wolałbym za te pieniądze szkło, np. do makro.
Podobnie SD 2x256 nie wykorzystasz pojemności (z 8-10 000 Rawów?). Ciężko coś na takiej karcie znaleźć jeśli nie kasujesz, a jak formatujesz czasem, to po co taka pojemność? Dokupić zawsze można, SD regularnie tanieje.
A czy XQD 1x64 GB to jakby ciut nie za mało?
Ps. Do zastosowań, które wymieniłeś z pewnością wystarczy d7500 ;) W wakacje wątpię, żeby chciało się targać 24-70/2.8, jak dokupisz szkła i zobaczysz ile to waży i zajmuje miejsca... ale to każdy musi sam przerobić.
D7500 ???
Do tej pory targam D80 + SB-900 + AF-S DX Zoom-Nikkor 18-135 mm f/3.5-5.6G IF-ED + AF-S VR Zoom-Nikkor 70-300 mm f/4.5-5.6G IF-ED - chyba cięższe ? :)
Może 512 faktycznie za dużo to ile proponujesz: 2*256 (w pracy równoległej: na jednej RAW na dydiej Jpeg), czy 2*128 ?
SB-5000 na pewno zostawię bo nie trawię pseudo-zamienników tańszych.
- - - - kolejny post - - - - - -
Chyba za bardzo w skrajności idziesz, Z6 + 24-70 f4 a nie 2,8 w zupełności wystarczy do Twoich zainteresowań, dokup do tego portretówkę Z 50mm lub 85mm 1,8.
A gdzie piszą o zacinaniu się Z6, tak było przed pierwszymi aktualizacjami, teraz wszystko hula jak należy.
Może masz rację, ale z D80 miałem wieczny problem z tymi cholernymi ciemnymi szkłami więc, teraz wolę jasne lub bardzo jasne :)
madebyzosiek
09-01-2020, 22:56
D7500 ???
Bardzo dobry pomysł. Nawet D7200 byłby kosmicznym skokiem po D80...
Do tej pory targam D80 + SB-900 + AF-S DX Zoom-Nikkor 18-135 mm f/3.5-5.6G IF-ED + AF-S VR Zoom-Nikkor 70-300 mm f/4.5-5.6G IF-ED - chyba cięższe ? :)
Raczej nie ;)
Może 512 faktycznie za dużo to ile proponujesz: 2*256 (w pracy równoległej: na jednej RAW na dydiej Jpeg), czy 2*128 ?
Na 64 GB wchodzi ponad 1100 rawów... Potrzebujesz więcej?
SB-5000 na pewno zostawię bo nie trawię pseudo-zamienników tańszych.
Kto bogatemu zabroni ;) A ta SB900 już nie działa? To też świetna lampa.
Może masz rację, ale z D80 miałem wieczny problem z tymi cholernymi ciemnymi szkłami więc, teraz wolę jasne lub bardzo jasne :)
Może miałeś inny problem... ISO użyteczne w D80 kończy się na 800, w takim Z6 na 12800...
Do tej pory targam D80 + SB-900)
Masz SB-900, to zostaw ją sobie i nie kombinuj z SB-5000.
A tak w ogóle, to odnoszę wrażenie, że wszystko tutaj jest postawione na głowie...
SB-900 zostanie z D80 do jego naturalnej śmierci.
Proszę nie proponujcie mi formatu DX, jeden mam i starczy.
Może masz i rację, w konfiguracji z Z6, ale z D750 mam jasny obiektyw, który mogę zapiąć do D80 :)
Proszę nie proponujcie mi formatu DX, jeden mam i starczy.
Kiedy tutaj w punktach 1 i 2 lepiej się sprawdzi APS-C, czyli w 75% przypadków.:-)
Planowana tematyka zdjęć to:
50% krajobraz, zabytki, wakacje,
25% (fotografia akwarystyczna), to chyba makro jak się nie mylę :),
20% portret,
5% sport.
Kiedy tutaj w punktach 1 i 2 lepiej się sprawdzi APS-C, czyli w 75% przypadków.:-)
Albo się mylę, ale jak APS-C się lepiej sprawdzi jak ma węższy kąt widzenia i mniejszy bokeh ? (krajobraz, zabytki)
Potrzebuję często na wakacjach małej głębi ostrości i gdzie tu APS-C ma zastosowanie ?
Fotografia akwarystyczna /makro (tu może APS-C ma sens, nie wiem, makro jeszcze nie ogarnąłem dokładnie.
Portret to znów przewaga FF.
Sport na APS-C (D-80) już robiłem i to do gazety o tematyce żużlowej, ale już się wyleczyłem z czyszczenia sprzętu po każdym meczu i już nie te czasy, nie pracuję w Polsce.
Czekaj, pomału... Bo nie dojdziemy do konsensusu.
Od początku - potrzebujesz sprzęt do pracy, czy do używania amatorsko?
A tak w ogóle, po żużlu sprzęt i tak będziesz miał ochlapany, niezależnie czy D80, czy D6.
