PDA

Zobacz pełną wersję : Dwa monitory do obróbki?

foto4deg
09-12-2019, 11:48
Zastanawiam się nad następującym rozwiązaniem: mam Eizo CX240. Monitor świetny, ale mało cali i pikseli. Nie stać mnie teraz na zakup większego monitora w rozdzielczości 4K równie profesjonalnego jak obecny.
Czy jest sens kupić jakieś tańsze 32 cale w 4k i część obróbki wykonać na nim, a barwę itp dostosować na Eizo?

grizz
09-12-2019, 12:12
Kup po prostu drugi monitor "biurowy" i narzędziówki na nim trzymaj, a całą obróbkę rób na eizo.

Może być i 4k, ale może cię denerwować różnica w wielkości elementów przy przesuwaniu, czyli lepiej może Ci się sprawdzić 24" 1920 x 1200, albo 31, 32 z 2560 x 1440 (WQHD)

Tom01
09-12-2019, 14:31
Różnica wielkości elementów GUI daje się wyregulować. Gorzej z różnicą koloru, bo przenosząc wzrok z jednego na drugi będzie skokowa zmiana, trudna do zaakceptowania. Ciągle będzie wrażenie, że jeden jest czerwony, drugi zielony. Z tego powodu drugi monitor powinien być minimalnej klasy zapewniającej możliwość "zgrania" z podstawowym. Jaki budżet wchodzi w grę? Podpowiem czy jest realne takie przedsięwzięcie.

90s
09-12-2019, 15:32
Lata temu też nad tym myślałem. Chodziło właśnie aby mieć coś takiego jak grizz wspomniał. Jednak zasugerowano mi jeden monitor, naukę skrótów i usprawnienie pracy. Ale to było odnośnie Photoshopa. Duży monitor to i odległość musi być większa i sprzęt też bardziej po dupie dostaje przy kilku monitorach i jeszcze pracy w 4k. Więc bierz wszystkie czynniki pod uwagę i przede wszystkim wygodę pracy. Mnie tamte uwagi przekonały i osobiście odpuściłem ten pomysł.

foto4deg
09-12-2019, 22:05
Różnica wielkości elementów GUI daje się wyregulować. Gorzej z różnicą koloru, bo przenosząc wzrok z jednego na drugi będzie skokowa zmiana, trudna do zaakceptowania. Ciągle będzie wrażenie, że jeden jest czerwony, drugi zielony. Z tego powodu drugi monitor powinien być minimalnej klasy zapewniającej możliwość "zgrania" z podstawowym. Jaki budżet wchodzi w grę? Podpowiem czy jest realne takie przedsięwzięcie.
Coś pomiędzy 3-4k

Tom01
10-12-2019, 00:02
Proponuję rzucić okiem na coś takiego. Miejsca w huk. I proszę się nie uprzedzać marką, bo to akurat jest jakimś wypadkiem przy pracy i dział promocji sam nawet nie wie jak to sprzedawać. W każdym razie jest dużo lepsze niż wygląda.

https://monitory.mastiff.pl/monitor-acer-prodesigner-pe320qk.html

nikoniarz
10-12-2019, 00:16
W innych sklepach stówka taniej...

Tom01
10-12-2019, 00:31
Z uruchomioną stabilizacja podświetlenia i zaprogramowaną indywidualnie liniowością w procesorze obrazowym? *

(*) - nieudokumentowane możliwości

nikoniarz
10-12-2019, 00:48
Z uruchomioną stabilizacja podświetlenia i zaprogramowaną indywidualnie liniowością w procesorze obrazowym? *

(*) - nieudokumentowane możliwości

Jeśli ktoś się nabiera na takie bajki to już nie moja sprawa...

Tom01
10-12-2019, 00:55
Proponuję najpierw sprawdzić, konkretnie model procesora, co można w nim zrobić, a potem łaskawie odszczekać.

nikoniarz
10-12-2019, 01:00
A jak się mają te Twoje szamańskie czary-mary do kalibracji w warunkach pracy?

