Zobacz pełną wersję : Przesiadka z Nikona D90 na.. 5300, 5600 czy 7100? Zakup do końca grudnia :) [PILNE]
Cześć :)
Mój nieśmiertelny Nikon D90 + 18-105 DX AF-S VR, już raz adoptowany po rodzicach, po upadku, zalany lodami ;D, z rekordowym przebiegiem, musi przejść na zasłużoną emeryturę :)
Od dawna ledwo zipał, a po gradzie na ponad 2000m.n.p.m. w górach niestety siadła mu elektronika. Bateria rozładowuje się w kilka minut. Nie będę go już ratować, bo i tak zastanawiałam się nad czymś nowym.
W związku z tym chciałabym Was prosić o pomoc w wyborze następcy. Czytałam dużo, ale mam już mętlik. Waham się między D7100, D5300 a D5600. Tylko czy słusznie? Może jeszcze coś innego powinnam wziąć pod uwagę.
Potrzeby:
- Zdjęcia podróżnicze i głównie zwierząt, dużo ruchu, często portrety.
- Filmy, aczkolwiek nie stawiam na nie mocno, bo jednak aparat służy do czego innego. Jak będzie fajna jakość to super :)
- Zakup musi być w grudniu na FV, ze względu na koszty. Także używki odpadają.
- Mam do sprzedania w rozliczeniu obiektyw CANON EP-S 55-250 5,6 IS II.
Znalazłam promocję tu z taką możliwością: https://www.cyfrowe.pl/aparaty/lustrzanka-nikon-d5600-i-18-140-af-s-vr.html
Co o tym myślicie?
MatKicius
29-12-2019, 23:44
D7100 jest chyba bardziej naturalnym następcą dla D90 i z tej trójki ma raczej najlepszy AF, co przy zdjęciach zwierząt się przydaje.
D5600 będzie miał trochę lepszą matrycę niż D7100
Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka
Następca D90 jest D7500 ale wspomniany D7100 nawet może być lepszym rozwiązaniem jeśli może być używane, jak tylko nowe to bardziej skup sie na obiektywie i do tego dobierz za resztę kasy aparat.
bomkallo
30-12-2019, 00:06
Uzywane nie moze byc. Zostaje d7200 i d7500 jako 'nastepcy'
Następca D90 jest D7500 ale wspomniany D7100 nawet może być lepszym rozwiązaniem jeśli może być używane, jak tylko nowe to bardziej skup sie na obiektywie i do tego dobierz za resztę kasy aparat.
Niestety D7100 okazał się praktycznie niedostępny do kupienia. D7200 poza moim budżetem. Potrzebuje też nowy obiektyw :/
Piotrek91
30-12-2019, 00:25
Używam D5300 od ponad dwóch lat i jestem bardzo zadowolony, podstawą tutaj jest dobre ustawienie go. Mam na myśli np autofocus (tzn. po wielu sytuacjach zdecydowałem się na priorytet spustu migawki ponad potwierdzenie ostrości przez czujniki AF, okazało sie, że zdjęcia są o wiele szybciej ostre niż widzi to aparat). W tej klasie niestety musisz pogodzić się z szumami, w trudnych warunkach oświetleniowych jedynie jasny obiektyw ratuje zdjęcia ale mimo wszystko ten aparat potrzebuje sporo światła do zachowania jakości, do reporterki raczej bym nie polecił. Pozdrawiam!
Na znanym portalu aukcyjnym masz d7100 z fakturą vat 23%
Na znanym portalu aukcyjnym masz d7100 z fakturą vat 23%
Dzięki! Trochę strach bez oglądania, ale opcja kusi :)
Nikodemo
30-12-2019, 00:48
A nie lepiej coś na FF.
