PDA

Zobacz pełną wersję : Nagrywanie gry na pianine przy pomocy lustrzanki

spiritus
18-12-2019, 18:42
Cześć

Nie mam jak tego sprawdzić na chwilę obecną ale może ktoś będzie znał odpowiedź czy taka kombinacja będzie działać.

Podłączam D500 do pianina elektrycznego kablem jack-jack. W aparacie wtykam to w miejsce mikrofonu a w pianinie w miejsce wyjścia słuchawek. Zaczynam nagrywać film aparatem. Zarejestruje mi obraz i dźwięk po kablu?
W teorii powinno działać bo pod jacka podpina się mikrofon zewnętrzny.

OjTam
18-12-2019, 19:35
Myślałem kiedyś o czymś takim, to mnie znajomek elektronik ostrzegł, żeby tak nie robić, bo grozi uwaleniem złącza, w najlepszym wypadku. A czy to prawda, czy w kulki poleciał, nie wiem. Nie sprawdzałem.
Z tego co wiem, gitar do kompa też się bezpośrednio nie podłącza.
Może ktoś bardziej obeznany coś powie.

ksh
18-12-2019, 19:40
Znajomy takie coś łączył przez nagrywarkę mini disc, która służyła w tym przypadku jako mixer, a dlatego takie muzeum używał bo kupił za stówkę i służy mu też jako wzmacniacz słuchawkowy, nie wiem czy da się bezpośrednio.

spiritus
18-12-2019, 19:52
Myślałem kiedyś o czymś takim, to mnie znajomek elektronik ostrzegł, żeby tak nie robić, bo grozi uwaleniem złącza, w najlepszym wypadku. A czy to prawda, czy w kulki poleciał, nie wiem. Nie sprawdzałem.
Z tego co wiem, gitar do kompa też się bezpośrednio nie podłącza.
Może ktoś bardziej obeznany coś powie.

Podłączałem gitarę bezpośrednio do komputera :)
Chciałem tańszym kosztem pograć w RockSmith i działało ale ping był zbyt duży :/

- - - - kolejny post - - - - - -

Podłączyłem na szybko telefon zamiast aparatu. Nagrało i obraz i dźwięk ale trochę cicho jest. Przydałby się jakiś wzmacniacz po drodze, który też się znajdzie ale kabli brakuje :D
No i nie słychać co się gra w czasie rzeczywistym... przydałby się rozdzielacz na słuchawki i na kabel "nagrywający".

DeadPixel
19-12-2019, 00:19
Cześć

Nie mam jak tego sprawdzić na chwilę obecną ale może ktoś będzie znał odpowiedź czy taka kombinacja będzie działać.

Podłączam D500 do pianina elektrycznego kablem jack-jack. W aparacie wtykam to w miejsce mikrofonu a w pianinie w miejsce wyjścia słuchawek. Zaczynam nagrywać film aparatem. Zarejestruje mi obraz i dźwięk po kablu?
W teorii powinno działać bo pod jacka podpina się mikrofon zewnętrzny.Wyjście słuchawkowe ma przedwzmacniacz i możesz uwalić wejście D500. Spróbuj wyjść jakimś line-out. Też gram [emoji3]

spiritus
19-12-2019, 01:26
Wyjście słuchawkowe ma przedwzmacniacz i możesz uwalić wejście D500. Spróbuj wyjść jakimś line-out. Też gram [emoji3]

O widzisz... a co polecasz?
Oczywiście nie chcę czegoś wypasionego i drogiego bo jeszcze nie gram na tyle dobrze aby się tym jakoś tam chwalić :D