PDA

Zobacz pełną wersję : Dodawanie profilu apartu i obiektywów do starego Lightroom 6.14

ksh
11-12-2019, 21:04
Jest jakaś możliwość żeby dodać Zetke i eSki do starego pudełkowego Lr 6.14 ?

And.N
11-12-2019, 22:07
Jeśli masz na myśli te profile:

34713

To tak, można dodać do starszych wersji pudełkowych LR (sam to robię) z nowszych aparatów.
O dodawaniu profili obiektywów to nie słyszałem (nie wiem).

ksh
11-12-2019, 22:10
Chodzi o Lens Correction.

And.N
11-12-2019, 22:15
Ok, nie zrozumiałem zatem, ale tytuł wątka mógł mnie wprowadzić w błąd:) " ...profilu aparatu i obiektywów..."

crusiek
11-12-2019, 22:16
Podobno:
I own the Z6 with the kit Zoom 24-77/4 S. The lens correction data is embedded in the RAWs as metadata. Adobe's current DNG converter takes the correction data into the DNG file.

Soooo ....

...odpowiedź mogłaby się nasuwać sama hmmm :)

ksh
11-12-2019, 22:31
Ale co z tego że są dane w dng jak nie ma profili w Lr żeby je powiązać z załadowanym plikiem.
Nie wiem czy wszyscy już olali pudełkowe Lr i siedzą na CC ale nie widzę nigdzie żeby ktoś gdzieś tłumaczył jak to obejść.

crusiek
11-12-2019, 22:38
A to nie jest tak, że przy imporcie DNGa automatycznie LR zastosowuje?
Weź sobie zrób test, zobacz, czy po imporcie Denga pokaże Ci "Build in Profile Applied" w zakładce Lens Correction na samym dole
Na więcej bym raczej nie liczył

Musiałbym sobie testowo to sprawdzić na RAWKu i porównać z CC hmm...

2pompony
11-12-2019, 22:53
Jest jakaś możliwość żeby dodać Zetke i eSki do starego pudełkowego Lr 6.14 ?

A masz te profile?

crusiek
11-12-2019, 23:01
Dobra, zalogowałem się zdalnie do pracy i porównałem

Po lewej LR 6.12 po prawej 9

34715

Pocieszę Ciebie, że w nowym, na NEFie czy to DNGu też z automatu built in jest i po zaznaczeniu ptaszora nie wskakuje odnaleziony profil szkła. Można to zrobić co najwyżej manualnie. Wybierając firmę i model. :)
Takie buty.

zdyboo
11-12-2019, 23:37
Można dodać o ile instalki CameraRaw to nadal samorozpakowujące się archiwum.
1. Ściągasz instalkę Camera Raw na HDD.
2. Otwierasz ją w 7zip.
3. Znajdujesz interesujące Cię pliki z profilami szkieł.
4. Wypakowujesz je tam gdzie LR zwykł trzymać profile szkieł.
5. Restartujesz lub odpalasz LR i voila.

Wrzucałem tak profile do LR5 i działało.

2pompony
11-12-2019, 23:40
Problemem jest raczej to, że tego wyłączyć się nie da - i tutaj LR strasznie odstaje od reszty wiodących RAWerów, w dodatku nikt nie wie czemu właściwie robią takie bydło.

Jasno bowiem wychodzi na to, że we współpracy z RAWami które zawierają metadane profilu obiektywu, LR aplikuje je automatycznie i nie da się tego wyłączyć. Nawet jak się zaznaczy żeby program NIE robił korekt - program ma odhaczonego ptaszka, ale korekty robi. Niby nic, ale przy szerokich kątach jest to mocno wkurzające, bo (obrazki wzięte z sieci):

1. oto obraz nieskorygowany (zauważcie, że szeroko)

https://d2r1vs3d9006ap.cloudfront.net/s3_images/1681857/RackMultipart20171213-89028-hhvo8b-Profile_disabled_-_full_sensor_inline.jpg?1513169489

2. oto obraz skorygowany przymusowo przez LR, wyłączyć korekcji się nie da (jest dostrzegalnie węziej)

https://d2r1vs3d9006ap.cloudfront.net/s3_images/1681855/RackMultipart20171213-22506-1hm9ewz-Profile_enabled_inline.jpg?1513169374

3. Tyle odpada przez korekcję i odzyskać się tego - w LRze - nie da*.

https://d2r1vs3d9006ap.cloudfront.net/s3_images/1681865/RackMultipart20171213-22279-k242kl-Profile_inline.JPG?1513171600

*jest podobno obejście, ale nigdy nie chciało mi się zagłębiać, bo mnie problem nie dotyczy.

