Zobacz pełną wersję : [ Motoryzacja ] Subaru Forest... czy Impreza
Kilka leśnych strzałów, z ciekawością waszej opinii.
1. 34663
2. 34665
3. 34667
Ale o co chodzi?
Zupełnie nie rozumiem.
Ani tytułu ani opisu a tym bardziej zdjęć.
Może autor wyjaśnić, bo nie wiem.
Bez polaryzacji, ale za to "nadrabiają" kontrastem.
Moim, stricte amatorskim zdaniem: kiepskie kadrowanie, zwłaszcza #2, a tylko na nim jakoś sensownie widać auto.
Chyba musiałbyś przysiąść do podstaw: kadrowanie, kompozycja, mocne punkty, pierwszy plan/drugi plan itp.
lukasz_kk
10-12-2019, 20:44
Ale o co chodzi?
Zupełnie nie rozumiem.
Ja chyba rozumiem ? samochód na zdjęciu to Subaru Impreza w scenerii leśnej, ale jest też model Subaru zwany Forester, taka gra słów...
Ja chyba rozumiem ������ samochód na zdjęciu to Subaru Impreza w scenerii leśnej, ale jest też model Subaru zwany Forester, taka gra słów...
Jeah, dokładnie taka gra słów :)
- - - - kolejny post - - - - - -
Ale o co chodzi?
Zupełnie nie rozumiem.
Tytuł już wyjaśniony przez poprzednika więc tu chyba wszystko jasne ;)
Do zdjęć samochodów chyba nie ma co dodawać specjalnej ideologii, ale założenie było takie miały być zdjęcia tego auta. Subaru to 4 napędowe auto z korzeniami w rajdach do tego na feldze nawiązującej do motorsportowych klimatów. To otoczenie wpisuje się dla mnie w klimat rajdu Finlandi, szczególnie te leżące bele pościnanego drzew przywołują u mnie takie skojarzenia. Więc taka była myśl, że to auto dostanie zdjęcia w lesie, bo np. klimat miasta nie do końca by do niego pasował. Choć może i to jest pomysł na jakiś kontrast.
- - - - kolejny post - - - - - -
Bez polaryzacji, ale za to "nadrabiają" kontrastem.
Moim, stricte amatorskim zdaniem: kiepskie kadrowanie, zwłaszcza #2, a tylko na nim jakoś sensownie widać auto.
Chyba musiałbyś przysiąść do podstaw: kadrowanie, kompozycja, mocne punkty, pierwszy plan/drugi plan itp.
Polar był założony na wszystkich zdjęciach. W tej konfiguracji nie dawał jednak mega efektów, dwa na żadnym ze zdjęć nie ma podwójnej polaryzacji, więc z założenia efekt nie będzie wszędzie dobry.
Jak masz ochotę przykadrować to co jest to chętnie zobaczę w którym kierunku byś poszedł.
MarcinSt
11-12-2019, 01:13
Jeah, dokładnie taka gra słów :)
Jak masz ochotę przykadrować to co jest to chętnie zobaczę w którym kierunku byś poszedł.
ja bym kadrował ciasno na samo auto, wybacz ale drugi plan jakoś mi tu WOW nie robi
34678
Trudne warunki do pokazania tego auta sobie wybrałeś i moim zdaniem poległeś ;) Po pierwsze, kolorystyka jest dziwna. Zdjęcia mają zielonkawy zafarb, skorygowałbym zdecydowanie balans bieli. Po drugie, za dużo "clarity", nie idź tą drogą. Mimo, że mamy pierwsze plany poza głębią ostrości to są one na siłę podbite i zbyt wyraziste co psuje cały efekt, który chciałeś uzyskać np. na zdjęciu 2. Na tym samym zdjęciu ostrość tła też odwraca uwagę od auta. Myślę, że to zdjęcie wyglądałoby dużo lepiej np. w układzie 35mm-50mm, f/2.8 - f/4, jakoś tutaj szukłabym tego kadru lub długa lufa, ale też jasno. Poza tym cały ten album jest nudny, de facto wcale nam nie pokazałeś tego auta.
Myszowor
11-12-2019, 11:37
Jak dla mnie słabo wyszło, auto wygląda jak by było zagrzebane na tej drodze, brak detali, brak ruchu, kadrowane centralnie.
Trudne warunki do pokazania tego auta sobie wybrałeś i moim zdaniem poległeś ;) Po pierwsze, kolorystyka jest dziwna. Zdjęcia mają zielonkawy zafarb, skorygowałbym zdecydowanie balans bieli. Po drugie, za dużo "clarity", nie idź tą drogą. Mimo, że mamy pierwsze plany poza głębią ostrości to są one na siłę podbite i zbyt wyraziste co psuje cały efekt, który chciałeś uzyskać np. na zdjęciu 2. Na tym samym zdjęciu ostrość tła też odwraca uwagę od auta. Myślę, że to zdjęcie wyglądałoby dużo lepiej np. w układzie 35mm-50mm, f/2.8 - f/4, jakoś tutaj szukłabym tego kadru lub długa lufa, ale też jasno. Poza tym cały ten album jest nudny, de facto wcale nam nie pokazałeś tego auta.
Dziekuje za konstruktywna opinie, cieszy mnie to ze przyłożyłes się do tego ze powstała odpowiedz która jest wartosciowa. 2 Jest zrobiona na 35mm f 2.8
Mniej więcej w ten sposób bym to kadrował.
34700
34701
Mniej więcej w ten sposób bym to kadrował.
34700
34701
Ok dzieki, zdecydowanie ciaśniej.
Ok dzieki, zdecydowanie ciaśniej.
Ciasność nie jest jakością samą w sobie. Zwróć uwagę na mocne punkty i proporcje, tyle gleby ile tam miałeś IMHO raczej nie robi pozytywnego efektu.
Ja bym to widział trochę inaczej. Właśnie te sterty drewna po bokach na 2-ce robią robotę, tylko samochód jest za daleko. Postawiłbym go na wysokości tej pryzmy ścinków po lewej.
Jeśli już koniecznie musi być ten, bo w takich okolicznościach przyrody bardziej pasowałby traktor, albo jakiś Jeep, a nie miejska osobówka na niskoprofilowych oponach. Ale to tylko moje zdanie.
To jeszcze jedno na dokładkę.
4. 34832
MarcinSt
14-12-2019, 21:50
Jak dla mnie to mega przeostrzone pryzmy drewna a samo auto takie mydlane
Myszowor
15-12-2019, 00:08
Ja bym obciął całą górę z tym przepaleniem i autko w mocnym punkcie umieścił, wtedy będzie ok.
ciacho23
15-12-2019, 13:10
Fajna rejestracja:)
Trzeba przyznać że Twoje fotki są lepsze niż fotki reklamowe aut w gazetach. Aż chce się to mieć, świetne ujęcia kadru i scenerii.