Zobacz pełną wersję : Dwa monitory do obróbki?
foto4deg
09-12-2019, 11:48
Zastanawiam się nad następującym rozwiązaniem: mam Eizo CX240. Monitor świetny, ale mało cali i pikseli. Nie stać mnie teraz na zakup większego monitora w rozdzielczości 4K równie profesjonalnego jak obecny.
Czy jest sens kupić jakieś tańsze 32 cale w 4k i część obróbki wykonać na nim, a barwę itp dostosować na Eizo?
Kup po prostu drugi monitor "biurowy" i narzędziówki na nim trzymaj, a całą obróbkę rób na eizo.
Może być i 4k, ale może cię denerwować różnica w wielkości elementów przy przesuwaniu, czyli lepiej może Ci się sprawdzić 24" 1920 x 1200, albo 31, 32 z 2560 x 1440 (WQHD)
Różnica wielkości elementów GUI daje się wyregulować. Gorzej z różnicą koloru, bo przenosząc wzrok z jednego na drugi będzie skokowa zmiana, trudna do zaakceptowania. Ciągle będzie wrażenie, że jeden jest czerwony, drugi zielony. Z tego powodu drugi monitor powinien być minimalnej klasy zapewniającej możliwość "zgrania" z podstawowym. Jaki budżet wchodzi w grę? Podpowiem czy jest realne takie przedsięwzięcie.
Lata temu też nad tym myślałem. Chodziło właśnie aby mieć coś takiego jak grizz wspomniał. Jednak zasugerowano mi jeden monitor, naukę skrótów i usprawnienie pracy. Ale to było odnośnie Photoshopa. Duży monitor to i odległość musi być większa i sprzęt też bardziej po dupie dostaje przy kilku monitorach i jeszcze pracy w 4k. Więc bierz wszystkie czynniki pod uwagę i przede wszystkim wygodę pracy. Mnie tamte uwagi przekonały i osobiście odpuściłem ten pomysł.
foto4deg
09-12-2019, 22:05
Różnica wielkości elementów GUI daje się wyregulować. Gorzej z różnicą koloru, bo przenosząc wzrok z jednego na drugi będzie skokowa zmiana, trudna do zaakceptowania. Ciągle będzie wrażenie, że jeden jest czerwony, drugi zielony. Z tego powodu drugi monitor powinien być minimalnej klasy zapewniającej możliwość "zgrania" z podstawowym. Jaki budżet wchodzi w grę? Podpowiem czy jest realne takie przedsięwzięcie.
Coś pomiędzy 3-4k
Proponuję rzucić okiem na coś takiego. Miejsca w huk. I proszę się nie uprzedzać marką, bo to akurat jest jakimś wypadkiem przy pracy i dział promocji sam nawet nie wie jak to sprzedawać. W każdym razie jest dużo lepsze niż wygląda.
https://monitory.mastiff.pl/monitor-acer-prodesigner-pe320qk.html
nikoniarz
10-12-2019, 00:16
W innych sklepach stówka taniej...
Z uruchomioną stabilizacja podświetlenia i zaprogramowaną indywidualnie liniowością w procesorze obrazowym? *
(*) - nieudokumentowane możliwości
nikoniarz
10-12-2019, 00:48
Z uruchomioną stabilizacja podświetlenia i zaprogramowaną indywidualnie liniowością w procesorze obrazowym? *
(*) - nieudokumentowane możliwości
Jeśli ktoś się nabiera na takie bajki to już nie moja sprawa...
Proponuję najpierw sprawdzić, konkretnie model procesora, co można w nim zrobić, a potem łaskawie odszczekać.
nikoniarz
10-12-2019, 01:00
A jak się mają te Twoje szamańskie czary-mary do kalibracji w warunkach pracy?
Nie bardzo rozumiem zaczepki. Domyślam się, że trąci przesądem na temat kalibracji w miejscu docelowym?
nikoniarz
10-12-2019, 01:11
Żadna zaczepka... Po prostu zasiegam inforamacji czy skalibrowany w docelowym miejscu pracy ale bez wcześniejszego namaszczenia będzie "gorszy"?
Akurat zaproponowany monitor jest niekalibrowalny normalnymi metodami, czyli im będzie bardziej liniowy na starcie, tym będzie lepszy po regulacjach. To elementarne.
nikoniarz
10-12-2019, 01:21
Akurat zaproponowany monitor jest niekalibrowalny normalnymi metodami, czyli im będzie bardziej liniowy na starcie, tym będzie lepszy po regulacjach. To elementarne.
Niesamowite...
Niesamowite...
Rzekłbym, że bardzo proste.
foto4deg
10-12-2019, 12:12
Panowie, po co te złośliwości i przycinki? nikoniarz, wiesz dobrze, że Tom01 jest fachowcem w swojej dziedzinie, obok czornyja jednym z nielicznych na tym forum. To, że przy okazji reklamuje sprzęt która ma na stanie toi chyba nic złego, prawda? Normalne działanie biznesowe.
nikoniarz
10-12-2019, 12:17
Panowie, po co te złośliwości i przycinki? @nikoniarz (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=65070), wiesz dobrze, że Tom01 jest fachowcem w swojej dziedzinie, obok czornyja jednym z nielicznych na tym forum. To, że przy okazji reklamuje sprzęt która ma na stanie toi chyba nic złego, prawda? Normalne działanie biznesowe.
Pozwól mi mieć własne zdanie o jego osobie ;)
foto4deg
10-12-2019, 12:48
Pozwól mi mieć własne zdanie o jego osobie ;)
Ok, tylko niech to przebiega na zasadzie szacunku, bez złośliwości i przytyków.
Wracając do tematu, co Ty byś polecił?
Pytanie czy te dwa monitory są Ci potrzebne ? Musisz zadać sobie pytanie, w jakim programie pracujesz i co on pozwala na drugim monitorze zrobić. Np LR- nie ustawisz edytowanego obrazka na jednym, a narzędzi na drugim, a dokładniej ustawisz, ale tylko podgląd- edycja jest tylko na głównym. Pamiętaj też, o tym, że dwa monitory, to większe obciążenie dla kompa.
PS: na drugim zawsze można coś oglądać :)
Pytanie czy te dwa monitory są Ci potrzebne ? Musisz zadać sobie pytanie, w jakim programie pracujesz i co on pozwala na drugim monitorze zrobić. Np LR- nie ustawisz edytowanego obrazka na jednym, a narzędzi na drugim, a dokładniej ustawisz, ale tylko podgląd- edycja jest tylko na głównym. Pamiętaj też, o tym, że dwa monitory, to większe obciążenie dla kompa.
PS: na drugim zawsze można coś oglądać :)
Zawsze możesz po prostu okno rozciągać na dwa ekrany ;)
Zawsze możesz po prostu okno rozciągać na dwa ekrany ;)
No, tylko przy 2-ch różnych monitorach, różnej wielkości i rozdzielczości (a może i przestrzeni barwnej) to pomysł, hmmm..... Próbowałeś ? :)
No, tylko przy 2-ch różnych monitorach, różnej wielkości i rozdzielczości (a może i przestrzeni barwnej) to pomysł, hmmm..... Próbowałeś ? :)
Próbowałem. Pisałem wcześniej ;)