PDA

Zobacz pełną wersję : Włam na konto FB

siemalysy
16-12-2019, 22:06
Siema,

Ktoś brutalnie włamał mi się na konto fb. Zna ktoś rozwiązanie jak to sprawnie zgłosić? Jak na razie nie udało mi się. Każda próba odzyskania konta kończy się tak samo. Ciągle nie nazywam się jak wcześniej. Poprosiłem siostrę żeby zgłosiła moje konto, że ktoś się podszywa, ale nie wiem czy to wystarczy. Może ktoś z Was wie jak to ogarnąć. Będę wdzięczny za pomoc.

crusiek
16-12-2019, 22:13
Czy hasło na FB masz takie, jak na którymś z innych serwisów ?
Data urodzenia jako hasło gdzieś widoczna? Poczta cała?

Zacząłbym od szybkich zmian wszystkich pozostałych haseł.

Idę Cię zgłosić (teraz jesteś cycatą blondynką :( ) :P

siemalysy
16-12-2019, 22:25
Nigdy nie chciałem być cycatą blondynką. Co innego z cycatą blondynką ;-) Hasła miałem inne, na fb tylko miałem takie proste. Ale teraz już zacząłem zmieniać na inne. W każdym razie próbowałem wielokrotnie zmieniać hasło podczas odzyskiwania konta. Ostatecznie usunąłem zdjęcie, przywróciłem swoje imię i nazwisko. Ale przy próbie kolejnego logowania do fb musiałem wysłać zdjęcie swojej twarzy w celu weryfikacji. Po tym jak to zrobiłem była informacja, że konto będzie niedostępne, aż dokończona zostanie weryfikacja.

34894

crusiek
16-12-2019, 22:29
Dodaj aby przy logowaniu wysyłało Ci kod na telefon. Robi to tylko raz z każdego nowego urządzenia.
A to czy proste czy nie, to bym uważał. Ktoś znajomemu się włamał, bo miał dane urodzenia jawne na FB i to hasło było częścią hasła w poczcie :D:D:D:D:D pozostała część, to był login :)
No chyba, że miałeś hasło takie jak nazwa usera :D

siemalysy
16-12-2019, 22:31
crusiek żadnych imion. Teraz dodam nr telefonu. Innego rozwiązania chyba nie ma. Wcześniej się tego wystrzegałem.

OjTam
16-12-2019, 22:36
Innego rozwiązania chyba nie ma.

Jest, jest. Wyje...nie ryjbuka w pizdu.

siemalysy
16-12-2019, 22:45
OjTam zawsze to rozwiązanie, ale na ten moment nie planowałem tego.

tbogdanowicz
16-12-2019, 22:46
jest, jest. Wyje...nie ryjbuka w pizdu.

tak!!!tak!!!tak!!!tak!!!tak!!!tak!!!tak!!!tak!!!ta k!!!tak!!!tak!!!tak!!!

crusiek
16-12-2019, 22:49
Nieee.....
Znajomi z Albanii, Rumunii, Węgier i innych miejsc, miałbym samymi mailami żyć ? FB to też dobre narzędzie do komunikacji :)

Jak ktoś tylko używa do bzdur to można wywalać :)

siemalysy
16-12-2019, 22:51
Otóż to... Ja bym konto usunął, a kilka godzin zakładał fikcyjne konto ;-)

OjTam
16-12-2019, 22:51
OjTam zawsze to rozwiązanie, ale na ten moment nie planowałem tego.
Moment dobry/zły jak każdy inny.

tak!!!tak!!!tak!!!tak!!!tak!!!tak!!!tak!!!tak!!!ta k!!!tak!!!tak!!!tak!!!
Płyta się zacięła? ;)
Psst:

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości.
T. Pratchett
:p

jurkarol
16-12-2019, 23:00
Chciałem założyć konto, to kazał mi fbuk wysłać swoje zdjęcie. Co za czasy. Kiedyś tego nie było

jurkarol
16-12-2019, 23:02

Płyta się zacięła? ;)
Psst:

T. Pratchett

A można mieć zaburzenia cudzej osobowości?

jurkarol
16-12-2019, 23:03
Chciałem założyć konto, to kazał mi fbuk wysłać swoje zdjęcie. Co za czasy. Kiedyś tego nie było

Płyta się zacięła? ;)
Psst:

T. Pratchett
A można mieć zaburzenia cudzej osobowości?

tbogdanowicz
17-12-2019, 07:32
Czy skoro masz coś do powiedzenia znajomym to nie możesz im wysłać maila?
Po co umieszczać informacje na słupie ogłoszeniowym (tak odbieram to coś) i liczyć że ktoś przeczyta?
W drugą stronę, jeśli chcę kogoś o coś konkretnego zapytać, to piszę do niego a nie szukam czy przypadkowo chwalił się tym wszystkim naokoło.

Boryszuk
17-12-2019, 07:47
Czy skoro masz coś do powiedzenia znajomym to nie możesz im wysłać maila?

