Zobacz pełną wersję : LR - nie w abonamencie
Mam zamiar nabyć LR. Na stronie Adobe można kupić LR`a tylko w abonamencie. Wolałbym kupić raz i mieć to dożywotnio. Na pewnym znanym portalu znalazłem oferty LR 6 a nawet Classic 2020 dożywotnio. Czy można jeszcze kupić LRa bez obonamentu? Czy oferty na tym portalu to nie oszustwo?
madebyzosiek
21-12-2019, 21:29
Jak nie znalazłeś takich ofert na stronie producenta, to sam sobie odpowiedz na pytanie czy można kupić gdzie indziej... ;)
Jeśli chcesz kupić Lr z oficjalnego źródła to tylko pudełeczko w sklepie, jeszcze w listopadzie było nawet w komputronik, te oferty allegro możesz kupić ale natychmiast zrób autoryzacje na swoim koncie adobe i poproś obsługę o sprawdzenie legalności klucza, jak nie przejdzie robisz zwrot na allegro.
aha i jeszcze pamiętaj że Adobe nie wspiera już wersji pudełkowej.
Aktualnie nie ma co się pchać w LR w wersję pudelkową o ile ją znajdziesz. Jest to możliwe z drugiej ręki tylko osoba sprzedająca musiałaby odinstalować program od siebie i wtedy mógłbyś go używać, lub tylko sklep, - wersja LR 6.0. Jak nie chcesz abonamentu to są inne programy, chyba że masz wcześniejszą wersję LR i pokaźny katalog zdjęć. Wsparcie pudełka skończyło się na wersji 6.14... Chyba 2 lub 3 lata temu.
Jestem amatorem. Problem jest taki, że nie będę używał LR regularnie. Raz na jakiś czas. Jak wrócę z jakiegoś wyjazdu, z nudów w wolnej chwili... Płacenie co miesiąc jest w takiej sytuacji bez sensu. Pewnie są jakieś inne programy, ale pobawiłem się LR u znajomego i bardzo mi odpowiada.
Też jestem amatorem.Płace od dwóch miesięcy te 54.51 ale z zadowoleniem.Próbowałem tych innych programów i powiem że LR wymiata.Byłem w szoku ile zdjęć da się uratować. I jestem tego zdania skoro stać mnie na drogi sprzęt fotograficzny to i stać mnie na porządną obróbkę.
Keszelski
21-12-2019, 22:50
Aktualnie nie ma co się pchać w LR w wersję pudelkową o ile ją znajdziesz. Jest to możliwe z drugiej ręki tylko osoba sprzedająca musiałaby odinstalować program od siebie i wtedy mógłbyś go używać, lub tylko sklep, - wersja LR 6.0. Jak nie chcesz abonamentu to są inne programy, chyba że masz wcześniejszą wersję LR i pokaźny katalog zdjęć. Wsparcie pudełka skończyło się na wersji 6.14... Chyba 2 lub 3 lata temu.
Jeszcze w lutym kupiłem wersję pudełkową 6.14, legalną - dostałem klucz, ściągnąłem instalkę.
Teraz sprawdziłem na alegro, chyba faktycznie takich ofert/ źródeł, z jakich skorzystałem, już nie ma.
Ja mam pudełkowe 6.14 i nie mam zamiaru przesiadać się póki CC nie oferuje nic rewolucyjnego.
Spokojnie można kupić pudełkowe i robić jak wcześniej napisałem.
Keszelski
21-12-2019, 23:06
Mnie w 6.14 brakuje Range Mask_> Luminance / color. Reszta zaspakaja moje potrzeby na tyle, że na razie zrezygnowałem z obróbki w Affinity (które chyba łączy w sobie funkcjonalności LR i PS)
Tylko gdzie można jeszcze kupić wersję pudełkową/dożywotnią?
Problem, podnoszony zresztą już na forum, polega na tym, że nawet jeśli kupisz pudełkową, legalną wersję, to nie zaktualizujesz jej do wersji 6.14. Między wersją 6.0 a 6.14 pojawiło się parę korpusów i szkiełek, warto by mieć do nich wsparcie. Sam nie jestem zwolennikiem abonamentu, ale w tej chwili to raczej nie ma wyjścia. Chyba, że znowu pojawi się aktualizacja do wersji 6.14 na stronie Adobe, kto wie.
Czy chcesz powiedzieć, że może się zdarzyć , że kupię starszą wersję, która może nie obsługiwać plików z niektórych aparatów?
Na stronie adobe masz jaka wersja obsługuje jakie aparaty, przykładowo 6.14 nie otwiera nef z Zetek i trzeba używać konwersji do dng.
Czy chcesz powiedzieć, że może się zdarzyć , że kupię starszą wersję, która może nie obsługiwać plików z niektórych aparatów?
Z pewnością kupisz wersję 6.0, taka jest po zainstalowaniu z płyty. Potem wchodziło się na stronę, podawało klucz i można było pobrać aktualizację. Tak to zawsze działało. Wszystkie pliki można oczywiście przekonwertować, dystorsję poprawić ręcznie, ale czy o to chodzi przy zakupie programu? 6.0 to wersja z 2015 roku bodajże, 6.14 jest z grudnia 2017.
Wg mnie jeśli koniecznie chcesz LR to aktualnie tylko abonament ma sens, nie ma się co pchać w program, który nie jest aktualizowany ( obiektywy nie będą miały swoich profili, a z aparatów program nie odczyta RAWów). Kupiłem dawno temu LR 6.0 i się z tym bujam...
Właściwie jak się dowiedziałem że profil aparatu i obiektywu jest pobierany z nef to mi teraz nie zależy jeszcze bardziej na nowszej wersji Lr, jedyna niedogodność to użycie dng convertera ale po ustawieniu domyślnie katalogu gdzie mi zdjęcia zrzuca po wifi i źródłowego katalogu gdzie importuje do Lr, to sprowadza się całość do włączenia covertera i tyle.
A co w zamian?
Myślałem nad Luminarem, ale ten natomiast nie ma kilku przydatnych funkcji, które oferuje LR. Najlepiej pobierz wersje testowe kilku programów tych najbardziej popularnych i sam zobaczysz co dla Ciebie najlepsze.
Ale co Ci nie pasuje w LR 6.14? Ja mam, jestem zadowolony, kilka lat używam i parę groszy oszczędziłem w stosunku do abonamentu. Co innego, gdybym dziś miał kupić, kiedy Adobe olał wsparcie dla pudełka.
Sęk w tym, że nie mogę/mogłem aktualizować swojej 6.0 do 6.14, wywalało jakiś problem przy próbie otwarcia po aktualizacji... Pisałem o tym posta tu na forum, ale nikt się nie spotkał z takim problemem. Dodam, że wersja pudełkowa oczywiście legalna, a instalka aktualizacji ściągnięta że strony Adobe... Poza tym LR pasuje mi bardzo ;)
Problem faktycznie nietypowy. Teraz to już i tak nieaktualne, bo przestali wspierać wersję pudełkową a aktualizacji 6.14 już nie znajdziesz. Trzeba było od razu po zakupie męczyć support Adobe lub pytać na ich forum.
Jakby co, mój zachowany update 6.14 już jednemu użyszkodnikowi pomógł, więc jak co pisać na pw :P