.

- - - - kolejny post - - - - - -

Można dodać o ile instalki CameraRaw to nadal samorozpakowujące się archiwum.
1. Ściągasz instalkę Camera Raw na HDD.
2. Otwierasz ją w 7zip.
3. Znajdujesz interesujące Cię pliki z profilami szkieł.
4. Wypakowujesz je tam gdzie LR zwykł trzymać profile szkieł.
5. Restartujesz lub odpalasz LR i voila.

Wrzucałem tak profile do LR5 i działało.

Problemem jest to, że pytanie dotyczy profili wbudowanych w RAWa, a nie osobno istniejących - stąd pytanie, czy w ogóle osobno istniejące są gdziekolwiek dostępne.

zdyboo
12-12-2019, 00:07
czy w ogóle osobno istniejące są gdziekolwiek dostępne.

Myślę, że w końcu Adobe stworzy profile do tych szkieł i wejdą one do CR. Na razie zauważyli, że Z6, Z7 i Z50 już są. Wtedy, o ile nie zmienią formatu pliku instalacyjnego CR, będzie można je wyciągnąć i sobie dodać do starszych wersji LR. O ile Adobe nie okaże się oczywiście zaradne i nie sprawi, że się nie da.

2pompony
12-12-2019, 00:31
Z tego co zauważam po sobie i innych (czytajac to czy owo) - wszyscy byli wściekle zadowoleni z dotychczasowego działania LRa w sprawie korekcji optyki: dało się ją nie tylko włączyć/wyłączyć, ale też regulować siłę poszczególnych składników (winiety, geometrii, CA, itd). Czyli pełna kontrola nad tym, co chce się robić.

Niestety razem z profilami wbudowanymi w metadane RAWa, mechanizm w sposób widoczny jest całkiem inny: profil z RAWa jest aplikowany i to jest jedyna, podkreślam to, JEDYNA opcja. Nie można tego nawet wyłączyć, czym Adobe nie pozwala wykorzystać szerokości obiektywu, jaką user kupuje sam za swoje ciężkie pieniądze. Mówiąc obrazowo: kupuję sobie obiektyw 8 mm dla szerokości, ale po korekcji LR robi mi ok. 10-11 mm i za cholerę nie da się tego wyłączyć. I tak już ciągną więcej niż 2 lata, przy czym jest coraz gorzej.

Myślisz, że teraz nagle się poprawią? Że będą mozolnie produkować profile, skoro te profile już są w RAWach, bo tam je umieszcza producent hardware'u? I po co? Po to, żeby ktoś nie wydał kaski na nową wersję LRa czy PSa, tylko jechał na starej?

Ejże... :) Przypuszczam że wątpię. Modlę się, żeby nagle nie okazało się, że korekcja jest przymusowa i obowiązkowa dla wsiech - dla ich dobra, rzecz jasna i jaśniejszej (jeszcze jaśniejszej) przyszłości.

crusiek
12-12-2019, 00:35
Heh, ja w ogóle tego nie byłem świadomy. U siebie na D7500 nie mam automatu, dopiero teraz na RAWKu Z6 z Internetu to zauważyłem ... kicha faktycznie ...

Ligo
12-12-2019, 00:38
Przypuszczam że wątpię.
Wiech... Uwielbiam.:-)

jest przymusowa i obowiązkowa dla wsiech - dla ich dobra, rzecz jasna i jaśniejszej (jeszcze jaśniejszej) przyszłości.
A przede wszystkim dla ich własnego bezpieczeństwa.:grin:

2pompony
12-12-2019, 02:28
Wiech... Uwielbiam.:-)

Wiadoma rzecz! Niech ja skonam...

:mrgreen:

Kojocisko
12-12-2019, 11:01
OT - to jak pojawi się w wątku kolega cz4rnuch, niech ktoś zakrzyknie "Szuwaks, chodu! Gliny na rowerach!"