Ja teraz tylko amatorsko, a żona jak się wciągnie po kursie i jakiś warsztatach,to nie wiem, może i zawodowo.
Oczywiście możesz sobie kupić co tylko chcesz i za ile chcesz, nic nam do tego. Tyle że udowadnianie sobie, że innym sprzętem nie da się robić zdjęć to paru osób tu nie przekona ;).
Karty 128GB są w dobrej cenie (dla mnie optymalne cena/pojemność), lepiej dokupować w miarę potrzeb. Za rok czy dwa być może 256 GB będą tak tanie, że na 128 szkoda zachodu, ale mówimy o dziś. BTW, 64GB to też spora pojemność i na co dzień b.wygodna.
Co do wielkości to sam popatrz
https://camerasize.com/compact/#216.291,567.479,795.784,ha,t
Twój zestaw d80 to waży ok.1kg, d750 z N24-70 prawie 2 kg :)
Oczywiście możesz sobie kupić co tylko chcesz i za ile chcesz, nic nam do tego. Tyle że udowadnianie sobie, że innym sprzętem nie da się robić zdjęć to paru osób tu nie przekona ;).
Karty 128GB są w dobrej cenie (dla mnie optymalne cena/pojemność), lepiej dokupować w miarę potrzeb. Za rok czy dwa być może 256 GB będą tak tanie, że na 128 szkoda zachodu, ale mówimy o dziś. BTW, 64GB to też spora pojemność i na co dzień b.wygodna.
Co do wielkości to sam popatrz
https://camerasize.com/compact/#216.291,567.479,795.784,ha,t
Twój zestaw d80 to waży ok.1kg, d750 z N24-70 prawie 2 kg :)
Uwierz mi moja torba z D-80 i tymi dwoma obiektywami co mam plus lampa i dodatkowe akumulatorki waż grubo ponad 1 kg.
Jak będę w Polsce to zważę specjalnie i Ci napiszę dokładnie jaka jest waga.
madebyzosiek
10-01-2020, 00:01
Uwierz mi móa torba z D-80 i tymi dwoma obiektywami co mam plus lampa i dodatkowe akumulatorki waż grubo ponad 1 kg.
Czyli tyle co sam 24-70 2.8 VR ;)
Uwierz mi moja torba z D-80 i tymi dwoma obiektywami co mam plus lampa i dodatkowe akumulatorki waż grubo ponad 1 kg.
Jak będę w Polsce to zważę specjalnie i Ci napiszę dokładnie jaka jest waga.
Nie musisz. Miałem ten aparat i dokładnie te same szkiełka. Jak tylko pojawił się N70-300 AF-P DX w dobrej cenie, to zamieniłem tego AF-S. To była jedna z najlepszych decyzji sprzętowych:) Różnica w wadze i wielkości jest spora, nawet powiedziałbym kluczowa-mieć 70-300 w plecaku lub nie mieć:mrgreen:
Po prostu sam się przekonasz, podobnie jak wiele osób szukających mniejszego zestawu. Aha, jak zarabiasz, to być może im większy aparat tym lepiej ;) A najlepiej mieć dwa dyndające na szyi :) (żartuję, ale miałem kiedyś zabawne sytuacje)
Ps. Do d80 nie miałem nawet zapasowego akumulatora, z N18-135 robiłem tyle zdjęć na jednej baterii, że żaden następny aparat nie zbliża się do tego wyniku.
Ja teraz tylko amatorsko, a żona jak się wciągnie po kursie i jakiś warsztatach,to nie wiem, może i zawodowo.
No to na razie weź sprzęt mały i lekki, ale z możliwością rozbudowy pod FF, bo taki będzie najlepszy do amatorki, w sensie czy go zabrać do plecaka, czy do samolotu, to nie będzie problemu z wagą.
Możesz teraz być zniechęcony używaniem dużego aparatu z mała matrycą jak D80, ale przecież są też malutkie aparaty z takim samym sensorem. Ważne, żeby wybrać perspektywiczny bagnet. Może to być bagnet Nikona, ale może być inny. A jak żona się wciągnie, i o ile się wciągnie, to dokupisz pod ten bagnet coś bardziej profi.
Decyzja podjęta :!:
Sprzęt został zamówiony, teraz muszę czekać, aż 3 tygodnie na dostawę w tej konfiguracji.
W późniejszym czasie podzielę się wrażeniem, opinią i fotkami.
Wybrałem:
Body Z6 + FTZ + XQD 64GB + NIKKOR Z 24-70 mm 1:2,8 S + Nikon SB-5000 +
Hama Schutzfilter UV, HD, 82 mm, ultraflache Metallfassung 3mm. :lol:
Jeszcze raz dzięki za pomoc :!:
Pozdrawiam...
MC_NEO
ultraflache Metallfassung 3mm. :lol:
Jeszcze raz dzięki za pomoc :!:
O, ja... Ordnung muss sein!
Nieza maco.;-)
teraz muszę czekać, aż 3 tygodnie na dostawę
Trza było nie zamawiać z Chińskich Wysp Dziewiczych...