Zobacz pełną wersję : 27cali+ z 4k jakie opcje?
Nadszedl czas zeby moj CG241W sluzyl jako drugi monitor a na jego miejsce chcialbym kupic cos z 4k i ponad 27 calami.
Optymalne byloby 30 cali bo wydaje mi sie, ze przejscie z moich 24 na 27 to taka troche sztuka dla sztuki.
Moim kandydatem jest NEC MultiSync PA311D, ale po pierwsze nie mam zadnego doswiadczenia z NECami (zakladam, ze wypas jak w EIZO) po drugie troche wysoka cena a moze macie jakies lepsze propozycje.
Monitor glownie do obrobki foto i druku, gierki od czasu do czasu, jakies aplikacje biurowe.
Czornyj dosyć zachwycony był tym NEC. Ma OCF ( faaaajne to ).
Że co? To to? : http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/aoc-u3277pqu-test/strona/24827.html
Przyznaję, że test spaprany, ale to wąsko-gamutowa padlina jest?
https://pcmonitors.info/reviews/aoc-u3277pwqu/
... i co to? VA? Do grafiki? (tak wiem, ten EIZO też VA - niezła pomyłka z powodu jazdy gammy i barw w zależności od kąta, ale na 24" to trochę mniej tandetnie wygląda, niż na 31,5")
W pomiarach równomierności siatką 3x3 (czyli bardzo mało dokładnych) już im wyszły różnice 25% ?! To nie chcę wiedzieć co wyjdzie przy siatce 9x5.
ps. wiem, że pomiary źle zrobione (niska dokładność obu redakcji itd.), jednak już przy takich pomiarach nie wygląda ten monitor zbyt optymistycznie.
...Moim kandydatem jest NEC MultiSync PA311D, ...
Przy cenie powyżej 14 tyś zł. to raczej zły monitor nie może być.
Swoją drogą oprogramowanie do kalibracji mogli dorzucić już w cenie, ale może przez kilka lat to nie będzie potrzebne.
Przy cenie powyżej 14 tyś zł. to raczej zły monitor nie może być.
Swoją drogą oprogramowanie do kalibracji mogli dorzucić już w cenie, ale może przez kilka lat to nie będzie potrzebne.
no wlasnie tez tak mysle a na EIZO, mnie nie stac. zastanawialem sie tylko czy jest moze jakis konkurent w tej samej cenie/ jakosci, o ktorym nie doczytalem.
jak wspomnialem nie znam NECa. zaciekawilo mnie co napisales o oprogramowaniu do kalibracji. serio przy takiej cenie trzeba jeszcze bulic dodatkowo?
Podałem tylko informacje z oficjalnej strony NEC (https://www.nec-display-solutions.com/p/pl/pl/products/details/technicaldata/t/Monitory-desktopowe/Monitory-Profesjonalne/rp/PA311D.xhtml) :
"Zawartość opakowania: Kabel DisplayPort; kabel USB; Kabel zasilający; Kabel ze złącza DisplayPort do Mini DisplayPort; Monitor
Kabel sygnałowy: DisplayPort; Mini DisplayPort ". Na ile rzetelna, nie wiem i może sprzedawcy będa to dorzucać (to tylko 150 zł, przy cenie monitora, grosze;) )
no wlasnie tez tak mysle a na EIZO, mnie nie stac. zastanawialem sie tylko czy jest moze jakis konkurent w tej samej cenie/ jakosci, o ktorym nie doczytalem.
jak wspomnialem nie znam NECa. zaciekawilo mnie co napisales o oprogramowaniu do kalibracji. serio przy takiej cenie trzeba jeszcze bulic dodatkowo?
Najbliższy porównywalny konkurent to EIZO CG318-4K i CG319, ale wyraźnie droższe. Oprogramowanie do kalibracji jest całkowicie zbędne. Jak pisałem kilkukrotnie, kalibracja w sensie "tradycyjnym", czyli wieszanie czujnika i korekcje na bazie tego, co odczyta to w branży profesjonalnej już anachronizm. Żaden monitor zawodowy z klas cenowych od ok 6 tys zł tak naprawdę, nie ma obsługi takiej kalibracji. Wszystkie scenariusze i warianty są w pamięci monitora. Kalibracja polega tylko na ich załadowaniu. W NEC-ach PA i EIZO CG (trzycyfrowych) można wpływać na kalibrację wewnętrzną i wówczas taka licencja może się przydać, ale to są czynności poza obsługą przez normalnego użytkownika.
... Oprogramowanie do kalibracji jest całkowicie zbędne. Jak pisałem kilkukrotnie, kalibracja w sensie "tradycyjnym", czyli wieszanie czujnika i korekcje na bazie tego, co odczyta to w branży profesjonalnej już anachronizm. Żaden monitor zawodowy z klas cenowych od ok 6 tys zł tak naprawdę, nie ma obsługi takiej kalibracji. Wszystkie scenariusze i warianty są w pamięci monitora. Kalibracja polega tylko na ich załadowaniu. ...
Osobiście miałbym tylko wątpliwości, czy te scenariusze co są w pamięci (zapisane ? ) tak samo się sprawdzają np. po 2 latach jaki i 5 latach użytkowania monitora. Czy po 5 latach użytkowania nie zmieni się "moc" podświetlenia, czy jego "barwa". Kupując w takiej cenie monitor to zakup, jak mniemam, na 10 lat ?
W NEC-ach PA i EIZO CG (trzycyfrowych) można wpływać na kalibrację wewnętrzną i wówczas taka licencja może się przydać, ale to są czynności poza obsługą przez normalnego użytkownika.
Ten monitor chyba jest też PA (NEC MultiSync PA311D), co to jest kalibracja wewnętrzna ? może chodzi o fabryczną ?, ale podobno coś takiego nie istnieje ? się w tym wszystkim gubię:wink:
Można by wnioskować (z cytatu), że monitory NEC serii PA nie wymagają kalibracji przez cały okres ich użytkowania przez normalnego użytkownika (jedynie "nienormalny" chciałby kalibrować nec PA)?
PS.
Pytania naprawdę z ciekawości, bez żadnych wycieczek osobistych
Osobiście miałbym tylko wątpliwości, czy te scenariusze co są w pamięci (zapisane ? ) tak samo się sprawdzają np. po 2 latach jaki i 5 latach użytkowania monitora. Czy po 5 latach użytkowania nie zmieni się "moc" podświetlenia, czy jego "barwa". Kupując w takiej cenie monitor to zakup, jak mniemam, na 10 lat ?
Ten monitor chyba jest też PA (NEC MultiSync PA311D), co to jest kalibracja wewnętrzna ? może chodzi o fabryczną ?, ale podobno coś takiego nie istnieje ? się w tym wszystkim gubię:wink:
Można by wnioskować (z cytatu), że monitory NEC serii PA nie wymagają kalibracji przez cały okres ich użytkowania przez normalnego użytkownika (jedynie "nienormalny" chciałby kalibrować nec PA)?
PS.
