Zobacz pełną wersję : Obróbka zdjęć na monitorze NEC i efekt na laptopie
souremee
14-12-2019, 11:41
hej wszystkim!
Jakiś czas temu zakupiłam monitor NEC MultiSync EA275WMi . Obrabiając zdjęcia są piękne ale jak tylko otworze je na laptopie to są baaardzo ale too baaardzo za jasne.No i teraz moje pytanie. Czy jest jakiś złoty środek, żeby zdjęcie było też dobre na laptopie? Oddając komuś takie zdjecia nie ma monitora to złapie się za głowe. Jak to wygląda u was? Może coś źle robię?
misiak76
14-12-2019, 11:51
Jak masz skalibrowany monitor to nie powinno być problemu.
Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka
souremee
14-12-2019, 12:06
Czyli po zakupie powinnam jeszcze wypożyczyć urządzenie do kalibracji i skalibrować ?
Musisz odpowiednio oświetlić pomieszczenie, w którym stoi monitor i ustawić jego jasność. Prawdopodobnie masz zbyt ciemno w pomieszczeniu i monitor też jest zbyt ciemny. Nie musisz kalibrować w sensie koloru, itd tylko dopasować jasność.
Nawet na nieskalibrowanym monitorze nie powinno być takiego problemu. Może laptop ustawiony zbyt jasno. Jak na innych monitorach wygląda zdjęcie ?
Wstaw tu jakieś zdjęcie, które jest bardzo jasne na laptopie uzyskasz odpowiedź, czy zdjęcie jest OK, czy może rzeczywiście zbyt jasne. Zawsze tez możesz sprawdzić histogram zdjęcia i jakieś wnioski wyciągnąć.
souremee
14-12-2019, 12:18
właśnie w pokoju mam jasno, a jeszcze zapytam czy są jakieś ogólne zasady ustawień monitora czy wszystko robię swoje pomieszczenie oświetlenie?
Dlatego napisałem napisałem oświetlić "odpowiednio" ;). Jeśli masz za jasno, to nawet, jeśli monitor jest odpowiednio ustawiony masz tendencję do rozjaśniania obrazu.
Są zasady przygotowania stanowiska (były takie wątki), główna zasada to światło za monitorem, najlepiej o jakiejś sensownej temperaturze odbite od jasnej powierzchni. Nie będę się rozpisywał o malowaniu ścian i kupnie lamp za setki PLN, bo nie każdy chce/może sobie na to pozwolić. Daj lampkę (jaką to inna kwestia) za monitor, wygaś światła i wtedy dopasuj jasność monitora. Możesz wrzucić jpg zrobionego w normalnych warunkach, świetle dziennym, bez dużej rozpiętości tonalnej i zobaczyć, czy musisz go bardzo rozjaśniać. Nie powinnaś. Oczywiście możesz też zamówić kalibrację monitora w pomieszczeniu, w którym pracuje ;)
souremee
14-12-2019, 12:36
34815https://drive.google.com/open?id=1IqdodbklU82J6XyCiCbzskeJdnagEs70
Czas na regulację Twojego laptopa, bo na moim zdjęcie jest ok.
misiak76
14-12-2019, 14:43
Zdjęcie jest dobre. Więc lepiej z laptopem coś zrób [emoji6] Sprawdzam akurat na monitorze NEC z PA i telefonie. Odnośnie oświetlenia to możesz tu znaleźć informacje jak i na stronie mva.pl
Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka
Mz. też jest OK jeśli chodzi o poziomy jasności (kolory nie są tu tematem), a akurat oglądam to na budżetowym monitorze IPS w pracy.
Zerkaj też na histogram - to bardzo dobry nawyk. Bo nawet jeśli w spartańskich warunkach przyjdzie Ci coś na szybko obrobić, to - pomijając właściwe kolory - przynajmniej poziomy jasności masz pod kontrolą!
Pozdr
U mnie też zdjęcie wyświetla się poprawnie na monitorze (netbooku także) i nie powiedziałbym, że jest jakieś szczególnie jasne.
Jak już wyżej koledzy napisali, laptop do ustawienia, bądź utylizacji ;) ;)
Bartolini82
14-12-2019, 17:05
hej wszystkim!
Jakiś czas temu zakupiłam monitor NEC MultiSync EA275WMi . Obrabiając zdjęcia są piękne ale jak tylko otworze je na laptopie to są baaardzo ale too baaardzo za jasne.No i teraz moje pytanie. Czy jest jakiś złoty środek, żeby zdjęcie było też dobre na laptopie? Oddając komuś takie zdjecia nie ma monitora to złapie się za głowe. Jak to wygląda u was? Może coś źle robię?
Laptopy, o ile nie są bardzo dobrej jakości i przeznaczone dla grafików, to nadają się co najwyżej do pracy biurowej, albo do grania dla dzieci :)
Masz 3 rodzaje matryc. TN, VA, IPS. W lapku masz pewnie TN, czyli najgorszą jeśli chodzi o odwzorowanie barw.
Natomiast Twój monitor z tego co widzę, ma matrycę IPS. Więc już na starcie wiadomo, że będziesz widział duże różnice na tym samym zdjęciu, oglądanym na obu sprzętach. W dodatku lapek pewnie ma jakąś budżetową TN z niewielkim %SRGB i ARGB.
Moim więc zdaniem, nawet kalibracja lapka czy zmiana ustawień niewiele pomoże.
