PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki uniwersalny zoom, w miare jasny pod FX?

farow
10-12-2019, 14:40
Wiem, że temat stary jak swiat, ale błądzę jak we mgle we wszystkich opisach.

Kupiłem jakiś czas temu D750, mam do niego stałki 35 i 50 a teraz chciałbym dokupić coś uniwersalnego,
z niezłym światłem, do reportażu ślubnego, wesel, eventów.

Chcę szkło nowe, w cenie do około 3 tyś zł (wiem, ze naprawdę dobre to minimum 2 razy tyle, ale to z czasem, jak stwierdze, że to kierunek w którym się czuje :) )

Myśle nad tanim, z dobrym światłem, ale mało celnym w ciemności TAMRON 28-75 2.8 Di oraz nad ciemniejszym Nikkor A fS 24-120mm f/4G ED VR

Pytanie, czy światło w Nikkorze nie będzie za małe?! Mam oczywiście zewnetrzną lampę do pomocy, ale mimo wszystko im jaśniej tym lepiej.

A może zaproponujecie jeszcze co innego na początek?! Zależy mi, żeby obiektyw miał jak najmniej pomyłek, nawet przy słabym świetle.

Z góry dziękuję za pomoc! :)

kipcior
10-12-2019, 15:38
Pytanie czy jest sens iść w półśrodki. Za podobną kwotę powinieneś znaleźć używki reporterskiego Nikkora AF-S 24-70 mm f/2.8G ED. Szukaj używek sprzedawanych przez firmę i kupuj prywatnie. Wtedy w razie czego masz prawo zwrotu jakby coś było nie tak. Sam tak kupowałem, drugi obiektyw już był ok ;)

myrele
10-12-2019, 16:06
Nie kupuj obiektywu ze światłem 4 do reportaży i eventów. Jako spacerowe jest ok. Kup jak kolega radzi używany Nikon
24 70 2.8 i będziesz zadowolony.

ck_dezerter
10-12-2019, 16:06
Jak chcesz nowy, niezły i za ok 3000, to rozważ N 24-120/4. Ja mam 5 lat (kupiony nowy) i jest świetny. 24-70 to szkło dla zawodowców i podczas kupowania używki szansa na "zajeżdżoną" sztukę jest b wysoka. Nawet jak ładnie wygląda z zewnątrz, to wnętrze może mieć do remontu. Po prostu jak ktoś używa sprzęt kulturalnie, ale intensywnie, to wygląd może być sklepowy, ale mechanika niestety pracuje cały czas, a wbrew pozorom jest podobno dość słaba pod względem trwałości. Ja już to "przerobiłem" na dwóch szkłach (70-200/2.8 i 14-24/2.8) i powiedziałem sobie że nigdy więcej. Ew rozważ nowego Tamrona 24-70 G2, ale jest droższy.
pozdrowienia!

madebyzosiek
10-12-2019, 18:11
Absolutnie światło 4 reportażu nie jest dobrym pomysłem. Nikkor 24-70 to często albo wół roboczy, ale to widać od razu, albo tak jak u mnie prawie cały czas jest zapasem, bo robotę robią stałki. Może poszukaj używanego Tamrona 24-70? Będzie tani i też dobry. Ale 24-120 jest fajny na wakacje. Na ślubie czy evencie bym go raczej nie używał.

ksh
10-12-2019, 18:16
Kolejna osoba mająca zmartwienie że po zakupie pełnej klatki nie ma kasy na przyzwoity obiektyw :)
Tamrona 28-75 odpuść, Tamron 24-70 ten pierwszy byłby idealny dla ciebie ale nowego chyba nawet nie kupisz, może zerknij na jakieś konkretne komisy gdzie dają gwarancje na sprzęt i robią kalibracje ?

OjTam
10-12-2019, 18:28
http://www.interfoto.eu/?page=subprodukty&cat=10194&id=69

farow
10-12-2019, 19:01
Kolejna osoba mająca zmartwienie że po zakupie pełnej klatki nie ma kasy na przyzwoity obiektyw :)
Tamrona 28-75 odpuść, Tamron 24-70 ten pierwszy byłby idealny dla ciebie ale nowego chyba nawet nie kupisz, może zerknij na jakieś konkretne komisy gdzie dają gwarancje na sprzęt i robią kalibracje ?

Tu nie chodzi o to czy mam ta kase czy nie mam :) Chodzi o to, że ja ciągle się uczę i chcę pewnych rzeczy popróbować. Jeśli zapłacę za szkło siódemkę i więcej, a okaże się, że to jednak nie to, dużo na nim stracę sprzedając używkę. Tak jak napisałem, chcę coś co może nie będzie perfekcyjne, ale pozwoli mi sprawdzić się w tej roli. Jak będę czuł, że to mój kierunek fotografii to na pewno zainwestuje w konkretny obiektyw, bo wiem, że warto! ;)

Ten Tamron 24-70/2.8 Di VC USD mówicie, że się sprawdzi? :) Slyszalem, że ma problem z dobrym AF przy slabym swietle?!