A co komu do tego? Zadal chlop konkretne pytanie a nie prosil o ocene Facebooka jako narzedzia.

myrele
17-12-2019, 10:16
Macie jakis patent na mocne haslo, ale takie ktore mozna latwo zapamietac.
A najlepiej kilka takich hasel. ?

zdyboo
17-12-2019, 10:24
Metoda łatwiejsza i słabsza, zwykle słowo w którym co się da zmieniasz na cyfry lub znaki specjalne, np. a na @, o na zero, l na 1 itd.
Druga metoda to wierszyk, jaki znasz i kolejne litery hasła to np. pierwsze litery kolejnych słów.

tbogdanowicz
17-12-2019, 10:35
A co komu do tego? Zadal chlop konkretne pytanie a nie prosil o ocene Facebooka jako narzedzia.

Skąd u Ciebie te negatywne emocje?

Część haseł których używam, to słowa i liczby które są wynikiem prostego działania matematycznego znanych mi liczb. Czyli niby proste, ale trzeba wiedzieć jakie liczby jakiemu działaniu poddałem.
Na robota pewnie nie pomoże, ale ręczne wpisywanie kolejnych liczb długo by trwało.

Rafał_Sz
17-12-2019, 10:46
konto będzie niedostępne, aż dokończona zostanie weryfikacja.

1. Musisz trochę poczekać, ale Ci przywrócą.
2. Używaj w haśle małych i dużych liter, cyfr oraz znaków specjalnych.
3. Musisz mieć zawsze aktualny system i zabezpieczenia.
4. Każdy mail, każdy portal - inne hasło.
5. Przy szczególnie waznych logowaniach (mail, Allegro, FB, itp) - weryfikacja dwuetapowa.

jo44
17-12-2019, 13:10
Druga metoda to wierszyk, jaki znasz i kolejne litery hasła to np. pierwsze litery kolejnych słów.

Daj, o Pani, o boska Mnemozyno pi liczbę, którą też zowią...... :)

bomkallo
17-12-2019, 20:47
Tak w sumie troche watpliwe, zeby od tak ktos zgadl haslo :P Wiekszosc hasel wyplywa przez wchodzenie na fejk-strony i ponowne klepanie tam swoich danych logowania, nie wiem jaki msialbys miec profil zeby ktos osobiscie sie fatygowal, zeby rozwalac ci haslo brute forcem co nie jest zaraz takie proste. Akurat apki na telefonie sa separowane systemowo, ze w tym przypadku to albo fejk albo ktos na wlasne zyczenie instalowal dziwne apk spoza glownego repozytorium.
Druga strona medalu to trojanopodobne licha na kompie/lapku/whatever.

Ostatnio mnie zdziwilo, ile osob laduje sie w jakies hacki wpadajace od znajomych przez messengera, a takie mamy nowoczesne spoleczenstwo :P Zonie naprzemiennie jakis bot w jakis sposob wrabal sie na insta + maila jednoczesnie, no ale tak jakby nie czuwal nad tym bo udalo sie przyblokowac poczte, gdyby nie to instagram idzie do smiecia, bo te serwisy maja support jak hmmm, sony ma najgorszy?:P albo jak oficjalny serwis nikona w polsce:P

jurkarol
17-12-2019, 22:46
Poszukaj pronouncable password generator - znajdzie kilka małych programikow. Albo też keepass polecam - skarbiec haseł a i tworzyć może wg wzorca.

Ligo
17-12-2019, 23:04
Pewnie.
Bierzesz jakieś przysłowie, np. "Grosz do grosza, a będzie kokosza" i przerabiasz je po swojemu, choćby "...będzie kokosza plus D6." Wtedy wychodzi: 1Gd1gabk+D6.;-)

jurkarol
17-12-2019, 23:23
Tylko jak zapamiętać czy na końcu było d6 czy D7 czy Dszesc?

Ligo
17-12-2019, 23:27
Nie wiem, może Ranigast?

Upss... to na wzdęcia, nie pamięć...

lortek
18-12-2019, 16:27
Tak w sumie troche watpliwe, zeby od tak ktos zgadl haslo [emoji14] Wiekszosc hasel wyplywa przez wchodzenie na fejk-strony i ponowne klepanie tam swoich danych logowania, nie wiem jaki msialbys miec profil zeby ktos osobiscie sie fatygowal, zeby rozwalac ci haslo brute forcem co nie jest zaraz takie proste.

w podobny sposób myślałem do czasu kiedy ktoś próbował kupić jakieś zegarek za £600 używając mojego paypala lol....

pewnego dnia dostałem z google smsa że ktoś z nowej lokalizacji próbuje się zalogować na mojego maila... wtedy zacząłem sprawdzać i się okazało że dwa dni wcześniej ktoś próbował użyć mojego paypala żeby kupić jakiś zegarek ale platnosc nie przeszla na szczęście... szybko pozmienialem hasla a tam gdzie wchodza pieniadze mam dodatkowa weryfikacje... kupilem antywirusa z firewalem... mysle ze wystarczy wejsc na dziwna stronke i ktos pobierze pliki cookies i już ma wszystkie hasla...

a kiedys w telefonie zaakceptowalem jakies pliki cookies i zalaczylem sobie subskrypcje emotikonek za £4.50/miesiac lol

koledze z roboty w tamtym tygodniu ktoś dostal sie na paypala i kupował sobie jakieś sprzęty fotograficzne...

trzeba bardzo uważać, ja jestem teraz ekstremalnie ostrożny