Tom01
10-12-2019, 01:08
Nie bardzo rozumiem zaczepki. Domyślam się, że trąci przesądem na temat kalibracji w miejscu docelowym?

nikoniarz
10-12-2019, 01:11
Żadna zaczepka... Po prostu zasiegam inforamacji czy skalibrowany w docelowym miejscu pracy ale bez wcześniejszego namaszczenia będzie "gorszy"?

Tom01
10-12-2019, 01:20
Akurat zaproponowany monitor jest niekalibrowalny normalnymi metodami, czyli im będzie bardziej liniowy na starcie, tym będzie lepszy po regulacjach. To elementarne.

nikoniarz
10-12-2019, 01:21
Akurat zaproponowany monitor jest niekalibrowalny normalnymi metodami, czyli im będzie bardziej liniowy na starcie, tym będzie lepszy po regulacjach. To elementarne.

Niesamowite...

Tom01
10-12-2019, 01:26
Niesamowite...

Rzekłbym, że bardzo proste.

foto4deg
10-12-2019, 12:12
Panowie, po co te złośliwości i przycinki? nikoniarz, wiesz dobrze, że Tom01 jest fachowcem w swojej dziedzinie, obok czornyja jednym z nielicznych na tym forum. To, że przy okazji reklamuje sprzęt która ma na stanie toi chyba nic złego, prawda? Normalne działanie biznesowe.

nikoniarz
10-12-2019, 12:17
Panowie, po co te złośliwości i przycinki? @nikoniarz (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=65070), wiesz dobrze, że Tom01 jest fachowcem w swojej dziedzinie, obok czornyja jednym z nielicznych na tym forum. To, że przy okazji reklamuje sprzęt która ma na stanie toi chyba nic złego, prawda? Normalne działanie biznesowe.

Pozwól mi mieć własne zdanie o jego osobie ;)

foto4deg
10-12-2019, 12:48
Pozwól mi mieć własne zdanie o jego osobie ;)
Ok, tylko niech to przebiega na zasadzie szacunku, bez złośliwości i przytyków.
Wracając do tematu, co Ty byś polecił?

rupi
10-12-2019, 14:03
Pytanie czy te dwa monitory są Ci potrzebne ? Musisz zadać sobie pytanie, w jakim programie pracujesz i co on pozwala na drugim monitorze zrobić. Np LR- nie ustawisz edytowanego obrazka na jednym, a narzędzi na drugim, a dokładniej ustawisz, ale tylko podgląd- edycja jest tylko na głównym. Pamiętaj też, o tym, że dwa monitory, to większe obciążenie dla kompa.

PS: na drugim zawsze można coś oglądać :)

grizz
10-12-2019, 16:08
Pytanie czy te dwa monitory są Ci potrzebne ? Musisz zadać sobie pytanie, w jakim programie pracujesz i co on pozwala na drugim monitorze zrobić. Np LR- nie ustawisz edytowanego obrazka na jednym, a narzędzi na drugim, a dokładniej ustawisz, ale tylko podgląd- edycja jest tylko na głównym. Pamiętaj też, o tym, że dwa monitory, to większe obciążenie dla kompa.

PS: na drugim zawsze można coś oglądać :)

Zawsze możesz po prostu okno rozciągać na dwa ekrany ;)

rupi
10-12-2019, 16:23
Zawsze możesz po prostu okno rozciągać na dwa ekrany ;)

No, tylko przy 2-ch różnych monitorach, różnej wielkości i rozdzielczości (a może i przestrzeni barwnej) to pomysł, hmmm..... Próbowałeś ? :)

grizz
10-12-2019, 20:04
No, tylko przy 2-ch różnych monitorach, różnej wielkości i rozdzielczości (a może i przestrzeni barwnej) to pomysł, hmmm..... Próbowałeś ? :)

Próbowałem. Pisałem wcześniej ;)