Kojocisko
30-12-2019, 10:48
Ciekawe czy po lekturze forum będziesz mieć inne wnioski niż po zadaniu tego pytania na FB :-)
1) Ciężar - seria 5xxx jest mniejsza, lżejsza
2) Styl fotografowania - jeśli lubisz ustawić aparat po siebie - seria 7xxx to umożliwia, 5xxx w zasadzie nie ma takich możliwości
3) Raw czy jpg? Do jpg kupiłbym serię 5xxx
4) Obiektywy - jeśli używasz tylko współczesnych obiektywów z silnikiem AF, to brak obsługi starszych obiektywów w 5xxx nie będzie ograniczeniem.
5) Warunki - seria 7xxx jest elementarnie zabezpieczona przed warunkami atmosferycznymi, seria 5xxxx nie jest
6) AF - seria 7xxx ma lepszy AF, ale to nie znaczy, że 5xxx nie robi trafionych zdjęć.
7) 7xxx w ergonomii bardziej przypomina twojego D90, 5xxx ma słabsza ergonomię.
Uszereguj sobie cechy aparatu na których ci zależy, zobacz ile forsy potrzebujesz na obiektyw i body, podejmij decyzję.
Piotrek91
30-12-2019, 14:55
2) Styl fotografowania - jeśli lubisz ustawić aparat po siebie - seria 7xxx to umożliwia, 5xxx w zasadzie nie ma takich możliwości
Pytając z ciekawości, a czego to niby w Menu ustawień osobistych w D5300 brakuje? Jakoś nie miałem problemu z ustawieniem go pod siebie.
madebyzosiek
30-12-2019, 15:14
Pytając z ciekawości, a czego to niby w Menu ustawień osobistych w D5300 brakuje? Jakoś nie miałem problemu z ustawieniem go pod siebie.Drugiego kółka, przycisku iso, trybu pracy migawki, przycisku pomiaru światła, przycisku trybu pracy AF, ustawień U1 i U2, górnego ekranu, "mojego menu" i więcej niż jednego przycisku programowalnego... Oczywiście da się "ustawić" go pod siebie, ale jednak może być wygodniej i to jest fakt...
Piotrek91
30-12-2019, 15:29
Drugiego kółka, przycisku iso, trybu pracy migawki, przycisku pomiaru światła, przycisku trybu pracy AF, ustawień U1 i U2, górnego ekranu, "mojego menu" i więcej niż jednego przycisku programowalnego... Oczywiście da się "ustawić" go pod siebie, ale jednak może być wygodniej i to jest fakt...
Tutaj to już raczej mowa o ergonomii a nie o możliwości ustawień.
madebyzosiek
30-12-2019, 15:36
Tutaj to już raczej mowa o ergonomii a nie o możliwości ustawień.No przecież to oczywiste. W serii D5xxx poza możliwością ustawienia czegoś pod jednym programowalnym przyciskiem nie da się niczego ustawić pod siebie, a ustaeisnie prawie wszystkiego wymaga podróżowania po menu i o tym pisał kolega do którego zadałeś pytanie.
Piotrek91
30-12-2019, 15:39
Z wypowiedzi kolegi wynika, że aparatu nie da się ustawić pod siebie co wprowadza w błąd bo taka możliwość jest, tylko samo ustawianie jest nie wygodne.
