Zobacz pełną wersję : nikkor 35-70 f2.8 AF
na stronie Nikon przeczytałem taki opis tego obiektywu, myślałem, ze ta większa ogniksowa odnosi się do DX ale rozumiem, że tyczy się to nawet pełnej klatki ?
Wysokiej klasy standardowy obiektyw zoom do fotografii ogólnej ze stałym światłem f/2.8. Współpracuje zarówno z lustrzankami cyfrowymi jaki i analogowymi. W przypadku aparatów cyfrowych ogniskowa obiektywu wynosi 52-105 mm.
Aparat pozwala na ostrzenie od 60 cm.
Na cropie (DX) masz jako ekwiwalent dla pełnej klatki 52-105mm a na pełnej klatce (FF) masz normalnie, tj. 35-70mm.
na stronie Nikon przeczytałem taki opis tego obiektywu, myślałem, ze ta większa ogniksowa odnosi się do DX ale rozumiem, że tyczy się to nawet pełnej klatki ?
Wysokiej klasy standardowy obiektyw zoom do fotografii ogólnej ze stałym światłem f/2.8. Współpracuje zarówno z lustrzankami cyfrowymi jaki i analogowymi. W przypadku aparatów cyfrowych ogniskowa obiektywu wynosi 52-105 mm.
Aparat pozwala na ostrzenie od 60 cm.
To jest opis z czasów, gdy nie było cyfrowych aparatów FX. Ogniskowa, to ogniskowa. To co jest napisane na obiektywie jest święte i się nie zmienia (dla ostrości ustawionej na nieskończoność). Ten obiektyw ma ogniskową 35-70 na każdym body.
Zgadza się, dlatego napisałem ekwiwalent...
Czyli kąty widzenia będą na DX, takie jak dla obiektywu 52-105mm przy FF
to od razu podpytam, bo podobna cena ? mam w domu nikkora 85 mm 1.8 chciałem kupić 35 mm , nie stać mnie sigme 1.4 , ani na nikkora 1.8 do FX (budzet 1k) ale w cenie około 700-800 widziałem 35/2 i właśnie 35-70/2.8 - co wybrać, czy osiągne na podobne rezultaty na ogniskowej 35 mm pomijając słabsze światło na zoomie ?
madebyzosiek
01-01-2020, 20:58
Zdecydowanie 35 2.0D. Te 35-70 o ile nie będzie miało mgły na tylnej soczewce, to będzie zdecydowanie słabsze na 2.8 niż 35 2.0D na 2.0.
i teraz druga zagwózdka , bo mam w domu 35mm 1.8 dx i zastanawiam się czy warto wymienić na te 35mm/2 . Tu winieta , ale z drugiej strony 700 zł w kieszeni , jak uważasz - chciałem do fotografii ulicznej ?
madebyzosiek
01-01-2020, 21:13
35DX na FX może być tymczasowo, ale docelowo jest bez sensu. Szkło ma winietę, słabe rogi i makabrycznie wolny AF, o aberracjach nie pisząc. Ja kiedyś zmieniałem 35DX na 35 2.0D mając jeszcze DXa i różnica w ostrości i obrazku była ogromna na korzyść 35 2.0D.