PDA

Zobacz pełną wersję : Jezioro Lipowo nocą.

JE56
27-12-2019, 12:06
Witam, bardzo lubię fotografować nocą i wstawię 3 fot. z mojej miejscowości. Nie są to góry czy nadmorskie krajobrazy, muszę się zadowolić tym co mam koło domu chociaż pojechać w góry pofocić to moje marzenie.

1

35186

2

35189

3

35190

moshica
31-12-2019, 13:53
Zdecydowanie wybieram dwójkę, na jedynce chciałeś zbyt wiele pokazać, ale broni się za sprawą chmur, łysego i gwiazd.
Trójka obróbkowo do mnie nie przemawia, szczególnie prawa część kadru, zbyt rozświetlone.

krzysztofz24
31-12-2019, 22:26
1 najslabsza mz. Na 2 widac jak kombinowales kadrowo z tym drzewem na pierwszym planie i nawet spoko to wyszlo. Troche psuja odbior te domki po prawej. Ale jest ok. Mozna by troche WB dopracowac, ciut za zolto i za "zarowo";-).
3 ma tak ilekko senny-basniowy kklimat przez ta miekkosc i ogolne rozmycie.

basket
01-01-2020, 02:31
Nocna fotografia właściwie nie różni się od tej "normalnej" w dzień
Wydaje mi się, że szukałeś kadru i za to brawo.
Moim zdaniem tak do końca się nie udało bo...
2-myślę, że niepotrzebnie wprowadziłeś w kadr pień drzewa po lewo na dole. Ten pieniek sporo do kadru wnosi. Raczej jest tutaj zbędny. Ekspozycyjnie pewnie jest OK, ale dla stworzenia klimatu pomyślałbym o przesunięciu histogramu "ciut" w lewą stronę:wink:
3-jest bardzo ciekawe barwowo, ale też jest mocno skatowane obróbką(tak myślałem dopóki nie wlazłem w fotę głębiej)-ten forumowy silnik hostingowy jest beznadziejny. Fotki wyświetlają się ja z komórki, a i dla nich to już teraz obraza :D
1-moim zdaniem najlepsze zdjęcie. Trudne warunki z którymi dobrze sobie poradziłeś. Księżyc, podobnie jak słońce prosto w obiektyw, to nie jest prosty temat a Tobie udało się jeszcze zrobić Oriona. Mnie się podoba
Żeby coś więcej napisać potrzebny jest setup. Jestem ciekaw jakim zestawem zrobiłeś te fotki.

JE56
01-01-2020, 22:35
Dziękuje za odwiedziny i krytykę, pełnia i oświetlenie z tyłu i boczne nie pomagają, mam inny kadr też w okresie pełni tylko w innym czasie. Robione Nikonem 7100 + Tokina 11/20, 2,8.

35360

JE56
06-01-2020, 09:37
Witam, czy na takiej fot. jak poniżej można wyprostować te pierwsze słupki na moście, prostowałem tylko horyzont i czy to w nocnej fot. przeszkadza?

5

35481

black70
06-01-2020, 12:33
Można

35493

JE56
06-01-2020, 12:49
Dziękuje, fajnie tylko ja dalej nie wiem jak i w jakim programie?

crusiek
06-01-2020, 13:11
Czy przeszkadza.... a czy w rzeczywistości te słupki są proste czy krzywe?

Wiele programów umożliwia prostowanie.
Ja ostatnio testuje DxO ViewPoint 3 i też sobie fajnie radzi :P

35494

w Lightroomie jest transform, który też świetnie sobie radzi.

Jacek_Z
06-01-2020, 13:49
Na zdj 1 też sie kładą drzewa. Narzędzia masz prawie wszędzie, są w PS, sa nawet w apkach na androida.
W PS - zaznaczasz zdjęcie, Edycja, Przekształć i perspektywa abo zniekształć.

raziel79
06-01-2020, 15:03
Najbardziej mi się podoba zdjęcie pierwsze. Miła dla oka kolorystyka, ładnie rozłożone po niebie chmury z delikatnym rozmyciem, z prawej strony kadru ciekawy zygzakowaty cień drzewa rzucany przez światło z tyłu. Na dodatek ładne gwiazdy na niebie w odsłoniętej części. Trochę niefortunnie umiejscowiony księżyc, moim zdaniem zbyt blisko środka. Powoduje to u mnie pewien dyskomfort podczas patrzenia na to zdjęcie. No ale cóż... Położenia księżyca nie zmienisz. ;-) drzewa po bokach kadru są pochylone, ale wydaje mi się że to efekt ich naturalnego położenia, bo o ile dobrze widzę to latarnie są proste.
Co do pozostałych... Dwójka jest jak dla mnie zbyt jasna przez co traci na klimacie. Podoba mi się to, że pracowałeś nad kadrem i szukałeś właściwego ułożenia elementów. I pod tym względem jest ciekawie. Bardziej podoba mi się ta druga wersja tego kadru. Wprowadzenie ruchu do nieruchomego kadru w postaci poruszonych krzaków po prawej stronie kadru mocno na plus. Ale nadal za jasno jak dla mnie. :-)
Zdjęcie nr 3 najmniej mi się podoba. Głównie przez kolorystykę a w szczególności te jasną złoto-brązową plamę po prawej stronie kadru. Moim zdaniem psuje to cały kadr. Zapewne było tam jakieś bezczelnie źródło światła sztucznego które akurat tak pada na to drzewo. Możnaby spróbować obróbką zmienić kolor tego światła na bardziej zimny. Może to by pomogło.
A tak w ogóle to ciekawe próby. Brawo!

