Zobacz pełną wersję : Nikkor 105mm f/2.5 oco chodzi..
znalazlem taki obiektyw ale nierozumiem dlaczego tak dramatycznie rozni sie ceną
na allegro 1200zl http://gazeta.allegro.pl/show_item.php?item=207248718
w jednym sklepie 1700 zl http://www.fotoit.pl/index.php?site=produkt&id_kat=74&id=570&PHPSESSID=c0f8647616bdb0623113af4fdc1f
a w drogim sklepie za 2800 http://www.optyczne.pl/585-Nikkor_MF_105_mm_f_2.5-specyfikacja_obiektywu.html
a jeszcze zeby bylo troche dziwniej ten sam nikkor tzn. ta sama nazwa 105mm f/2.5 podobna cena 1700zl i parametry.. ale rozni sie nieco wyglądem (jest krotszy) http://www.foto-bogutti.pl/product_info.php/cPath/36_71_72/products_id/343
czym sie roznia te pierwsze 3 obiektywy od tego ostatniego za 1700 ?
i czy ktorys z tych obiektywow bedzie robil takie ladne fotki jak ten tutaj.. tez 105 f/2.5 ale chyba troche nowszy
http://www.pbase.com/cameras/nikon/105_25_ais
Edit: aha i jeszcze tego ostatniego (co podalem linka z samplami) Nikkor 105mm f/2.5 Ai-S nigdzie niemoge znalesc w zadnym sklepie na polskich stronach
"Drogi sklep" (optyczne.pl) to nie jest żaden sklep, więc trudno ocenić, skąd wzięli cenę.
Ogólnie rzecz biorąc, wszystkie te strony prezentują takiego samego, legendarnego Nikkora AI-S 105/2.5. W sklepie coraz trudniej będzie dostać nówkę, bo to już towar niechodliwy. Metal i szkło, świetny bokeh, żywa legenda portretu.
no a jednak jest na allegro w sklepie nowiutki :) i to nie tak drogo jak na legende 1200zl
no a jednak jest na allegro w sklepie nowiutki :) i to nie tak drogo jak na legende 1200zl
Nie 1200 ale 1300 (bez 1 PLN - czyli dokładnie 1299). W dodatku nie wiem, czy da się w tej cenie kupić, bo to aukcja prywatna, a sprzedający FotoIt może traktować Allegro jako dział ogłoszeń i po zakup tego obiektywu wysłać do swojego sklepu, gdzie cena jest już inna (drugi link 1799 PLN).
A sam obiektyw można kupić używany w Polsce za 700-800 PLN lub za granicą w tej cenie lub 100-200 PLN więcej w stanie idealnym z wysokim numerem seryjnym (może nawet tak wysokim jak te z FotoIt). Nie mówiąc już o egzemplarzach dobrze utrzymanych, ale starszych w USA za 100-200 USD.
Kupowałem w fotoit body D80. Też była aukcja prywatna - zadzwoniłem do sklepu, upewnilem się, że mają D80 na stanie i pojechałem odebrać osobiście. Powołałem się na aukcję z Allegro i zapłaciłem cenę jak w aukcji. Do tego dostałem promocyjną cenę na kartę pamięci. Z mojego punktu widzenia - sklep rzetelny i fachowy, mogę polecić. A na pewno warto do nich zadzwonić i podpytać o cenę i dostępność - to kosztuje na pewno mniej niż 1299 czy 1700 :-)
no a jak jest ze wspolpraca tego obiektywu z lustrzankami cyfrowymi np D80.. bo przy manualnym 105mm f/2.8 piszą ze nie wspolpracuje.. jak jest z tym legendarnym 2.5 ?
A co ma nie współpracować? Legendarny Nikkor 105mm f/2.5 AI-S np. z D80 nie będzie miał "TYLKO" pomiaru światła i ostrość ręcznie. Niestety, ale informacji o przesłonie też D80 nie odczyta, wszystko na M.
PS. Niedawno chciałem kupić 105 tke 2.5 ... ktoś ją oferował za 800 PLN. I to jest dobra cena.
wogole niema pomiaru swiatla? w sesie ze przyslone i czasa naswietlania na oko bede musial ustawiac ? bez pomiaru chyba trudno za 1 razem zrobic dobre zdjecie..
Juz niewiem czy kupowac czy nie.. chcialem je ze wzgledu na bokeh.. bo w 85 ponoc jest nieciekawy i ogolem w wiekszosci nikkorow
Juz niewiem czy kupowac czy nie.. chcialem je ze wzgledu na bokeh.. bo w 85 ponoc jest nieciekawy i ogolem w wiekszosci nikkorow
Bardzo zabawne... Sam na to wpadłeś, czy z kolegą? :)
Pozdrawiam
o 85-tce wyczytalem z poprzednich wątków a bokeh 105 widzialem na pbase.com jesli pytasz powaznie :P :)
o 85-tce wyczytalem z poprzednich wątków a bokeh 105 widzialem na pbase.com jesli pytasz powaznie :P :)
Nie należy pisać "większość nikkorów" na podstawie internetowych opinii o dwóch szkłach, bo to raczej mało wiarygodne stwierdzenie.
Dobry, lub bardzo dobry bokeh z nikkorów mają praktycznie wszyskie 85 - zarówno manualne, jak i af, te ze światłem 1.4, 1.8, 2 i 2.8.
Z nikkorów o ogniskowej 105mm, też praktycznie wszystkie ładnie rozmywają tło i robią hollywoodzkie kółeczka, z tym że najlepiej robi to 105/1.8, potem jest 105/2D DC i manualny nikkor 105/2.5, a potem micro-nikkory 105/2.8. Też są niezłe w te kółka.
Innych nie wymieniam, bo mowa tutaj tylko o tych dwóch ogniskowych.
Moim zdecydowanym faworytem w relacji jakość/cena (nowej sztuki) jest MF Nikkor 105/2.5. :)
Pozdrawiam
a jak z mocowaniem tego obiektywu do D80 ? ktos wczesniej pisal na forum ze jesli 105-tka jest non-Ai czy cos w tym stylu to zeby zamocowac ja do F3 trzeba zmodyfikowac lekko bagnet z D80 jest tak samo czy smialo moge kupic tą 105-tke z allegro i przypiąc do d80
Teraz to już naprawdę nie wiem, o co pytasz...:???: Przecież w tych ofertach, do których zapodałeś linki nie ma nikkora 105/2.5 w wersji non-Ai. To wszystko, to są nikkory w ostatnich wersjach mocowania Ais i do D80 podepniesz takie szkło bez najmniejszych problemów.
A do Nikona F3 można podpiąć nikkora non-ai, bo akurat F3 jest na taką fanaberię przygotowany... :-D
Pozdrawiam