Rozejrzę się jeszcze za używanym Nikkorem 24-70 2.8 A może ktoś ma w jakimś fajnym stanie? :)

ksh
10-12-2019, 19:22
Kup używanego tamrona i jak nie będzie pasował odsprzedaż bez straty raczej.

_Pawel
11-12-2019, 00:39
Za 3 tyśki to może lepiej kupić drugie body? Będziesz miał równocześnie zapięte 35 i 50, a to już pozwoli Ci na bardzo dużo.

farow
11-12-2019, 10:07
Drugie body mam, stałki mam w miarę opanowane. Chciałbym teraz podszkolić się z zoomem. Chyba faktycznie postawię na Tamrona z USD i zobaczymy :)

Krzysztofh
11-12-2019, 13:19
Dużo tu poleca flagowca Nikkora 24-70/2.8. Jakiś czas temu robiłem amatorsko zdjęcia na ślubie (rodzina) w zasadzie dla siebie, nie wchodząc w paradę fotografom wykonującym zlecenie i stwierdzam, że jak się trafi ciemniejszy kościół to nawet te 2.8 to za mało. Trzeba się oprzeć o jasne stałki najlepiej 1.4. Utwierdziłem się w tym przekonaniu na kolejnym rodzinnym ślubie i weselu, że zamiast dopinać do puszki 24-70 (bo nic jaśniejszego nie mam) lepiej byłoby pracować na np. 24/1.4

bomkallo
11-12-2019, 14:03
Z moich ostatnich obserwacji wynika, ze jak 1.8 robi sie za malo, a raczej 2.5 to lampa w ruch. Potem okazuje sie, ze nawet gdy flash pracuje jako wypelnienie na ujemnej ekspozycji to zdjecia wyjda o niebo lepiej, bo na tych bez lampy nagle w oczy rzucaja sie cienie. Czasami zdarza sie, ze istnieje jakies boczne swiatlo, ktore tworzy klimat z samego zastanego, ale przy takich imprezach moja bania jeszcze nie wyrabia a lampa znaczaco poprawia zdjecia. No i do tego nie zajmuje sie tym zawodowo, wiec poki co zalete 2.8 w warunkach typowo imprezowo-koscielnych widze jako sporo krotsza droge do osiagniecia blysku wypelniajacego, zachowujac przyzwoita glebie ostrosci. No i w razie czego 2.8 i tak wyjdzie lepiej niz cokolwiek ciemniejszego :P

Rafaello666
11-12-2019, 14:29
Aktualnie jest cashback na Tamrona 24-70 2.8 G2. Dodatkowo, popularne sieci, oferują na niego raty 0%. I jeszcze jako wisienka na torcie, pięć lat gwarancji po rejestracji. Po cashbacku, nowy obiektyw będzie kosztował 3850 około. Moim zdaniem rozsądna oferta.

nikoniarz
12-12-2019, 11:28
Wiem, że temat stary jak swiat, ale błądzę jak we mgle we wszystkich opisach.

Kupiłem jakiś czas temu D750, mam do niego stałki 35 i 50 a teraz chciałbym dokupić coś uniwersalnego,
z niezłym światłem, do reportażu ślubnego, wesel, eventów.

Chcę szkło nowe, w cenie do około 3 tyś zł (wiem, ze naprawdę dobre to minimum 2 razy tyle, ale to z czasem, jak stwierdze, że to kierunek w którym się czuje :) )

Myśle nad tanim, z dobrym światłem, ale mało celnym w ciemności TAMRON 28-75 2.8 Di oraz nad ciemniejszym Nikkor A fS 24-120mm f/4G ED VR

Pytanie, czy światło w Nikkorze nie będzie za małe?
Oczywiście, że będzie. Bo nawet 2.8 bywa za mało. Także f/4 omijaj szerokim łukiem.

ck_dezerter
12-12-2019, 12:22
jak ma być jaśniej niż 2.8, to z zoomów jest tylko Sigma 24-35/2.0, poza tym tylko stałki.

farow
12-12-2019, 21:07
Dziekuje Wam wszystkim. Dolozylem troche i wzialem faktycznie Tamrona 24-70 2,8 VC USD G2 Narazie po kilku godzinach zabawy jestem super zadowolony, zobaczymy
co bedzie dalej! ;) Dzieki również za cenne uwagi na temat doświetlania lampa w celu pozbycia się cieni, faktycznie czesto wygladaja niezbyt ciekawie ;)