Pytania naprawdę z ciekawości, bez żadnych wycieczek osobistych
podlaczam sie pod pytania bo zwlaszcza te o sensownosci uzycia fabrycznych kalibracji po uzytkowaniu monitora przez lata wydaja mi sie bardzo zasadne. wydaje mi sie oczywiste, ze kazdy egzemplarz bedzie sie zuzywal w innym stopniu zatem zaaplikowanie jakichs sztywnych ustawien bedzie dawac zgola inne rezultaty na poszczegolnych egzemplarzach. pamietajmy, ze mowimy tu o bezkompromisowym urzadzeniu, gdzie wyswietlanie barw jest krytyczne
Nie mylmy kalibracji i "fabrycznej kalibracji" będącej marketingowym słowem-kluczem, mającym podnosić wartość oferty. Praktycznie wszystkie monitory z "fabryczną kalibracją" wymagają ustawienia, gdyż wybranie np 60cd^m2 z menu jaskrawości, wcale tyle nie daje na ekranie. Na dodatek przestawiamy barwę bieli i jaskrawość rośnie lub spada. O liniowości nie mówiąc, gdyż bywa mocno nieprawidłowa i nawet to widać gołym okiem, np na klinie szarości. Kalibracja natomiast, w sensie definicyjnym, to ustawienie konkretnych parametrów. Idealnie jeśli odbywa się to z określonym błędem. Tak że, "kalibracja" oznacza konkretne parametry a "kalibracja fabryczna" jakieś mniej lub bardziej przypadkowe.
Do tej pory na sprzęcie amatorskim kalibrację wykonuje się mierząc aktualne ustawienie ekranu i wprowadzając poprawki w monitor. W zawodowym, kalibracja wewnętrzna, jak pisałem, oznacza, że owe poprawki już ktoś zrobił i wpisał do pamięci komputera, siedzącego wewnątrz monitora. Skalibrowane są nie tylko statyczne parametry, jak regulator jaskrawości, ale również wpływ jednych na drugie i są zapisane w postaci funkcji zmienności. Dzięki temu, bazując na przykładzie z poprzedniego akapitu, można przeregulować barwę, a poziom jaskrawości zostanie samoczynnie skorygowany jak powinien. To oczywiście uproszczenie, mające na celu wyjaśnienie mechanizmu.
Najstarsze monitory z takim rozwiązaniem maja już kilka lat i ich płynięcie parametrów oczywiście jest. Nad wyświetlaniem czuwają wbudowane czujniki i też się starzeją. Jeśli zaczną dawać coraz gorsze odczyty, można je rekalibrować. Przykładowo, w EIZO jest to banalne, jest stosowna opcja w ColorNavigatorze, ale wypada mieć wiarygodny czujnik. W NEC jest to trudniejsze i ograniczone tylko do jednego czujnika, ale też się da.
Jeśli monitor ma kalibrację wewnętrzną, nie znaczy, że jest już skalibrowany. Bowiem kalibracja sprzętu to jedno, a kalibracja stanowiska wraz z użytkownikiem to drugie, dużo gorsze. Termin "fabryczna kalibracja" czy najnowszy "wewnętrzna" sugeruje, że monitor jest już gotowy do pracy. Tymczasem nawet w "gotowcach", które mają wprogramowane wręcz całe scenariusze użytkowania, trzeba je załadować i prawidłowo wybrać. Samo się nie zrobi.
Do tej pory na sprzęcie amatorskim kalibrację wykonuje się mierząc aktualne ustawienie ekranu i wprowadzając poprawki w monitor. W zawodowym, kalibracja wewnętrzna, jak pisałem, oznacza, że owe poprawki już ktoś zrobił i wpisał do pamięci komputera, siedzącego wewnątrz monitora. Skalibrowane są nie tylko statyczne parametry, jak regulator jaskrawości, ale również wpływ jednych na drugie i są zapisane w postaci funkcji zmienności. Dzięki temu, bazując na przykładzie z poprzedniego akapitu, można przeregulować barwę, a poziom jaskrawości zostanie samoczynnie skorygowany jak powinien. To oczywiście uproszczenie, mające na celu wyjaśnienie mechanizmu.
przyznam, ze niewiele wyjasnil mi Twoj post. czy dobrze zrozumialem, ze twierdzisz, ze te panele zachowuja sie (starzeja tak liniowo i przewidywalnie z biegiem czasu), ze producent przewiduje to z gory i jest w stanie przygotowac dla uzytkownika tak precyzyjne nastawy, ze niepotrzebne jest kalibrowanie czujnikiem zewnetrzym niezaleznie czy monitor wyjechal z fabryki, czy ma rok, piec czy dziesiec lat?
czy dobrze zrozumialem, ze twierdzisz, ze te panele zachowuja sie (starzeja tak liniowo i przewidywalnie z biegiem czasu),
Tego tak naprawdę nie wiadomo tak do końca, bo sprzęt profesjonalny nadzoruje się praktycznie stale.
niepotrzebne jest kalibrowanie czujnikiem zewnetrzym niezaleznie czy monitor wyjechal z fabryki, czy ma rok, piec czy dziesiec lat?
Twierdzę, że próba kalibracji z czujnikiem spowoduje tylko wywołanie z pamięci innych nastaw. Może faktycznie niejasno wytłumaczyłem. Chodzi o to, że wydaje się użytkownikowi, że monitor "popłynął" i wyświetla np zbyt niebiesko. Powieszenie kalibratora i przeprowadzenie typowej kalibracji NIE spowoduje skorygowania kalibracji wewnętrznej a tylko obniżenie CCT tak samo, jakby zrobić to z menu monitora. Wiem, że to może się wydawać kontrowersyjne, ale poza specjalnymi procedurami, "zwykła" kalibracja na nich nie działa.
Ano bardzo kontrowersyjne. Monitor ma 14 bitową programowalną tablicę 3D-LUT, a "zwykła" kalibracja sprzętowa nie działa... (nie nadpisuje LUT monitora ? )
i to samo można uzyskać regulacją w menu..., już gdzieś to słyszałem:wink:
Chyba sie zdecyduje na ten monitor. Pytanie tylko czy ktos mial do czynienia z ta firma:
https://zizako.pl/p/513/1676000/nec-monitory-lcd-drukarki-komputery-akcesoria.html (https://zizako.pl/p/513/1676000/nec-monitory-lcd-drukarki-komputery-akcesoria.html)
bo mam potwierdzenie ceny i opinie maja super na opineo. Ja jednak jeszcze nigdy nic od nich nie kupowalem.
Świetny opis produktu mają :)
Świetny opis produktu mają :)
opis mi nie robi. wiele sklepow z duzym przerobem i szerokim asortymentem tak ma.
poszukalem jeszcze troche i firma sprzedaje rowniez na alle, ma 554 pozytywne komentarze i zero neutralnych lub negatywnych (super sprzedawca). o ile tylko sprzedadza za tyle ile pokazuje ich strona (a juz mi potwierdzili) to chyba nie ma innego sprzedawcy w PL, ktory zawalczy cena. Jest jeszcze mozliwosc kupienia w DE za kwote niemal 1500zl mniejsza w pewnym sklepie i rozwazam zakup z wysylka do PL. Rozumiem, ze na zakupione w EU monitory jest gwarancja realizowana w PL?
chyba nie ma innego sprzedawcy w PL, ktory zawalczy cena.
Nikt, kto nie widzi sensu dopłacać do interesu. To nie jest realna cena w polskiej dystrybucji. Istnieje możliwość, że to po prostu pomyłka. Ew monitor z DE i ktoś zakombinował na VAT. :)
Rozumiem, ze na zakupione w EU monitory jest gwarancja realizowana w PL?
A niby na jakiej podstawie? Serwis w Polsce go przyjmie ale monitor i tak pojedzie do serwisu dystrybutora który go sprzedał.
