PDA

Zobacz pełną wersję : D40x - Thailand, 18-55/55-200VR China :((

ziuteczny
26-06-2007, 18:25
tak więc niedawno kurier opuścił me skromne progi

aku się ładuje w pełni zadowoleny natomiast jedyne co budzi moje obawy to fakt, że obydwa obiektywy wyprodukowane zostały w China (przynajmniej tak jet napisane)

Czy koledzy niedawno i stosunkowo niedawno nabytych małych luster Nikona mogą się wypowiedzieć gdzie to wyprodukowane zostały ich szkła (jak najchętniej także koledzy wyspiarscy - bardzo mnie ciekawi co się na wyspach sprzedaje)

pozdrawiam

BugsBunny
26-06-2007, 18:49
większość "budżetowych" produktów Nikona jest robiona w Azji:
D70s - Thailand, D80 - Thailand, N18-70 - Thailand, N50/1.8D - China
sygnaturę "Made in Japan" mają zwykle produkty "profesjonalne" , np. 70-200/2.8VR, 60/2.8D micro itp
nie sądzę żeby miało to jakiekolwiek znaczenie - warunki gwarancji są takie same, czyli że np. Nikon USA na chiński lub tajski obiektyw daje 5 lat, tak jak na japoński

Zbigniew
26-06-2007, 19:03
Z praktyki związanej z rynkiem elektronicznym pocieszę, że wiele, bardzo wiele firm japońskich, po latach 80.-90. zeszłego wieku, również (tak jak firmy na całym świecie) zaczęło zlecać produkcję tam, gdzie najtaniej. Teraz dużo z nich korzysta z poddostawców chińskich lub po prostu wytwarza szereg rzeczy na kontynencie.

Poza tym byłbym daleki od swierdzenia, że chińskie=tandetne, szczególnie, gdy produkcję zleca firma zagraniczna.

edit: Mój D80 być made in Tailand, szkiełka (18-70, 50) - też poza Japonią. Teraz mam Micro 60/2.8 - ten już jest japoński.

Albert44
26-06-2007, 19:08
Mój Tajlandzki D50 całkiem sobie dobrze radzi :) więc i twój też będzie OK. Pozdrawiam.

Jacek Wrzesińsk
26-06-2007, 19:12
70-300vr też made in thailand:-D i daje radę!

PiotrW
26-06-2007, 19:21
zestaw dokładnie taki jak Twój i również miejsce produkcji wszystkich jego elementów to samo co w Twoim przypadku :)

dame
26-06-2007, 19:30
a mój 18-55mm ma napis 'made in thailand" :)

Fazzi86
26-06-2007, 20:21
U mnie jest made in thailand zarówno na body D40 jak i na kitowym 18-55. Ale czy to ma jakieś znaczenie? Ważne że dobrze działa.

ziuteczny
26-06-2007, 20:28
ALE VR daje czadu :))

chyba miałem coś jeszcze dziś inne porobić, kiepsko to widzę ale ... noc długa

koledzy ważne dla mnie pytanie bo już na biurku ładnie poprowadzony przewód USB - chyba mini USB (taka sama wtyczka jak do Nikosia) Canona do kompaktów - podejdzie ten przewód czy gp lepiej nie próbować ?

piotrek007
26-06-2007, 20:56
Zamiast sie zastanawiac, czy sprzet dobry skoro zrobiony w Chinach lepiej sie namyslec, czy Chinczycy tacy zli skoro taki sprzet robia. A co do kabla USB to nie wiem, jaki tam masz, ale ja uzywam wymiennie kabel od MP3 playera Sony z tym od D40 i dziala. Wydaje mi sie, ze jak wtyczka pasuje to bedzie ok.
Pozdrawiam

prz3mo
26-06-2007, 21:03
A ja mam D80 made in japan, 18-70 made in Japan :twisted:

.... żartuje :-P

Smurf
26-06-2007, 21:45
większość "budżetowych" produktów Nikona jest robiona w Azji
Powiem więcej - wszystkie produkty Nikona, nawet te najbardziej profesjonalne były i są robione w Azji.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon7.gif)

BugsBunny
26-06-2007, 21:50
Powiem więcej - wszystkie produkty Nikona, nawet te najbardziej profesjonalne były i są robione w Azji.
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon7.gif)

fakt
uściślę więc - "poza Japonią" :mrgreen:

ziuteczny
28-06-2007, 23:16
bardzo poważna łyżka dziegciu odnośnie software'u

EDIT: PictureProject nie jest taki zły aczkolwiek ZoomBrowser jest jednak ciut lepszy

ale nie o tym chciałem

Jako do niedawna użytkownik tylko kompaktu jestem zszokowany jakością zdjęć, na razie z braku czasu robiłem głównie fotki wieczorami z lampą ale na ISO100 zdjęcia 1:1 "porażają" ostrością oraz są "crystal clear"