madebyzosiek
30-12-2019, 17:00
Z wypowiedzi kolegi wynika, że aparatu nie da się ustawić pod siebie co wprowadza w błąd bo taka możliwość jest, tylko samo ustawianie jest nie wygodne.Przede wszystkim to zależy co Ty rozumiesz przez pojęcie "ustawić pod siebie". Bo jakby na to nie patrząc, mając jeden przycisk FN programowalny, to za wiele ustawić się nie da... Więc dla kogoś innego Twoje wypowiedzi będą wprowadzać w błąd ;)
Piotrek91
30-12-2019, 17:29
Przede wszystkim to zależy co Ty rozumiesz przez pojęcie "ustawić pod siebie". Bo jakby na to nie patrząc, mając jeden przycisk FN programowalny, to za wiele ustawić się nie da... Więc dla kogoś innego Twoje wypowiedzi będą wprowadzać w błąd ;)
OK, widocznie nie złapałem kontekstu :-D Mi chodziło o samą możliwość wpływu na funkcje, które w lustrzankach wyższej klasy są dostępne pod wygodnie rozmieszczonymi klawiszami, które można sobie dowolnie przypisywać. Niestety seria D5xxx jest chyba troche za tania i fizycznie za mała na takie wygody ;) Po prostu bronię tego sprzętu bo choć ma wiele wad (jak właśnie często dokuczliwy brak górnego wyświetlacza i te ciągłe przekopywanie Menu kiedy wczoraj się robiło zdjęcia ze statywem a dziś chcesz spontanicznie uchwycić jakąś chwilę i okazuje się, że nic nie pasuje w ustawieniach), to też daje mi on wiele radości i jak się człowiek trochę pomęczy to coś z niego wyciągnie ;)
Kojocisko
30-12-2019, 17:49
Dzięki Zośku za wyręczenie. Serii 5xxx własnie nie tyle brakuje funkcji (bo wiele jest) ale możliwości łatwego skorzystania z nich.
Ale żeby było jasne - 5xxx ma sporo zalet i dostaję alergii na ciągłe zachwalanie D500 i FF. Nie każdy potrzebuje, nie każdy ma do wydania worek pieniędzy.
madebyzosiek
30-12-2019, 18:15
Ale żeby było jasne - 5xxx ma sporo zalet...
Dokładnie. Ja swoje D5000 doprowadziłem do stanu krytycznego robiąc nim ponad 80 tyś zdjęć przez sześć lat. Właśnie dzięki niemu wiedziałem czego dokładnie potrzebuję i jak dalej robić foto zakupy ;)
Dokładnie. Ja swoje D5000 doprowadziłem do stanu krytycznego robiąc nim ponad 80 tyś zdjęć przez sześć lat. Właśnie dzięki niemu wiedziałem czego dokładnie potrzebuję i jak dalej robić foto zakupy ;)
nie wierzę, normalnie nie wierzę, jednak jeszcze KTOŚ robi jeszcze zakupy wiedząc czego potrzebuje i wie jak to użyć, normalnie nie wierzę, przywracasz mi wiarę
Witam wszystkich. Przepraszam forumowiczów jeżeli nie jest do dozwolone, ale podpinając się pod temat szybkiej podpowiedzi. Do wyboru: używany D7200 (np. https://allegro.pl/oferta/nikon-d7200-s-ideal-przeb-10043-krakow-8800471605) czy D5600 (np. https://www.fotosoft.pl/nikon-d5600-body-natychmiastowy-rabat-430-zl-1869-zl-raty-0-tel-500-005-235-p-2396.html) mam nadzieje że takie linki nie są zabronione. Przy założeniu, że 7200 jest w 100% sprawny. Cel zakupu: wszytko co się nawinie a jest warte zapamiętania. Czy coś możecie podpowiedzieć również co do źródła zakupu.
Jeśli miałbym wybierać z tych dwóch modeli to kupiłbym D7200.
bomkallo
31-12-2019, 20:51
Dobrze zageszczone pytanie :) Wiadomo ze d7200, ale jak to na forum mamy w zwyczaju - zapoluj na nieuszczerbione d610 do 2200 MAX i poznaj bezgraniczny swiat drogich szkiel :)
Bartolini82
31-12-2019, 21:08
Bierz D7200. Mam od ponad roku i niczego mi w tym modelu nie brakuje. Bardzo go sobie chwalę.
Zapewne taką używkę powinno się obejrzeć na żywo ale tu pojawiają się często problemy logistyczne i dodatkowe koszty? Czy można coś sprawdzić w takim używanym aparacie "korespondencyjne"? A może polegać wyłącznie na opisie sprzedawcy, opiniach o nim i np. trzymiesięcznej gwarancji? Czy można gdzieś skorzystać z usługi sprawdzenia upatrzonego aparatu w danej miejscowości? Czy możecie polecić jakiegoś zaufanego sprzedawcę, który trudni się zawodowo handlem używanym sprzętem?