A niby na jakiej podstawie? Serwis w Polsce go przyjmie ale monitor i tak pojedzie do serwisu dystrybutora który go sprzedał.
Dla mnie to jest realizacja gwarancji przez polski serwis. Srednio mnie interesuje czy po przyjeciu wysla go z Warszawy do innego miasta w PL czy do DE. Dzieki za to potwierdzenie.
Co do ceny na rynku PL to zapewne masz racje. Chyba jednak skusze sie na zakup w DE za cene 11tys PLN. To wydaje sie byc naprawde okazja.
Z gwarancją jest różnie, sporo zależy od jego królewskich mości firm, które zdobyły wyłączność na serwis oficjalny jak to miała foto-technika w Tamronie, która sie wypinała na sprzęt zakupiony w EU z legalnej dystrybucji, całe szczęście że im odebrano serwis i zacznie być normalnie.
Srednio mnie interesuje czy po przyjeciu wysla go z Warszawy do innego miasta w PL czy do DE. Dzieki za to potwierdzenie.
Cóż, to nie jest potwierdzenie. Równie dobrze serwis może odmówić. Poza tym, w razie problemu nie będzie miał Pan wymiany monitora na nowy. Zasady serwisu w DE są takie, że wymiana jest na używkę. Do sprawdzenia w niemieckim przedstawicielstwie. Nie ma tez możliwości uzyskania gwarancji na piksele. Za tym się kryje niższa cena. Paradoksalnie, dla Polaka ten sam towar jest 3-4x droższy przez różnicę w zarobkach, przez co są znacznie wyższe wymagania. Stąd regionalizacja rynku i nieco inne regulacje, wpływające też na cenę. Widziałem już monitory za pięciocyfrowe kwoty, bynajmniej nie z "1" na początku, które przez wykluczenia gwarancyjne, po 1,5 roku stawały się eksponatem. Nie piszę tego aby odstręczać, ale trzeba rozważyć dlaczego, cena jest niższa. Wszak przecież nie przez podatki, Vat w PL i MwSt w DE to różnica zaledwie 3% a w zakupie w dystrybucji kosztują dokładnie tyle samo.
Cóż, to nie jest potwierdzenie. Równie dobrze serwis może odmówić. Poza tym, w razie problemu nie będzie miał Pan wymiany monitora na nowy. Zasady serwisu w DE są takie, że wymiana jest na używkę. Do sprawdzenia w niemieckim przedstawicielstwie. Nie ma tez możliwości uzyskania gwarancji na piksele. Za tym się kryje niższa cena. Paradoksalnie, dla Polaka ten sam towar jest 3-4x droższy przez różnicę w zarobkach, przez co są znacznie wyższe wymagania. Stąd regionalizacja rynku i nieco inne regulacje, wpływające też na cenę. Widziałem już monitory za pięciocyfrowe kwoty, bynajmniej nie z "1" na początku, które przez wykluczenia gwarancyjne, po 1,5 roku stawały się eksponatem. Nie piszę tego aby odstręczać, ale trzeba rozważyć dlaczego, cena jest niższa. Wszak przecież nie przez podatki, Vat w PL i MwSt w DE to różnica zaledwie 3% a w zakupie w dystrybucji kosztują dokładnie tyle samo.
Co znaczy moze odmowic - albo gwarancja na produkty z EU jest albo jej nie ma. Tu nie ma i nie moze byc (w swietle prawa) uznaniowosci.
Moglbys tez podac na podstawie jakich zapisow stwierdzasz, ze wymiana w PL jest na produkt nowy?
Moglbys tez podac na podstawie jakich zapisow twierdzisz, ze kupujac w PL mam gwarancje zero uszkodzonych pikseli a w DE takiej gwarancji nie mam?
Z ponizej przytoczonych zapisow gwarancyjnych w NEC DE i NEC Polska wynika, ze warunki sa takie same i postanowienia gwaranchyjne sa w zasadzie kopia w roznych jezykach:
https://www.nec-display-solutions.com/p/de/de/support/warrantyinformation/dp/Internet/Shared/Content/Service/Guarantee/GuaranteeLCDMonitorsProjectors.xhtml (https://www.nec-display-solutions.com/p/de/de/support/warrantyinformation/dp/Internet/Shared/Content/Service/Guarantee/GuaranteeLCDMonitorsProjectors.xhtml)
i
https://www.nec-display-solutions.com/p/pl/pl/support/warrantyinformation/dp/Internet/Shared/Content/Service/Guarantee/GuaranteeLCDMonitorsProjectors.xhtml (https://www.nec-display-solutions.com/p/pl/pl/support/warrantyinformation/dp/Internet/Shared/Content/Service/Guarantee/GuaranteeLCDMonitorsProjectors.xhtml)
Mało tego. Gwarantem w obu przypadkach jest ta sama jednostka organizacyjna, czyli: NEC Display Solutions Europe GmbH1, Landshuter Allee 12-14, 80637 Monachium, Niemcy
Gwarancja z definicji jest uznaniowa. To jest de facto oświadczenie. Zakres w większości aspektów nie jest regulowany prawnie i praktyka może się różnić. Firma do której się Pan zwróci z problemem jak najbardziej może odmówić naprawy, bo jak Pan zauważył, gwarantem jest NEC Display Solutions Europe GmbH a w Polsce nie ma takiej firmy. Proszę rzucić okiem w sekcję "Warunki szczegółowe realizacji gwarancji w Polsce". Proszę też pamiętać, że gwarant a podmiot fizycznie realizujący roszczenie to najczęściej dwie różne firmy i tu też powstają różnice. Ogólne zasady są wspólne, ale wiele detali już nie. Na przykład terminy, monitory zastępcze, wspomniana gwarancja na piksele czy 5 letnia.
Aha, no i nie napisałem, że w PL jest gwarancja zero pikseli, a że jest możliwość uzyskania takiej w PL, w DE nie ma w ogóle możliwości.
To co opisałem to obserwacja, doświadczenia, w skrócie realia, z punktu widzenia osoby pracującej w tej branży 25 lat. Nie ma obowiązku mi wierzyć. Powtarzam, sygnalizuję tylko, że cena z czegoś wynika i to coś, może czasem się okazać ważne. Ale oczywiście każdy decyduje swoim portfelem.
Gwarancja z definicji jest uznaniowa. To jest de facto oświadczenie. Zakres w większości aspektów nie jest regulowany prawnie i praktyka może się różnić. Firma do której się Pan zwróci z problemem jak najbardziej może odmówić naprawy, bo jak Pan zauważył, gwarantem jest NEC Display Solutions Europe GmbH a w Polsce nie ma takiej firmy. Proszę rzucić okiem w sekcję "Warunki szczegółowe realizacji gwarancji w Polsce". Proszę też pamiętać, że gwarant a podmiot fizycznie realizujący roszczenie to najczęściej dwie różne firmy i tu też powstają różnice. Ogólne zasady są wspólne, ale wiele detali już nie. Na przykład terminy, monitory zastępcze, wspomniana gwarancja na piksele czy 5 letnia.
Aha, no i nie napisałem, że w PL jest gwarancja zero pikseli, a że jest możliwość uzyskania takiej w PL, w DE nie ma w ogóle możliwości.