Napisz ew. jaki to model laptopa to chociaż sprawdzimy jaka tam siedzi matryca.
Proponuję koledze ponownie przeczytać w czym jest problem. Nie w kolorach - nie o to tu chodzi - tylko w jasności. Powyższa wypowiedź nic nie wnosi do pytania. Przedstawione zdjęcie jasność ma dobrą. Niestety AF nietrafiony i twarz dziecka jest nieostra - to tak żeby nie było że wszystko jest OK ;)
Kojocisko
14-12-2019, 18:56
Powiększ zdjęcie maksymalnie - zmienisz zdanie o trafieniu z ostrością.
Tak z danych EXIF, użyta przysłona F11, obiektyw 50/1.8, to raczej trudno nie trafić z ostrością...
Powiększałem bez pobierania w przeglądarce, więc wyszło pewnie 200% ;) Tak to widziałem:
34828
Powiększałem bez pobierania w przeglądarce, więc wyszło pewnie 200% ;) Tak to widziałem: ...
I to był błąd. Ale nawet z takiego powiększenia w przeglądarce jakie masz wnioski ? ostrość jest przed, czy za oczami. Jeśli ostrość nie trafiona to chyba innej opcji nie ma ?
Jeśli jeszcze masz włączone skalowanie w systemie windows (tego nie wiem) to na temat ostrości lepiej się nie wypowiadać.
Powiększyłem pobrane zdjęcie w PS Elements do 200% i tak wygląda (trzeba klikać do oporu na zdjęciu):
34834
Odchodzicie od tematu posta.
Polecam postawić laptop obok monitora i ustawić jasność laptopa pod jasność monitora. A monitor skalibrować na 80 - 120 nitów ( jeśli dobrze pamietam jednostkę ).
Zdjęcie fajnie zaaranżowane, dziecko pięknie zapozowało a Wy czepiacie się ostrości na 200% powiększeniu. Co to ma niby wnosić do odbioru zdjęcia? Bardzo na forum brakuje zdjęć wrzucanych przez panie, choćby nie perfekcyjnych technicznie, natomiast technikaliów i dzielenia włosa na cztery jest aż nadto.
Odchodzicie od tematu posta.
Polecam postawić laptop obok monitora i ustawić jasność laptopa pod jasność monitora. A monitor skalibrować na 80 - 120 nitów ( jeśli dobrze pamietam jednostkę ).
Masz rację. Tak tylko dodam (bo się sam nieco zagmatwałem przyznaję:) ) tego zdjęcia nie trzeba w ogóle powiększać (zwłaszcza w przeglądarce) aby ocenić ostrość, gdyż jego rozmiar wynosi 5276 px × 3506 px.
Mimo wszystko chciałbym usłyszeć od black70, skoro AF nie trafił, to gdzie jest ostrość, za, czy przed oczami. Dalej podtrzymuję, że przy przysłonie f11 w tym obiektywie nie ma takiej opcji, nietrafienia AF.
Zdjęcie fajnie zaaranżowane, dziecko pięknie zapozowało a Wy czepiacie się ostrości na 200% powiększeniu. ...
Zdjęcie mi się również podoba, prosiłbym o użycie liczby pojedynczej, a nie "Wy czepiacie się ostrości". Kto jeszcze poza black70 czepia się ostrości ? (ale może coś nie doczytałem, wiec chętnie się dowiem)
PS.
jakby zdjęcie było pomniejszone powiedzmy do 1500 px dłuższy bok i wyostrzone (bo to wówczas konieczne) black70 nie miałby pewnie żadnych uwag co do ostrości.
Ten obiektyw widać tak ma, a przy przysłonie F11 może i zjawisko dyfrakcji obniżyło ostrość.
Przy tej ogniskowej i f11 to głębia ostrości jest tak duża, że w zasadzie cały kadr jest ostry. Tyle, że już sam obiektyw nie jest tak ostry jak przy f 2.8-4.0.
Przy tej ogniskowej i f11 to głębia ostrości jest tak duża, że w zasadzie cały kadr jest ostry. Tyle, że już sam obiektyw nie jest tak ostry jak przy f 2.8-4.0.
Na to właśnie chciałem zwrócić uwagę edytując to "PS" (przed chwilą) swój poprzedni post.
Nie patrzyłem na parametry i nawet nie wiedziałem, że jest na f/11. Dla mnie jest to dziwna sprawa, że np. paczki są ostre, nawet pojedyncze włosy są OK. Natomiast spadek jakości widoczny jest na oczach. Stąd to pierwsze skojarzenie z nietrafionym AF.
Nie chciałbym się wymądrzać, ale oceniając jakość/ostrość czy nawet jak w tym wątku "jasność" (choć ma mało wspólnego, albo nic) jak jest możliwość (tu była) najpierw zaglądam w EXIF. Można to zrobić z poziomu przeglądarki.
Lepiej jednak wydać "werdykt" wiedząc jak było zrobione zdjęcie (z jakimi "parametrami" ), a to tylko chwila sprawdzenia.
souremee
15-12-2019, 10:33
Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze :)
według mnie jasność jest OK, ale kolorystyka ma zafarb purpury (kalibrowany EA271Q)
klik to 1920
https://images89.fotosik.pl/293/71201f893af9d8bfgen.jpg (https://images89.fotosik.pl/293/71201f893af9d8bf.jpg)