Zobacz pełną wersję : nikon d5500 otwiera swoja lampe gdy mam załozona zewnetrzna
jestem tu nowy i prosze o wyrozumiałosc , moze ktos spotkał sie z problemem ze gdy lampa zewnetrzna jest załozona aparat próbuje uzyc swojej lampy , uchyla ja minimalnie ale jej nie uzywa prawdopodobnie tylko dlatego ze zbyt mało jest otwarta
moja lampa zewnetrzna to taniutka ws560
bede bardzo wdzieczny za wszystkie sugestie
Wujek Gie twierdzi, że to lampa bez własnej automatyki. Zrzynka z YN560.
Aparat nie wie, że ją ma na stopce.
Rozwiązanie:
1.) Nauczyć się używać aparatu w trybie manualnym, nie zielonym;
2.) Kupić dowolną lampę z TTL.
Ad pkt 1 - ustawiasz na aparacie M, czas równy synchronizacji (1/200 s) lub dłuższy (jeśli więcej zastanego światła mniej flasha), a dalej trzeba kombinować kombinacją przysłona, czułość ISO i moc lampy (bo ona nie ma automatyki o ile rozumiem).
Ad pkt 1 a dalej trzeba kombinować kombinacją przysłona, czułość ISO i moc lampy
Uzupełniając uzupełnienie ;)
Wypadało by wiedzieć, jak czas naświetlania, ISO i przysłona wpływa na pracę z lampą.
I tak, o ile czas naświetlenia wpływa tylko na ilość światła zastanego, tak ISO i przysłona wpływa na światło zastane oraz to z lampy.
Do tego dochodzi ręczne ustawianie mocy i zoomu palnika lampy.
Wniosek? Autorze, kup lampkę z TTL na początek.
(bo ona nie ma automatyki o ile rozumiem).
Jak to klon YN560. Za to ma LEDa do filmów. ;)
Wujek Gie twierdzi, że to lampa bez własnej automatyki. Zrzynka z YN560.
Aparat nie wie, że ją ma na stopce.
Rozwiązanie:
1.) Nauczyć się używać aparatu w trybie manualnym, nie zielonym;
2.) Kupić dowolną lampę z TTL.
Nie używać też auto ISO, bo aparat nie wie, że dostanie dodatkowe światło
Wniosek? Autorze, kup lampkę z TTL na początek.
Jak już autor ma tę lampę, to może popróbować. Zacząć od powiedzmy tryb M, czas 1/200, ISO 200, przysłona f/11 i moc 1/8 (wg kalkulatora przy świeceniu wprost powinno błyskać na około 3 m).
Jak jest za jasno to wtedy można:
a) zmniejszyć moc lampy
b) zmniejszyć ISO (o ile jest to możliwe),
c) przymknąć przysłonę (np z f/11 na f/16)
d) (ewentualnie) dokręcić filtr szary na obiektyw (jak już innych metod nie ma).
Jak za ciemno, to odwrotnie.
Oczywiście, jak już ma, może się pobawić. Dowie się co do czego i jak.
Rzucone kamieniem do celu.
Dziekuje za odpowiedzi i sugestie
oddaje lampe
kupuje lampę z ttl
dzieki