To co opisałem to obserwacja, doświadczenia, w skrócie realia, z punktu widzenia osoby pracującej w tej branży 25 lat. Nie ma obowiązku mi wierzyć. Powtarzam, sygnalizuję tylko, że cena z czegoś wynika i to coś, może czasem się okazać ważne. Ale oczywiście każdy decyduje swoim portfelem.
Widzialem juz Twoje tyrady w wielu watkach a, ze interesuje mnie konkret w rozmowie to pytam czy mozesz mi podac linki do Twoich wyzej wymienionych stwierdzen:
- deklaracja NEC Polska, ze wymieniaja towar wadliwy na nowy
- zapis gwarantujacy 'zero pikseli' przy zakupie w NEC Polska
- roznica w dlugosci gwarancji (podstawowej lub rozszerzonej w DE i PL)
Jako, ze bede dzwonil zarowno do NEC Polska jak i NEC DE to prosze o wypunktowanie tych 'wielu detali' rozniacych obie gwarancje zebym mogl precyzyjnie dopytac.
HYPER, trzeba rozróżnić kwestie ochrony po sprzedażowej jaka jest zapisana w dyrektywie unijnej i jest to dwa lata u sprzedawcy od gwarancji, która zawsze w EU jest uznaniowa i jest obwarowana rożnymi regulaminami sprzedawcy.
interesuje mnie konkret
Konkrety podałem. Wystarczy zastosować metodę wykluczeń, czyli zapytać u niemieckiego sprzedawcy czy w cenie zaoferuje cokolwiek ponadstandardowego ponad unijne minimum. Żadnego z wymienionych przeze mnie elementów wsparcia nie ma, ale to usłyszy Pan od sprzedawcy. Za to jest taniej. Natomiast w polskiej dystrybucji nie trzeba specjalnie szukać aby znaleźć wersje zarówno z "brakującą" licencją na kalibrację, 5 letnią gwarancją, gwarancją na piksele, gwarancję 24/7. Wystarczy zapytać kogokolwiek z partnerów COLOR. Kontakty otrzyma Pan w polskim przedstawicielstwie NEC DS. W Polsce system dystrybucji jest dużo bardziej zaawansowany i często nie polega tylko na banalnym wydaniu kartonu z magazynu. Zaznaczam też, że to jest obszar działania dystrybucji, nie przedstawicielstwa, choć przy wiedzy i zgodzie NEC DS. W samym przedstawicielstwie uzyska Pan tylko informacje ogólne.
HYPER, trzeba rozróżnić kwestie ochrony po sprzedażowej jaka jest zapisana w dyrektywie unijnej i jest to dwa lata u sprzedawcy od gwarancji, która zawsze w EU jest uznaniowa i jest obwarowana rożnymi regulaminami sprzedawcy.
Ja to doskonale rozumiem. Odnioslem sie w kwestii uznaniowosci do stwierdzenia "Równie dobrze serwis może odmówić." Moze oczywiscie odmowic, ale wszystkim konsumentom lub nie odmowic rowniez wszystkim. To jasne. Dlatego tez napisalem, ze albo serwis na sprzety jest albo go nie ma (ale dla wszystkich i nie ma czegos takiego, ze 'moze odmowic' Hyperowi, ale juz koeshowi z takim samy sprzetem z DE przyjmie).
To jednak kwestia poboczna i bardzo chcialbym zeby Tom01 konkretnie odniosl sie do mojej prosby powyzej.
albo serwis na sprzety jest albo go nie ma (ale dla wszystkich i nie ma czegos takiego, ze 'moze odmowic' Hyperowi, ale juz koeshowi z takim samy sprzetem z DE przyjmie).
Uznaniowość jest wyraźnie zaznaczona w warunkach gwarancji ogólnej. Jednocześnie w polskiej regulacje są znacznie bardziej precyzyjne. Czy to nie jest jasne?
Konkrety podałem. Wystarczy zastosować metodę wykluczeń, czyli zapytać u niemieckiego sprzedawcy czy w cenie zaoferuje cokolwiek ponadstandardowego ponad unijne minimum. Żadnego z wymienionych przeze mnie elementów wsparcia nie ma, ale to usłyszy Pan od sprzedawcy. Za to jest taniej. Natomiast w polskiej dystrybucji nie trzeba specjalnie szukać aby znaleźć wersje zarówno z "brakującą" licencją na kalibrację, 5 letnią gwarancją, gwarancją na piksele, gwarancję 24/7. Wystarczy zapytać kogokolwiek z partnerów COLOR. Kontakty otrzyma Pan w polskim przedstawicielstwie NEC DS. W Polsce system dystrybucji jest dużo bardziej zaawansowany i często nie polega tylko na banalnym wydaniu kartonu z magazynu. Zaznaczam też, że to jest obszar działania dystrybucji, nie przedstawicielstwa, choć przy wiedzy i zgodzie NEC DS. W samym przedstawicielstwie uzyska Pan tylko informacje ogólne.
Bzdury wypisujesz i na dodatek nie podales zadnych konkretow. Zarowno 5 lat jak i 24/7 sa identyczne w rozszerzonej gwarancji DE i PL. Gwarancji na piksele nie znalazlem ani w PL ani w DE za to obie gwarancje powoluja sie na norme ISO 13406-2. Dasz linki pokazujace, ze jest inaczej to odszczekam i publicznie przeprosze. Nie dasz to wystawisz swiadectwo swojej prawdomownosci.
Jesli chodzi o latwosc znalezienia rownych zestawow (rowniez z 'brakujaca' licencja) to prosze:
Bez licencji:
https://www.mediafrost.de/NEC-MultiSync-PA311D.html?partner=2
Z licencja:
https://www.mediafrost.de/NEC-MultiSync-PA311D-Spectraview-II.html?partner=2
Z 5 letnia gwarancja, 24/7 etc.:
https://www.mediafrost.de/NEC-MultiSync-PA311D-5-Jahre-Garantie.html?partner=2
Czy ja naprawdę się tak niejasno wyrażam? Pytałem: "czy w cenie zaoferuje cokolwiek ponadstandardowego ponad unijne minimum"?? Goły to goły i tyle. Gwarancyjnie będzie objęty minimalną, unijną. Jest chyba oczywiste, że zakresu polskiej nie ma, wsparcia grupy COLOR też nie ma. Jak się Panu monitor wysypie, czego nie życzę, nie będzie ani zastępczego, ani żadnych odstępstw od minimum socjalnego. Jak się trafi piksel, trzeba się nauczyć z nim żyć. Jak się trafi piszcząca cewka albo paproch, będzie podobnie. Nikt przecież nie ma w tym żadnego interesu, aby pomagać nabywcy nie ze swojej sieci. Ale za to, powtarzam, będzie tańszy w zakupie. Czy Pan to rozumie?
Dostępność i cenę wersji m.in. z gwarancją na piksele można znaleźć na mojej stronie: https://monitory.mastiff.pl/monitory-nec-multisync-pa311d-color.html
Czy ja naprawdę się tak niejasno wyrażam? Pytałem: "czy w cenie zaoferuje cokolwiek ponadstandardowego ponad unijne minimum"?? Goły to goły i tyle. Gwarancyjnie będzie objęty minimalną, unijną. Jest chyba oczywiste, że zakresu polskiej nie ma, wsparcia grupy COLOR też nie ma. Jak się Panu monitor wysypie, czego nie życzę, nie będzie ani zastępczego, ani żadnych odstępstw od minimum socjalnego. Jak się trafi piksel, trzeba się nauczyć z nim żyć. Jak się trafi piszcząca cewka albo paproch, będzie podobnie. Nikt przecież nie ma w tym żadnego interesu, aby pomagać nabywcy nie ze swojej sieci. Ale za to, powtarzam, będzie tańszy w zakupie. Czy Pan to rozumie?