Na forum znalazłem taką wypowiedź "D5600 według mnie jest świetny dzięki dotykowemu ekranowi, sterowanie punktem af patrząc przez wizjer, szybkie chodzenie po menu, af i zdjęcie dotykowo, do tego matryca i ogólne parametry dają taki sam obrazek co D7200, którego plusem jest guzikologia, U1/U2, 1/8000s, lepiej działający af w trybie śledzenia ( sprawdzone w stosunku do D5500 ), śrubokręt, ogólnie sprzęt można używać już do profesjonalnego zastosowania" i tak się zastanawiam czy ten D5600 by mi nie wystarczył. Czy tak zwana guzikologia czyli możliwość szybkiego wyboru pewnych parametrów da się zastąpić w D5600 np. trybem auto gdy trzeba zrobić szybko zdjęcie bez zastanawiania się nad ustawieniami lub można ten wybór jakoś uprościć i przybliżyć do tej "guzikologii (czy jest taka możliwość)? Starszych obiektywów pewnie nie będę używał, pojawią się na początek : np. Nikkor AF-S DX 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR lub Nikkor Nikkor 18-140mm f/3.5-5.6 VR a później np. Nikkor AF-S 50 mm f/1.8G do portretu. Szybkich obiektów poza dziećmi nie będę raczej fotografował.
Używane D7100 z Sigma 17-50 to teraz cena niższa jak nowe D5600 z 18-140, zresztą wiele można pisać, a jak się samemu weźmie do rąk i np zaglądnie w wizjer to da więcej niż kolejne posty.
MarcinSt
03-01-2020, 20:56
Używane D7100 z Sigma 17-50 to teraz cena niższa jak nowe D5600 z 18-140, zresztą wiele można pisać, a jak się samemu weźmie do rąk i np zaglądnie w wizjer to da więcej niż kolejne posty.
Przeszedłem identyczną drogę D90 zmieniłem właśnie na D7100 + Sigma 17-50.
Pamiętam jak otworzyłem paczkę z aparatem i zrobiłem pierwsze zdjęcie ISO 3200 pstryk i oniemiałem - piękny czysty obrazek.
Po kilku miesiącach używania potwierdzam jednak, że D7100 trochę się nie lubi z Sigmą - kilka razy zaliczył zawiechę (pomaga tylko wyjęcie baterii).
Obrazek na wysokim ISO jest jakby losowy (póki co nie rozgryzłem o co chodzi) czasami w ciężkich warunkach daje piękny obrazek, innym razem te samo ISO, warunki wcale nie gorsze i obrazek jest zaszumiony bardzo. (przy naświetlaniu na zero wg drabinki)
Jednak do amatorskiego pstrykania jak najbardziej polecam - po przesiadce z D90 różnicę zobaczysz po pierwszych kilku zdjęciach.
Jak byście ocenili to body https://allegro.pl/oferta/nikon-d7200-body-24-tys-8637980084/
Aparat ładnie wygląda. Sprzedawcy nie znam, zadzwoń, porozmawiaj.
a co myślicie o tym https://allegro.pl/oferta/nikon-d7200-body-24-2mpx-8-985-zdjec-box-32gb-fv-8831280062 również w kontekście ceny
W tytule D7200 + 32GB, a w opisie D7200 + 16GB - co mamy myśleć?
Mały przebieg, ale cena to już się zbliża do nowych z Azji. Na te dodatki nie patrz, karta microSD i adapter to żenada.
No właśnie ta cena, ustaliłem że karta jest 32GB i nie za szybka co do zapisu.
Tu nie chodzi o szybkość karty, ale o to, że to jest microSD i adapter. Zobacz, czy w instrukcji d7200 jest coś o kartach microSD ;). Rożne dziwne rzeczy czasem dzieją się przy używaniu microSD, przy dzisiejszych cenach kart SD po co sobie tym zawracać głowę?