Jestem baaaaardzo zadowolony aczkolwiek dopiero teraz poczytałem forum i już wiem, że z 55-200VR zrobiłem mały błąd mianowicie faktycznie jest on trochę krótki dla jakichś ptaszorów czy innych, większych obiektów np. latających i 70-300VR byłby znacznie fajniejszy
ale cóż jest on już "dość" drogi, w zestawie 55-200VR wyszedł mnie pół darmo

teraz nauka, czytanie forum, nauka i z czasem zostaną podjęte bardziej ukierunkowane decyzje zakupowe

ziuteczny
30-06-2007, 10:06
mam pytanie do szanownych speców

w jako takich warunkach oświetlenia zdjęcia 55-200 mają dobre kolory

natomiast w bez słońca, jak są chmury i jest ponurawo zdjęcia 55-200 mają niefajne kolory i dość wyraźny niebieski zafarb, czy to normalne ? (tak obejrzałem pudełko z 55-200VR, które otrzymałem i ponieważ jest ono dość sfatygowane mam podejrzenie, że jakś mi się trafny trafił, którego nikt nie chciał :(( )

postaram się wkleić jakieś foty

Fenek
30-06-2007, 10:14
Zapewne raczej balans bieli wysiada. Robiłeś na automatycznym czy na jakimś presecie?

ziuteczny
30-06-2007, 10:43
znaczy program P na razie preferuję, natomiast balans bieli auto
ale teraz jak przeglądam to co pstryknąłem wcześniej to nawet w dobrych warunkach mu się też czasem zdarzeć ogłupieć

nie lubi fotografować chmurek z odrobiną lasu, zieleń i fragmenty niebieskiego idą trochę w niebieszczyznę

coś się za oknem przejaśnia, idę dalej popstrykać

ale na razie mi wynika, że 18-55 ma kolory fajowe ale ten 55-200 coś nie wcale takie fajne
ostatnio przeglądałem ten wątek o nowym 70-300VR i opublikowane tam zdjęcia np. to wiewiórki było fantastyczne i kolor też cacucho

robi mi taki oto kolorek

źródło (http://img505.imageshack.us/my.php?image=2007063012123401ol0.jpg)

Fenek
30-06-2007, 14:44
To zaniebieszczenie nie rzuca się moim zdaniem w oczy ale nie mam odniesienia jak wyglądała scena podczas robienia zdjęcia. ;) Wygląda na to że robione było gdy słońce zaszło za chmurę a w takim przypadku AWB lubi sprawić że kolory w jpg wyjdą za chłodne. Mimo wszystko spróbuj odpowiedniego presetu, albo pomiaru na kartkę, wtedy wyjdzie czy to wina współpracy AWB z tym szkłem czy samego szkła. :)

ziuteczny
01-07-2007, 11:15
tak naprawdę dopiero teraz powgryzałem się we wszystkie nastawy i poustawiałem generalnie tak jak radzi Ken Rockwell często gęsto się z nim zgadzając

Natomiast muszę, że jeszcze cały czas nie mogę się przyzwyczaić do kolorów Nikona, szczerze mówiąc jak na razie to co produkuje A620 Canona bardziej do mnie kolorystycznie przemawia (jak na razie), ten kompakt jak dotychczas zaledwie 2/3 razy pomylił się z WB (ale warunki były wyjątkowe trudne)
Za Kenem cytując wiem, że mogę się spodziewać kłopotów z pomiarem matrycowym; natomiast jak pisze o WB to podkreślił, że chyba często nim manipuluje ustawiając (ustawił sobie nawet WB pod Fn co i ja skwapliwie zrobiłem)
Fantastyczne jest inteligentne, parametryzowalne Auto-ISO - ustawiłem jest sobie skwapliwie.

w pochmurne dni na razie mi wynika, że trzeba zmieniać WB. Auto nie potrafi się zaadaptować i robi coś takiego jak Sony DSC-F717, które kiedyś pożyczyłem na wyjazd od kolekgi - o ile nie było słońca to wszystko szło w niebieskość

Osobną sprawą jest posprawdzam jeszcze ten 55-200 VR ale jak z fotki powyżej wynika w górnych narożach widzimy co zrobił z kolorem i to chyba nie jest normalne. Ja rozumiem ostrość poza centrum kadru ale zmiana koloru ??

ps. ustawiłem też Inteligentny Silnik Przetwarzania (jak mógłby to zachwalać Nikon) za radą Kena też na Custom gdzie opcje na Auto za wyjątkiem Saturation 0 i Hue 0.

Teraz popróbuję trochę RAW-ów :)

ekonet
01-07-2007, 11:56
nie lubi fotografować chmurek z odrobiną lasu, zieleń i fragmenty niebieskiego idą trochę w niebieszczyznę
Robi prawidłowo - to niebieskawe to tzw. perspektywa powietrzna. Bez tego miałbyś ten obrazek płaski jak naleśnik.

ziuteczny
04-07-2007, 09:08
to zdjęcie z dzisiejszej Wyborczej a'propos negatywnych zmian w tkance miejskiej Pragi
jakoś jestem przekonany, że fotę pstryknął Nikon

źródło (http://img247.imageshack.us/my.php?image=z4284339xzn4.jpg)

niebo idzie w taki charakterystyczny błękit, który mi się bardzo nie podoba :(

choć ok - zwracam honor - to było chyba coś pod światło bez korekcji WB to jedno a drugie to oglądam to póki co na bardzo kiepskim płaszczaku, obejrzę jeszcze raz popołudniu

BOAEDON
04-07-2007, 14:37
Już od dawna wiadomo że nie kraj produkcji jest istotny ale wewnętrzne procedury kontrolne stosowane w fabryce, bo to rzutuje na jakość i brak wad końcowego produktu.