Dostępność i cenę wersji m.in. z gwarancją na piksele można znaleźć na mojej stronie: https://monitory.mastiff.pl/monitory-nec-multisync-pa311d-color.html
Ja rozumiem wszystko tylko nie widze zasadnosci wciskania mi marketingowej papki. Zeby byla jasnosc to moja dyskusja nie jest wymierzona w Ciebie tylko w tezy jakie glosisz bo pod zaserwowanym linkiem widze, ze poza punktem 3, ktory jest zobowiazaniem sprzedawcy a nie NEC Polska, punkty 1,2,4,5,6,7,8,9, 11,12,13 to albo cechy rozszerzonej gwarancji identycznej w DE i PL albo marketingowa sieczka.
Odnosnie pikseli co do ktorych usilnie unikasz przekierowania mnie na stosowny zapis w NEC Polska (uznaje, ze to bujda, wiec prosze nie akcentuj juz tego detalu) to identycznie jak w PL, kupujac przez internet w UE mam 14 dni na przetestowanie monitora do woli, rowniez pod katem wad pikseli i ewentualny zwrot w ciagu 14 dni. Na koniec roznica w cenie miedzy Twoja propozycja a cena w DE to ponad 30% na niekorzysc Twojej oferty.
PS. Kwestia wyjaśnienia, bo pewne aspekty sieci dystrybucji nie są powszechnie znane. Grupa COLOR to polska sieć kilku specjalnych partnerów NEC DS, która ma dość duże możliwości. Jak wiadomo, globalne firmy mają swoje procedury działania, stanowiące szkielet. Regionalnie jednak, poszczególne przedstawicielstwa organizują się nieco inaczej. W Polsce istnieje dość daleko posunięty outsourceing. Przykładowo, w kontekście gwarancji o której mówimy, partner może zaoferować wyższy standard wsparcia niż serwis autoryzowany. To jednakże kosztuje, stąd różnica w cenie, ale też daje komfort w przypadku produktów nie wolumenowych. Ten sam również układ stoi za wersjami specjalnymi CT czy COLOR.
Grupa COLOR to polska sieć kilku specjalnych partnerów NEC DS
Cytat z Twojego linku: Monitory w wersji COLOR są dostępne wyłącznie w ofercie monitory.mastiff.pl
To jak to jest w koncu ;)
Odnosnie pikseli co do ktorych usilnie unikasz przekierowania mnie na stosowny zapis w NEC Polska (uznaje, ze to bujda, wiec prosze nie akcentuj juz tego detalu)
Wydaje mi się, że tą kwestię wyczerpująco wyjaśniłem w poprzednim poście. Kwestię czy to bujda, można przetestować na forum mva.pl, gdzie zdarzało się kilka świadectw trafienia na monitor z pikselami i wymian. Znaczy gwarancja jest i działa.
kupujac przez internet w UE mam 14 dni na przetestowanie monitora do woli, rowniez pod katem wad pikseli i ewentualny zwrot w ciagu 14 dni.
Nadużywanie wspomnianego prawa konsumenckiego to zwyczajne świństwo. Inna sprawa, że wady pikseli rzadko kiedy są na nowym monitorze, więc "testerzy" tego typu dostają "niespodziankę" najczęściej po upłynięciu okresu. Ze statystyk prowadzonych u mnie od lat na próbie ok 9 tys monitorów, prawie 98% takich wypadków wychodzi po czasie mocno powyżej 10 dni. Rzadko kiedy wcześniej, chyba że w wyniku silnych wstrząsów.
Cytat z Twojego linku: Monitory w wersji COLOR są dostępne wyłącznie w ofercie monitory.mastiff.pl
To jak to jest w koncu ;)
Monitory COLOR i grupa COLOR to dwa zjawiska, choć ze sobą spokrewnione. Firmy należące do sieci partnerskiej COLOR dostanie Pan w przedstawicielstwie. Monitory COLOR to nazwa marketingowa serii, natomiast grupa partnerów ma taką nazwę "wewnętrzną", nie reklamowaną na zewnątrz.
Nadużywanie wspomnianego prawa konsumenckiego to zwyczajne świństwo. Inna sprawa, że wady pikseli rzadko kiedy są na nowym monitorze, więc "testerzy" tego typu dostają "niespodziankę" najczęściej po upłynięciu okresu. Ze statystyk prowadzonych u mnie od lat na próbie ok 9 tys monitorów, prawie 98% takich wypadków wychodzi po czasie mocno powyżej 10 dni. Rzadko kiedy wcześniej, chyba że w wyniku silnych wstrząsów.
No prosze a ja naiwny myslalem, ze mozliwosc sprawdzenia sprzetu, ktorego nie mam mozliwosci zobaczyc w momencie dokonywania platnosci i w przypadku braku stwierdzenia wady (np. piksele) zatrzymania lub w przypadku stwierdzenia wady (np. pikseli) odeslania to prawo konsumenta a nie 'zwyczajne swinstwo'. Jakiz glupi bylem i ja i EU ustanawiajac taka mozliwosc.
No prosze a ja naiwny myslalem, ze mozliwosc sprawdzenia sprzetu, ktorego nie mam mozliwosci zobaczyc w momencie dokonywania platnosci i w przypadku braku stwierdzenia wady (np. piksele) zatrzymania lub w przypadku stwierdzenia wady (np. pikseli) odeslania to prawo konsumenta a nie 'zwyczajne swinstwo'. Jakiz glupi bylem i ja i EU ustanawiajac taka mozliwosc.
Z punktu widzenia podstawowej gwarancji piksel to nie jest wada. Pełnowartościowy monitor może mieć nawet kilka niesprawnych pikseli.
Jak podejrzewam, nie chodzi o żadne "przetestowanie", zapoznanie się z produktem, co leżało u podstaw tego przepisu, a o przebieranie towaru. Ten z pikselem będzie zwrócony i kupiony gdzie indziej taki sam, prawda? To jest właśnie świństwo, bo ideą prawa zwrotu jest obrona przed bublorobami z Mango Telezakupy, a nie selekcjonowanie sprzętu. Jeśli ktoś życzy sobie selekcjonowany o ponadstandardowych właściwościach, czyli na 100% bez defektów pikseli, łącznie z dopuszczalnymi w gwarancji, to się taki zamawia, a nie wykorzystuje luki prawa, do własnych, egoistycznych korzyści, przy okazji obciążając kogoś kosztami.
Z punktu widzenia podstowej gwarancji piksel to nie jest wada.
Jak podejrzewam, nie chodzi o żadne "przetestowanie", zapoznanie się z produktem, co leżało u podstaw tego przepisu, a o przebieranie towaru. Ten z pikselem będzie zwrócony i kupiony gdzie indziej taki sam, prawda? To jest właśnie świństwo, bo ideą prawa zwrotu jest obrona przed bublorobami z Mango Telezakupy, a nie selekcjonowanie sprzętu. Jeśli ktoś życzy sobie selekcjonowany o ponadstandardowych właściwościach, czyli bez pikseli, to się taki zamawia a nie wykorzystuje prawo do własnych, egoistycznych korzyści.