JE56
06-01-2020, 16:16
Dziękuje Wszystkim za komentarze i pomoc. Na jedynce drzewa są z natury pochylone ale może nie tyle, mogłem trochę sprostować tylko wówczas nie wiedziałem jak teraz z Waszą pomocą już wiem. Jezioro jest w centrum miasta i wokół są latarnie, ciężko się fotografuje bo różne barwy światła. Podczas pełni księżyca fot. wychodzą jak w dzień, wstawię jedną bez światła księżyca, pozdrawiam Wszystkich.

6

35503

2pompony
06-01-2020, 17:37
Witam, czy na takiej fot. jak poniżej można wyprostować te pierwsze słupki na moście, prostowałem tylko horyzont i czy to w nocnej fot. przeszkadza?]

To przeszkadza w każdej fotografii, nie tylko nocnej - jeśli nie było zrobione jak najbardziej celowo... Takie rzeczy widać na każdym pionowym elemencie w każdej odległości (nie tylko na bliskich słupkach, ale i na horyzoncie) - dlatego warto takich perspektyw unikać, tym bardziej, że takie unikanie jest łatwe w praktyce, a po drugie tutaj, na tym zdjęćiu nie ma żadnego uzasadnienia (bo czasem bywa, że ma).

Zobacz na jedynkę. Piszesz, że drzewa czasem są pochyłe, ale przedziwnie te z lewej strony kadru są pochylone zupełnie w przeciwną stronę niż te z prawej strony... Na zdjęciu ze słupkami podobnie - to nei kwestia pochyłych drzew, tylko perspektwy, jaką zrobiłeś. Oczywiście możesz sam siebie usprawiedliwiać, że to krzywe drzewa - ale tym sposobem szybko dojdziesz do punktu, który przed Tobą osiągnęło już całkiem sporo forumowiczów: łatwiej im było wmówić samym sobie że ich zdjęćia są dobre, niż nauczyć się choćby podstaw i robienia jakichś przynajmniej w miarę poprawnych obrazków. A potem są awantury i przepychanki, że inni nie widzą ich artyzmu...

Choć może się wydawać, że prostowanie zdjęć jest łatwe i przyjemne, trzeba nadmienić, że przy takim prostowaniu odpada część kadru (wylatuje poza kadr). O ile w krajobrazie niekoniecznie musi to przeszkadzać - po prostu jeden krzaczor z każdego boku wypadnie i już - trzeba mieć tego świadomość i wiedzieć, żeby kadrować nieco szerzej jak zdjęćie będzie prostowane, a z boku są jakieś istotne rzeczy albo zależy nam na odpowiednim kadrze ze względu na symetrię czy inną zawartość. A w ogóle, to najlepiej po prostu nie krzywić, poważnie.

JE56
06-01-2020, 20:18
To przeszkadza w każdej fotografii, nie tylko nocnej - jeśli nie było zrobione jak najbardziej celowo... Takie rzeczy widać na każdym pionowym elemencie w każdej odległości (nie tylko na bliskich słupkach, ale i na horyzoncie) - dlatego warto takich perspektyw unikać, tym bardziej, że takie unikanie jest łatwe w praktyce, a po drugie tutaj, na tym zdjęćiu nie ma żadnego uzasadnienia (bo czasem bywa, że ma).

Zobacz na jedynkę. Piszesz, że drzewa czasem są pochyłe, ale przedziwnie te z lewej strony kadru są pochylone zupełnie w przeciwną stronę niż te z prawej strony... Na zdjęciu ze słupkami podobnie - to nei kwestia pochyłych drzew, tylko perspektwy, jaką zrobiłeś. Oczywiście możesz sam siebie usprawiedliwiać, że to krzywe drzewa - ale tym sposobem szybko dojdziesz do punktu, który przed Tobą osiągnęło już całkiem sporo forumowiczów: łatwiej im było wmówić samym sobie że ich zdjęćia są dobre, niż nauczyć się choćby podstaw i robienia jakichś przynajmniej w miarę poprawnych obrazków. A potem są awantury i przepychanki, że inni nie widzą ich artyzmu...

Choć może się wydawać, że prostowanie zdjęć jest łatwe i przyjemne, trzeba nadmienić, że przy takim prostowaniu odpada część kadru (wylatuje poza kadr). O ile w krajobrazie niekoniecznie musi to przeszkadzać - po prostu jeden krzaczor z każdego boku wypadnie i już - trzeba mieć tego świadomość i wiedzieć, żeby kadrować nieco szerzej jak zdjęćie będzie prostowane, a z boku są jakieś istotne rzeczy albo zależy nam na odpowiednim kadrze ze względu na symetrię czy inną zawartość. A w ogóle, to najlepiej po prostu nie krzywić, poważnie.

Zgadzam się z tym co napisałeś, na jedynce drzewa z lewej są pochylone za bardzo a to z tego względu że obiektyw skierowałem do góry a nie pod kątem prostym do nich a to dlatego żeby pokazać więcej nieba. Robione szerokim kątem 11-20. Do tej pory nie prostowałem takich zdjęć, tylko horyzont. Od dzisiaj zwrócę na to uwagę.