Zaraz, zaraz. A nie jest egoizmem dla zaspokojenia wlasnych korzysci przebieranie przez Ciebie sprzetu od dystrybutora, wybieranie sztuk bez pikseli i sprzedawanie po zawyzonej cenie? Dlaczego nie bierzesz pod uwage, ze jesli Ty wybierzesz te super hiper sztuki to kupujacy pozostale egzemplarze i placacy temu samemu producentowi cene rynkowa maja wieksza szanse dostac sprzet z wadliwymi pikselami. To jest dla mnie chamstwo pierwszej miary bo Ty dzialasz na wielu sztukach wykorzystujac swoja pozycje rynkowa.
kupujacy pozostale egzemplarze i placacy temu samemu producentowi cene rynkowa maja wieksza szanse dostac sprzet z wadliwymi pikselami.
Proszę w tej chwili przedstawić dowody na to oskarżenie albo przeprosić.
Monitory seryjne przechodzące przez moją firmę, są ZAWSZE fabrycznie zapakowane. Nieotwierane. Nawet dokumenty są przyklejane na zewnątrz kartonu, aby nie było żadnej ingerencji. Nikt do nich nie zagląda. Egzemplarze COLOR, CT, selekcjonowane, na rynek medyczny i inne specjalne, są pozyskiwane w zupełnie inny sposób, nie mający żadnego związku z pulą monitorów w pozostałej dystrybucji.
Proszę w tej chwili przedstawić dowody na to twierdzenie albo przeprosić. Monitory seryjne przechodzące przez moją firmę, są ZAWSZE fabrycznie zapakowane. Nieotwierane. Nawet dokumenty są przyklejane na zewnątrz kartonu, aby nie było żadnej ingerencji. Nikt do nich nie zagląda. Egzemplarze COLOR, CT, selekcjonowane i inne specjalne, są pozyskiwane w zupełnie inny sposób, nie mający żadnego związku z pulą monitorów w pozostałej dystrybucji.
Przeciez wielokrotnie pisales, ze monitory sprwadzasz pod katem wad podswietlenia, wadliwych pikseli, etc dlatego dajesz gwarancje braku takich przypadlosci. Robisz to nieotwierajac opakowan?
Co do wiekszej szansy to klania sie rachunek prawdopodobienstwa. Jesli wybierzesz te idelane to sila rzeczy wiekszy procent danej dostawy do PL stanowia te 'niemal' idealne.
Przeciez wielokrotnie pisales, ze monitory sprwadzasz pod katem wad podswietlenia, wadliwych pikseli, etc dlatego dajesz gwarancje braku takich przypadlosci. Robisz to nieotwierajac opakowan?
Jeszcze raz: Proszę w tej chwili przedstawić dowody na oskarżenie mnie o sprzedaż "odrzutów" od selekcjonowanych jako nowe. Proszę pokazać zdjęcie choć jednego seryjnego (nie sprawdzanego) który miał naruszone oryginalne pakowanie. Dostarczam pół- i profesjonalne monitory od lat. Jest ich na rynku tysiące, więc nie powinien Pan mieć problemu ze znalezieniem nabywców. Nawet na tym forum jest sporo. Proszę pokazać JEDEN dowód, albo przeprosić.
Jeszcze raz: Proszę w tej chwili przedstawić dowody na oskarżenie mnie o sprzedaż "odrzutów" od selekcjonowanych jako nowe. Proszę pokazać zdjęcie choć jednego seryjnego (nie sprawdzanego) który miał naruszone oryginalne pakowanie. Dostarczam pół- i profesjonalne monitory od lat. Jest ich na rynku tysiące, więc nie powinien Pan mieć problemu ze znalezieniem nabywców. Nawet na tym forum jest sporo. Proszę pokazać JEDEN dowód, albo przeprosić.
czlowieku wez Ty sie nie osmieszaj.
Masz Tu Twoje slowa z Twojego (zdaje sie) forum mva.pl:
siemek pisze:Aby dokonać selekcji trzeba nowy monitor wyjąć z pudełka i włączyć. Innymi słowy klient kupując przez internet lub w sklepie stacjonarnym może nie kupić nowego fabrycznie zapakowanego Eizo tylko wyjmowany, po selekcji partnera Eizo.
Na nowym monitorze praktycznie nigdy nic nie ma, więc samo włączenie to za mało. Wady panelu jeśli mają się objawić, wylazą minimum po kilkudziesięciu godzinach wygrzewania. Mam specjalną szafę, szczelne drzwi, odpowiednia temperatura, wysuwane półki na których stoją monitory przeznaczone do weryfikacji i pracują. Kiedyś zrobię Wam zdjęcie i pokażę jak to się robi. Pierwsze badanie jest po ok 50h, końcowe po ok 100-120h. Jeśli po takim czasie nie ma żadnych defektów panelu, idzie do pomiarów i końcowego odbiorcy.
siemek pisze:Szczerze: jak się czyta o tej selekcji Eizo to nasuwa się wniosek, że strach kupować bez selekcji.(...) Owszem jest takie ryzyko zawsze ale prawdopodobieństwo to promile i nikt tego nie podnosi. A tu Eizo wychodzi ze to loteria. Rozumiem loterie za 1000 zł dell/acer/Asus ale nie w topowej firmie za grube tysiące.
To nie tak. Nieidealny monitorów EIZO jest bardzo mało. Tyle, że jak się trafi w monitorze za kilkaset zł, jest do przełknięcia, ale za kilka tys potrafi boleć. Płatne sprawdzanie i wygrzewanie monitorów można potraktować jako zakup świętego spokoju. Moja firma bierze na siebie całkowite ryzyko.
Powiedz mi co Ty badasz w tej specjalnej szafie po 50h i po 200h w tych pozamykanych kartonach
Pełnowartościowy monitor może mieć nawet kilka niesprawnych pikseli.
Osobiście nazwałbym taki monitor bublem, zwłaszcza jeśli kosztuje kilkanaście tyś. zł. ,a o takim mowa ostatnio w tym wątku.
Co w w takim razie dzieje się z monitorami, które nie przechodzą selekcji COLOR (właśnie akurat mają kilka niesprawnych pikseli) ?.
Są przeceniane z dokładną informacją dlaczego przecena ?
Czy są sprzedawane jako pełnowartościowe (bo mogą przecież mieć kilka niesprawnych pikseli) ?
Co w w takim razie dzieje się z monitorami, które nie przechodzą selekcji COLOR (właśnie akurat mają kilka niesprawnych pikseli) ?.
Są przeceniane z dokładną informacją dlaczego przecena ?
Czy są sprzedawane jako pełnowartościowe (bo mogą przecież mieć kilka niesprawnych pikseli) ?
Jest całkowicie zrozumiałe, że nie mogę napisać z jakiej partii towaru są monitory selekcjonowane, skąd są, co się dzieje z monitorami które nie przejdą kontroli. Kluczowe jest, że NIE IDĄ NA RYNEK JAKO NOWE. Jeśli ktoś kupi "zwykły", to będzie fabrycznie zapieczętowany, tak jak przyjechał z fabryki.
Jest to największy element przewagi rynkowej w tej branży. Na tyle ważny, że żadna firma w Polsce nie była do tej pory w stanie uruchomić takiego systemu. Widziałem nie raz monitory rozpakowane, sprzedawane przez różne sklepy, fakturowane jako nówki. Nie trzeba być wróżką, że to jakieś odrzuty albo zwroty. Wiem dlaczego część sklepów tak robi i czemu sobie nie może poradzić i uważam to za skrajnie nieetyczne. Pomimo, że co niektórych żre ciekawość, nie podam na publicznym forum sposobów jak ja to rozwiązałem. Kosztowało mnie to dwa razy otarcie się o bankructwo, siedmiocyfrowe długi, siwe włosy i wrzody na żołądku. Ale monitory.mastiff.pl jest w tej chwili liderem w Polsce jeśli chodzi o sprzęt specjalny i nieseryjny i zrobię wszystko aby tak zostało.
czlowieku wez Ty sie nie osmieszaj.
Dowód albo przeprosiny. Już.
PS. Jest całkowicie zrozumiałe, że nie mogę napisać z jakiej partii towaru są monitory selekcjonowane, skąd są, co się dzieje z monitorami które nie przejdą kontroli. Jest to największy element przewagi rynkowej w tej branży. Na tyle ważny, że żadna firma w Polsce nie była do tej pory w stanie uruchomić takiego systemu. Widziałem nie raz monitory rozpakowane, sprzedawane przez różne sklepy, fakturowane jako nówki. Nie trzeba być wróżką, że to jakieś odrzuty albo zwroty. Wiem dlaczego część sklepów tak robi i czemu sobie nie może poradzić i uważam to za skrajnie nieetyczne. Pomimo, że co niektórych żre ciekawość, nie podam na publicznym forum sposobów jak ja to rozwiązałem. Kosztowało mnie to dwa razy otarcie się o bankructwo, siedmiocyfrowe długi, siwe włosy i wrzody na żołądku. Ale monitory.mastiff.pl jest w tej chwili liderem w Polsce jeśli chodzi o sprzęt specjalny i nieseryjny i zrobię wszystko aby tak zostało.
- - - - kolejny post - - - - - -
Dowód albo przeprosiny. Już.
Nie potrafisz czytac swoich wlasnych wypowiedzi? Jak chcesz wiecej to z tego samego watku:
Pytanie:
Jak w takim razie wygląda zakup Eizo z selekcją w Mastiff ?
Kiedy się płaci? Ile się czeka?
Odpowiedz (Twoja):
Zakup wygląda jak każdy inny, tylko do koszyka wrzuca się dodatkową pozycję - Selekcja. Płaci się na podstawie proformy po złożeniu zamówienia. Wygrzewanie trwa ok 14 dni, chyba, że coś się trafi walniętego, lub niechcący wstrzeli się w okres zwiększonej ilości zamówień i nie ma wolnych stanowisk. Po stabilizacji panelu badanie, pomiary i wysyłka.
Ja Ci zycze jak najlepiej choc nic od Ciebie nie kupie, ale odpowiedz prosze co robisz z monitorami, ktore nie przejda Twojej selekcji. Sprzedajesz taniej? Piszesz, ze sa niepelnowartosciowe? Zwracasz do dystrybutora?
ale odpowiedz prosze co robisz z monitorami, ktore nie przejda Twojej selekcji. Sprzedajesz taniej? Piszesz, ze sa niepelnowartosciowe? Zwracasz do dystrybutora?
Wolne żarty. Trzeba być niepoważnym, aby myśleć, że takie informacje znajdą się w internecie. Za taką petycją musiałaby stać solidna kwota, której póki co nawet nie jestem w stanie oszacować.
Po raz trzeci: Dowód na wprowadzanie do sprzedaży odrzutów jako nowe albo przeprosiny za pochopne i nieprzemyślane oskarżenie. Teraz.
Jest całkowicie zrozumiałe, że nie mogę napisać z jakiej partii towaru są monitory selekcjonowane, skąd są, co się dzieje z monitorami które nie przejdą kontroli. Kluczowe jest, że NIE IDĄ NA RYNEK JAKO NOWE. ...
Jakiś dowód, że nie idą jako pełnowartościowe / nowe ?
Znaczy, idą jako używane i znacznie przecenione ?
Wolne żarty. Trzeba być niepoważnym, aby myśleć, że takie informacje znajdą się w internecie. Za taką petycją musiałaby stać solidna kwota, której póki co nawet nie jestem w stanie oszacować.
Po raz trzeci: Dowód na wprowadzanie do sprzedaży odrzutów jako nowe albo przeprosiny za pochopne i nieprzemyślane oskarżenie. Teraz.
Cos takiego napisalem? Bo nie wydaje mi sie. Zacytuj prosze. Z drugiej strony chyba cos sie dzieje z tymi monitorami, ktore nie przechodza selekcji. Czemu unikasz odpowiedzi co. Sa utylizowane? Dasz link do takich po znacznie obnizonej cenie?
Jakiś dowód, że nie idą jako pełnowartościowe / nowe ?
Już pisałem. Nie muszę udowadniać, że monitor seryjny nie jest rozpakowywany, bo nie jest. Można w każdej chwili kupić i się przekonać. Pudło fabrycznie zamknięte. Jeśli jest inaczej, za nabywcą stoi minimum trzy przepisy umożliwiające odstąpienie od umowy. To nie dotyczy tylko monitorów, podobnie z termowizją. Kamery oferowane jako nie przebierane / nie modyfikowane, są fabrycznie zamknięte.
Jeśli ktoś ma, proszę pokazać JAKIKOLWIEK dowód, że towar seryjny ode mnie, miał naruszone opakowanie fabryczne. Rzecz jasna, selekcjonowane są rozpakowywane, bo muszą.
Cos takiego napisalem? Bo nie wydaje mi sie. Zacytuj prosze.
Proszę. Kto to napisał?
A nie jest egoizmem dla zaspokojenia wlasnych korzysci przebieranie przez Ciebie sprzetu od dystrybutora, wybieranie sztuk bez pikseli i sprzedawanie po zawyzonej cenie? Dlaczego nie bierzesz pod uwage, ze jesli Ty wybierzesz te super hiper sztuki to kupujacy pozostale egzemplarze i placacy temu samemu producentowi cene rynkowa maja wieksza szanse dostac sprzet z wadliwymi pikselami.
Dowód lub przeprosiny. Teraz.
Już pisałem. Nie muszę udowadniać, że monitor seryjny nie jest rozpakowywany, bo nie jest. ...
Nie pytałem o monitory seryjne.
Proszę jeszcze raz przeczytać post #47.
Już pisałem. Nie muszę udowadniać, że monitor seryjny nie jest rozpakowywany, bo nie jest. Można w każdej chwili kupić i się przekonać. Pudło fabrycznie zamknięte. Jeśli jest inaczej, za nabywcą stoi minimum trzy przepisy umożliwiające odstąpienie od umowy. To nie dotyczy tylko monitorów, podobnie z termowizją. Kamery oferowane jako nie przebierane / nie modyfikowane, są fabrycznie zamknięte.
Jeśli ktoś ma, proszę pokazać JAKIKOLWIEK dowód, że towar seryjny ode mnie, miał naruszone opakowanie fabryczne. Rzecz jasna, selekcjonowane są rozpakowywane, bo muszą.
Mam wrazenie, ze dalem sie wciagnac w bezsensowna wymiane zdan. Piszesz teraz, ze selekcjonowane sa rozpakowywane (co jest logiczne) a obrazasz sie i piszesz, ze nigdy nie naruszasz fabrycznego opakowania. Ja sobie nie wyobrazam inaczej sprawdzic monitora niz podlaczajac go, mierzac, kalibrujac i co tam jeszcze jest konieczne, ale odnioslem wrazenie, ze Ty masz te idealne monitory spoza oficjalnego obrotu dystrybutora. Sa zatem rozne serie dostarczane przez producenta?
Proszę jeszcze raz przeczytać post #47.
Proszę jeszcze raz przeczytać post 44.
- - - - kolejny post - - - - - -
Mam wrazenie, ze dalem sie wciagnac w bezsensowna wymiane zdan. Piszesz teraz, ze selekcjonowane sa rozpakowywane (co jest logiczne) a obrazasz sie i piszesz, ze nigdy nie naruszasz fabrycznego opakowania. Ja sobie nie wyobrazam inaczej sprawdzic monitora niz podlaczajac go, mierzac, kalibrujac i co tam jeszcze jest konieczne, ale odnioslem wrazenie, ze Ty masz te idealne monitory spoza oficjalnego obrotu dystrybutora. Sa zatem rozne serie dostarczane przez producenta?
Naprawdę, zawdziwiający brak zrozumienia prostego podziału.
1. Monitory seryjne. Przychodzą z fabryki jako seryjne i tak jak stoją jadą do klientów. Zdarzają się zwroty.
2. Monitory specjalne. Przychodzą z fabryki jako seryjne, są przebierane, sprawdzane, programowane, wykonywane inne czynności wg potrzeby i po robocie jadą do klientów. Zdarzają się odrzuty.
Te dwie grupy się NIE MIESZAJĄ! Czy to jest w końcu jasne? Ma Pan jakiś dowód że jest inaczej? Jeśli nie, to wie Pan co należy zrobić względem kogoś, kogo się fałszywie oskarża.
Naprawdę, zawdziwiający brak zrozumienia prostego podziału.
1. Monitory seryjne. Przychodzą z fabryki i tak jak stoją jadą do klientów.
2. Monitory specjalne. Przychodzą z fabryki, są przebierane, sprawdzane, programowane, wykonywane inne czynności wg potrzeby i po robocie jadą do klientów.
Te dwie grupy się NIE MIESZAJĄ! Czy to jest w końcu jasne?
No to teraz mnie zadziwiles (moze dlatego, ze monitor srednio raz na 10 lat kupuje).
Ja pytam o monitor typowo hi-endowy i do tego sie odnosze. Na Twojej stronie piszesz, ze stabilizujesz monitor, badasz rownomiernosc podswietlenia, wykluczasz wady pikseli, etc. Z drugiej strony piszesz, ze nie otwierasz pudla. Chyba pisalismy o czyms innym bo mnie malo interesuje co sie dzieje z monitorami za male kwoty, nie sygnowanymi przez Ciebie jako Color.
Proszę jeszcze raz przeczytać post 44.
Przeczytałem. Nie ma tam odpowiedzi na moje pytania (z postu #47). Choć właściwie to jest:) :
"Jest całkowicie zrozumiałe, że nie mogę napisać z jakiej partii towaru są monitory selekcjonowane, skąd są, co się dzieje z monitorami które nie przejdą kontroli."
Można się tylko domyślać:)
No to teraz mnie zadziwiles (moze dlatego, ze monitor srednio raz na 10 lat kupuje).
Ja pytam o monitor typowo hi-endowy i do tego sie odnosze. Na Twojej stronie piszesz, ze stabilizujesz monitor, badasz rownomiernosc podswietlenia, wykluczasz wady pikseli, etc. Z drugiej strony piszesz, ze nie otwierasz pudla. Chyba pisalismy o czyms innym bo mnie malo interesuje co sie dzieje z monitorami za male kwoty, nie sygnowanymi przez Ciebie jako Color.
Nie ma znaczenia, czy sprzet jest za 2 czy 20 tys zł. Jeśli zamawiany jest specjalny, to jest otwarty, ustabilizowany, sprawdzony, oprogramowany, zrobione wszystko zgodnie ze specyfikacją zamówienia. Jeśli jest zamówiony seryjny to jest seryjny. Nikt do niego nie zagląda. Mam odpowiednie zaplecze aby te dwie transakcje rozdzielić. High-endowe drogie pozycje mam na półkach a nie, jak większość sklepów ogląda je na zdjęciach a jak zamawia to sztukę pod klienta. Jeśli nawet muszę zamówić urządzenie jednostkowo, jak niedawno, za 95 tys zł, to jeśli wyskoczy piksel (wyskoczył), mogę go wymienić a dystrybucja nie wprowadzi go jako nowy do sprzedaży. Czy to jest jasne? Oskarżenie miało jakieś podstawy?
Można się tylko domyślać:)
Zatem owocnych przemyśleń. Nie zmienia to jednak faktu, że jest to ciągle jedyna firma w kraju, gdzie można kupić high-endowy monitor za worek pieniędzy, z gwarancją braku defektów pikseli.
...mogę go wymienić a dystrybucja nie wprowadzi go jako nowy do sprzedaży. Czy to jest jasne? Oskarżenie miało jakieś podstawy?
No to nie mozna bylo tak od razu. Ja Cie nie oskarzylem, ale jesli jest tak jak piszesz to nie mam zadnych uwag.
Ja Cie nie oskarzylem
A to co jest?
Zaraz, zaraz. A nie jest egoizmem dla zaspokojenia wlasnych korzysci przebieranie przez Ciebie sprzetu od dystrybutora, wybieranie sztuk bez pikseli i sprzedawanie po zawyzonej cenie? Dlaczego nie bierzesz pod uwage, ze jesli Ty wybierzesz te super hiper sztuki to kupujacy pozostale egzemplarze i placacy temu samemu producentowi cene rynkowa maja wieksza szanse dostac sprzet z wadliwymi pikselami. To jest dla mnie chamstwo pierwszej miary bo Ty dzialasz na wielu sztukach wykorzystujac swoja pozycje rynkowa.
A to co jest?
Biorac pod uwage co napisales powyzej to jest zbyt daleko posunieta interpretacja.
Mozesz zatem powiedziec jak i w jakiej cenie moglbym nabyc ten monitor z jakas delikatna wada (bardziej piksele niz nierowne podswietlenie)? Jest szansa pobic cene ze sklepu zalinkowanego z DE?
Biorac pod uwage co napisales powyzej to jest zbyt daleko posunieta interpretacja.
Mozesz zatem powiedziec jak i w jakiej cenie moglbym nabyc ten monitor z jakas delikatna wada (bardziej piksele niz nierowne podswietlenie)? Jest szansa pobic cene ze sklepu zalinkowanego z DE?
Najpierw przeprosiny.
za 95 tys zł, to jeśli wyskoczy piksel (wyskoczył), Czy możesz podać jaki to był model? (ciekawość) Prominence chyba jeszcze droższy, więc może któryś z tych medycznych?
Czy możesz podać jaki to był model? (ciekawość) Prominence chyba jeszcze droższy, więc może któryś z tych medycznych?
To akurat nie był sam monitor, ale urządzenie z monitorem i wyświetlacz był.
Przeczytalem watek na spokojnie i rzeczywiscie naleza Ci sie Tom01 przeprosiny z mojej strony bo sie zagalopowalem. Bez urazy.
Wracajac do tematu watku to napisze swoje odczucia jak tylko uda mi sie nabyc tego NECa. Mam nadzieje, ze sie nie zawiode :)